Ecografia glandei tiroide

I. Ce este ecografia?

O metodă medicală de a produce imagini ale țesuturilor și organelor utilizând proprietățile undelor sonore. Frecvențele folosite sunt atât de înalte încât urechea umană nu le poate percepe, de aceea se numesc ultrasunete, iar metoda mai e numită uneori ultrasonografie.

Este o investigație neinvazivă (niciun instrument nu penetrează pielea sau mucoasa), care necesită un aparat complex, numit ecograf. Acesta include sonda, adică  componenta care vine în contact cu pielea, panoul de comandă, ecranul pe care se vizualizează imaginile și o unitate centrală care asigură procesarea acestora.


Samsung H60 – ecograful pe care lucrez la Medicover

Un mare număr de țesuturi și organe sunt accesibile ecografic: organele abdominale (ficat, colecist, splină, pancreas, rinichi), pelvine (uter, ovare, prostată, vezică urinară), inima, venele și arterele superficiale și profunde (dar nu cele de calibru redus), mușchi, ligamente, ganglioni limfatici, etc. Și, desigur, tiroida.

Avantajele principale ale ecografiei sunt:

  1. larga disponibilitate a aparatelor
  2. usurința examinării, care de cele mai multe ori nu necesită vreo pregatire anume a pacientului
  3. absența iradierii sau a oricărui alt efect advers, cu posibilitatea repetării de câte ori e nevoie
  4. capacitatea de a obține rapid informații care pot tranșa diagnosticul
  5. costul relativ scăzut (cel puțin comparativ cu computerul tomograf sau RMN);

II. Care e rolul ecografiei în investigarea tiroidei?

Ecografia face parte, în majoritatea cazurilor, împreună cu anamneza, palparea și testele de laborator, din evaluarea inițială a pacientului cu suspiciune de boala tiroidiană. Altfel zis, este un element esențial, care nu poate lipsi din arsenalul de investigații.

Ecografia tiroidei ne oferă informații imediate și, de cele mai multe ori, complete privind:

  • poziția
  • dimensiunile
  • structura
  • vascularizația

Acuratețea și nivelul de detaliu obținute sunt incomparabil superioare simplei palpări.

Este important de precizat, totuși, că ecografia NU e necesară în toate situațiile și, în orice caz, nu la fiecare revenire la endocrinolog pentru monitorizarea unei afecțiuni tiroidiene. De asemenea, uneori trebuie completată cu alte investigații imagistice sau funcțional-imagistice.

III. Cine poate efectua o ecografie de tiroidă?

Toți medicii specialiști endocrinologi și radiologi au, prin rezidențiat, competența de face această investigație. În afara acestora, medicii de alte specialități pot obține, în urma unui curs de perfecționare urmat de examen, un atestat care le dă dreptul sa efectueze (și) ecografii de tiroidă.

  Cu toate astea, și am susținut acest lucru de mai multe ori, cel mai potrivit medic care sa vă facă o ecografie de tiroidă ramâne endocrinologul. Acesta deține nu doar abilitatea de a efectua investigația propriu-zisă, dar are și cunoștințele necesare despre patologia tiroidiană care îi permit să interpreteze în mod corect imaginile de pe ecran, nu doar să le descrie.

IV. Ce ne poate arăta ecografia de tiroidă?

A. Aspectul tiroidian normal – cei doi lobi, drept și stâng, uniți prin puntea numită istm. Într-un scenariu destul de frecvent întalnit, ecografia poate ajuta la excluderea rapidă a unei cauze tiroidiene pentru anumite simptome resimțite la nivelul gâtului. Clasicul „nod in gât” NU asociază aproape niciodată modificări ecografice la nivelul tiroidei. La fel, senzația de sufocare și disconfortul la înghițit, mai ales când apar la stres psihic.

Aspect ecografic normal. Cei doi lobi clar vizibili, cu dimensiuni, structură și vascularizație normale.

B. Anomaliile de dezvoltare ale tiroidei – pot merge de la lipsa formării unui lob, la situarea ei într-o poziție anormală și până la absența completa a acestei glande.


Lob tiroidian drept prezent, normal ecografic – oval roșu. Lob tiroidian stâng absent, loja stânga liberă – oval galben.


Mixedem congenital cu absența tiroidei de la nivelul gatului. Prezintă doua mici chisturi acolo unde ar fi trebuit să se afle lobul stâng. Acest pacient urmează tratament de substituție permanent, început de la momentul diagnosticului, la vârsta de 3 ani.

C. Boli inflamatorii ale tiroidei

Aspectul tipic de tiroidită autoimună (Hashimoto), cu modificarea evidentă a întregii tiroide, care devine mai hipoecogenă (întunecată) și neomogenă în comparație cu imaginea de tiroidă normală.

Boala Basedow-Graves. Aspectul se suprapune parțial cu cel de tiroidită autoimună, dar e ceva mai putin întunecat, iar vascularizatia e mai intensă (petele din partea dreaptă a imaginii).

