Dr. Claudiu Ţupea

Despre categorie


Secţiunea de Răspunsuri la întrebări este partea cea mai dinamică a blogului, locul unde în fiecare zi o problemă de patologie tiroidiană este lamurită. Miile de cititori care au primit răspunsuri până acum reprezintă un argument puternic pentru utilitatea acestei idei.

Vă invit să căutaţi în aceste postări, este foarte posibil ca propria dumneavoastră problemă sau îngrijorare să-şi găsească răspunsul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vă rog să adresaţi întrebarea conform regulamentului de aici sau să veniţi la clinică pentru un consult.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (2178)

Budu Elena:

Buna seara, am hipotiroida autoimuna cronica, si pe zi ce trece sunt tot mai obosita abia fac fata zi de zi, am fost la medic ,fac analizele regulat dar mi-a prescris doar magneziu si vit d3sun.va multumesc.

Raspuns:

  • nu toate problemele care apar, cum ar fi o stare de oboseala, trebuie legate de boala de tiroida diagnosticata deja, mai ales daca analizele de laborator arata ca functionarea acestei glande este normala;
  • este rolul medicului endocrinolog curant sa spuna daca manifestarile pacientului pot fi sau nu cauzate de boala de tiroida; daca nu, investigatii suplimentare ar trebui recomandate;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2177)

Draga Gabriela:

Buna seara! Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns.. Ma numesc Gabriela , am 37 de ani si sunt insarcinata in 5 luni. ( la inceputul sarcinii aveam 43kg, in prezent 56kg) Sufar de tiroidita autoimuna Hashimoto de 6 ani, sub tratament cu euthyrox 50mg zilnic.La sfarsitul primei luni de sarcina valorile TSH ului erau in limite normale. In sapt 22 am repetat analizele si mi -a iesit TSH ul 10, 7, Ft3, FT4 -normale. Am luat legatura imediat cu endocrinologul si mi s-a marit doza cu 0,25 mg euthyrox. Intrebarea mea este daca aceasta valoare a afectat sau va afecta dezvoltarea neurologica a fatului? Va multumesc anticipat!

Raspuns:

  • in a doua jumatate a sarcinii, tiroida fatului este functionala, deci un deficit de hormoni tiroidieni la mama NU mai are acelasi impact potential asupra dezvoltarii sisetmului nervos;
  • oricum, la un TSH de 10.7 μUI/ml (adica doar usor/moderat crescut) nu sunt anticipate probleme neurologice nici daca apare in primul trimestru;
  • in sarcina, la o astfel de valoare a TSH, o crestere a dozei de Euthyrox cu doar 25 μg/zi pare insuficienta, e bine sa mai intrebati o data medicul;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2176)

Szollosi Alexandra:

Bună ziua,
În urma unui control endocrinologic am efectuat analizele TSH,FT4,ATPO,F3 care au ieșit în parametrii normali, iar calcitonina mi-a ieșit 9,96 pg/ml eu încadrându-mă la femei nefumătoare adica <4,3 pg/ml,fiind și însărcinată. Medicul zice ca as putea fi suspecta de carcinom tiroidian pentru ca în LTS se vizualizează o formațiune suspicioasa ,nodulara cu compoziție mixta,predominant parenchimatoasa,hipoecogena,cu multiple microcalcefieri centrale, cea mai mare dimensiune având 1,46 cm. Îmi puteți da o părere?
Mulțumesc mult!

Raspuns:

  • calcitonina este un marker pentru o forma mai rara de cancer tiroidian, numit carcinom medular; cu toate astea, valorile doar putin crescute, cum e si in cazul dvs, au aproape intotdeauna cauze banale, benigne, si nu un cancer medular tiroidian;
  • este extrem de improbabil ca nodulul de 1.46 cm sa fie un focar de carcinom medular, deoarece la astfel de dimensiuni calcitonina ar trebui sa fie mai mare de 100 pg/ml;
  • legat de acest nodul, recomandarea este sa cereti a doua parare ecografica, iar daca suspiciunea se mentine, sa fie luata in considerare (depinde si de varsta sarcinii) o punctie cu ac subtire completata cu wash-out de calcitonina;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2175)

Oana:

Ce indica si cat de îngrijorătoare este o valoare foarte mare a tireoglobulinei(661,8 – limita fiind 77; F, 60 ani, TSH 5,86; FT4 13,19) efectuate in baza testelor de markeri tumorali la recomandarea doctorului endocrinolog la depistarea unui nodul tiroidian?
Menționez ca CEA, calciu si calcitonina sunt in limitele normale.

Raspuns:

  • tiroglobulina creste nespecific in multe boli ale tiroidei, inclusiv in gusa nodulara si tiroidite, FARA ca asta sa ridice suspiciunea unui cancer; din acest motiv, NU este recomandata ca analiza de rutina la evaluarile initiale;
  • nodulul/nodulii tiroidieni descoperiti ar trebui abordati, in primul rand, in functie de dimensiuni si aspectul ecografic; asta inseamna monitorizare, punctie cu ac subtire sau (mai rar) direct operatie;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2174)

Diana:

Bună ziua, am 25 de ani
Am 76 de kg ( acum 3 luni aveam 69). Am aflat de la medic ca am hipertiroidism mi sa dat Accu-thyrox 2,5 timp de 10 zile apoi 5 ml timp de 3 luni.
Stresul meu sunt kilogramele oare o sa mai slăbeasc? De 3 zile numai mănânc după 18 și fără dulciuri și pâine, degeaba pe zi ce trece ma simt tot mai umflata. Îmi e teama sa nu ajung obeza deja numai ma suport abia ma mișc.

Tsh 5.75
Ft4. 12,88
Sunt în ziua a doua de Accu-thyrox și senzația de sufocare mi a dispărut.
+ Sunt la dieta și ma simt mai optimistă.
Acum ma aflu în Germania peste o luna o sa refac analizele aici.

Raspuns:

  • tratamentul cu Accu-Thyrox se recomanda in hipotiroidie (lipsa de hormoni tiroidieni), nu in hipertiroidie (exces de hormoni tiroidieni);
  • hipotiroidia, daca e destul de importanta, poate duce la o crestere usoara in greutate, dar in marea majoritate a cazurilor NU este o cauza de obezitate; subiectul abordat pe larg il gasiti aici: https://youtu.be/J0U-VaeQ1iw;
  • in cazul dvs, TSH-ul minim crescut ne arata ca hipotiroidia este foarte usoara, deci nu a contribuit semnificativ la kilogramele in plus; chiar si acest impact minor va disparea in cateva saptamani-luni sub tratamentul adecvat cu Acuu-Thyrox; in momentul in care testele de functie tiroidiana (TSH si FT4) se normalizeaza, inseamna ca echilibrul hormonilor tiroidieni s-a restabilit complet si excesul ponderal trebuie rezolvat altfel – de regula prin dieta si exercitiu fizic;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2173)

Nerghiuz:

Bună seara. Ce analize sunt recomandate pt glanda tiroidă? Menționez ca am făcut TSH, iar rezultatul a fost 5,2300. Am programare la medic peste 2 saptamani dar as dorii sa știu ce analize mai trebuiesc facute, sa le fac din timp pentru a merge cu ele gata făcute, acum cu situația aceasta (covid) foarte greu se fac programari si nu ad dorii sa ma reprogrameze pana vin cu analizele

Raspuns:

  • un TSH putin crescut arata o forma usoara de hipotiroidie (lipsa de hormoni tiroidieni);
  • in completarea TSH, este bine sa recoltati si urmatoarele analize: FT4, ATPO, anticorpi anti-tiroglobulina;
  • in functie de rezultate si concluziile consultatiei, poate fi indicata si o ecografie de tiroida;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2172)

Alexandra Covrig:

Buna ziua,in urma analizelor TRAb.ul mi.a iesit 3.25UI/l,mentionez ca sunt operata de tiroida,tsh.ul,ft3,ft4 au iesit in limite normale,
Ce inseamna daca trab.ul mi.a iesit 3.25?

Raspuns:

  • TRAb sunt anticorpi care apar doar in boala Basedow-Graves, o afectiune tiroidiana in care se produc cantitati excesive de hormoni (hipertiroidie); mai multe despre aceasta analiza gasiti aici: https://tiroida.ro/2017/01/22/trab-anticorpi-anti-receptor-de-tsh/;
  • probabil ca operatia de tiroida a fost facuta tocmai pentru aceasta problema;
  • in aceste conditii, o valoare usor crescuta are semnificatie doar daca sunt prezente manifestari oculare (preexistente sau debutate in ultima perioada); chiar in absenta acestora, este indicata monitorizarea acestor anticorpi;
  • pe baza putinelor date din postarea dvs, nu se pot trage mai multe concluzii;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2171)

Gabriel:

Buna ziua am 18 ani sunt baiat si in urma unor analize pe data de 17.12.2020 facute la regina maria pentru tiroida au iesit urmatoarele valori TSH 1.38 µUI/mL valori referinta [0.27 – 4.2] , FT3 5.98 pmol/L valori referinta [3.1 – 6.8] , si ce ma ingrijoreaza FT4 21.8 pmol/L valori referinta [12 – 22] apare ca este spre limita de sus dar in parametri vazusem undeva ca la varsta asta maximul este 20.6…medicul de familia mi-a spus ca este in regula si ca poate fi asa umpic si de la stres fiind intro perioada stresanta am si probleme cu anxietatea este ceva de ingrijorat? Am si o ecografie de tiroida pe 16.12.2020 care a iesit buna.

Raspuns:

  • rezultatele sunt normale, chiar daca FT4 este aproape de limita superioara;
  • totusi, pentru fi siguri ca functionarea tiroidei se mentine in parametri, se poate repeta un set de analize (TSH, FT4 si T3 total) la 3 luni de la cele din Decembrie; eventual, la un alt laborator;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2170)

Nicoleta Tudor:

Buna ziua, Nicoleta Tudor este numele meu. Am 37 ani, inaltime 1. 67, 63 kg. Sunt operata din 2014, tiroidectomie totala, din cauza unui nodul adenomatoid lob drept. De atunci iau L-Thirox 88mg.Locuiesc in Germania, aici nu poti merge la endocrinolog decat cu bilet de trimitere, pe care doctorul de familie nu mi-l da, pt ca el considera ca nu e necesar. In schimb, imi face analiza TSH la cerere si imi da reteta cu tratamentul de substitutie.
Intrebarile mele:
1.Este in regula daca repet analiza la fiecare 6 luni?
2.Mai am nevoie si de alte investigatii, de ecografii? In ultimul an m-am ingrasat aproximativ 10 kg. De la operatie, din 2014 pana anul trecut am fost constanta in greutate, 53kg.
Trebuie sa specific si faptul ca in ultimii ani, mi s-a tot schimbat tratamentul de substitutie, de la Euthirox 100 la Euthirox 75,apoi L-thiroxin 100,apoi 75, iar acum L-thirox 88.S-au facut aceste schimbari, la intervale de cateva luni, pe baza analizelor TSH. Iar explicatia medicului a fost ca trebuie sa gasim doza corespunzatoare organismului meu si sa incercam sa schimbam si firmele producatoare ale medicamentului. Astfel ca acum imi prescrie doar L-Thirox de la A-pharma.
Va multumesc foarte mult! O zi buna sa aveti!

Raspuns:

  1. daca analizele (TSH si FT4) sunt normale in mod repetat sub aceeasi doza, verificarea se poate face intre 6 si 12 luni; e adevarat, intr-o situatie ca a dvs, medicul de familie poate face urmarirea si ajustarea tratamentului, nefiind necesara trimiterea la endocrinolog;
  2. daca tiroida a fost indepartata complet si acest lucru a fost verificat ecografic macar o data dupa operatie, ecografia nu este neaparat necesara; poate fi totusi prudent ca macar odata la 5 ani sa faceti cate o ecografie cervicala;
  3. odata identificata doza corecta, aceasta ar trebui mentinuta pe termen lung, FARA schimbarea producatorului;
  4. cresterea in greutate nu e legata de absenta tiroidei si tratamentul de substitutie daca valorile TSH si FT4 au fost mentinute in limite;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2169)

Madalina:

Buna ziua!
Ma numesc Madalina, am 40 ani, am fost diagnosticata in anul 2015 cu Hashimoto si hipotiroidism, noduli LTD, din anul 2015 pana in prezent monitorizez nodulii(cel mai mare 1.2 cm, si ceilalti 2 de 7 mm) care nu au mai crescut, dar au un aspect hipoecogen care prezinta anumite caracteristici/ suspiciuni care necesita aceasta monitorizare, iau tratament cu euthyrox de 50 si ma simt foarte bine Am facut cateva analize la CI Parhon si am o nelamurire in ce priveste analiza markerului tumoral.Va rog frumos sa imi spuneti ce inseamna cand calcitonina este sub intervalul de referinta al laboratorului. De exemplu, valoarea determinata este de 0.500 pg/mL si interval laborator 5.17-9.82.

Raspuns:

  • cand vorbim de calcitonina, singurul rezultat anormal care are vreo semnificatie, este atunci cand valoarea masurata este peste limita superioara;
  • NU exista nicio boala data de un nivel prea mic de calcitonina, rezultatul apare asa doar pentru ca acel kit are definit un interval si analizorul automat incadreaza valoarea obtinuta in acel interval;
  • mai corect, intervalul de normal pentru calcitonina ar trebui sa aibe doar limita superioara;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2168)

Emilia Fotache:

Buna Dimineata!
Va Multumesc pentru ajutorul pe care-l primi de la dv!
Am varsta de 51 de ani, prin decembrie am observat in zona glandei tiroide, un nodul,se mareste si dispare, mai nou mi-am dat seama ca la folosirea mastii mai mult timp, se mareste. Am fost la medicul de familie, mi-a facut o ecografie si a spus, ca e ceva in neregula, am primit trimitere sa fac radiologie, dar programare am primit pe 12.04.
Intrebarea mea catre dv este, sunt constienta ca am pb cu glanda tiroida, si pt ca sunt in Germania, vreau sa spuneti dv pasii pe care o persoana trebuie sa-i parcurga medical, control, pt a afla un diagnostic cat mai corect legat de functionarea glandei.
Va Multumesc anticipat, si ramaneti sanatos, pt ca noi avem nevoie de oameni ca dv!

Raspuns:

  • NU exista un astfel de nodul tiroidian, care sa creasca si sa dea inapoi in interval de ore sau zile; la fel, nu vad nicio legatura cu purtarea mastii;
  • o ecografie de tiroida, efectuata de un medic cu o oarecare experienta in patologia ecografica tiroidiana, ar trebui sa lamureasca imediat daca problema dvs are vreo legatura cu aceasta glanda; „ceva in neregula” la ecografia facuta de medicul de familie nu inseamna neaparat ca manifestarile dvs au cauza tiroidiana;
  • in plus, sunt indicate analizele de laborator de baza: TSH si FT4; in functie de concluziile ecografiei, pot fi necesare si alte teste de laborator; evident, e de dorit ca toate aceste investigatii medicale sa fie coordonate si interpretate de un endocrinolog;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2167)

Flegand Claudia:

Buna ziua.
Ma numesc Claudia si am 40 de ani.
În 2018 am fost diagnosticata cu hipertiroidism sioftalmopatie ochi drept.
În 2020 s.a hipotiroidizat,o glanda matrita,dar fără modulii.
Medicul curant ,nu recomanda operatia.
Oftalmopatia se prezintă cu tensiune intraoculara 23-24.
Intrebarea mea este:exista vreo intervenție chirurgicală pentru oftalmopatie?
Este un ochi destul de iesit din orbita, ca sa zic asa.
Mi.as dori sa pot face ceva,sa numai fi atât de vizibi.
Multumesc frumos.

Raspuns:

  • da, exoftalmia (iesirea in afara a globului ocular) se poate opera; totusi, interventia este destul de complicata si se poate lua in considerare doar dupa stabilizarea oftalmopatiei; stabilizare inseamna ca inflamatia de la nivelul orbitei s-a remis; in caz contrar, efectele operatiei sunt imprevizibile, putand aparea chiar probleme de vedere noi;
  • cel mai bine este ca aceasta complicatie oculara sa fie urmarita si tratata de un oftalmolog cu experienta in oftalmopatia Graves; in formele moderate si severe, endocrinologul nu poate face singur un management adecvat;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2166)

Toma Mirabela:

Buna,am 38 de ani si am fost depistata cu probleme ale tiroidei.(hipo).
Intrebarea mea e daca pot sa-mi pun sterilet?
E ok?influenteaza cu ceva.
Nu as dori sa ma mai ingras
Va multumesc

Raspuns:

  • se poate monta un sterilet, nu exista nicio contraindicatie din punct de vedere tiroidian;
  • atat timp cat tratamentul hipotiroidiei este corect stabilit si urmat, o eventuala crestere in greutate NU e legata de boala de tiroida;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2165)

Angela:

Bună seara! Am o senzație de nod în gât de vreo lună și jumătate și am slăbit vreo 7 kg. Am hotărât să fac niște analize la glanda tiroidă și mi-au ieșit valorile următoare:
Tsh= 0,495
FT3 = 2,53
FT4 = 1,02
Menționez că am 44 de ani. Credeți că am nevoie de tratament? Trebuie să merg la endocrinolog sau să stau liniștită? Vă mulţumesc anticipat!

Raspuns:

  • rezultatele par in limite (nu sunt precizate intervalele de normal ale analizelor); asta inseamna ca tiroida functioneaza normal, deci pierdere in greutate nu vine de aici;
  • in marea majoritate a cazurilor, senzatie de „nod in gat” este cauzata de stresul psihic, nu de tiroida; cu toate astea, poate fi indicat un consult la endocrinolog, care sa includa palparea tiroidei, completata, daca e cazul, cu o ecografie;
  • despre tiroida si senzatia de nod in gat am facut un intreg episod video pe YouTube: https://youtu.be/nMitZ3dxnHM;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii