Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (2063)

May 24, 2020

Anna Wuergler:

Stimate Domnule Doctor,

Ma numesc Anna Wuergler (sex feminin), am 52 de ani si mi s-a descoperit un chist tiroidian pe lobul drept, cu o compozanta solida si une lichida, pe 20 februarie. Nu am antecedente in familie legate de tiroida sau alte probleme medicale semnificative, nu am facut niciodata o operatie sau o anestezie generala.

Pe 20-21 februarie am facut o ecografie si o biopsie, precum si analize de singe, cu urmatoarele rezultate:
Ecografie:
leziune pe lobul drept cu o ecostructura mixta: macronodul de 2,16 cm x 1 x 1,76 cm si o compozanta lichida periferica, cu o masa totala ce masoara 3,47 cm. Istmul si lobul tiroidian sting au un aspect omogen si dimensiuni normale. Fara probleme (absenta adenom) la nivelul ganglionilor lateralo-cervicali. Aspect simetric si structura omogena a glandelor sub-mandibulare.

Biopsie:
nodul apartinind categoriei Bethesda 2 (struma, adenom)
Am facut o punctie cu ac fin 20 G si s-au extras 10 ml de material cu singe si coloid, cu citeva formatiuni solide sau foliculare, tirocite izomorfe, tiroface si limfocite, fara celule maligne. Nu a fost depistat niciun semn de malignitate.

Analize:
TSH 1,38 mUI/I (0.30-4.30)
FT4 11.3 pmoI/I (9.0-19.0)
Nu s-a facut initial dozajul pt. FT3, s-a facut 2 saptamini mai tirziu si mi s-a spus ca e in limite normale. Mi s-a spus ca functia tiroidiana e normala si nu am nevoie de tratament.

Am facut o noua ecografie pe data de 7.04, din care a rezultat o marire a nodulului la 3,5 cm x 2,3 cm x 2,2 cm. Mi s-a spus ca partea solida este comparabila ca dimensiuni cu cea de la ecografia precedenta, dar ca s-a acumulat si mai mult lichid.

Mi s-a recomandat operatia (extirparea lobulului drept, pe care se afla nodulul), prin metoda traditionala cu incizie la baza gitului, datorita cresterii importante in dimensiuni a acestui nodul sau chist, intr-o perioada foarte scurta.

Precizez ca am o jena permanenta, ca o apasare usoara la nivelul gitului, dar nu am probleme la inghitit sau respiratorii.

Doresc sa va intreb daca exista si un alt tratament posibil sau o alta optiune pentru tratarea sau eliminarea acestui nodul sau chist, inainte de a ajunge la extirparea lobului drept al tiroidei. Credeti si dumneavoastra ca operatia aceasta e solutia cea mai potrivita pentru problema mea ? Am citit despre ecoterapie, credeti ca ar putea fi o solutie pentru problema mea ?

Cu multumiri anticipate si deosebita stima,

Anna Wuergler

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2062)

Gabriela Serbanescu:

Buna seara
Sunt operata de 5 ani de tiroida,iau eutirox de 100,sunt si pacienta cu boli autoinune – dermatomiozita si sindrom sjogren si osteoporoza – si imi doresc sa fac mai mult sport si miscare
Am inteles ca noi pacientii fara titoida nu avem voie orice fel de miscare – gen exercitii cardio- sau ceva de genul asta .
Ce exercitii de intretinere avem noi voie sa facem ca sa nu ne fie rau ptr ca nu avem tiroida ?
Multumesc

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2061)

Sandu Ramona:

Buna ziua. Am multe simptome de tiroidita cronica autoimuna,in trecut uneori mi-a iesit la analize o hipotiroidie usoara,alte ori nimic.Ce analize ar trebui sa fac?
Obosesc foarte repede,an stari de nervozitate,insomnii, dureri,crape musculare,menstruatie dificila,un iad,obosesc la cele mai micu eforturi,uneori mi-e greu si sa vorbesc, toate se agraveaza cand ma supara cineva,am avut suparari/socuri mari in copilarie si acum sufar de depresie cronica. Sunt din Craiova, imj puteti recomanda unde sa ma duc si ce sa fac? Poate reusesc sa mai micșorez chinul…

