Răspunsuri la întrebări (2082)

Doina:

Buna ziua!

Intrebarea Doza de eutyrox trebuie modificata ? Ce pot face cu lipsa de calciu ?

Multumesc

Femeie, 54 de ani ,in 2015 diagnostic CARCINOM tiroidian foliculo-papilar ,operat prin tiroidectomie totala.Mixedem postterapeutic .

Tratament Eutyrox 100 L,M,M,V,S si 50 J,D
Calcidin 1-1-1
600×3 /zi

Analize 17.06.2020 dupa 2 sapt de intrerupere tratament eutyrox

TSH 25,187 uUI/ml 0,5-7,3uUI/ml
FT4-chemiluminiscenta 0,34 ng/dl 0,6-1,2ng/dl
TG ( tiroglobulina) 0,15 Valori normale: 3.5-77 ng/mL
Parathormonul seric(PTH) – 7,58 pg/m 12-88 pg/ml

Anti tiroglobulina 4,41 0-4 UI/ml
Calciu ionic seric 0,85 mmol/l 1.16-1.32mmol/
Calciu 8,06 mg/dl 8.6-10.3 mg/dl
Magneziemie(Mg)1,52 mg/dl 1,6-2,6mg/dl
Colesterol 269 mg/dl 109-202mg/dl
Trigliceride serice 150,0 mg/dl 40-140 mg/dl
Creatinina 1,22 mg/dl 0.5-1.1mg/dl

Multumesc
Doina

Raspuns:

  • valoarea tiroglobulinei pe intrerupere de Euthyrox este buna; adica tesutul tiroidian ramas dupa operatie (si probabil tratament cu iod radioactiv – nu e precizat daca s-a administrat si acesta) este neglijabila, cu risc mic de persistenta sau recidiva a carcinomului;
  • tratamentul cu Euthyrox ar trebui reluat, cel putin initial, in doza de dinainte de intrerupere, cu repetarea TSH si FT4 dupa 3 luni; obiectivul ar trebui sa fie mentinerea nivelulul TSH spre limita inferioara a normalului, dar nu mai mic de 0.1 μUI/ml; doza se va ajusta de catre endocrinolog, daca e cazul, pentru atingerea acestui obiectiv;
  • valorile PTH si calciului seric arata un hipoparatiroidism aparut dupa operatie; adica lezarea glandelor paratiroide cu risc de hipocalcemie daca nu se administreaza calciu si vitamina D; tianad cont ca operatia a fost in urma cu cativa ani, aceasta problema este permanenta;
  • calcemia dvs este doar usor scazuta, probabil ca cel mai simplu ar fi sa se adauge tratamentului cu Calcidin o doza suplimentara de vitamina D, 2000 UI/zi; calcemia ar trebui repetata dupa 14 zile;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (2082)”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.