Răspunsuri la întrebări (573)

cristina b:

Buna ziua
Am 38 de ani, ma numesc Cristina si in luna ianuarie ac. in urma unui consult endocrinologic, s-a depistat un nodul la lob drep cu dimensiuni de 1.89×1,99×4.24cm v7.67 s-a recomandat punctie biopsica cu ac fin din care a rezultat carcinom papilar LTD-categoria 6 Bethesda.
in luna februarie mi s-a efectuat tiroidectomie totala, iar rezultatul histopatologic a fost. CARCINOM PAPILAR DIFERENTIAT INTRATIROIDIAN al LTD 10 mm pT1a.
LTD+istm marcat cu fir simplu de 38x40x15mm.Pe sectiune la nivelul treimii inferioare cu un nodul albicios imprecis delimitat cu diametrul de 10 mm situat subcapsular.
In luna martie am fost la institutul Oncologic Cluj unde am avut urmatoarele rezultate.Tiroglobulina serica-11.28ng/ml, Anti-Tg. serica<10 UI/ml, TSH-77.66 UI/ml.In urma unei scintigrafii tiroidiene se decide numai supravegherea, datorita focarului de 1 cm T1.tratament cu euthirox 125, cu ajustarea dozei.in prezent iau Euthirox 100.
In luna august, in urma unui ecografii s-a observat in vecinatatea venei jugulare o forma rotunda avand diametrul de 1.28cm, hipoecogen cu slab semnal vascular doppler color. in 26.9.11 am fost la cluj la controlul de 6 luni de la tiroidectomie, in pauza de tratament de 14 zile.
unde am avut urmatoarele rezultate.
TG-11.01ng/ml , Anti-TG- 10 UI/ml , TSH – 56.08 UI/ml, calciu seric 9mg/dl si VSH 2 mm/h. Intrebarea mea este fiindca d-na doctor decide din nou numai monitorizare mea, ce poate fi aceea forma rotunda? si ce ar trebui sa fac? medicul meu endocrinolog recomanda iradiere sau operat chirurgical, insa d-na doctor nu a zis nimic, desi i-am aratat rezultatul eco. Va rog mult sa imi spuneti si parerea d-voastra. Va multumesc din suflet.

Raspuns:

– cea mai buna solutie, daca este posibil tehnic, este punctia cu ac subtire din formatiunea laterocervicala; in afara de evaluarea citologica (a celulelor extrase) in sine, este bine sa se faca si asa numitul „needle washout”; aceasta manevra presupune clatirea acului folosit la punctie in ser fiziologic si masurarea ulterioara a tiroglobulinei din solutia rezultata; detectarea unor modificari celulare compatibile cu carcinomul papilar sau a unui nivel crescut al tiroglobulinei in washout stabileste diagnosticul de determinare ganglionara secundara si, de principiu, operatia este recomandata; daca rezultatul este negativ se poate exclude o legatura cu cancerul tirodian si monitorizarea se poate in continuare face conform recomandarilor initiale;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.