Dr. Claudiu Ţupea

Despre categorie


Secţiunea de Răspunsuri la întrebări este partea cea mai dinamică a blogului, locul unde în fiecare zi o problemă de patologie tiroidiană este lamurită. Miile de cititori care au primit răspunsuri până acum reprezintă un argument puternic pentru utilitatea acestei idei.

Vă invit să căutaţi în aceste postări, este foarte posibil ca propria dumneavoastră problemă sau îngrijorare să-şi găsească răspunsul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vă rog să adresaţi întrebarea conform regulamentului de aici sau să veniţi la clinică pentru un consult.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

Despre categorie Read More »

Răspunsuri la întrebări (2506)

Camelia:

Bună ziua! Am 35 de ani sex feminin Am depistat în noiembrie 2023,2 noduli hipoecogeni, neomogene ,cel de 1,05/1,17/94cm are micocalcificari la interior ,nevascularizat iar celalalt schita de nodul la secțiunea cu site-ul 0,54/0,27 cm fără adenopatii ….analizele de tiroida imi ies normal .Din noiembrie pana azi 22 noiembrie nu au crescut,însă doctora mi a zis ca arata rau ca sunt negri sunt imprecis delimitata și ca 90% e cancer și sa fac punctie .Sunt foarte speriata va rog sa îmi răspundeți.

La secțiunea cu istmul al doilea nodul am vrut sa scriu,precizez calcitonia a iesit 7,33 ca și fumatoare

Raspuns:

  • nu stiu daca riscul de malignitate se poate preciza atat de precis (90%) dupa ecografie, dar inteleg ca nodulul mai mare are niste elemente clare de suspiciune; in acest conditii, punctia este clar indicata si NU ar trebui evitata, pentru ca e o metoda relativ simpla si lipsita de riscuri pentru a avea un diagnostic;
  • in ciuda unor informatii gresite care circula, indiferent care e natura nodului (deci chiar daca e cancer), efectuarea punctiei NU înrăutățește situația;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Răspunsuri la întrebări (2506) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2505)

Mioara Ghiban:

Bună seara !Cu câteva zile în urmă vă scrisesem despre boala Graves tratată cu propicyl aproximativ 1 an de zile cu rezultate negative la TSH<0,0005si Ft4 la limite superioare…Dna doctor schimbându-mi tratamentul cu carbimazol la care bineînțeles am făcut o erupție cutanată destul de gravă (alergie la thirozol și carbimazol).Am reînceput tratamentul cu propicyl,dar Dna doctor care mă monitorizează nu vrea să îmi crească doza(chiar dacă TSH este aproape neidentificabil.Tratamentul pe care îl administram era de 1 comprimat dimineața și 1/2 seara.Normal ar trebui să îmi mărească doza la 2 comprimate pe zi.Nu îmi creează alergii și îmi mergea bine …ce îmi recomandați dvs de situația aceasta?Mulumesc frumos pentru eventual răspuns!

Raspuns:

  • sfatul meu este sa urmati recomandarile primite de la medicul dvs curant; cu posibila exceptie a unor urgente sau situatii exceptionale, indicatiile medicale NU ar trebui schimbate fara un consult propriu-zis, indiferent cat de justificat ar putea parea;
  • de aceea, singura varianta in care as putea sa va fac o recomandare de modificare a tratamentului este dupa o evaluare de doua opinie la cabinet;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Răspunsuri la întrebări (2505) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2504)

Gurita Constantina:

Bună seara! Ma numesc Guriță Constantina și am 65 ani. Am făcut o puncție aspirație tiroidiana cu ac fin ghidata ecografic. Va rog frumos sa ma ajutați cu interpretarea rezultatului: aspecte citologice nondiagnostice (celularitate epiteliala inaparenta). Va mulțumesc!

