Răspunsuri la întrebări (2123)

Larisa:

Bună ziua,

De 7 ani sunt diagnosticată cu tiroidă Hashimoto. În urmă cu 2 luni jumătate am născut și alăptez, recent, s-au produs câteva modificări asupra tiroidei. Am dat în cealaltă extremă și am fost diagnosticată cu hipertiroidism. Ca și valori: TSH 0,005, FT4 30, T rab <0.8.
Am primit ca și tratament Thyrozol, dar nu am început încă tratamentul.
Am câteva nedumeriri pe calea aceasta:
1. Afectează Thyro[z]olul lapele? Dacă da, cum?
2. Tratamentului/boala poate afecta copilul în vreun fel?
3. Ca și diagnostic final am primit hipertiroidism cu Hashimoto. Este posibil așa ceva?

Mulțumesc

Raspuns:

  1. da, Thyrozol-ul trece in lapte si poate afecta copilul; totusi, acest risc este neglijabil la o doza zilnica de pana la 10-15 miligrame, mai ales daca medicamentul e luat o singura data pe zi, seara, eventual dupa ce laptele pentru masa de noapte sau dimineata este extras inainte de administrare;
  2. in cazul hipertiroidiei la mama, hormonii tiroidieni in exces nu se elimina prin lapte in cantitati suficient de mari pentru a produce efecte asupra copilului;
  3. este posibil ca tiroidita autoimuna (Hashimoto) sa vireze catre boala Basedow (adica hipertiroidie), amandoua fiind afectiuni autoimune; o alta posbilitate este o faza de distructie tiroidiana accelerata aparuta dupa nastere, cu eliberare de hormoni stocati si analize ca de hipertiroidie; in aceasta a doua situatie, care e tranzitorie, tratamentul este de control al simptomelor si nu cu Thyrozol; nivelul normal al TRAb sugereaza la dvs mai degraba aceasta varianta; masurarea nivelului T3/FT3 poate ajuta endocrinologul sa discearna intre aceste doua situatii;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (2123)”

  1. Bună ziua!In urma unui control cardiologic,mamei mele (63 ani) i s-a recomdat si analize la sange,printre care si tiroida.Rezultatele sunt urmatoarele: colesterol total 244,4 (normal240);LDL colesterol 143,95 (130-159- crescut la limita);Lipide totale 759,39 ( 500-700 );Potasiu seric 5,62 (3,5-5,5) ;Anti TPO 572 (<30), FT4 1,11 ( 0.8-1,76); TSH 10,097 ( 0,55-4,78).
    Programare la endocrinolog am gasit pe 21 noiembrie.Trebuie sa mearga la urgenta,cu aceste valori,sau poate astepta pana atunci?
    Vq multumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.