Răspunsuri la întrebări (1187)

Adelina:

Buna ziua.
Diagnosticul pe care il am este – tiroidita autoimuna Hashimoto si hipotiroidie.
Dilema mea este legata de regimul alimentar, pentru ca in tiroidita Hashimoto este interzis iodul, dar in hipotiroidie este recomandat. Deci, cu sau fara iod?Merg pe recomandarile privind dieta, ceaiuri etc pentru Hashimoto sau pentru hipotiroidie?
Multumesc.

Raspuns:

– problema iodului in bolile tiroidiene este un pic diferita de ceea ce se crede in general; cele mai importante aspecte sunt:

 1. aportul de iod este foarte important la copii, adolescenti si gravide; la aceste categorii, iodul asigura o dezvoltare normala si previne anumite probleme tiroidiene;
 2. cele mai multe dintre bolile tiroidiene la adult, inclusiv tiroidita Hashimoto, NU se trateaza cu iod; de fapt, iodul in cantitate mare poate deregla suplimentar o tiroida deja bolnava; sarea iodata nu contine cantitati atat de mari ca sa aiba un astfel de efect, dar unele suplimente alimentare sau substantele de contrast iodate (de ex. cele utilizate la computer tomograf), da;

– in cazul dvs, hipotiroidia este consecinta tiroiditei Hashimoto, care de altfel e si cea mai frecventa cauza a deficitului de homoni tiroidieni; tratamentul este substitutiv, cu levotiroxina (T4); substratul bolii fiind autoimun, si nu prin deficit de iod, este evident ca aportul crescut de iod NU are cum sa ajute in acest caz; de altfel NU exista nicio dieta alimentara sau ceaiuri cu efect pozitiv DOVEDIT in tiroidita autoimuna (Hashimoto);

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

3 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (1187)”

 1. Problema sarii iodate este una destul de controversata. Exista niste statistici efectuate in tarile in care se foloseste sarea iodata cu privire la evolutia bolilor tiroidei. Acestea au indicat o crestere a numarului imbolnavirilor. Comentariul meu este ca in aceeasi perioada s-au facut progrese si in diagnosticarea acestor boli, deci probabil ca rezultatele care are crestere sunt determinate nu doar de posibilul impact al sarii iodate.
  Exista mai multe experimente ale caror rezultate au fost publicate in revistele de specialitate (de regula le citesc pe cele din SUA si UK) cat si din experienta clinica cu privire la folosirea seleniului in tratamentul tiroiditelor autoimune (200 mcg/zi s-a dovedit a fi benefica). Cu privire la controversa iodului, din alimentatie de data aceasta, deoarecele cel din sare iodata este iodura de potasiu, o sa citez un medic endocrinolog din SUA care, dupa cum spunea di Dl Doctor, atrage atentia asupra expunerii la cantitati mari de iod (alimente su suplimente), dar acelasi medic spunea ca doza de iod din suplimente, de preferat natural (extras din kelp de exemplu), de pana la 200 mcg/zi nu este periculoasa pentru tiroidita autoimuna. Problema cu spirulina este ca nu stiti exact cat iod contine. Si inca ceva este bine sa luati seleniu o perioada inainte de a consuma slaimente/suplimente cu aport de iod.
  Referitor la crucifere, acestea pot contribui la tiroidism daca sunt consumate in cantitate foarte mare si inca ceva, gatite aceasta problema este eliminata.

 2. Multumesc pt raspuns, dle doctor.
  V-am adresat aceasta intrebare, deoarece timp de 1,5 ani in care am avut doar Hashimoto a trebuit sa mananc sare fara iod, sa scot din alimentatie varza, conopida, brocoli etc, acestea fiind recomandarile dr. endocrinolog in urma consultului initial. Recunosc ca am respectat doar indicatia privind sarea neiodata.
  Momentan nu am fost la endocrinolog pentru noi recomandari pe baza noilor analize ce mi-au detectat hipotiroidia.
  Intrebarea mea este sare iodata sau neiodata? Si ce parere aveti despre algele marine (spirulina)? Avand in vedere concentratia de iod detinuta, acestea sunt indicate sau contraindicate in hipotiroidie& Hashimoto?
  Multumesc pentru atentia si timpul acordate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.