Raspuns:

  • in urma punctiei nu au fost obtinute suficiente celule pentru a se putea stabili un diagnostic;
  • dupa un asemenea rezultat, in functie de dimensiunile si aspectul nodului, de regula se recomanda repetarea punctiei dupa 3-6 luni;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Răspunsuri la întrebări (2504) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2503)

Mircea:

Bună ziua, avem un copil de 3 ani și văzând ca este mai mic de înălțime și nu lua in greutate am început sa ii facem o serie de investigații în anul 2023.
După multe măsurători și analize am descoperit ca are ATPO valoarea 16.4. De un an a început sa crească aprox 4 cm în 6 luni iar greutatea este de aprox 13 kg.
După analizele făcute luna aceasta la fel valoarea ATPO este mare 18.3 Ferrina 14.8, Creatinina serica 0.24
Dacă aveți ceva sfaturi și încotro sa o luam v-as fii recunoscător
Va multumesc

Raspuns:

  • nivelul ATPO poate fi usor peste limita (depinde de intervalul furnizat de laboratorul care lucreaza analiza); in sine, o astfel de valoare nu explica deficitul statural si ponderal; daca valorile TSH si FT4 au fost normale, se poate exclude o cauza tiroidiana pentru aceasta problema; pe termen mai lung insa, poate avea un risc ceva mai mare de tiroidita autoimuna (Hashimoto) si ar trebui monitorizat;
  • in general, sunt doua directii principale de investigatie in cazul copiilor cu inaltime si/sau greutate subnormale: endocrinopediatrică (pentru evaluarea unor deficite hormonale) si gastroenterologică (posibile tulburari de absorbtie intestinala);

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Răspunsuri la întrebări (2503) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2502)

IRINA:

Bună ziua domnule doctor ! Va scriu din Constanța în speranța că mă puteți elucida și pe mine cu un răspuns la o întrebare. În luna mai a anului 2023 am suferit o tireidectomie totala și am primit rezultatul următor: adenomatoza anizofoliculara cu epitelii hiperplazice, microcarcinom papilar incapsulat, 0.15/0.12.
Mi s-a spus ca nu e nevoie de terapie cu iod si sa iau doar eutyrox de 100. Acum la aproape un an de la operație eu nu ma simt deloc bine, am făcut analizele pe întrerupere de eutyrox 2 săptămâni și valorile sunt următoarele: TSH 75, ANTI TG 14 SI TIROGLOBULINA 6. Ce masuri sa iau ??Sunt mai mult decât speriata !
Cu deosebita considerație și foarte mult respect, un om disperat va mulțumește din suflet!

Raspuns:

  • decizia de a nu se administra tratament cu iod radioactiv pentru un focar milimetric de carcinom papilar a fost CORECTA;
  • nivelul tiroglobulinei pe intrerupere, avand in vedere ca nu s-a administrat iod radioactiv, reflecta doar prezenta unor mici resturi de tesut tiroidian (inerente dupa aproape orice operatie), aproape sigur formate doar din celule normale;
  • in concluzie, daca ecografia nu arata niciun fel de modificari suspecte la nivelul gatului, nu cred ca e niciun motiv de ingrijorare; peste 6-12 luni ar trebui repetata tiroglobulina sub tratamentul cu Euthyrox, iar peste 12-18 luni se poate lua in considerare o noua evaluare pe intrerupere; CRESTEREA evidenta a nivelului tiroglobulinei (si NU valoarea absoluta!) ar fi potential suspecta in cazul dvs;
  • ATENTIE: valorile tiroglobulinei se compara doar cu cele recoltate in aceleasi conditii; altfel zis, NU comparam un nivel obtinut sub tratamentul cu Euthyrox cu cel obtinut dupa o intrerupere de cateva saptamani;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Răspunsuri la întrebări (2502) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2501)

Roxana:

Buna ziua, femeie 42 de ani, tiroidectomie totala in martie 2024. Rezultatul histopatologic fiind urmatorul:

