Elena:
Buna ziua,
Am 25 de ani, nefumatoare, 1.67m, 51 kg, sex feminin, nu exista in familie boli de tiroida (depistate), in afara de cea a mea.
Daca imi permiteti, pentru a va putea adresa nelamuririle, voi incepe mai intai cu un istoric.
Pe 01.06.2020 am fost diagnosticata cu boala Graves insa nu aveam tiroida marita in volum. Am avut o deficienta de vitamina D care am presupus ca a declansat boala. Atunci aveam TRab 12.25 UI/L (Limita de decizie clinica: 1.75UI/L)
In baza analizelor, mi s-a prescris tratament cu Thyrozol, metoprolol, vitamina D si seleniu. Nivelul FT4 a scazut destul de rapid si a ajuns sub limita normala in urma tratamentului.
Tratamentul cu Thyrozol a fost redus, insa s-a dovedit a fi o doza tot prea mare, intrucat la 3 saptamani dupa reducerea tratamentului, am fost nevoita sa repet analizele datorita gusei. Tiroida se umflase atat de mult incat ma deranja semnificativ la inghitire.
Pe 11.08.2020:
– TSH: 13.4 μUI/mL, interval referinta 0.27-4.2
– FT4: 5 pmol/L, interval referinta 12-22
– FT3: 3.9 pmol/L, interval referinta 3.1-6.8
Cu acordul doamnei doctor care a condus tratamentul, nu am mai luat deloc Thyrozol si nici Metoprolol de la acea data pana in prezent.
De la acest incident cu TSH-ul marit si tiroida umflata, analizele au inceput sa se normalizeze fara tratament, iar anticorpii TRab au scazut treptat. Din decembrie 2020 analizele FT3, FT4, TSH sunt in limite normale. Anticorpii au persistat pana la analizele din 27.08.2021 insa au fost in continua scadere de-a lungul timpului.
Cu toate ca analizele s-au normalizat, tiroida se umfla aproape in fiecare zi, uneori mai mult, uneori mai putin. Am avut si episoade cand m-au deranjat ochii, insa dupa cateva saptamani au revenit mereu la normal.
Tiroida este confirmat marita in urma ecografiei pe care am facut-o in luna mai 2021, fiind consemnate urmatoarele: „lobul drept: diametru transvers/anteroposterior/longitudinal:16/13.6/51mm, lobul stang: 15/14/50mm, istm 3mm. Structura usor neomogena, vascularizatie discret accentuata, fara noduli. Micropoli adenopatii laterocervicale bilateral.” Nu mi s-a recomandat un tratament, insa ma deranjeaza in continuare deoarece se umfla si simt senzatia de nod in gat (nu sufar si de anxietate).
In ultimele 2-3 saptamani am inceput din nou sa am probleme mai suparatoare: pe langa tiroida umflata, sunt umflati si ganglionii din zona gatului. Ganglionii sunt sensibili la atingere si radiaza aceasta senzatie de presiune, amorteala, sensibilitate catre gat, ureche si chiar si catre fata. Nu se mentine permanent si variaza in intensitate. S-au mai intamplat astfel de episoade pe parcursul anului 2020, la fel, nu mi s-a recomandat tratament si cumva senzatia dispare, apoi iar revine, lucru foarte deranjant, dar care cred ca are legatura cu tiroida, intrucat inainte de a fi diagnosticata nu aveam aceasta problema.
Nu am avut raceli, fracturi sau alte infectii in ultimul an. Nu am febra si nu am alte boli cronice diagnosticate (hepatita B,C si HIV negative la analizele din 2020).
Astfel am efectuat din nou analize pe 27.08.2021 si am ajuns pe blogul dvs., cautand indicii despre ce as putea face in continuare.
Am citit un raspuns in care mentionati ca ganglionii umflati nu sunt neaparat motiv de ingrijorare, insa faptul ca sunt umflati atat ganglionii, cat si tiroida, cu aceasta senzatie de amorteala la nivelul capului si cu globulele albe scazute, ma duce cu gandul la cancer (ma gandesc, poate in faza incipienta avand in vedere ca nu s-a vazut la ecografie nimic).
Analize 27.08.2021 normale:
– TSH : 1.618 µUI/ml, interval referinta 0.550 – 4.780 / µUI/ml
– FT3: 2.96 pg/mL, interval referinta 2.3 – 4.2 / pg/mL
– Hematii si hemoglobina normale, in intervalul de referinta al laboratorului.
– TRab <0.21 U/L (NEGATIV: < / = 1.0 U/L)
Analize anormale:
Limfocite: 0.98 10^9/l, interval referinta 1.0 – 4.0 / 10^9/l
Monocite: 0.16 10^9/l, interval referinta 0.2 – 1.0 / 10^9/l
Trombocite: 137 10^9/l,, interval referinta 150 – 500 / 10^9/l
La toate analizele anterioare au iesit in limite normale si limfocitele, monocitele, trombocitele.
In concluzie, daca se poate, as dori sa intreb:
Avand in vedere faptul ca TRab este negativ, care ar mai putea fi cauzele umflarii tiroidei? (de-a lungul anului 2020 am testat iodul – limite normale; anticorpii Anti- tiroglobulina si Anti-TPO negativi)
Pentru tiroida fara noduli, umflata, dar care produce hormon in limite normale, exista tratament astfel incat sa nu se mai inflameze si sa nu se mai umfle?
Exista posibilitatea unui cancer de tiroida si la pacientii care nu au noduli?
Acest numar scazut de globule albe si ganglionii mariti, au legatura cu tiroida umflata sau ar fi o problema ce trebuie investigata separat?
Va multumesc anticipat pentru orice sfat legat de aceasta situatie!
Raspuns:
- valorile normale recente ale TSH si FT3 arata ca tiroida dvs functioneaza in parametri; nivelul normal al TRAb, in contextul istoricului, arata ca boala Basedow se afla in remisie; remisia este un raspuns foarte dezirabil la tratamentul initial cu Thyrozol si inseamna o reluare a functiei tiroidiene normale in absenta oricarui tratament; o recidiva a hipertiroidiei este posibila, de aceea este indicata repetarea analizelor de 2-3 ori pe an sau cand apar simptome sugestive; totusi, pot sa va spun ca eu am pacienti care se afla de ani in remisie, deci poate fi foarte lunga;
- ecografia din luna Mai arata o tiroida doar putin marita de volum, este greu de crezut ca la dimensiunile respective poate produce in mod obiectiv disconfort; in plus, modificarile de volum tiroidian, cand chiar apar, se dezvolta si se mentin pe durata mai multor saptamani-luni, nu e ceva ce se poate schimba de la o zi la alta, nici macar de la o saptamana la alta;
- posibilitatea unui cancer de tiroida mi se pare foarte redusa, dar puteti repeta oricand o ecografie de tiroida;
- ganglionii limfatici mariti si durerosi ar trebui investigati la boli infectioase si/sau hematologie; adenopatiile care insotesc bolile tiroidiene autoimune sunt nedurerosi si, de regula, nepalpabili;
Toate cele bune,
Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii
Multumesc frumos pentru raspuns si pentru ajutor!
Va doresc numai bine! Un site foarte informativ.