SELENIUL ȘI TIROIDA

  1. Care e legătura dintre tiroidă și seleniu?

Seleniul este un element chimic care intră în componența mai multor enzime din organismul uman. Enzimele sunt molecule care facilitează și „grăbesc” anumite reacții chimice importante. Legat de tiroidă, enzimele care conțin seleniu au mai multe roluri:

  • la nivelul tiroidei au efect antioxidant, adică neutralizează anumiți compuși cu potențial toxic ce apar în cursul fabricării hormonilor tiroidieni, protejând astfel celulele;
  • la nivelul mai multor organe (ficat, rinichi, tiroidă, hipofiză), enzimele ce conțin seleniu, numite deiodinaze, sunt esențiale în metabolismul hormonilor tiroidieni; cel mai important rol al acestora este transformarea principalului produs al tiroidei,  numit tiroxină (T4),  în triiodotironină (T3), acesta din urmă fiind de fapt hormonul cu potență maximă și care e responsabil pentru majoritatea efectelor;

2. De unde ne procurăm necesarul de seleniu?

Următoarele alimente sunt, în ordine descrescătoare, sursele obișnuite:

  • Carnea (carne roșie, pui, pește)
  • Orez
  • Paste
  • Cereale (pâine)

3. Există o legătură între deficitul de seleniu și apariția bolilor tiroidiene?

Se pare că cei cu nivele insuficiente de seleniu au un risc mai mare să dezvolte boli tiroidiene autoimune, adică tiroidita autoimună (Hashimoto) și boala Basedow-Graves;

În plus,  deficitul de seleniu ar putea avea un rol și în apariția nodulilor tiroidieni.

4. Asta înseamnă că suplimentarea cu seleniu trebuie să facă parte din tratamentul acestor afecțiuni?

Deși suplimentele cu seleniu sunt frecvent recomandate în aceste cazuri (de endocrinologi, medici cu specializări, farmaciști, etc),  un efect pozitiv clar  NU a fost demonstrat prin studii.

Excepția este afectarea oculară din boala Basedow-Graves (https://tiroida.ro/2009/08/20/boala-basedow-graves-manifestri-diagnostic/), unde, în formele ușoare sau moderate, tratamentul cu 200 micrograme de seleniu pe zi a dus la ameliorarea simptomelor, așa cum a arătat un studiu din 2011, bine realizat. În prezent, aceasta este SINGURA INDICAȚIE MEDICALĂ larg acceptată a suplimentelor cu seleniu în patologia tiroidiană.

Au mai fost studii care au arătat că tratamentul cu seleniu a dus la scăderea nivelului ATPO (anticorpi anti-peroxidază) și ameliorarea aspectului ecografic din tiroidita autoimună (Hashimoto). Aceste studii sunt menționate frecvent de adepții  suplimentării cu seleniu. Realitatea este că (1) fie aceste efecte nu au fost confirmate de alte studii (ceea ce pune sub semnul întrebării rezultatele inițiale), (2) fie efectul asupra evoluției bolii și necesității tratamentului nu a fost demonstrat (ceea ce pune sub semnul întrebării utilitatea).

5. Concluzii

Deși legătura dintre seleniu și funcționarea normală a tiroidei este certă, rolul suplimentării cu seleniu în bolile tiroidei este mult mai puțin clar.

În mod ideal, dacă se pune problema suplimentării, ar trebui măsurat un nivel din sânge al seleniului înainte de tratament și în timpul acestuia. Nu e de multe ori la îndemână, fiind o analiză destul de scumpă. Nu trebuie ignorată posibilitatea intoxicației cu seleniu, motiv pentru care nu ar trebui depășite dozele recomandate – între 100 și 200 micrograme pe zi, în orice caz NU MAI MULT DE 400 micrograme pe zi!

De asemenea, e bine de știut că preparatele cu cea mai bună absorbție sunt cele sub formă de selenocisteină și selenometionină.

În opinia mea, există la acest moment o recomandare excesivă a acestor suplimente, motivată, în parte, de promovarea destul de agresivă. Intervine, de asemenea, așteptarea pacientului de a primi un tratament ca urmare a unui diagnostic, iar în multe cazuri de tiroidită autoimună (Hashimoto) funcția tiroidei poate rămâne normală perioade lungi, caz în care nu e nevoie decât de monitorizare (vezi https://www.facebook.com/100057629042727/videos/264702359600743/).

Există, desigur, posibilitatea ca studii viitoare să demonstreze în mod convingător mai multe efecte pozitive ale suplimentării cu seleniu în bolile tiroidei. Dacă vor apărea, voi fi gata la rândul meu să-mi modific recomandările din cabinet.

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.