1)Carcinom papilar lob stang tiroidian,focar cu dimensiuni de 1,2/0,7cm,marginal,subtip clasic,cu arii de tip variant foliculara si arii cu celularitate de tip oxifil (aproximativ 15/%din suprafata tumorala examinata), neincapsulat, cu rari corpi psamomatosi si invazie limfovasculara prezenta (L1),cu infiltrare tumorala carcinomatoasa in tesutul fibroadipos si muscular striat peritiroidian(pT3 b), cu invazie perineurala prezenta (Pn1)si margini de rezectie chirurgicala aparent fara prezenta de infiltrare tumorala carcinomatoasa (R0).
2)Parenchim tiroidian adiacent si de fond cu aspect de adenomatoza micropolinodulara anizofoliculara ,cu arii epiteliale hiperplazice de tip hiperfunctional, arii microfoliculare , hemoragii ,siderofagie si arii restranse cu infiltrat limfoid interstitial.
3) Mic limfoganglion periistmic cu aspect reactive(pNo).
4) Mic fragment de glanda paratiroida de 0.1/0.1 cm cu celule principale si lipodistrofie, subcapsular lob drept tiroidian.

Cod morfologic M: ICD 0:8260/3
Stadialitate post chirurgicala PT: pT3b
Stadialitate post chirurgicala PN: pNO
Stadialitate agregata ST: ST1
Alte date de tip prognostic: L1,Pn1,R0

Cum interpretati acest rezultat?

La 4 saptamani de la operatie, iau tratament cu Euthyrox de 100, iar la analize TSH ul este 6,35( 0,35- 4,94) si FT4 este 1,05( 0,7- 1,48). Credeti ca e insuficienta doza de Euthyrox?

Multumesc!

Raspuns:

  • rezultatul arata un focar de cancer tiroidian diferentiat cu tendinta clara la extindere in tesuturile din jur si in circulatia limfatica; din acest motiv, tratamentul cu iod radioactiv este necesar pentru a eradica eventualele resturi microscopice de tesut malign; este esential ca inainte de programarea acestui tratament sa existe o ecografie efectuata de un medic cu experienta, care sa excluda prezenta unor resturi tiroidiene semnificative sau a unor adenopatii suspecte de dimensiuni mari (caz in care intra in discutie o reinterventie chirurgicala);
  • avand in vedere rezultatul histopatologic, TSH-ul ar trebui mentinut intre 0.1 si 0.5 µUI/ml, adica usor subnormal; ceea ce inseamna ca intr-adevar doza de Euthyrox va trebui crescuta pentru atingerea acestui obiectiv;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Răspunsuri la întrebări (2501) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2500)

Angela:

Buna ziua, am 50 de ani, femeie, iar in martie 2024 am suferit o operatie de istmlobectomie dreapta, drenaj al lojei tiroidiene . Diagnosticul a fost de : macronodul lob tiroidian drept. Mentionez ca inainte de operatie toate analizele specifice tiroidei au avut valori normale. Nodulul imi facea presiune pe aorta si aveam extrasistole ventriculare pt care iau si in continuare Tambocor. Inca n-am primit rezultatul histopatologic, dar de la operatie si pana azi inghit cu mare dificultate. Cel mai dificil este cand inghit lichide sau saliva. O usoara ameliorare este la inghitirea alimentelor solide, si atunci trebuie sa las barbia in piept. N-am nicio problema la inghitire daca stau in pozitia culcat, intr-o parte. Vocea e Ok cat timp nu incerc sa vorbesc tare, atunci se subtiaza si parca vorbesc din gat. De 3 zile iau Medrol si millgama, la recomandarea chirurgului, dar foarte putin s-a ameliorat, mai mult a scazut doar presiunea pe gat. Intrebarea mea este: e normal ca la o luna de la operatie sa am dificultate mare la inghirie ? Multumesc

Raspuns:

  • dificultatile la inghitire dupa operatiile asupra glandei tiroide sunt foarte frecvente; de regula, sunt mai importante in primele 2-3 saptamani postoperator si nu sunt atat de severe, dar uneori persista timp de mai multe luni;
  • avand in vedere ca manifestarile sunt destul de importante, poate fi indicat un consult ORL, care sa evalueze laringele si faringele;
  • din experienta mea cu pacientii operati (ca endocrinolog, nu chirurg!), aproape intotdeauna aceste probleme se amelioreaza semnificativ, iar in multe cazuri dispar complet in cele din urma; doar ca uneori aceasta ameliorare este lenta si se poate intinde pe 3-6-12 luni;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Răspunsuri la întrebări (2500) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2499)

