Răspunsuri la întrebări (955)

marian tudorache:

sunt in varsta de 57 ani si 7 luni. In urma cu circa 6 luni am fost dignosticat cu 2 noduli toridieni: pe LD, in 1/3 superioar, posterior, nodul hipoecogen, bine delimitat, bogat vascularizat, de 1,1/1/0,7; pe LS, in 1/3 mijlocie anterior, nodul hipoecogen, bine delimita, bogat vacularizat, de 2/1,6/1,1, cu observatia: nu se observa adenopatii latero-cervicale.
La cel de al doilea nodul (cel mare) am mai facut o ecografie acum doua saptamini, si dimensiunea lui a ramas meodificata.
Analizele: Free T4-1,136; TSH- 1,989 (08.11.2012)
Calcitonina: 5,71 pg/ml (05.11.2012)- Clinica Sante; 9,01 pg(02.04.2013)- Sanador ( a doua prelevares-a facut la 12:21, inainte de a manca de prinz).
La 18.12.2012 am facut si o examinare citopalogica cu ac fin, cu urmatorul rezultat: epitelii foliculare cu aspect marcat hiperplazic,dipunere micromezofoliculara cu zone de tip compact si trabecular, pluristratificare intrafoliculara, arii de inmugurire foliculara, sclerohailinoza perifoliculara, dicoezitivitate celulara moderata, anizocitoza discreta, nucleoli mici vizibili, clearing nuclear parcelar. Concluzia: nodul cu risc proliferativ (aspect adenomatos folicular foarte bine diefrentaiat-dens celular). Se sugereaza evaluare HP.
Spuneti-mi, cu datele de mai sus, daca operatia este obligatorie (dimensiunea nodului mai mare nu a crescut in 6 luni!) si, mai ales, care este risculde cancer.

Raspuns:

– faptul ca un  nodul tiroidian nu creste intr-un interval de timp NU exclude cu certitudine o forma de cancer;

– rezultatul la punctie arata ca nu s-au gasit elemente clare de malignitate, dar ca nici nu se poate exclude ca nodulul sa fie malign; in aceste situatii trebuie facuta operatia pentru a avea un raspuns cert;

– un procent exact nu se poate preciza, dar probabil ca riscul ca cel putin unul dintre noduli sa fie malign este de minimum 20-30%;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.