Răspunsuri la întrebări (989)

Minica S:

Stimate domnule doctor,

Am rugamintea sa evaluati urmatoarea situatie: am 40 de ani si nu am avut afectiuni tiroidiene pana acum nici eu, nici in familie. Singura problema de sanatate cu care ma confrunt este aparitia si recidivarea unor calculi renali.

In urma cu o luna mi s-a descoperit intamplator un nodul tiroidian care a fost investigat ecografic si prin punctie cu ac fin. Valorile de TSH, FT4, anti TPO, anti tiroglobulina, calcitonina si prolactina sunt, toate, in limite normale.

Descrierea ecografica a fost urmatoarea: in polul inferior al lobului drept un conglomerat nodular de 24/19/18 mm, cu zona chistica in interior, ecostructura conglomeratului – zone izoecogene alternand cu zone hipoecogene, formatiunea prezinta semnal periferic si mai redus intranodular. (La examenul Doppler color, vascularizatie normala in parenchim bilateral. Latero-cervical bilateral fara adenopatii.)

Raportul punctiei: Epitelii micromezofoliculare cu dispozitie compacta, trabeculara, cu moderata discoezivitate, pluristratificare centrofoliculara, arii celulare cu aspect marcat hiperplazic, clearing nuclear izolat, anizocitoza si anizocarioza discreta, hipercromie nucleara moderata, nucleoli mici vizibili, coloid densificat centrofolicular asociat si cu microcalcificari izolate prezent si in rest: nodul cu risc proliferativ (aspect dens celular folicular bine diferentiat).

V-as ramane recunoscatoare daca v-ati putea exprima opinia in legatura cu oportunitatea/necesitatea/urgenta unei tiroidectomii. De asemenea, as dori sa stiu daca aveti cunostinta de eventuale succese ale medicinii naturiste in astfel de cazuri.

Va multumesc anticipat!

Raspuns:

– rezultatul la punctie spune ca exista un risc important ca nodulul respectiv sa fie malign; singurul diagnostic cert in aceasta situatie se pune dupa indepartarea chirurgicala a tiroidei si examinarea anatomopatologica a tiroidei;

– tiroidectomia este clar indicata pe baza acestui rezultat; nu este vorba de o maxima urgenta, dar faca indoiala ca nu ar trebui intarziat foarte mult; de regula, un interval de 1-3 luni nu modifica prognosticul;

– cand vorbim de un posibil cancer tiroidian, o afectiune potential grava (chiar daca cu sanse foarte bune de vindecare), eu cred ca trebuie sa va bazati pe metodele dovedite de tratament; nu exista metode de tratament naturist cu efect DOVEDIT in astfel de cazuri; ce pretind cei care comercializeaza astfel de remedii este o alta discutie, dar recomandarea mea ferma este sa aveti incredere doar in opiniile medicilor care se ocupa de tiroida (endocrinologi) si sa nu intarziati tratamentul medical adecvat;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (989)”

  1. Buna ziua,

    Domnule Minica,

    Am primit acelasi diagnostic ca si dumneavoastra. Imi puteti spune va rog cum a decurs totul? Daca v-ati operat , daca totul e bine acum?

    Multumesc anticipat si multa sanatate,

    Dragos

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.