Vasile Stefan:

Buna ziua, bărbat 45 ani fara istoric familial cu boli tiroidiene sau cancere…
In urma cu un an și 3 luni am făcut t un infarct cu implantare de 3 stenturi.
Urmez tratament adecvat
La o ecografie cardio pe carotide Dr mi a recomandat Tsh văzând probabil pe artera ceva.
Am făcut TSH cu rez 4.47
La recomandarea cardiologului am efectuat ecografie tiroida cu urmat rez;
Lob stâng: nodul hipoecogen bine delimitat, fara semnal Doppler la interior de 6/8/8 MM, fara adenopatii L-C
Dr endocrinolog văzând Tsh foarte puțin mărit nu mi a recomandat decât repetarea Tsh , Ft4, atpo și calcitonina
Și ecografie după 6 luni. Mi a spus sa fac analizele in mai dar eu neavând răbdare și speriat de nodul le am făcut mai devreme respectiv sfârșitul lui martie…
Toate au ieșit în parametrii cu excepția calcitoninei care a ieșit 9,52
Valorile synevo fiind 5-9,52
Deci la limita maximă admisă
Menționez că luasem timp de două luni înainte vitamina D3-K2
Betaloc zilnic, controloc, entresto, forxiga , etc
E posibil va vitamina sau unul dintre medicamente să influențeze valoarea calcitoninei? Cât de râu arata nodulul?
Multumesc

Raspuns:

  • o valoare a calcitoninei la limita superioara trebuie interpretata ca fiind NORMALA; ca masura de precautie, se poate monitoriza, cu repetare la 6 luni, dar nu cred ca exista motive de ingrijorare;
  • valorile usor crescute ale calcitoninei (sub 20-30 pg/ml) au in marea majoritate a cazurilor alte cauze (non-maligne), nu carcinomul medular tiroidian;
  • este improbabil ca vreunul din tratamentele mentionate sa modifice nivelul calcitoninei;
  • nodulul tiroidian ar trebui și el monitorizat ecografic, cu recurgerea la puncție în situația (mai degrabă improbabilă) în care crește semnificativ;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Răspunsuri la întrebări (2499) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2498)

Mihaela Nicoleta Tutuianu:

Nodul hipoecogen 1,5×1,1×1,2 cm punctat de 2 ori cu rezultat Bethesda 1 ,non-diagnostic.Dupa a 2-a punctie nodulul a crescut 1,6×1,1×1,7 cm iar acum urmeaza o a 3-a punctie.Precizez că nodulul a fost punctat de 2 doctori diferiti si cu toate astea nu se poate pune diagnostic.Ar trebui să am un motiv de ingrijorare?Multumesc

Raspuns:

  • daca rezultatul la punctie ramane non-diagnostic (Bethesda 1) si dupa a treia punctie, decizia pentru pasul urmator ar trebui luata in primul rand in functie de aspectul ecografic al nodulului respectiv; cresterea semnificativa a unui singur diametru (de la 1.2 la 1.7 cm) este neobisnuita si poate sa nu arate o crestere reala a formatiunii (de regula, cand un nodul tiroidian creste, se modifica toate diametrele sau cel putin doua);
  • variantele in cazul unui nou rezultat non-diagnostic sunt (1) urmarirea ecografica, sau, daca se considera ca riscul de malignitate este semnificativ, (2) operatia, pentru a avea un diagnostic cert;
  • desigur, preferinta dvs pentru una sau alta dintre optiuni e foarte importanta si ar trebui luata in considerare;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Răspunsuri la întrebări (2498) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2497)

Roșu Gabi:

DL Doctor,după terapia cu iod (555MBq)dl-131 pentru, hipertiroidie mulți nodulara toxica,care analize trebuiesc controlate ? Tireoglobulina mare355,după terapie, are o semnificație? Mulțumesc mult!

