Tiroidita Autoimună (Hashimoto) și asocierea cu alte boli autoimune

Știm că tiroidita autoimună (numită și tiroidită cronică sau Hashimoto) este una dintre cele mai frecvente boli autoimune, conform unor date fiind chiar cea mai des întalnită patologie de acest tip.

Știm, în același timp, că cineva care suferă deja de o afecțiune autoimună are un risc mai mare să dezvolte o altă boală de același fel.

Mulți dintre pacienții și cititorii mei care sunt diagnosticați cu tiroidită Hashimoto cunosc aceste lucruri și vor să afle care sunt bolile autoimune asociate și cât de mare e riscul prorpiu-zis.

Un studiu (https://doi.org/10.1016/j.autrev.2016.09.009) efectuat între 1993 si 2008 pe un mare număr de pacienți cu tiroidită autoimună (3069 în total) încearcă să aducă lumină în această problemă importantă.

Iată care sunt cele 10 CELE MAI FRECVENT ASOCIATE BOLI AUTOIMUNE la cei cu tiroidită Hashimoto, alături de procentul celor afectați din totalul grupului studiat:

1. Gastrită cronică autoimună – 2.8%

Această boală se asociază cu anemie prin deficit de vitamina B12.

2. Vitiligo – 2.7%

Afecțiune in care apar zone decolorate ale pielii. Este predominant o problema estetică, făra alte consecințe importante.

3. Artrită reumatoidă – 2.4%

Boală autoimună care determină inflamație cronică articulară, cu potențial distructiv și sechele permanente. În plus, poate afecta și alte organe și țesuturi: piele, ochi, plămâni, inimă.

4. Polimialgie reumatică – 1.4%

Boală în care apare inflamația musculaturii de la nivelul umerilor, șoldurilor și gâtului, cu durere și senzație de rigiditate. Afectează în special persoane cu vârsta de peste 65 de ani.

5.  Boala celiacă – 1.3%

La cei afectați, ingestia de alimente ce conțin gluten determină un răspuns inflamator care afectează mucoasa intestinului subțire. Manifestările tipice sunt: diaree, oboseală, balonare, pierdere în greutate, anemie. 

ATENȚIE: doar cei care au ambele probleme, adică tiroidită autoimună ȘI boală celiacă, trebuie să urmeze dieta fară gluten!

6. Diabet zaharat de tip 1 – 1%

Formă de diabet cu debut în general la copii și tineri, în care celulele pancreatice secretante de insulină sunt distruse în urma unui atac autoimun. Necesită tratament cu insulină încă de la debut. Reprezintă 5-10% din toate cazurile de diabet zaharat. Tipul 2 de diabet zaharat, care este majoritar (90%), NU e o boală autoimună.

7. Sindromul Sjogren – 0.9%

Afecțiune autoimună în care apare distrucția glandelor salivare și lacrimale. Se manifestă prin senzația de uscăciune a ochilor și gurii.

8. Scleroza multiplă – 0.9 %

Boală autoimună în care atacul imunitar se desfășoară asupra învelișului fibrelor nervoase, numit teaca de mielină. Duce la deficite neurologice, care pot fi foarte diverse, în funcție de zona afectată. Cele mai frecvente sunt: tulburări de vedere, de echilibru, de coordonare a mișcărilor, furnicături sau amorțeli.

9. Lupus eritematos sistemic – 0.8%

Boală inflamatorie cronică care poate afecta multiple organe și țesuturi. Frecvent implicate sunt: articulațiile (artrită), piele (erupția caracteristică în formă de fluture), sângele (anemie, tulburări de coagulare), rinichii (insuficiență renală), creierul (depresie), inima (pericardită).

10.  Sarcoidoză – 0.6%

Afecțiune autoimună caracterizată prin formarea de noduli inflamatori (granuloame) în diferite organe. Cel mai adesea sunt afectați plămânii și ganglionii limfatici. Manifestările tipice sunt: tuse uscată cronică, senzație de lipsă de aer, durere toracică, oboseală, pierdere ponderală, mărirea ganglionilor limfatici.

CONCLUZII:

  • doar o mică parte dintre pacienții cu tiroidită Hashimoto vor dezvolta o altă boală autoimună; cu toate astea, un procent modest dintr-o cifră mare (totalul celor cu tiroidită autoimună) se traduce printr-un număr apreciabil de cazuri;
  • la un pacient cu tiroidită Hashimoto cu funcție tiroidiană normală sau aflat sub tratamentul corect, la care persistă sau apar noi manifestări, trebuie luată în considerare coexistența unei alte boli autoimune.

Dr. Cristian-Claudiu Țupea

Consultații, controale și ecografii: Medicover (programări la 021 98 96) și Sanador (programări la 021 96 99).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.