Răspunsuri la întrebări (1916)

Meriuta:

Buna ziua,
Am 39 ani si in urma cu doi ani, la un consult de rutina,mi s-au depistat niste noduli la tiroida care nu cauzau probleme(analizele fiind si ele bune).

In urma cu doua saptamani, la un control de rutina(in acest interval, nu am mai facut alte investigatii):
-lob drept 19.5/22.5/50mm
-ISTM 3.5mm
-lob stang 22/22/52mm.

La nivel LD este prezent un nodul izoecogen,omogen,bine delimitat,de aprox 3.5mm lungime.
In rest,structura tiroidei discret neomogena,mai hipoecogena,cu fine benzi hiperecogene.
Latero-cervical sunt prezente adenopatii cu aspect inflamator nespecific.

TSH-13.44(valori de referinta 0.27-5.00)
Free T4-0.73(valori de ref 0.70-1.48)
Anti TPO-1.1(valori de ref<=8)
Anti tiroglobulina-80.71(valori de ref<=4.11)
Colesterol 317.4(valori de ref 120-200)

Aveam stari de oboseala, pe care inca le am(poate chiar mai accentuate), in schimb a disparut senzatia de plutire.
In urma acestor investigatii urmez un tratament cu Euthyrox 50(de 9 zile).
Vi se pare in regula, sau ar mai trebui facute investigatii?
Multumesc!

Raspuns:

– analizele de sange prezentate arata, intr-adevar, o hipotiroidie (lipsa de hormoni tiroidieni); in aceste conditii, tratamentul de substitutie cu Euthyrox este corect recomandat; testele de functie tiroidiana (TSH, FT4) ar trebui repetate dupa 8-10 saptamani de tratament;

– in ceea ce priveste rezultatul ecografic, o formatiune izoecogena de 3.5 mm NU are nicio importanta; in rest, aspectul de fond sugereaza o tiroidita autoimuna, care este de altfel cea mai frecventa cauza de hipotiroidie;

– nu cred ca pentru tiroida mai sunt necesare alte investigatii la acest moment;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.