Răspunsuri la întrebări (1913)

Alina:

Buna ziua! Sunt din Constanta si am 31 de ani. Saptamana trecuta am fost la un eco mamar la care merg periodic pentru niste nodului care nu creeaza nici o problema.
Ideea este ca doamna dr a vrtut sa vada cum stau si cu tiroida. Si surpriza: era moderat crescuta si vascularizata. Am sora care sufera de cativa ani de hipotiroidie. Am fost sa imi fac analizele pentru tiroida si mi-au iesit urmatoarele valori:
Anti-triglobulina 856 UI/mL si intervalul de referinta era < sau = cu 115
Anti-TPO 172…(<34)
T3 6.3 nmol/L…interv de ref 1.27-3.07
T4 225 ( 66-181)
TSH 0.005 ( 0.27-4.2)
Am fost la un dr endocrinolog apoi, si mi-a zis ca am hipertiroidie. Intr-adevar am avut si am unele simptome nu foarte pronuntate pe care le-am ignorat. Dl dr mi-a dat tratament timp de 2 luni pana la urmatoarele analize ( altele) cu Thyrozol 10 mg de 3 ori pe zi toate odata dupa masa de pranz timp de 21 de zile dupa care cate 2 pe zi. Procor T 6 luni 2 pastilute pe zi. Maxi mag 1 pastila si Metoprolol 100 mg o data pe zi dimineata. Ceea ce ma ingrijoreaza este faptul ca eu imi doresc o sarcina de 2 ani de zile si se lasa asteptata, dr ginecolog nespunandu-mi ca ar trb sa fac si analize pt tiroida si eram programata in luna noiembrie la o stimulare ovariana cu monitorizare.
Dr. Endocrinolog mi-a spus sa uit momentan de dorinta de a face un copil…ca este periculos pt făt. Cred ca si asta era motivul pt care nu ramaneam. Si m-a cam speriat ca mi-a spus ca voi urma tratament cateva luni de zile cel putin dupa care va trebui neaparat sa fac operatie de scoatere a tiroidei si abia apoi voi putea face un bebe.
Intrebarile mele sunt: Ce fel de hipertiroidie credeti ca am? Si: Trebuie neaparat sa fac operatie si apoi sa incerc sa raman si insarcinata? Afecteaza atat de rau problemele tiroidei fătul sau mama? Nu as putea doar prin tratamentul hipertiroidei si prin consultatii/analize perioduce sa raman insarcinata? Si pastilele de inima pe care mi le-a dat (Metoprolol de 100 mg 1 pe zi) nu sunt prea puternice?
Va multumesc anticipat si as dori dori sa primesc un raspuns. O zi buna!

Raspuns:

– analizele sugereaza o hipertiroidie autoimuna, adica boala Basedow-Graves; pentru confirmare ar fi utila si masurarea autoanticorpilor specifici: TRAb;

– varianta cu echilibrare sub tratamentul cu Thyrozol, urmata de operatie si apoi sarcina este cea mai sigura; o sarcina este posibila si sub tratamentul medicamentos, dar va fi la risc, chiar daca boala este initial controlata; pe larg aici: http://tiroida.ro/?p=485;

– doza de metoprolol se ajusteaza in functie de frecventa cardiaca (numarul de batai pe minut) si tensiunea arteriala; daca acestea sunt bune, inseamna ca doza e potrivita; daca sunt scazute, mai ales frecventa cardiaca, doza ar trebui redusa;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.