Răspunsuri la întrebări (2129)

Elena Stoica:

Bună seara ,domnul Doctor! Am o fata de 32 ani avea 50 kg in luna Mai si a slabit 5 kg in 3 luni ,ciclul menstrual ii vine putin cantitativ este foarte stresata ,apetit nu are ,doarme putin . Tatal fetei a murit de o tumoare pe creier neoperabila acum 20 ani .eu am avut o sora ce a murit de leucemie 35 de ani in urma .Acum fiica mea are probleme ginecologice a captat virusul HPV a făcut primul vaccin si urmeaza cu isoprinosine,
Unguentu gel si vitamine.Dupa am urmat un control de endocrinologie ,ecografie tiroida a rezultat fara anomali dar in urma analizelor de sange facute in 14 octombrie .Markeri Endocrini:
-PROLACTINA 35.27ng/ml normal(5.18-26.53ng/ml)
-CALCIU IONIC 3.77mg/ml normal (3.8-4.8 mg/dl).
-TSH 2.1637 ųUl/ml normal (0.35-4.94 ųUl/ml).
-Free T4 0.96 ng/dl normal (0.7-1.48 ng/dl).
– Free T3 3.53pg/ml normal (1.58-3.91pg/ml)
-ESTRADIOL 163pg/ml
– FSH 1.84mUl/ml
– LH 4.3mUl/ml
– PROGESTERON 13.3 ng/ mL
-PROGESTERON 17 OH 5.07 ng/ml
-TESTEOSTERON 0.55nmol/L -normal (0.25-2.75nmol/L)
-SBHG 38.9nmol/l normal (19.8-155.2 nmol/L)
– DHEAS 138.9ųg/dL normal(95.8-511.7 ug /dl
-CORTISOL SERIC=15ug/dl
-Ac ANTI TIREOPEROXIDAZA(TPO) <3 Ul/ml
normal (<5.61Ul/ml
-Ac ANTI TIROGLOBULINA <3 Ul/ml normal (<4.11Ul/ml)
-CA 125 (8.1 U/ml)
normal (<35 U/ml)
-CA 15-3 (7.7 U/ml )
normal(<31.3U/ml)
– CA 19 (12.45U/ml) normal (<37U/ml)
-TIROGLOBULINA (16.5 ng/ml) normal (<55ng/ml)
–CALCITONINA este făcută in două laboratoare :
-Prima analiză 8.92 pg/ml normal (<5 pg /ml)
-A doua analiza este facut la 2 saptamani diferență
la alt laborator 7.42pg//ml
normal (<5pg/ml). Celelalte analize de sange sunt in parametri .Doresc sa stiu ce reprezinta aceste analize in special
Calcitonina si prolactina ..Va multumesc din suflet pentru răspunsul ce îl aștept si as dori sa stiu ce alte investigati trebuiesc facute.

Raspuns:

  • analizele arată că tiroida îi funcționează normal, deci niciuna din problemele enumerate nu are cauză tiroidiană;
  • calcitonina este un marker tumoral pentru un anumit cancer de tiroida, numit carcinom medular; cu toate astea, valori doar putin crescute, cum sunt cele de mai sus, au de regula cauze banale (cum ar fi fumatul sau boli tiroidiene benigne); este indicata monitorizarea calcitoninei, initial la 6 luni; de asemenea, este prudent sa faca anual si o ecografie de tiroida, mai ales daca se mentin aceste nivele usor crescute;
  • prolactina este un hormon secretat de glanda hipofiza, cu rol fiziologic in lactatia de dupa nastere; este, in acelasi timp, si un hormon care creste in conditii de stres, aceasta fiind cea mai probabila explicatie in cazul fiicei dvs; cred ca repetarea acestei analize peste 3 luni este suficienta; o valoare mai mare decat dublul limitei superioare a normalului poate indica necesitatea unui RMN de hipofiza, dar probabil nu va fi cazul, mai ales daca se controleaza stresul;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.