Răspunsuri la întrebări (2149)

Liliana G.:

Buna seara.
Mă numesc Liliana,am 58 ani,am fost operata in anul 2010 cu diagnosticul de gușă polinodulara și hiperparatiroidism primar.
A fost extirpată glanda tiroida in totalitate și o paratiroida. In urma operației iau zilnic euthyrox,calciu lactic 1000 și Alpha D3.(cate 2 pastile de 0,50 micrograme pe zi).
In luna septembrie 2020 in urma analizelor efectuate am obținut următoarele rezultate:TSH=1,76uUl/mL(interval de referință 0,345-4,94uUl/mL,FT4=1,08ng/dL,25-OH vitaminaD=14,6ng/mL,deficienta<20ng/mL.
In urma rezultatelor am continuat tratamentul cu aceeași doză de euthyrox,dar pentru vitamina D am luat 3 pastile de 0,50micrograme pe zi.
Am refăcut analizele in luna ianuarie la același laborator și rezultatele au fost următoarele:
TSH=6,32uUl/mL(interval de referință 0,345-4,94uUl/mL,
25-OH vitamina D=16,2ng/ml.
Deși nu am schimbat doza de euthyrox rezultatele s-au modificat semnificativ la TSH,iar la vitamina D creșterea este foarte mica.
Va rog să mă ajutați cu un răspuns pentru ce trebuie sa fac?
Trebuie sa iau pe timpul de iarnă alta doza de euthyrox fata de vară?
Ce sa fac cu deficitul de vitamina D? Este mai bine sa iau în loc de Alpha D3 alta formă de vitamina D?(sau să măresc doza de Alpha D3).
Vă mulțumesc pentru răspuns și va doresc un an nou cu sănătate și prosperitate.

Raspuns:

  • necesarul de Euthyrox se poate schimba in timp, din diferite motive, unele greu de identificat; de aceea verificam periodic prin analize daca doza e potrivita;
  • avand in vedere ca nivelul TSH este doar putin peste limita, puteti continua cu doza actuala, cu atentie la respectarea regulilor de administrare, urmand sa repetati TSH-ul peste 2-3 luni; abia apoi, daca valoarea se mentine crescuta, doza sa fie crescuta; NU sunt indicate modificari ale dozei de Euthyrox in functie de sezon (iarna/vara)
  • AlphaD3 este numele comercial pentru alfacalcidol; acesta forma mai activa de vitamina D NU este masurata la analiza uzuala (25OH-vitamina D); asta este explicatia pentru faptul ca nivelul 25OH-vitaminei D nu a crescut dupa adaugarea unui cp de AlphaD3 la doza zlinica;
  • daca nivelul calciului seric este in limite, o doza zilnica de AlphaD3 de 1 microgram (2 cp de 0.5) este considerata absolut suficienta, FARA a fi nevoie de confirmarea cu analize de laborator;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.