Răspunsuri la întrebări (1223)

Simona B:

Buna ziua,

Am 46 de ani si am fost diagnosticata cu: Gusa polinodulara. Eutiroidism periferic si mi s-a recomandat tratament radical chirurgical al gusii polinodulare, urmand ca dupa tiroidectomie sa ma intorc la medicul endocrinolog pentru stabilirea tratamentului substitutiv tiroidian.

Analize efectuate in 25.09.2014:

TSH: 0.043 uIU/ml interval de referinta 0.27 – 4.5 uIU/ml
FT4: 13,14 pmo/L interval de referinta 12.00 – 22.00 pmo/L
Ac Anti-Tireoperoxidaza (TPO): 0.58 UI/ml interval de referinta < 5.61 UI/ml
Calcitonina: <2 pg/mL interval de referinta < 5 pg/mL
Calciu total seric : 9,7 mg/dl interval de referinta 8.5 – 10.30 mg/dl
Calciu ionic seric : 4.1 mg/dl interval de referinta 4.5

ECHO tiroida am facut-o in 29.09.2014

Istm = 5.7 mm
LDT diametru AP = 17 mm
diametru t = 24 mm
diametru L = 44 mm
LST diametru AP = 14 mm
diametru t = 19.5 mm
diametru L = 50 mm
Interpretarea ECHO tiroida: Structura intens neomogena prin prezenta unor multiple leziuni nodulare neomogene cu microcalcificari cu diametre variabile cea mai mare la nivelul LDT (15/19/21 mm) ; vascularizatie prezenta peri si intralezionala.

La CT: TORACE-C din 25.09.2014
Concluzie: Aspect CT torace normale.
Noduli tiroidieni cel mai mare de 1,6 cm pe dreapta.

In 30/09/2014 am facut SCINTIGRAFIE TIROIDIANA. Imaginile au fost inregistrate la 20 de minute dupa ce mi-a fost administrat i.v. 127 MBq 99mTc-Pertechnetat

Interpretarea : Tiroida este in situatie cervicala medie cu polul inferior deasupra reperului osos sternoclavicular.
In incidenta anterioara dimensiunile sunt marite prin cresterea predominananta a lobului drept.
Structura lobului drept este heterogena prin prezenta unei formatiuni hiperfixante in 1/3 medie care bombeaza conturul extern lobar, de aproximativ 2 cm in diametrul maxim.
Inferior de acesta se remarca prezenta altei formatiuni izofixante, relativ bine delimitata fata de parenchimul din jur, cu bombare inferioara. Polar superior parenchimul restant este hipofixant omogen (posibil datorita efectuarii examinarii dupa administrare de substanta de contrast iodata).
Structura lobului stang este inomogena prin prezenta a doua formatiuni hipofixante, una inferior cu extensie spre istmul tiroidian pe care il inglobeaza si cealalta in polul superior lobar. In rest aspect izofixant.
Intensitatea globala de fixare este in limite normale

CONCLUZIILE scintigrafiei:
Aspect de gusa polinodulara cu nodul dominant cald medio-lobar si multiple formatiuni izohipofixante in restul parenchimului tiroidian ( context de administrare recenta de substanta de contrast iodata)
Se recomanda monitorizare si corelare cu bliantul biologic.

Mentionez ca in 25.09.2014 mi-a fost administrata i.v. substanta de contrast pt. ca mi s-a facut un computer tomograf la torace.

Doresc sa stiu daca:
– diagnosticul pus este corect.
– trebuie sa fac urgent tiroidectomia?
– cat de grava este situatia mea si ce alte alternative eficiente imi puteti recomanda?

Mentionez ca am fost internata in spital la sectia cardiologie deoarece acuzam palpitatii cu ritm rapid, dureri pericordale, stari de oboseala la efort, senzatie de aer insuficient. Ecocardiografia cardiaca, testul de efort , EKG-ul au scos in evidenta faptul ca am aorta ascendenta dilatata. Dupa evaluarea functiei tiroidiene am fost transferata la endocrinologie. Pana atunci nu am stiut sa am probleme cu glanda tiroida.
Nu exista ancetedente in familie.
Toate aceste simptome mi-au aparut in urma unui soc emotional la jumatatea lunii iulie.
Am slabit 1- 2 kg in ultimele 2 luni si jumatate, in conditiile in care am inceput sa mananc fff mult si haotic ( la o inaltime de 1.81 m am o greutate de 65 kg). Pana la aparitia simptomelor mai sus mentionate mancam regulat de 2-3 ori/ zi.

La data prezentei nu urmez niciun tratament medicamentos endocrinologic.

De la cardiologie mi s-a prescris Concor 2,5 mg – dimineata si aspenter 75 mg , 1 cp la pranz. In ciuda acestui tratament tahicardia se mentine, astfel incat uneori trebuie sa mai iau si seara un comprimat de Concor.

Cu speranta ca veti citi si comentariul meu si veti gasi putin timp pentru a-mi raspunde, va multumesc si va asigur de intreaga mea consideratie,
Simona B

Raspuns:

– pe baza datelor prezentate, diagnosticul este de gusa polinodulara cu hipertiroidie subclinica; altfel zis, o parte din nodulii tiroidieni pe care-i aveti produc hormoni in mod autonom (adica in afara controlului hipofizar), ceea ce conduce la un exces usor;

– o potentiala problema e ca administrarea substantei de contrast iodate pentru tomografie poate agrava acesta forma (relativ) usoara de hipertiroidie; in plus, simptomele dvs pot avea, macar in parte, drept cauza si aceasta dereglare a functiei tiroidiene;

inaintea operatiei functia tiroidei trebuie echilibrata, asta insemnand in primul rand normalizarea TSH; pentru asta este necesar un tratament medicamentos care trebuie recomandat si monitorizat de endocrinolog;

– fara aceasta echilibrare tiroidiana operatia are riscuri mai mari si NU ar trebui efectuata;

– pe termen lung, intr-adevar operatia este o solutie, dar avand in vedere precautiile explicate de mai sus;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.