Răspunsuri la întrebări (2313)

Maria H:

Buna ziua. Ma numesc Maria H, am 72ani si 8 luni, 73 kg, 169 cm inaltime. Am insuficienta mitrala usoara, HTA esentiala grad 2 grup de risc inalt (tratament cu locren, sortis 10 mg, atacand * ultimul a fost eliminat total in urma cu o luna pentru ca tensiunea scadea la 90 cu 50), hipotiroidie posttiroidectomie totala (operata de dr Ghemigian) – euthyrox 175 din septembrie 2021 pana in prezent. Infectie SARS CoV2 in aprilie2021, forma moderat-severa, 500 ore compensator oxigen. In timpul covid si dupa am avut 87 kg, Hba1c 6.8, transaminaze mari. Dupa Covid am moderat consumul de carbohidrati, din iulie 2021 am renuntat total la zahar iar in septembrie 2021 am ajuns la 76 kg. Analizele din septembrie 2021 nu au mai prezentat valori anormale, cu exceptia CRP, 0.58 (<0.5) si anticorpi neutralizanti anti-proteina spike 790 UmL. In octombrie 2021 am observat un ganglion axilar marit. In ianuarie-februarie 2022 m-am vaccinat cu Pfizer (Comirnaty) – doua doze. Dupa vaccin am observat o marire a ganglionului axilar, in prezet acesta este destul de mare, diametru 6 cm, ma doare, noaptea traspir abundent doar in partea in care e ganglionul marit, sanul e si el marit, dar nu sunt alte modificari, nu am gasit nodul la palpare. In aprilie 2022 am facut o laringita sau ceva similar, fara febra, nu am facut test pcr sa vad daca este iarasi o varianta covid. In 28 iunie 2022 am facut analize iar rezultatele sunt aceastea: Biochimie: Acid uric seric 3.3 (<5.7), Creatinina serica 0.67 (<1.1), GPT 25 (<33), CRP 2.83 (<0.5), GOT 30 (<32), Bilirubina totala 0.33 (<1), Lipaza 16 (<60), Clor seric 100 (94-110), Hba1c 5.5 (normal 4.8-5.6), GGT 22 (<40), LDH 245 (135-214), Mg seric 2.08 (1.6-2.4), Potasiu seric 4 ( 3.5-5.1), Fier seric 34 (37-145), Sodiu seric 140 (136-145), Hemograma cu formula leucocitara cu Hb, Ht si indici: Nr leucocite 7.92 (4-10), Nr eritrocite 3.68 (3.8-5-2), Hb 10.5 (11.7-16.1), Hematocrit 33.2 (35-47), Volum eritrocitar mediu 90.2 (81-102), Hemoglobina eritrocitara medie 28.5 (27-35), Concentratie medie a Hb/eritrocit31.6 (32-36), Largimea distributiei eritrocitare 13.7 ( 11.6-14.8), Numar trombocite 274 (150-450), VTM 10.3 (7.4-13), Largimea distributiei trombocitare11.5 (8-16.5), Neutrofil 68.6 (45-80), Neutrofil 5.44 (2-8), Limfocit 13.3 (20-55), Limfocit 1.05 (1-4), Monocit 7.6 (<15), Monocit 0.6 (0.3-1), Eozinofil 9.5 (<7), Eozinofil 0.75 (0.05-0.7), Bazofil 1 (<2), Bazifil 0.08 (0.8 UmL )(deci patruzeci si unu de mii cincisutepatruzeci si trei !), Biochimie: Calciu ionic 4.3 (3.82-4.82), Calciu seric 9.6 (8.8-10.2), Proteine totale serice 6.9 (6.6-8.7), Colesterol Hdl 52 (factor protector >60), Colesterol total 200 (borderline crescut 200-240), Trigliceride 103 (optim <150), LDL 124 (optim la limita 100-129), Lipide totrale 641 (400-700), Electroforeza proteinelor serice cu imunofixare – IgG absent, IgA absent, IgM absent, Banda monoclonala Lanturi Kappa absent, Banda monoclonala lanturi Lambda – absent.
Simptome actuale: gleznele putin umflate, noaptea am avut in ultima perioada crampe musculate foarte dureroase la ambele picioare, dureri in ganglionul marit (au fost inca doi ganglioni axilari mariti, in aceeasi axila, dar aceaia s-au retras, dureri uneori si in umar – folosesc ibuprofen gel iar de cand nu mai folosesc antoperspirant au inceput acele transpiratii nocturne pe cartea cu ganglionul inflamat.
Am observat in analize TSH 6.63 (0.27-4.2). As vrea sa va rog sa imi spuneti ce doza de euthyrox sa iau (in prezet iau 175). Va multumesc foarte mult.

Raspuns:

  • valoarea putin crescuta a TSH NU explica niciuna dintre problemele cu care va confruntati;
  • in contextul varstei, un TSH doar putin crescut este perfect acceptabil si nu impune cresterea dozei de Euthyrox, mai ales cand aceasta este oricum destul de mare; este indicata monitorizarea cu analize de laborator (TSH si FT4), initial la 3-4 luni;
  • adenopatia (ganglionul limfatic marit) din axila ar trebui vazuta ecografic, iar pentru san este OBLIGATORIE o mamografie; in functie de acestea se va decide ce trebuie facut mai departe, existand inclusiv posibilitatea exciziei chirurgicale a adenopatiei urmata de examen histopatologic pentru un diagnostic cert;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (2313)”

  1. Un tsh marit poate da simptome de ameteala? Anxietate? Bufeuri? Stari de Rau ? Dupa cat timp de tratament se regleaza un tsh ? Am fost operata de tiroida ….: carcinom
    Papilar acum astept sa se regleze tsh . L am avut 100 deoarece am
    Oprit eutyrox ul
    Pt 2 saptamani

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.