Tiroidita subacută, una din puținele boli tiroidiene care se manifestă cu durere la nivelul gâtului. Zonele mai întunecate (ovaluri galbene) corespund cu inflamația mai intensă și cu ariile unde durerea e resimțită mai puternic.


D. Nodulii tiroidieni

Ecografia este investigația care nu poate să lipsească din evaluarea medicală a nodulilor tiroidieni. De la mici formațiuni milimetrice, nepalpabile, până la guși nodulare gigante, toate necesită o examinare ecografică. Este, de altfel, în marea majoritate a cazurilor SINGURA investigație imagistică necesară.

O ecografie efectuată de un endocrinolog cu experiență poate liniști rapid un pacient în privința unor noduli banali, benigni.

Invers, anumite aspecte ecografice pot alerta medicul și ridica suspiciunea sau chiar certitudinea unui cancer tiroidian, cu trimiterea neîntârziată către chirurgie. Dupa operația de cancer tiroidian, ecografia de regiune cervicală este metoda imagistică cea mai utilizată pentru detectarea unei eventuale recidive.

Nodulii tiroidieni cu diametrul maxim sub 10 mm se numesc micronoduli. Cei care au 10 mm si peste, macronoduli.

Micronoduli tiroidieni (indicați prin săgețile galbene) cu aspect tipic benign – o descoperire ecografică extrem de frecventă.

Macronodul predominant chistic – adică are lichid la interior. Acestea sunt aproape întotdeauna formațiuni benigne, dar pot pune probleme dacă au dimensiuni mari. În cazul de mai sus, pacientul a necesitat operație, iar nodulul a fost confirmat ca benign.

Formațiune tiroidiană solidă, dar cu aspect ecografic ce sugerează un nodul benign. Cu toate astea, în funcție de dimensiuni, puncția cu ac subțire poate fi indicată. În acest caz s-a efectuat și a confirmat natura benignă a nodulului.

Gușa polinodulară – multipli noduli, cu aspect și dimensiuni diferite. În măsura posibilului, fiecare ar trebui evaluat, cu accent pe cei cu eventuale elemente de suspiciune.

Cele 3 imagini de mai sus sunt de la aceeași pacientă. Cei mai mulți noduli au ecostructură mixtă, dar in prima imagine se poate observa și un nodul cu calcificări.

Macronodul de lob drept, cu aspect suspect și dimensiuni semnificative. Din fericire, puncția cu ac subțire a arătat natura sa benignă.

Recidivă nodulară în loja dreaptă după o intervenție incompletă de îndepărtare a tiroidei. Imaginea prezintă același rest în două incidențe.

Focar de carcinom medular tiroidian cu aspect ecografic tipic: intens hipoecogen, prost delimitat, cu calcificări. Pacientul a fost operat, cu evoluție bună postoperator.

Cancer tiroidian foarte agresiv (anaplastic) apărut la 2 ani după tratamentul complet și corect al unui carcinom papilar (forma comună și, în general, curabilă de cancer tiroidian). Evoluția a fost, din păcate, extrem de rapidă, fără răspuns la tratament.

Limfom tiroidian – tumoră malignă foarte rară, de mari dimensiuni, cu evoluție rapidă. Pacientul a răspuns bine la tratamentul citostatic inițial.


E. Ganglionii limfatici ai gâtului

La nivelul gâtului există un mare număr de ganglioni limfatici, cu rol în apărarea imunitară. Marea majoritate a acestora, atunci când sunt identificați ecografic, sunt adenopatii (ganglioni limfatici măriți) inflamatorii, banale, benigne. Cu toate astea, cancerele tiroidiene metastazează adesea la nivelul ganglionilor limfatici și identificarea acestora este extrem de importanta deoarece schimbă amploarea operației și prognosticul.

Ganglioni limfatici cu aspect tipic inflamator, fără semnificatie patologică în sine.


Metastază ganglionară de carcinom tiroidian papilar – intens hipoecogenă, imprecis delimitată, cu multiple calcificări la interior.


Metastaze ganglionare de carcinom tiroidian.


Trei metastaze ganglionare ale limfomului tiroidian din imaginea de mai sus.


V. Concluzie

Ecografia contribuie, de multe ori decisiv, la stabilirea unui diagnostic corect în patologia tiroidei și este esențială în monitorizarea multora din afecțiunile acestei glande. Condiția principală, mai ales în cazurile dificile, este ca investigația să fie realizată de un medic cu experiență, de preferat endocrinolog, care sa aibă cât mai multe ecografii de tiroidă efectuate, eventual într-un centru de referință.


TOATE imaginile ecografice din acest articol sunt din arhiva personală, de la pacienți evaluați și tratați de-a lungul anilor. Copierea și utilizarea acestora în orice condiții sunt interzise.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.