Raspuns:

Obiectivele tratamentului cu iod radioactiv in cazul gusii polinodulare toxice sunt:

  1. rezolvarea hipertiroidiei; iodul radioactiv distruge tesutul tiroidian, în special nodulii cu productie excesiva de hormoni tiroidieni, care-l vor capta mai intens; in cele mai multe cazuri, dupa un tratament eficient, în timp de luni-ani, apare hipotiroidia permanenta (adica deficitul de hormoni tiroidieni), care va trebui tratata; analizele esentiale pentru verificarea functiei tiroidiene sunt TSH si FreeT4 (FT4); tiroglobulina creste in majoritatea bolilor tiroidiene (tiroidite, noduli) si, intr-o masura si mai mare, in primele saptamani-luni dupa tratamentul cu iod radioactiv pentru hipertiroidie; de aceea, masurarea ei este in esenta INUTILA;
  2. scaderea in volum a tiroidei; acesta e un obiectiv secundar, mai important daca gusa este mare, cu fenomene compresive (apasa pe organele din jur, cu probleme la inghitit si/sau la respiratie); aceast parametru se va urmari ecografic, comparand volumul tiroidian (global), cat si dimensiunile individuale ale nodulilor cu valorile pre-tratament;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Răspunsuri la întrebări (2497) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2496)

Buta Nicoleta:

Buna ziua, in cazul meu ecografic s-au notat:in lobul drept un nodul solid 10,4/6 mm,izodiscret hipoecogen, bine delimitat, cu semnal vascular intra si perilezional(TIRADS 2), ce asociaza niste chiste dispersate aleator de pana la 2,7 mm si in lobul stang: nodul solid proiectat anterior subcapsular in 1/2 inferioara de 19,5/6,5 mm izohipoecogen,bine delimitat,cu cateva microcalcifieri, cu semnal vascular intra si perilezional TIRADS 3. Nodulii mei arata ca in ecografia pe care ati postat-o, adica par cavaleri albi. I-am identificat de circa 9 ani, nu au crescut decat foarte putin, analizele mele sunt perfecte, si cu toate acestea mi s-au punctionat ambii noduli(unul acum 4 ani si celalalt anul acesta), iar medicul imi tot recomanda sa ma gandesc la tiroidectomie, ca e mai sigur asa(punctia a indicat foarte rare celule cu modificari morfologice cu semnificatie incerta B3). Mi s-au facut analize inclusiv pentru glandele suprarenale si nu sunt probleme .Am 53 de ani, nu am istoric de boli tiroidiene in familie. Am avut o operatie de histerectomie totala acum 4 ani din cauza unui fibrom uterin. As avea nevoie de o opinie legata de indicatia de tiroidectomie in cazul meu, multumesc

Raspuns:

  • operatia este clar una dintre optiunile majore in cazul unui nodul cu rezultat incert la punctie (Bethesda 3); alte variante sunt repetarea punctiei (la 3-6 luni) sau supravegherea ecografica (cand aspectul ecografic sugereaza mai degraba natura benigna si nodulul ramane stabil perioade lungi de timp);
  • daca nu agreati varianta de tratament chirugical, probabil ca repetarea punctiei ar fi alegerea cea mai sigura;
  • descrierea ecografica din mesajul dvs NU sugereaza ca nodulii respectivi ar fi din categoria „cavalerilor albi”; de altfel, este bine sa fim precauti cu astfel de concluzii deoarece asemanarile cu imaginea postata de mine pot fi inselatoare; cu toate astea, daca nu ati facut-o deja, poate fi o idee buna sa cereti a doua opinie altui medic;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Răspunsuri la întrebări (2496) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2495)

Simona:

Buna ziua! Tratamentul cu iod radioactiv influenteaza in vreun fel nivelurile hormonilor sexuali? Exista studii care spun ca AMH (hormonul indicator al rezervei ovariene) este scazut in primul an dupa iod, dar nu gasesc informatii pentru ceilalti hormoni.
Este relevanta dozarea lor inainte de iod radioactiv pentru inceperea tratamentului de sindrom de ovar polichistic (cu metformin si inozitol) sau este mai bine sa se astepte pana dupa finalizarea iodoterapiei? Nu gasesc daca sunt interactiuni intre tratamente
Multumesc mult!

Raspuns:

  • chiar daca ovarul nu concentreaza in mod activ iodul, asa cum o fac tiroida, glandele salivare si, într-o masură, sânul, există o sensibilitate a celulelor ovariene la radioactivitate;

  • exista mai multi factori care determina daca tratamentul cu iod radioactiv va avea urmări negative asupra fertilității:
  1. doza primită; tratamentul hipertiroidiei se face cu doze relativ mici (8-12 mCi), comparativ cu cele pentru cancerul tiroidian, deci riscul este si el substantial mai mic; apoi, si in cazul cancerului dozele variaza foarte mult; una este o doza unică de 35 mCi pentru ablație la un pacient cu risc redus, alta sunt doze mari, repetate, care cumulat care pot depasi 5-600 mCi, la cineva cu metastaze la distanță; evident, cu cat doza (totală) e mai mare, cu atat probabilitatea de afectare a functiei reproductive creste;
  2. vârsta și rezerva ovariană a pacientei; o rezerva ovariana buna (corelată de regulă cu o vârstă tânară) inaintea tratamentului cu iod radioactiv scade riscul unor probleme de fertilitate mai tarziu; masurarea AMH ar putea fi indicata pentru a avea o valoare de baza cu care sa se compare rezultatele ulterioare (post-tratament); suplimentar, se pot masura si gonadotropii (FSH si LH) in primele zile dupa debutul menstrei, in aceeasi idee de evaluare comparativa;
  3. sensibilitatea individuala; aceasta nu se poate estima inaintea tratamentului, dar poate fi semnificativa;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Răspunsuri la întrebări (2495) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2494)

Ghiban Mioara:

Bună seara!am boala Graves și sunt sub tratament cu propicyl de aproape 1 an .Medicul care mă monitorizează mi a schimbat tratamentul cu carbimazol pt ca TSH este neschimbat (<0,005- cu 0,27-4,2),in schimb Ft4este normal( 18,99- cu 12-22).la Tirozol am făcut o alergie severă și mi as dori sa știu părerea dvs.Va mulțumesc frumos

Raspuns:

  • valoarea foarte scazuta (nedetectabila) a TSH arata, in esenta, ca doza de Propycil este insuficienta;
  • in multe cazuri, daca hipertiroidia a fost suficient de severa si netratata timp de luni/ani, poate dura până când TSH-ul se „dezgheață”, adica până începe să crească sub tratament, chiar daca valorile hormonilor tiroidieni (T3 si T4) se normalizeaza; cu toate astea, acest fenomen nu dureaza de regulă mai mult de 6 luni, ceea ce ma face să cred că mai degrabă explicația e doza prea mică;
  • nu aș ști să vă spun exact de ce medicul dvs a ales sa schimbe medicamentul și nu să crească doza, poate fi vorba de riscul unor reacții adverse, poate altceva;
  • si in cazul carbimazolului se aplica aceleasi principii, tratamentul ar trebui monitorizat relativ frecvent, mai ales dupa initiere si modificarea dozelor, iar obiectivul este de a normaliza TSH-ul (in primul rand) si hormonii tiroidieni (FT4 si T3), cu eliminarea manifestarilor de hipertiroidie; in acelasi timp trebuie atentie in descoperirea cat mai precoce a unor eventuale efecte adverse;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Răspunsuri la întrebări (2494) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2493)

Denisa:

Bună ziua,
Ma numesc Denisa, am 25 de ani. În urma tiroidectomie totale, histopatologicul arata un Carcinom Papilar stadiul I cu metastaza în 2 ganglioni. Sunt programata pentru a lua o pastila de Iod Radioactiv.
Întrebarea mea este : Vopsitul pe par și unghiile tehnice (cu gel) înainte de Iod influențează cumva?

Raspuns:

  • probabil ca nu, dar avand in vedere ca nu stim exact efectele fiecarui ingredient din aceste produse, cred ca e mai prudent sa evitati procedurile respective cel putin 4 saptamani inainte si 1 saptamana dupa administrarea iodului radioactiv;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Răspunsuri la întrebări (2493) Read More »