Răspunsuri la întrebări (2209)

Ana Simion:

Bună seara! Am 70 ani, diagnosticată cu Tiroidită autoimună; TSH=1,868 (0,550-4,780); FT4=0,90 (0,8-1,76); Ecografia tiroidiană arată: LTD -dimensiuni=21/17/37 mm; ecostructură ușor neomogenă, hipoecogenă.
– în treimea medie macronodul predominant solid, izoecogen bine delimitat, rotund, ovalar de 10/15/18 mm cu vascularizație predominant periferică.
ISTM – 2,5 mm
LTS-dimensiuni=13/12/32 mm; ecostructură similar lobului drept.
– în treimea medie micronodul mixt de 4/7/9,6 mm, bine delimitat, fără vascularizație intranodulară.
– jugularo – carotidian stâng, ganglion cu caracter inflamator dimensiuni 4/7 mm ( hil prezent)
Aștept, vă rog frumos Domnule doctor, sfatul dumneavoastră! Trebuie să mă îngrijorez în privința inflamației ganglionilor și ce înseamnă “ hil prezent”?
Vă mulțumesc anticipat!

Raspuns:

  • nodulii tiroidieni ar trebui supravegheati ecografic, la 6 luni in primul an, apoi anual daca nu se modifica; in cazul improbabil al cresterii in dimensiuni, se poate lua in calcul punctia cu ac subtire;
  • la fiecare 6 luni ar trebui verificata si functionarea tiroidei, prin cele 2 analize esentiale, TSH si FT4; necesitatea tratamentului sau ajustarea dozei se vor decide in functie de acestea;
  • prezenta hilului la nivelul unui ganglion limfatic este de fapt o veste buna, ne arata ca este doar o adenopatie banala, inflamatorie (benigna); acesti ganglioni inflamatori sunt gasiti frecvent la ecografie la cei cu tiroidita autoimuna si nu au nicio semnificatie suplimentara;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.