Răspunsuri la întrebări (2195)

Gabriela:

Bună ziua,

Mă numesc Gabriela, am 23 de ani și 50 de kg.
În urma unor investigații endocrinologice am fost diagnosticată cu tiroidită autoimună (după ecografia tiroidiană). Ulterior am făcut și analizele necesare:
Tsh-2,4 uUI/ml (interval de referință: 0.4 – 4 uUI/ml)
FT4- 1. 23 ng/dl (0.8 – 2.0 ng/dl)
Cortizol (dimineața la 8)-12,6 ug/dl) (dimineata : 5 – 25 ug/dl)
Ac. anti TPO (Ac. anti tiroidperoxidaza-700 U/ml (Normal : < 40 U/ml).
Ac. anti TG (Ac. anti tiroglobulina-20,7 UI/ml ( Normal «120 UI/ml)
Momentan trebuie să iau Procor T timp de 3-6 luni și să merg după 6 luni la o nouă consultație.
Pot face ceva pentru a reduce ATPO? Sunteți de acord cu dieta AIP? Ar trebui să schimb alimentația? Să renunț la gluten, lactate, zahăr, leguminoase etc? Ar trebui să mai fac o serie de investigații? Ce sfaturi mi-ați putea oferi?
Vă mulțumesc anticipat. Aștept cu nerăbdare un răspuns de la dvs!
O primăvară cu soare și multe zâmbete!

Raspuns:

  • analizele prezentate arata, intr-adevar, o tiroidita autoimuna; boala se afla in prima etapa, in care capacitatea de a produce hormoni este neafectata;
  • la acest moment, monitorizarea este suficienta, iar un interval de 6 luni este potrivit; totusi, daca aveti planuri de sarcina in perioada imediat urmatoare, verificarea functiei tiroidiene se poate face mai repede (la 3-4 luni); de asemenea, imediat ce se confirma o sarcina (indiferent cand se va intampla), analizele (TSH si FT4) ar trebui repetate;
  • nivelul semnificativ crescut al ATPO (peste 100-150 U/ml) ne confirma ca e vorba de o tiroidita autoimuna; dincolo de acest aspect, ca valoarea e 200 sau 2000, este putin important; am zis de multe ori, DUPA ce s-a stabilit diagnosticul de tiroidita autoimuna, monitorizarea ATPO (si a anticorpilor anti-tiroglobulina) ESTE INUTILA; nu exista, si de altfel nici nu e necesar, vreun tratament care sa scada nivelul acestor anticorpi;
  • moda dietelor in boala tiroidiana autoimuna am abordat-o aici: https://youtu.be/aMD0eOz2kFs; pe scurt, nicio restrictie alimentara nu e dovedita ca folositoare sau necesara in aceste cazuri;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.