Răspunsuri la întrebări (1476)

marina:

Buna ziua,
sunt disgnosticata cu basedow de 2 ani si jumatate din care 2 ani am facut tratament cu thyrozol, iar 6 luni am luat o pauza.
in ianuarie aveam valorile: TSH -44,6
fT4<0,3
TRAb-12,34
tratament : thyrozol 10 mg/zi + eutyrox 25 microg/zi

in martie am valorile TSH -8,8
fT4-9,59
TRAb-10,95
ATPO <10
Va rog sa ma sfatuiti cum sa continui tratamentul.Ce at trebui sa fac pentru scaderea TRAb ?
Multumesc mult.

Raspuns:

– uneori, boala Basedow-Graves este destul de greu de stabilizat, existand oscilatii functionale mari sub diverse scheme terapeutice; cu atat mai mult, in astfel de cazuri, nu se poate recomanda un tratament de la distanta;

– rezulatele din Martie sunt in mod evident mai bune decat cele din Ianuarie, cand tiroida era destul de blocata; probabil ca schema actuala (Thyrozol 10 mg + Euthyrox 25 mcg) ar trebui continuata si analizele verificate din nou dupa 2-3 luni; recomandarea mea ferma este, insa, sa urmati recomandarile medicului dvs, care va stie cazul indeaproape si care poate lua cele mai bune hotarari;

– nu exista vreun tratament special pentru valoarea crescuta a TRAb, deci nu aveti ceva anume de facut strict pentru asta; de obicei, dupa 1-2 ani de tratament cu Thyrozol, nivelul acestor anticorpi tinde sa scada;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (1476)”

  1. Flori Vrancianu

    „La o examinare ecografica am primit urmatoarele rezultate:
    LTD
    Sect. transversala=36/mm/peste 40mm, Sectiune longitudinala = peste 40 mm / depaseste posibilitatile de masurare ale cursorului
    Marit in volum
    Contur: boselat, ocupat aproape in totalitate de o imagine ovalara, cu diametru de 31 mm/37mm, cu semnal Doppler prezent atat periferic cat si central, structura neomogena, prezinta zone anecogene (ramolisment tisular) si zone cu ecogenitate crescuta calcificari tisulare)
    Posterior si lateral drept de aceasta imagine, se proiecteaza o alta formatiune ovalara cu diametre cuprinse intre 19mm si 15 mm
    Restul tesutului tiroidian prezinta vascularizatie accentuata
    Latero-cervical drept, se proiecteaza sapte imagini hipoecogene, cu semnal Doppler prezent periferic cu dimensiuni cuprinse intre 10mm si 14 mm (Adenopatie).
    LTS – aproximativ la fel ca si LTD
    Fac precizarea ca in 2008 am facut punctie la Institutul Parhon si rezultatul a fost benign.
    Temerile mele sunt urmatoarele:
    Dupa descrierea ecografica este posibil ca benignul sa se fi transformat in malign?
    Credeti ca se impune urgentarea operatiei de tiroidectomie?
    Ce riscuri implica intarzierea acesteia?
    Va multumesc anticipat,
    Flori Vrancianu

    Raspuns:

    – rezultatul ecografic prezentat are mai multe elemente de suspiciune, atat legat de nodul/i, cat si de ganglionii limfatici situati de partea dreapta a gatului;

    – un nodul tiroidian confirmat ca benign prin punctie nu-si schimba natura, dar exista posibilitatea ca punctia sa nu fie facuta din componenta maligna (daca nodulul e mare si heterogen) sau ca un cancer tiroidian sa se dezvolte la acelasi nivel dupa punctie;

    – in mod optim, chiar daca se pune problema interventiei chirugicale, ar trebui repetata punctia, pentru un diagnostic cel putin prezumptiv preoperator; in plus, se recomanda masurarea calcitoninei, daca nu s-a facut in ultimele 6 luni;

    – intarzierea operatiei (de ordinul mai multor luni) poate duce la extinderea (in special local, la nivelul gatului) a unui eventual cancer tiroidian;
    Dr. Cristian-Claudiu Ţupea”
    Buna ziua,
    Va rog sa iertati faptul ca am copiat aici mesajul si raspunsul dar vin in completarea rezultatului ecografic cu rezultatele la 4 analize pe care le-am facut saptamana trecuta:
    TSH = 1.2158 µUI/mL (interval de referita 0.35 – 4.94 µUI/mL)
    T3 = 1.29 ng/mL (interval de referinta 0.58 – 1.59 ng/ml)
    T4 = 6.55 µg/dL (interval de referinta 4.87 – 11.72 µg/dL)
    TPO = < 1 UI/ml (interval de referinta < 5.61 UI/ml)
    Calcitonina = 3.97 pg/mL (interval de referinta < 5 pg/mL)
    Dupa intervalele de referinta observ ca rezultatele sunt in parametri normali. Mentionez faptul ca nu urmez niciun tratament, am 50 de ani.
    In opinia dumneavoastra se poate dezvolta un cancer tiroidian sau limfatic in urmatoarele luni pana la interventia chirurgicala?
    Cauza prezentei acelor ganglioni limfatici Latero-cervical drept(7) si stang(5) (Adenopatie) poate fi alta decat nodulii tiroidieni?
    Ce alte investigatii ar trebui sa mai fac?
    Va multumesc din suflet,
    Flori Vrancianu

    1. Dr. Claudiu Ţupea

      Rezultatele prezentate nu schimba cu nimic raspunsul meu de la numarul 1467. O discutie teoretica despre toate posibilitatile, plecand de la investigatiile dvs, ar fi mult prea lunga si, de altfel, inutila din punct de vedere practic. Repetati punctia si veti avea un raspuns daca nu cert, cel putin inalt orientativ privind natura acestor noduli de tiroida.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.