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2060)

Lavinia:

Buna seara, ma numesc Lavinia, am 31 de ani , de la 10 ani de cand mi a venit menstruatia am început să mă îngraș, nu avem în familie probleme cu tiroida. Am făcut mai multe consultări endocrinologice dar fara vreun diagnostic.
Am ambele ovare polichistice iar ovarul drept a început să fie sub dimensiunile normale . Dr ginecolog știe că imi mai doresc un copil si el m a sfătuit să încerc cât de repede avand in vedere problema cu ovarul drept, ciclu neregulat, endometru subtire, etc.
Am o singura operatie cezariana în 2014
Va trimit ultimele analize hormonale facute acum 1 luna
Glicemie 89.8 mg/dl (69 -110 )
Insulina 20.47 uU/mL ( 2.6 – 24.9)
Cortizol 604.2 nmol/L ( 171 – 536 ) 7 -10 a.m
ACTH 34.86 pg/mL (7.2 – 63.3 )
TSH 2.55 uUI/mL ( 0.27 – 4.2)
FT4 14.13 pmol/L ( 12 – 22 )
Anti TPO 13.46 UI/mL (<34)
Am un ciclu dereglat nu vine decât dacă iau duphaston, hirsutism, bufeuri, uneori palpitatii. Nu am avut niciodată un ciclu regulat,am peste 35 kg surplus de greutate
În ultimul timp simt ca am un nod în gât
Valorile analizelor indică ceva probleme cu tiroida , ar fi nevoie de ceva tratament ?
Mulțumesc

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2059)

Tabacariu Maricela:

Buna ziua Dn.Doctor,sunt operata de Tiroidectomie in data de 09.03.2020iar rezultatul anatomopatologic este de:Glanda tiroida incluzind tumora foliculara cu celule Hurthle,cu potential malign incert,de lob sting,de 40mm in axul lung!Diagnosticul fiind incert nu stiu pasii de urmat(este sau nu posibila radioterapia)?Este su nu cancer?Va multumesc!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2058)

May 16, 2020

LuciM:

Buna seara!
Cu ingrijorare va transmit ultimele analize din data de 11.05.2020 ale fiicei mele, in varsta de 28 ani , ce a nascut in data de 18.10.2019 cu rugamintea sa spuneti daca poate fi ceva grav. A inceput pentru prima data tratamentul cu 0,25 eutyrox din a IV a[ ]luna de sarcina, adica 15.05.2019.
Fara operatii, fara antecedente in familie. In aprilie 2018 a fost Accidentata de un biciclist prin cadere cu capul de asfalt. CT -ul nu indica leziuni profunde si este doar cusuta la cap.
Rezultate analize din Data 11.05.2020 :
– ATPO – 174.8 ( 0-12 / UI/ml)
– TSH – 0,015 ( 0,27 – 4,20 µui/ml)
– FT4 – 17,57 ( 12,0 – 22,0 / pmol/L)
– FT3 – 6,82. ( 3,1 – 6,8 / pmol/L)

Va mai prezint in ordine cronologica si cateva din analizele anterioare, astfel:
Data 03.04.2019, sarcina luna a IV a:
– TSH – 1,68 ( 0,27 – 4,20 µui/ml)
– FT4 – 13,7 ( 12,0 – 22,0 / pmol/L) cand i s recomanda inceperea trat cu eutyrox 0,25
Data 10.05.2019
TSH – 3,19 ( 0,27 – 4,20 µui/ml)
– FT4 – 12,5 ( 12,0 – 22,0 / pmol/L) se recomanda continuarea cu 0,25 eutyrox deoarece medicul spune ca sunt bune analizele dar nu perfect.
Data 27.08.2019
TSH – 0,927 ( 0,27 – 4,20 µui/ml)
– FT4 – 11,1 ( 12,0 – 22,0 / pmol/L ,.. in trim III sarcina 9,3 – 13,7 )
se recomanda si continua trat cu 0,25 eutyrox
Data 18,11.2019, la o luna dupa nastere si dupa o pauza de tratament
– ATPO – 10,51 ( <5,61 IU/ml)
– TSH – 1,06 ( 0,27 – 4,20 µui/ml)
– FT4 – 11,6 ( 12,0 – 22,0 / pmol/L)
– FT3 – 4,75 ( 3,1 – 6,8 / pmol/L)

