Răspunsuri la întrebări (1124)

Doina:

Buna seara,

Am tiroidita cronica autoimuna, diagnostic descoperit in anul 2007.
Am 28 de ani, iau eutirox de 100 in prezent.
Analizele la sange sunt ok, in limite normale (TSH, ATPO, T3,T4, Ft3, FT4).
Astazi am facut ecografia, de obicei o repet anual.

Glanda tiroida cu diametre normale. Contur usor neregulat. Interstitiul tiroidian are aspectul unei retele poligonale cu vase hiperemice si pulsatile. Se evidentiaza parenhim tiroidian hipoecogen, cu pseudonoduli hipoecogeni imprecis delimitati, de forma neregulata, avand 1-2 mm. Nu se evidentiaza noduli tiroidieni.
Aspectul eco sugestiv pentru un proces cronic tiroidian autoimun, cu pseudonoduli si elemente fibroase ale interstitiului.
LD = 37/15/14mm
LS = 43/15,5/13,5 mm
La polul inferior al lobului stang se evidentiaza o langheta de tesut tiroidian, ce coboara retrosternal (varianta anatomica). Nu se evidentiaza elemente atipice la acest nivel.
Istm de 1 mm.
Ganglionii laterocervicali superficiali si jugulari au aspect normal.
Ganglionii paratraheali situati sub polii inferiori tiroidieni, sunt usor mariti, cu diametre de 4-6 mm, fara alte elemente atipice in contextul evolutiei procesului cronic autoimun (element constant asociat).

Concluzie: Glanda tiroida cu diametre normale in prezent. Pseudonoduli tiroidieni, fibroza interstitiala moderata, vase tiroidiene pulsatile hiperemice si ganglioni paratraheali usor mariti….toate aceste elemente sunt in contextul evolutiei unui proces cronic autoimun.

As vrea va rog frumos sa imi spuneti daca e ceva in neregula la aceasta ecografie. Pana acum domnul doctor ecografist nu mi-a mai zis de acea langheta de tesut ce coboara retrosternal, nu mi-a evidentiat asa ceva. Ultimul eco l-am facut anul trecut, la acelasi doctor fac mereu eco si e prima oara cand mi-a zis de acest amanunt.
As vrea sa stiu ce inseamna aceasta si daca este problematic, din cate mi-a zis domnul doctor e pe langa trahee. Se poate mari sau modifica si sa puna alte probleme, de ex la respiratie?
In mod normal acest testut ce coboara retrosternal nu ar fi trebuit sa fie de la inceput, sau poate “migra” ? Este echivalent acest tesut cu gusa?
Si as dori sa stiu daca mai trebuie si alte investigatii pe langa cele mentioante de mine.
Va multumesc mult

Raspuns:

– varianta anatomica inseamna varianta de normal; din rezultatul ecografic de mai sus nu reiese ca ar fi vreo problema, in fara modificarilor de tiroidita;

– o glanda tiroida normala este situata in contact direct cu fata anterioara si partile laterale ale traheei; deci nu este nimic anormal ca si acea portiune din polul inferior al lobului stang este situata langa trahee; este foarte putin probabil sa apara in timp o hipertrofie atat de importanta a acelui tesut incat sa provoace probleme de respiratie; o ecografie anuala este de obicei suficienta pentru monitorizare;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (1124)”

  1. Buna ziua domnule doctor,

    Referitor la acest rezultat ecografic, as vrea sa stiu daca acei ganglioni pun probleme in viitor, pot fi un semn de cancer sau pot evolua spre asa ceva?
    Mai am un caz in familie cu acelasi diagnostic ca al meu, insa nu are ganglioni prezenti ca la mine, iar medicul endocrinolog la care am mers a spus ca este bine sa ai ganglionii prezenti, rau e sa nu fie….ce sa inteleg din asta? Ca daca nu ii are inseamna ca e ceva grav?
    Va multumesc.

    1. Dr. Claudiu Ţupea

      Opinia mea din raspunsurile anterioare care v-au fost oferite ramane acceasi. Aveti un diagnostic clar pentru o boala tiroidiana comuna, care se monitorizeaza si se trateaza cu usurinta. Nu este scopul acestui blog de a discuta si lamuri TOATE ingrijorarile (nefondate) legate de aceasta problema.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.