Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Despre categorie

Secţiunea de Răspunsuri la întrebări este partea cea mai dinamică a blogului, locul unde în fiecare zi o problemă de patologie tiroidiană este lamurită. Sutele de cititori care au primit răspunsuri până acum reprezintă un argument puternic pentru utilitatea acestei idei.

 

Vă invit să căutaţi în aceste postări, este foarte posibil ca propria dumneavoastră problemă sau îngrijorare să-şi găsească răspunsul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vă rog să adresaţi întrebarea conform regulamentului de aici sau să veniţi la clinică pentru un consult.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (1607)

December 4, 2016

elena m:

buna ziua! am mai scris si saptamana trecuta…eu am hipotiroidie de 4 ani, din aprilie sunt pe o doza de 50 de euthyrox, ultimul tsh din august avand valoarea de 2. urmatoarea vizita la endocrinolog era gandita pt luna februarie dar de vreo 2 saptamani au reinceput simptomele (un fel de anxietate insotita de extrasistole, palpitatii, oboseala mai ales seara) pe care le-am avut si iarna trecuta cand tsh a urcat la 4. am cititt aproape toate raspunsurile dv la intrebari si ma astept sa-mi spuneti si mie ca aceste simptome sunt nespecifice si totusi anxietatea este un simptom al hipotiroidismului. de aceea va intreb daca o persoana poate avea simptome de hipotiroidism la un tsh de 3-4 iar alta nu cu un tsh de 10 sau chiar mai mare? e adevarat ca iarna creste necesarul de tiroxina? ar fi indicat sa repet analizele acum? apropo de extrasistole am facut anul trecul analiza cu holterul dar cardiologul a spus ca nu sunt atat de multe incat sa fie nevoie de tratament. am cautat si levotiroxina de la alta firma dar nu am gasit.
ati raspuns cuiva ca o valoare a anticorpilor tpo de cateva sute sau cateva mii e acelasi lucru dar eu va intreb daca numarul atpo e direct proportional cu viteza de distructie a tiroidei. credeti ca o dieta mai saraca in gluten ar incetini acest proces?
ultima ecografie oct 2014:
lob drept 9,8 x 10,5 x 30 mm
lob stang 10,9 x 11 x 28,2 mm
toate cele bune!

Raspuns:

– anxietatea poate aparea in HIPERtiroidie (exces de hormoni tiroidieni), dar nu este o manifestare a HIPOtiroidiei (lipsa de hormoni tiroidieni); mai mult, imensa majoritate a celor cu anxietate NU au afectiuni tiroidiene;

– nu exista dovezi  clare ca doza de levotiroxina ar trebui crescuta in sezonul rece; este mai mult o recomandare intuitiva, bazata pe faptul ca hormonii tiroidienu sunt implicati in termogeneza (generarea de caldura); personal, eu NU modific doza pacientilor mei in functie de anotimp;

– sigur, pentru a exclude o cauza legata de boala tiroidiana si de tratamentul acesteia, analizele se pot repeta; totusi, un TSH in jurul limitei superioare a normalului nu ar explica simptomele dvs;

– nivelul ATPO nu se coreleaza obligatoriu cu ritmul distructiei tiroidiene; eu am pacienti cu valori foarte mari ale acestor anticorpi, la care tiroida functioneaza inca normal de cativa ani;

– exista o capcana de rationament in care cad multi pacienti cu boli tiroidiene: incearca sa-si explice (toate) simptomele prin prisma afectiunii endocrine doar pentru ca undeva, pe o lista cu manifestari ale hipo- sau hipertiroidiei, li se pare ca s-au regasit; si cum o explicatie, chiar daca incorecta, e adesea mai buna decat nicio explicatie, devin convinsi ca “mai e ceva cu tiroida asta”, ceva ce “nu iese la analize”, eventual ceva ce le scapa si doctorilor;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1606)

Adriana:

Buna seara,am tiroida autoimuna de 4 ani,iau eutyrox 75 de ceva timp si am fost ok pana acum cateva zile cand am inceput sa am niste palpitati foarte puternice,mi am facut jn ekg si am aflat ca am pulsul 110b:min, tensiunea 120/70,mi a fost prescris metoprolol d25 mg dar nu ma ajuta foarte mult,am 26 ani.ce ma sfatuiti sa fac?asistenta de la farmacie mi a spus k euthyroxul creste pulsul,ar fi ok sa stopez tratamentul cu euthyrox.va multumesc!

Raspuns:

– daca analizele (TSH si FT4) au fost normale si pana acum nu ati avut palpitatii sub aceeasi doza de Euthyrox, este putin probabil ca acest tratament sa fie cauza; Euthyrox-ul creste pulsul doar atunci cand doza e prea mare;

– ar trebuie repetate testele de functie tiroidiana (TSH si FT4) si mers la un control endocrinologic; in paralel, ar trebui facut si un consult la un cardiolog, nu doar ECG;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1605)

Melania:

Buna ziua,
In urma cu aproximativ o luna am fost operata,tiroidectimie totala. Urmez tratamentul cu Euthyrox 100 si ma simt bine. Investigatiile anatomopatologice au relevat, insa, urmatoarele:
1. Tiroidita cronica focala cu noduli de adenomatoza anziofoliculara cu epitelii hiperplazice cu aspect hiperfunctional.
2. Microtumora foliculara cu aspect incapsulat 0,6/0,6 cm, intraparenchimatos LDT cu atipii parcelare nucleare de tip papilar (Leziune premaligna tip NIFTP).
3. Doi limfoganglioni periistmici cu aspect reactiv.
Sunt ingrijorata pentru ca nu inteleg implicatiile acestor rezultate, mi s-a spus doar ca ma incadrez intr-o grupa cu risc extrem de scazut si am fost programata abia in martie 2017 pentru investigatii suplimentare in vederea stabilirii necesitatii terapiei cu iod radioactiv.
Va rog sa ma ajutati. As vrea sa stiu cat de grav este si daca ar fi mai bine sa incerc sa fac mai devereme acele investigatii.
Va multumesc!

Raspuns:

– ceea ce vi s-a spus este corect; acest tip de tumora tiroidiana are, intr-adevar, un risc foarte mic de persistenta sau reaparitie dupa operatie; altfel spus, probabilitatea unei vindecari complete si definitive dupa operatie este foarte mare;

– tratamentul cu iod radioactiv nu este necesar, exceptand situatia teoretic posibila, dar extrem de rara, ca boala sa persista sau sa reapara;

– nu cred ca este cazul sa pentru investigatii suplimentare mai devreme de intervalul recomandat (Martie 2017);

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1604)

gabriela:

buna ziua, sunt operata de carcinom tiroidean din 2011 si iradiata cu iod de 4 ori ..intrebarea mea este as putea face epilare devinitiva pe fata cu laser IPL?nu stiu ce sa fac sa scap de pilozitatea de pe fata ca pe zi ce trece ii tot mai multa ..mi-am facut si analizele de testosteroni si mi-au iesit bine..ce as putea sa fac sa scap de le sau incotro sa merg?multumesc frumos

Raspuns:

– da, nu este nicio problema; istoricul dvs de cancer tiroidian nu contraindica folosirea metodelor dermato-cosmetice pentru indepartarea pilozitatii excesive;

– daca ciclul menstrual e regulat si androgenii (standard: testosteron, DHEA-S; optional: androstendion, 17-OH progesteron) sunt in limite normale, se poate exclude o cauza endocrina pentru hirsutism (pilozitate excesiva);

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1603)

November 27, 2016

PMV:

Buna seara!Sunt un tanar de 23 de ani si am fost diagnosticat cu hipertiroidism acum o luna in urma. Mama mea are hipotiriodism. Am inceput tratamentul cu Thyrozol in doza de 10 mg de 3 ori pe zi.Dupa 10 zile de tratament a aparut o reactie cutanata pe tot corpul,diagnosticata de dermatolog ca fiind urticarie acuta.Mi s-a recomandat s-a schimb tatamentul cu Propycil de 50 mg 2×3 ori pe zi Va rog sa-mi spuneti daca gradul de toxicitate hepatica a acestui medicament este mai micas au mai mare cu Thyrozolul. Si deasemenea va rog sa-mi comentati valorile ultimilor doua analize.Un alt aspect ce mi s-a inamplat des, este ca la recoltarile de sange,fac sincopa!
13.10.2016
TSH=0,005 interval de referinta(0,30-3,60)mUI/ml
FT4=8,43 interval de referinta(0,8-1,7.)ng/dl
21.11.2016
THS=interval de referinta(0,30-3,60)mUI/ml
AntiTPO= 323,30 Ul/ml interval de referinta(0,8-1,70)ng/dl
FT3=7,10pg/ml interval de referinta(1,4-4,2)pg/ml
va multumesc si astept raspunsurile Dvs. Cu stima !

Raspuns:

– Propycil-ul are printre reactiile adverse posibile si hepatita toxica fulminanta; acesta este foarte rara, potential foarte periculoasa si, intr-adevar, neintalnita in cazul Thyrozolului (desi si acesta are reactii adverse hepatice);

– in orice caz, recomandarea Propycil-ului ca terapie de linia a doua este corecta si justificata; riscul real al unei reactii adverse hepatice grave este, totusi, foarte mic;

– legat de ultimele teste de laborator, valoarea crescuta a FT3 arata o hipertiroidie semnificativa, probabil simptomatica, care e OBLIGATORIU de tratat; nivelul ATPO este crescut nespecific, fiind vorba de o boala tiroidiana autoimuna (creste si in tiroidita si in boala Basedow-Graves);

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1602)

elena m:

buna ziua! sunt elena din bacau, am 39 de ani, fara rude cu probleme tiroidiene sau altfel de boli autoimune. am descoperit boala basedow-graves in anul 2012 dupa 6 ani de rezidenta in italia la mai putin de 1 km de mare-daca asta are vreo legatura cu declansarea bolii sau faptul ca a murit mama, in acelasi an…am fost iradiata cu 15 mci de iod si bineinteles am devenit hipo. vreo 2 ani am fost pe o doza de 25 de eutirox dupa care totul a luat-o razna, adica in ciuda faptului ca luam o concentratie mai mare de medicament crestea si tsh(maximul la care am ajuns eu a fost de 87/zi iar tsh putin peste 4). in vara a scazut la 0,7 iar dupa 3 luni era undeva la 2,5. in prezent iau 50 de eutirox. cu toate ca problema mea nu e una destul de grava as avea totusi anumite curiozitati…
daca bolile tiroidei sunt in general cronice inseamna ca in particular pot exista cazuri care se vindeca. dv ati cunoscut astfel de cazuri? spun asta pt ca mie mi-a ramas destula tiroida :), nu mai stiu exact dimensiunea dar e aproape de normal, putin mai mica. ma gandesc ca si doza de i131 necesara fiecaruia e calculata cu acest scop, de a vindeca, nu de a cadea in cealalta extrema. e obligatoriu ca tiroida sa se distruga in timp, fiind nevoie de o doza de medicament din ce in ce mai mare?
daca asta este o boala autoimuna inseamna ca sistemul meu imunitar e defect in general sau a fost doar atunci cand s-a declansat boala? am auzit ca, de obicei, cine are o boala autoimuna e posibil sa mai faca una de-a lungul vietii. exista o sensibilitate a sistemului imunitar de tip autoimun? spun asta pt ca, in general nu am avut probleme majore de sanatate
au toate acestea vreo legatura cu accidentul de la cernobil? imi amintesc ca eram in clasele primare cand asistenta scolii impartea saptamanal pastilutele acelea cu iod…
o zi insorita va doresc!

Raspuns:

– vindecare propriu-zisa, adica refacerea structurii tiroidiene si normalizarea permanenta a functionarii acesteia, nu am vazut la niciun bolnav corect diagnosticat; perioade de remisie ale bolii Basedow0Graves, cu normalizarea temporara a functionarii tiroidei, se intalnesc destul de frecvent si pot dura si ani de zile;

– din pacate, cel putin deocamdata, nu se poate calcula o doza de iod radioactiv personalizata care sa distruga tiroida EXACT cat trebuie pentru ca ce ramane sa asigure o productie optima de hormoni tiroidieni; uneori sa intampla asta, dar este mai degraba rezultatul sansei; in majoritatea cazurilor, rezultatul final este hipotiroidia permanenta;

– defectul imunitar nu este, desigur, generalizat; este o activare imuna anormala strict impotriva tiroidei; aceasta autoimunitate tiroidiana se mentine pe tot parcursul bolii; intr-adevar, cine are o boala autoimuna, are risc mai mare sa mai faca o afectiune de acelasi tip; totusi, marea majoritate a celor cu o boala tiroidiana autoimuna NU fac si a doua boala de tip autoimun;

– expunerea la radiatiile de la Cernobal a crescut in special numarul cancerelor de tiroida (mai ales in zonele apropiate exploziei, din Ucraina); nu se poate exclude, totusi, ca o doza mai mica sa creasca si riscul pentru boala Basedow;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1601)

Bianca Cimpean:

Buna ziua.
Ma numesc Cimpean Bianca si am 25 de ani !
In urma cu 3 ani am fost diagnosticata cu carcinom papilar iar glanda tiroida mi-a fost extirpata in totalitate fiind necesare 2 interventii chirurgicale la interval de o saptamana.
Mai apoi am urmat terapii cu RADIO-IOD radioactiv , sectia de oncologie si medicina nucleeara Cluj, unde am avut noroc cu o doamna doctor minunata DR. Piciu Doina.
Am urmat ne-numerate terapii, iar anul acesta in 4.iulie 2016 analizele mi-au iesit bune.
Problema ar fii ca am sanse sa fiu insarcinata ??
De 2 saptamani s-a rupt prezervativul in timpul actului sexual si as avea acum dubii ca as fii insarcinata deoarece de 3 zile ma dor sanii si am o stare putin mai aiurea.
Ati putea sa ma sfatuiti daca as fii insarcinata as avea probleme ? As putea patii ceva ?
Am o relatie iar un copil este mereu bine primit !
Va multumesc din suflet !

Raspuns:

– este foarte important cand ati primit ultima doza de tratament cu iod radioactiv; cel putin 6 luni (si in mod optim 12 luni) trebuie sa treaca de la ultimul tratament pentru ca sarcina sa fie sigura;

– al doilea aspect foarte important este ca valorile TSH si FT4 sa se incadreze in limitele recomandate pentru sarcina; in primul rand asta inseamna un TSH in jumatatea inferioara a intervalului de normal; totusi, chiar daca TSH-ul nu se regaseste inca in valori optime si sarcina este confirmata precoce, ajustarea rapida a tratamentului cu Euthyrox poate rezolva acest aspect;

– este foarte important sa intelegeti ca, indiferent cand va aparea sarcina, monitorizarea edocrinologica frecventa este obligatorie pe tot parcursul acesteia;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1600)

RADUCAN MARINA:

Buna ziua , am tiroida autoimuna de cativa ani insa de 2 ani valorile ATPO sunt mai mari in ultimile doua luni au fost 341.06 si 362.32. TSH 1.06 si 0.98 iar ft4 11.86 si 11.753. As dori sa stiu cum pot sa reglez acest ATPO si daca aceste valori imi provoaca stari de panica uneori, nod in gat , stare de frig , oboseala si tristete. Va multumesc frumos.

Raspuns:

– am spus-o si in alte raspunsuri, valorile ATPO se mentin crescute timp de multi ani la majoritatea celor cu tiroidita autoimuna; asta NU inseamna ca tratamentul nu este corect; valorile normale ale TSH si FT4 sub tratament sunt cei mai buni indicatori ai unui tratament adecvat si NU nivelul ATPO;

– in consecinta, NU este nevoie sa “reglati acest ATPO”, deoarece, in sine, valorile crescute ale acestor anticorpi NU detemina vreun fel de simptome;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1599)

Gina Paliu:

Sint operata de paratiroida si diagnosticata cu hipotiroidita. La ultima analiza tsh a fost de 0,137.iau eutirox 100 momentan,ar trebui sa ma ingrijorez?Multumesc!

Raspuns:

– valoarea TSH pare sa fie putin sub limita inferioara a normalului; asta arata ca doza de Euthyrox este usor excesiva si poate fi nevoie de o scadere usoara; nu este ceva ingrijorator, dar este bine sa faceti un control la medicul dvs, care poate ajusta tratamentul;

 

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1598)

Diana:

Buna seara ,

Am 50 ani ,diagnostic boala basedow.
Am fost operata 12 august 2015.
Diagnostic carcinom tiroidian papilar varianta foliculara.
Un focar 1 mm.

Analize 10.11.2016 cu intreruperea eutyroxului 2 saptamani.

calciu seric 8,87 mg/dl 8,6-10
glucoza 96 mg/ml
VSH 29 mm/h mai mic 20
Anti-tiroglobulina 190,3 UI/ml mai mic 115
TSH 25,13 0,27-4.2
TG 0,115ng/ml 3,5-77

tratament 125 eutyrox
alfa D3 1-0-1 0,5
calciu 0-1-1 2000 mg/zi

Dna dr Piciu nu mi a recomandat iod ,sunt in supraveghere.

Calciu credeti ca e suficient?
Cat as putea lua maxim pe zi ,nu ma simt foarte bine.

Multumesc
Cu respect,
Diana

Raspuns:

– un focar de carcinom papilar de 1 mm, in special daca nu se afla in vecinatatea capsulei (marginii) tiroidiene, nu necesita, intr-adevar, tratament cu iod radioactiv;

– valoarea crescuta a anticorpilor anti-tiroglobulina inseamna ca nivelul tiroglobulinei nu se poate interpreta; oricum, in urmatorul an, nivelul acestor anticorpi ar trebui sa scada; ei trebuie monitorizati la fiecare 6-12 luni, fara intreuperea tratamentului cu Euthyrox; in acelasi timp, este indicata monitorizarea prin ecografie, tot la fiecare 6-12 luni;

– 2 grame de calciu pe zi sunt, in general, suficiente; daca sub acest tratament nivelul calciului este tot spre limita inferioara a normalului, se mai poate creste doza de vitamina D (AlphaD3); oricum, calcemia este normala, deci nu ar trebui sa existe simptome din aceasta cauza;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1597)

November 20, 2016

Florentina:

Buna ziua.Cer ajutor fiindca ma confrunt cu o stare proasta de cativa ani, la care nu am gasit rezolvare. Starea generala si calitatea vietii e rea de cativa ani. Acum 2 ani am fost diagnosticata cu noduli tiroidieni. Anul trecut in septembrie mi s-a scos tiroida in totalitate. Starea dupa operatie s-a inrautatit.Imediat dupa operatie inceput sa iau Eutyrox 100.Acum ma simt c-am asa: lipsa de concentrare, tulburari de memorie,dezorientare, oboseala, depresie,nervozitate,atacuri de panica, durere in locul unde a fost tiroida-ca o contractie a muschilor,iritatie senzoriala-aud sunetele la o intensitate mai mare deranjanta, retentie de apa, m-am ingrasat 13kg, imi simt corpul umflat greoi teapan. AM MARI PROBLEME LA SERVICI SI IN FAMILIE.NU MA MAI SUPORT.

Am uitat sa mentionez ca anlizele de fiecare data au iesit bine.Am comunicat medicului simptomele dar raspunsul a fost ca nu sunt de la tiroida. Unde sa gasesc ajutor macar pentru o ameliorare!? MULTUMESC

Raspuns:

– intr-adevar, nici eu nu cred ca operatia de tiroida si tratamentul cu Euthyrox reprezinta cauza (principala) pentru toate problemele cu care va confruntati; daca valorile calciului seric, TSH si FT4 sunt in limite normale, se poate exclude aproape complet o astfel de influenta;

– durerea la nivelul lojei tiroidiene (locul unde a fost tiroida) la 2 ani de la operatie este foarte necaracteristica; de obicei, orice cauza obiectiva de disconfort la locul operatiei dispare la 6-12 luni de la interventie; daca ecografic nu sunt modificari pe zona respectiv, inclin sa cred ca durerea NU are legatura cu operatia;

– depresia, atacurile de panica, dezorientarea si tulburarile de  memorie ar trebui evaluate la un medic psihiatru, cu atat mai mult cu cat par ca va afecteaza semnificativ; un tratament psihiatric potrivit va poate ameliora foarte mult si NU ar trebui evitat  “din principiu”;

– dupa o evaluare psihiatrica completa (si eventualul tratament), medicul dvs endocrinolog poate incerca adaugarea de T3 la tratamentul cu Euthyrox, pentru a acoperi ambii hormoni tiroidieni; asta poate contribui la ameliorarea simptomelor;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1596)

ela:

Am 29 de ani si de un an jumate am descoperit ca sufar de tiroidita cronica hashimoto momentan sunt sub tratament cu eutirox de 125 dar am in continuare simtomele dinainte de tratament adica oboseala,stari nervoase,palpitati,retenti la frig si continui sa ma ingras chiar daca analizele imi ies bune…ce anume as putea sa fac sa scap de aceste simtome.Multumesc!!!

Raspuns:

– daca valorile TSH si FT4 s-au normalizat sub tratament, inseamna ca acesta este corect si problemele pe care le aveti NU sunt cauzate de boala de tiroida;

– plapitatiile ar trebui investigate la un cardiolog, in special daca sunt frecvente si deranjante; pentru cresterea in greutate trebuie urmat un regim alimentar si un program de exercitii fizice; oboseala poate avea  multe cauze, de la motive nemedicale (cel mai adesea la varsta dvs), pana la diferite boli; un set de analize de laborator uzuale si un consult la medicul de familie pot fi utile in acest caz;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1595)

November 15, 2016

GABRIELA 48:

Am 49 ani am post operata in noiembrie 2014 de tireodectomie totala, in urma biopsiei diagnostivul a fost de 5 focare cu carcinom papailar de tip folicular.In iunie 2015 am urmat terapia cu iod radioactiv de 30.
Anul acesta in august am incetat sa iau doza de eutirox pentru analiza tiroglobulina.valorile analizelor in urma TSH stimulat sunt:
-tsh 38,21, val de referinta 0,27-4,27;
tiroglobulina 0,2 ,val de referinta 3,5-77 la pacienti normali si la atiroidieni mai mic decat 0,04;
-antitiroglobulina mai mica decat 10, valori de referinta mai mica sau egala cu 115.
Doresc sa aflu o parere avand in vedera rezultatele de mai sus.Cu respect va multumesc anticipat.

Raspuns:

– rezultatul este bun, chiar daca varianta optima era o tiroglobulina nedetectabila (sub 0.04 ng/ml); daca scintigrafia este negativa si ecografia nu arata modificari suspecte, este suficienta supravegherea;

– monitorizarea implica consult, ecografie de regiune cervicala, TSH si FT4 la 6-12 luni si tiroglobulina repetata sub levotiroxina (Euthyrox) peste 1 an; daca rezulatele sunt bune, o alta intrerupere de tratament, cu masurarea tiroglobulinei stimulate, se poate face peste 2 ani;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1594)

cristina:

mama mea a fost operata de tiroida in totalitate,nu se simte prea bine ii amortesc mainile si gura,nu poate lua tratament pana nu primim rezultatul la analize,intrebarea mea este,se poate intampla ceva daca nu urmeaza tratament?

Raspuns:

– aceste semne (senzatia de amorteala) pot fi un semn alarmant pentru scaderea periculoasa a calciului din sange (hipocalcemie); nivelul calciului din sange ar trebui masurat urgent, iar daca valoarea este scazuta, ar trebui inceput imediat trament cu calciu si vitamina D, eventual intravenos;

– in plus, daca tiroida a fost indepartata complet, trebuie urmat tratamentul zilnic cu levotiroxina (Euthyrox/ L-Thyroxin), inceput imediat dupa operatie,  inainte de orice analize;

 

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1593)

Alina:

Buna ziua,vreau sa multumesc in primul rand pt raspunsul 1589,am reusit sa ma programez la Cluj pt ionizare la d-na dr Piciu pe 13 dec,deci la 3 luni de la operatie,intraznesc sa va intreb :
1)acest tip de carcinom papilar varianta oxifila poate da metastaze?
2)dupa ionizare pot sa intru in contact cu fetita mea de 4 ani jumate?
3)credeti ca sansele de vindecare sunt in procent favorabil?
4)ca si alimentatie credeti ca ar trebuie sa renunt la ceva sau puteti sa-mi recomandati un regim?
Multumesc din suflet pt tot ce faceti pentru noi,multa sanatate!

Raspuns:

– da, dar asta este o caracteristica (potentiala) a oricarui cancer, indiferent de organ;

– din cauza radioactivitatii dupa administrare, o perioada de timp trebuie evitat contactul cu copii mici si femei gravide; in general este vorba de un interval de 7-14 zile, timp in care mare parte din iodul radioactiv se elimina (in principal prin urina);

– asa cum am spus si in raspunsul precedent, sansele de vindecare sunt bune si este bine sa fiti optimista;

– in mod obisnuit, odata cu programarea pentru terapia pentru iod trebuia sa primiti si un regim alimentar pe care sa-l urmati timp de cateva saptamani inainte de tratament; cateva recomandari generale sunt:

  1.  de evitat: sare iodata, sare marina, fructe de mare, peste oceanic, lapte si lactate, oua, produse de patiserie fortificate cu iod, produse pe baza de soia, legume si fructe de culoare rosie, suplimente alimentare care contin iod;
  2. permise: carnea, fructe si legume (cu exceptia celor mentionate mai sus), cereale, paste (fara adaos de iod), ulei, condimente, cola, cafea, vin, zahar, gem, miere;

 

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Postari mai vechi »