Răspunsuri la întrebări (1992)

Florina:

Analize:TSH-2.86,T4-0.84,ATPO – 161,71. Am un nodul pe tiroida. Întrebarea mea este dacă valoarea ATPO poate cauza pierderea unei sarcini. Mentionez ca am și trombofilie și deși am făcut clexane la ultima sarcina… Tot s_a oprit din evoluție la 7 sapt,iar prima sarcina am pierdut la 24 de saptani. MULTUMESC

Raspuns:

  • cititi, va rog, si raspunsul precedent, cu numarul 1991; o parte din explicatii vi se aplica si dvs;
  • in cazul dvs, pentru ca TSH se afla in jumatatea superioara a intervalului de normal, tratamentul cu levotiroxina (Euthyrox) este indicat inainte de a ramane insarcinata; ulterior, pe toata durata sarcinii, analizele de tiroida (TSH, FT4/T4 total) vor trebui repetate la interval de 4-8 saptamani, iar doza se va ajusta in functie de rezultate;
  • asa cum am precizat in raspunsul 1991, procesul tiroidian autoimun (documentat prin valoarea crescuta a ATPO) pare a avea o usoara influenta negativa asupra sarcinii, dar nu este o cauza majora de infertilitate si avort spontan;
  • nodulul tiroidian va trebui abordat in primul rand in functie de dimensiuni si aspectul ecografic; in marea majoritate a cazurilor, decizia initiala este intre urmarire si punctie cu ac subtire;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.