– IPTH – 40,5 ( 15 -65. pg/mL). Se reia tratamentul cu eutyrox 0,25
Data 30.01.2019, la 4 luni dupa nastere si cu o pauza de tratament de 2 sapt inainte de analize
– TSH – < 0.005 ( 0,27 – 4,20 µui/ml)
– FT4 – 17, 1 ( 12,0 – 22,0 / pmol/L) continua tratacu eutyrox 0,25
Data 21.02.2020
– anticorpi anti receptor TSH ( T RAB): 1,4 (< 1,53 Ui/L)
– FT3 – 4,26 ( 3,1 – 6,8 pmol/L)
– TSH – 8,26 ( 0,27 – 4,20 µui/ml)

– FT4 – 9,99 ( 12,0 – 22,0 / pmol/L) continua trat cu eutyrox pana in data de 28.04.2020 si face ultimele analize , cele din data de 11.05.2020.
MULTUMESC!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2057)

Grigore:

Buna seara !! Și eu sunt de aceeași părere ca ar trebui pus pe piața ambele formule de euthirox cu toate ca nici măcar nu se găsește pe piața nici măcar rețeta noua eu sunt operata de tiroida și de la schimbarea noii formule îmi este rău nu pot dormi nici cu pastile am dureri neîncetat de cap probleme de stomac și multe alte probleme pe care înainte nu le aveam brusc au apărut aceste probleme exact decand am început sa iau formula noua fără sa îmi dau seama de la ce este ! Mulțumim și nu ne lăsați sa murim !

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2056)

May 9, 2020

Alina:

Buna ziua!Am 39 ani si sunt operata de boala Basedow am toata glanda scoasa din 2007.Din 2007 iau euthyrox de 100ug iar acum am ramas insarcinata.trebuie marita doza pana ajung eu sa fac analize sinla control endocrinologic?ce doza trebuie sa oau ptr sarcina in evolutie?

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2055)

Andreea:

Buna seara si mii de scuze pentru deranj ,dar sunt într-o situație disperată, de curand am aflat ca sufar de tiroida autoimuna si ca nu mai pot avea copii decat cu donare de ovule ,mrntionez ca sunt in Germania si de 9 luni nu mai am menstruatie .Am facut mii de controale nici unul pana ieri nu mi a spus de acesta problema doar ca sufar de amenoree secundara si ca pot face inseminare in vitro si ca nu este nici un fel de problema ,urmând ca ieri sa primesc diacnosticul de tiroida autoimuna si asa cum am mai spus nu mai pot avea copii.Va rog din toata inima daca puteti sa ma sfatuiti ce este de facut pentru ca imi dorec enorm de mult un copil.Mii de mulțumiri pentru eventulele raspunsuri .

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2054)

Moldovan Daniela:

Buna ziua, as dori sa stiu daca valoarea Tsh=0,141 imi influenteaza sansele de a ramane insarcinata. Mentionez ca iau eutyrox 50 , 6 zile/saptamana.Care ar trebui sa fie valoarea normala a Tsh-ului pentru a putea ramane insarcinata? Va multumesc

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2053)

Petrea Laurentiu:

Hristos a înviat !
Analize: (doar cele problematice)
FT4 2.22 (0.89-1,76/ng/dl)
TSH 20-150ng/ml Deficienta <12ng/ml
Sideremie(spectrofotometrie,ser)210.5 (70-180/lg/dl)
Numaratoare eritrocite 6.12 (4.3-5.7 /10/ul
Hemoglobina17.4 (13.2-17.3 /g/dL
Hematocrit 49.6 (39-49/%

Va salut cu respect ! De 20 de zile sunt sub tratament cu Thyrozol 10mg, 2 pastile pe zi intr-o singura priza si 1 pastila Metoprorol dimineata.
De astazi, inca 20 de zile cate o pastila de Thyrozol dar fara Metoprorol decat la nevoie, apoi merg la un nou consult.
Pana la analize si tratament, am slabit 14 kg,(fara sa doresc asta) acum in aceste prime 20 de zile de tratament am mai pierdut 1 kg.
Dupa cat timp de tratament incep sa iau in greutate ? Am inaltimea de 1.76 si 69 kg.
Tensiunea imi oscileaza destul de mult. In șezut am 110/112 cu 80 iar culcat a scazut si sub 90. Am un aparat tip bratara, aseara in pozitia culcat am avut 75 cu 50.
Inca imi mai tremura mainile, picioarele, aritmii, somnolenta.
Ce este de facut pe mai departe ?
Multumesc din suflet !
Multa sanatate, Doamne ajuta !!!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2052)

May 3, 2020

Rezultat biopsie:

Buna ziua,
Am fost operata pe data de 10.03.2020,mi s-a prelevat biopsia,ieri am primit rezultatul.Va arog frumos daca imi puteti spune daca este cancer malign.
REZULTAT HISTOPATOLOGIC
GPN cu noduli de adenomatoza anizofoliculara cu epitelii hiperplazice cu aspect hiperfunctional,arii de tip microfolicular si trabecular embriofetal,sclerhialinoza circumscrisa perinodular.Multumesc frumos.

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2051)

Alina Alexandra:

Buna seara Dl.Doctor,

Va rog frumos sa ma ajutati cu interpretarea analizelor pentru tiroida
1. TSH (hormon hipofizar tireostimulator bazal)…
1,5100 µUI/mL (0,2700 – 4,2000)
1,5100 mUI/L (0,2700 – 4,2000)
2. FT4 (tiroxina libera)…
1,08 ng/dL (0,93 – 1,70)
13,90 pmol/L (11,97 – 21,88)
3. Ac. anti tireoperoxidaza (TPO)…
31,5 UI/mL (< 5,6)

Peste tot am gasit ca ATPO-ul trebuie sa fie mai mic de 35 UI/mL…insa conform analizelor mele facute la Bioclinica, arata ca trebuie sa fie mai mici ca 5,6 …

Va rog sa imi spuneti daca este necesar sa merg la un Dr. Endocrinolog pentru mai multe investigatii.

Va multumesc anticipat!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2050)

Georgeta Berdila:

Bună ziua, domnule doctor. Am vârsta de 68 de ani, acum 10 ani am fost diagnosticată cu hipotiroidită autoimună Hashimoto, și în toată această perioadă valorile TSH și FT4 au fost menținute în limite normale sub administrarea zilnică a unei doze de 25 µg Euthyrox. Ultimele analize, efectuate pe 13.04.2020, au avut următoarele rezultate:
– ATPO – 139 ui/ml (<35 ui/ml)
– FT4 – 1,52 ng/dl (1,76 ng/dl)
– TSH – 0,347 µui/ml (0,550 – 4,78 µui/ml)
Aceste valori s-au înregistrat dupa o lună de administrare a unei doze de 12,5 µg Euthyrox.
De asemenea, ecografia tiroidiană efectuată în ianuarie 2020 este normală.
Având în vedere scăderea TSH-ului, vă rog să mă sfătuiți cum să procedez în privința administrării Euthyrox-ului.

Vă mulțumesc!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2049)

Paula:

Buna ziua,

Am 29 ani, am descoperit in 2015 ca am tiroidita autoimuna. De atunci iau tratament euthyrox, pot spune ca nu am avut simptome niciodata, pana la inceputul lunii aprilie a.c. Am inceput sa resimt dificultati in respiratie, parca nu imi ajunge aerul sa respir. Am repetat TSH si are valoarea 11.2 (pe 14.04.20) fata de 0.239 (pe 17.12.19). DR meu mi-a marit doza de la 100 la 137.5 Cat dureaza pana se resimte schimbarea in corp si imi pot reveni? Am deja 2 saptamani jumatate de cand iau noua doza, dar nu simt schimbari…

Multumesc!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii