Răspunsuri la întrebări (2223)

Laura:

Bună dimineața. În urma unor investigații pentru amenoree secundară( prima și singura menstruație 6.02.2020), fetiței mele în vârstă de 15,6 ani i s-a depistat la ecografie gușă micronodulară, asociata cu leziuni microchistice-compatibilă cu tiroidita autoimună.Analizele de sânge din noiembrie 2020 au confirmat diagnosticul.Anti TPO 260 UI/ml( normal sub 26) Antiroglobulina 309 UI/ml ( normal sub 64), T3 1.3 (normal 1.4-3.34), T4 82 nmol/L (normal 76.1-170), TSH 3.85 miuUI/mL ( normal 0.51-4.3) În decembrie 2020, după două săptămâni de la începerea tratamentului cu Euthyroxde 12,5 mg- Antireceptor TSH(TRab) sub 0.8UI/L( limita decizie clinica 1.75UI/L), TSH 5.15 miuUI/mL, calcitonina 0.516pg/mL( normal fete intre 11-20 ani sub 3.96). Se creste Euthyrox la 25 mg, și după încă două săptămâni se crește la 37,5 mg. Analizele în februarie 2021 -T4 85.4 nmol/L( normal 76.1-170), TSH 2.65 (normal 0.51-4.3), T3 1.1nmol/L( normal 1.4-3.34), FT4 14 pmol/L (normal 12.6-21),
Se crește Euthyroxul la 50 mg, iar valorile analizelor în iulie 2021 TSH 0.021( normal 0.51-4.3), FT 4 -24,2 ( normal 12.6-21), VSH 11 ( normal sub 10). Alte valori anormale Fe seric 152 miug/dL (in iulie 2021), 128 miug/dL ( în decembrie 2020), estradiol 207,2 pmol/L( iulie 2021), 220.1 ( în decembrie 2020). Valori normale la celelalte analize (DHEA-S, FSH, LH, IGF-I, Prolactina, PTH, Vit D, Gucoza serica, Insulina, indice HOMA, acid uric, creatinina, GPT, GOT, uree serica, proteine totale serice, gama glutamiltransferaza, testosteron, hemoleucograma).
Pentru declanșarea menstruației s-a administrat Duphaston, un comprimat seara între a 18-a și a 24 a zi a ciclului menstrual, timp de luni( din decembrie până în mai). După încheierea tratamentului cu Duphaston nu a apărut menstruația, s-a mai administrat Duphaston în luna iunie timp de 5 zile, dar menstruația tot nu a apărut, așa încât am refăcut analizele care au avut valorile mai sus-menționate.
În ultima vreme a slăbit, ajungând de la 40 kg în decembrie 2020, la 36 kg, la o înalțime de 156 cm( la naștere -greutate 3000gr, înălțime 51cm). Procesul de creștere a fost unul lent, pe parcursul ultimului an a fost încetinit( max 1 cm)( înălțime mama 164cm, tata 170cm), dentiția incompletă( de curând a erupt ultimul canin). S-a efectuat o radiografie la genunchi care a relevat că procesul de creștere s-a încheiat.
Menționez că din luna martie 2020 a eliminat carnea și lactoza din alimentație. Alimentația este însă echilibrată, ( consumă pește , legume),are poftă de mâncare, dar în ultima lună s-a simțit mai slăbită și somnolentă.
Ne puteți spune dacă tratamentul cu Duphaston a fost unul corect având în vedere vârsta pacientei( acum are 16,2 ani) și de asemenea, dacă a fost potrivit și corect dozat tratamentul cu Euthyrox? Ce ne recomandați?Vă mulțumesc

Raspuns:

  • analizele facute in Iulie arata ca doza de Euthyrox, la acest moment, e prea mare; cea mai probabila explicatie este un episod (usor si tranzitor) de distructie accelerata, pe fondul tiroiditei autoimune; merita, totusi, repetata si masurarea TRAb;
  • e necesara o scadere a dozei de Euthyrox, de exemplu la 12.5 sau 25 micrograme/zi, cu repetarea analizelor (TSH, FT4, T3 total) dupa 6-8 saptamani; ulterior, in functie de rezultatele analizelor, se va hotari tratamentul in continuare;
  • piederea suplimentara in greutate, pornind oricum de la o valoare subnormala, a avut un efect negativ asupra menstrelor; Duphaston-ul se utilizeaza la adolescente, posibil ca, dupa scaderea in greutate, 5 zile de tratament sa nu mai fie suficient pentru a provoca menstra;
  • legat de problemele cu menstrele, greutatea si inaltimea, recomandarea mea este sa faceti o evaluare completa la un medic endocrinolog care se ocupa de copii (endocrinopediatru); in afata testelor de laborator, e indicata si o ecografie de uter si ovare;
  • modificarile importante de regim alimentar, cum este renuntarea la carne si produse cu lactoza, ar trebui facute DOAR la indcatie medicala si bazate pe diagnostice certe, mai ales la copii si adolescenti;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

6 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (2223)”

  1. Pingback: Răspunsuri la întrebări (2235) – TIROIDA.ro

  2. Bună ziua. Am consultat și un medic endocrino pediatru, care ne-a mai recomandat analize, pe lângă cele recomandate de dvs. și medicul curant.
    Am refăcut analizele dupa 6 săptămâni de la întreruperea tratamentului cu Euthyrox. TSH -5,91 ( interval referinta 0,51-4,3), FT4 -8,7 (i.r. 12,6-21), Anti TPO- 209 ( i.r. mai mic decât 26), T3- 0,9 ( i.r. 1,4-3,34), Anti receptor TSH (TRab) – 0,8 ( limita decizie clinică 1,75UI/L).
    Ce ne sfătuiți? Vă mulțumim foarte mult! Laura Ciobanu

    1. Bună dimineața. Am consultat și un medic endocrino pediatru, care ne-a mai recomandat și repetarea Anti TPO.
      Am refăcut analizele dupa 6 săptămâni de la întreruperea tratamentului cu Euthyrox. TSH -5,91 miuUI/mL( interval referinta 0,51-4,3), FT4 -8,7 pmol/L (i.r. 12,6-21), Anti TPO- 209 UI/mL( i.r. mai mic decât 26), T3- 0,9 nmol/L( i.r. 1,4-3,34), Anti receptor TSH (TRab) – 0,8UI/L ( limita decizie clinică 1,75UI/L). Medicul curant a recomandat reluarea tratamentului cu Euthyrox de 25 mg, iar pentru amenoree, administrarea Duphaston timp de 5 zile, iar după declanșarea menstruației începerea tratamentului cu Logest timp de 6 luni.
      Ce ne sfătuiți? Vă mulțumim foarte mult! Laura Ciobanu

  3. Va mulțumesc foarte mult pentru răspuns! Între timp, medicul curant a recomandat întreruperea totală a Euthyrox-ului și repetarea TSH si FT4 după 2 săptămâni de la întreruperea tratamentului. Vom consulta și un medic endocrinopediatru.Vă mulțumesc mult încă odată!

Dă-i un răspuns lui Laura Cancel Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.