Răspunsuri la întrebări (1475)

catalin iordache:

Buna seara,

Ametelile constante pe care le am de aproape doi ani m-au determinat sa cer si sfatul unui endocrinolog, chiar daca stiam cu doi ani de zile ca am un nodul pe lobul stang. Analiza calcitoninei si presupusa perspectiva de a fi diagnosticat cu CMT m-au determinat sa va scriu. Ce e de facut?

vârsta: 46 si 10 luni
sexul: masculin
există rude de gradul I (părinţi, fraţi, surori) cu boli de tiroidă NU
istoricul pacientului : Bloc de ramura stang, boala cronica renala usoara – creatinina 1,45 – limita 1,2; uree 60 – limita 43; acid uric 6 – limita 7 (dar cu Milurit 100 mg/zi).
Calcitonina 14.21 pg/mL – limita < 14.3 la data de 08.03.2016
Calcitonina 15.85 pg/mL – limita < 14.3 la data de 11.03.2016
PTH – 23.9 – pg/mL – limite: 15 – 65 pg/mL
TSH 1.74 µUI/mL; limita: 0.27 – 4.2 la data de 03.09.2014
TSH 3.08 µUI/mL; limita: 0.27 – 4.2 la data de 04.08.2015
TSH 3.45 µUI/mL; limita: 0.27 – 4.2 la data de 29.02.2016
FT4 19.71 pmol/L; limita: 10.6 – 22.7 la data de 03.09.2014
FT4 19.01 pmol/L; limita: 10.6 – 22.7 la data de 12.10.2015
FT4 19.31 pmol/L; limita: 10.6 – 22.7 la data de 29.02.2016
FT3 5.1 pmol/L; limita: 3.4 – 6.8 la data de 03.09.2014
FT3 4.2 pmol/L; limita: 3.4 – 6.8 la data de 01.12.2014
CEA – 3.14 ng/mL – Nefumatori:<3; Fumatori:<5 (nu mai fumez de aproape 2 ani, dar am fumat mult timp de 25 de ani) la data de 11.03.2016
Anti-TPO – 9 UI/mL – limita < 34 la data de 03.09.2014
Anti-TPO – 13 UI/mL – limita < 34 la data de 01.02.2014
Anti-TPO – 11 UI/mL – limita < 34 la data de 08.03.2016
ACTH – 28.14 pg/mL; limita 7.2 – 63.3 la data de 11.03.2016
Mercur in sange – 1.7 µg/L; limita < 1
RMN cerebral normal, RMN vertebrobazilar normal, RMN abdominal normal (inclusiv suprarenale), CT abdominal cu contrast – normal (inclusiv suprarenale)

descrierea cât mai exactă a simptomelor:
* am slabit 45 de kilograme in ultimele 20 luni, dar cu regim alimentar
* ameteli si dezechilibru constant
* anxietate

Consulturi endocrinologice anterioare:
* 02.09.2014 –
Lob drept: 15.8/20, ecostructura omogena
istm: 3,2
Lob stang: 19.8/19.3
in 2/3 inf, posterior, masa izoecogena, structura relativ omogena, dimens: 22/14.4/15.6, hipovascularizata, cu halou vascular periferic
masa solitara LTS.

* 11.03.2016
lob drept: 15/15.7
istm: 3.7
lob stang: 19.2/15.6
in 1/3 inf, masa nodulara du dimens: 23.9/15/16.7, usor hipoecogena, neomogena, aspect policiclic, cu halou vascular periferic, hipovascularizata
in rest, ecostructura omogena a glandei, fara alte imagini de procese patologice localizate. vascularizare normala la ex. eco Doppler color.
masa solitara LTS

* 16.03.2016
lob drept: 13/15.8/43.5
lob stang: 18.5/25/40
imagine hipoecogena, neomogena, relativ bine delimitata, vascularizata de aproximativ 21/12.5
* ecografii sau alte investigaţii imagistice legate de tiroidă: da
* In timpul efectuarii analizei calcitoninei am luat Alanerv si Milurit
* Cu exceptia cresterii calcitoninei si a prezentei nodulului pe lobul stang nu exista alte anomalii evidente din punct de vedere al analizelor si imagisticii. Este ingrijoratoare valoarea calcitoninei? Ce este de facut?
Va multumesc pentru amabilitate!

Raspuns:

– nu cred ca e vorba de un carcinom medular tiroidian, valorile calcitoninei sunt substantial mai mari in acele cazuri;

– la dvs, cresterea usoara a calcitoniei poate fi explicata de insuficienta renala;

– nodulul din lobul stang ar trebui punctionat si, in mod ideal, teste suplimentare (imunohistochimice si wash-out pentru calcitonina) ar trebui efectuate; daca rezultatul la punctie e bun (nodul benign, fara suspiciune), supravegherea ecografica si prin analize de sange (inclusiv calcitonina) este suficienta;

– daca totusi nivelul calcitoninei creste, la valori mai mari de 20-30 pg/ml intra in discutie operatia;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.