Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Despre categorie

Secţiunea de Răspunsuri la întrebări este partea cea mai dinamică a blogului, locul unde în fiecare zi o problemă de patologie tiroidiană este lamurită. Sutele de cititori care au primit răspunsuri până acum reprezintă un argument puternic pentru utilitatea acestei idei.

 

Vă invit să căutaţi în aceste postări, este foarte posibil ca propria dumneavoastră problemă sau îngrijorare să-şi găsească răspunsul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vă rog să adresaţi întrebarea conform regulamentului de aici sau să veniţi la clinică pentru un consult.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (1285)

February 22, 2015

Iulia:

Am 40 de ani, in urma unor analize de rutina (la cererea mea), tsh=6,86mlU/I(ref Eutyroid=0.27-4.2, Hypertyroidism=0-0.019, Hypotyroidism=7.21-256) si ft4=12,54pmol/I(ref 12-22pmol/I. La cateva zile dupa ce am inceput sa iau acest medicament, a inceput sa ma doara in gat in special la inghitire si mi s-a oprit ciclul menstrual.
Sunt inalta(1,74)si dupa nastere (acum 4 ani)nu am reusit sa mai slabesc (am 80 kg)..e prima data cand in urma analizelor mi s-a spus ca am hipotiroidism si nu am avut nici un fel de probleme inainte de luarea acestiu medicament() Eutyrox)..
e posibil sa nu fi fost necesar prescrierea acestui medicament?SiE poate sa intrerupt luarea acestui medicament? E bine sa consult si alti medici (ginecolog, endocrinolog) (cel ce mi-a recomandat acest medicamet e medic generalist)

Raspuns:

- analizele arata o forma usoara de hipotiroidie (deficit de hormoni tiroidieni); de regula, pana la un TSH de 10 μUI/ml nu exista manifestari clinice ale hipotiroidiei, de aceea cred ca greutatea in exces are alte cauze principale;

- tratamentul cu Euthyrox NU provoaca niciodata durere in gat sau dificultati la inghitit; de asemenea, este foarte improbabil ca dupa cateva zile de tratament sa apara un efect atat de drastic asupra menstruatiei;

- pentru confirmarea hipotiroidiei si pentru stabilirea cauzei exacte este bine sa va vada un endocrinolog;  investigatiile ar trebui completate cu masurarea auto-anticorpilor tiroidieni (ATPO si ATGL) si cu o ecografie de tiroida;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1284)

nicoleta stan:

Buna ziua,

Ma numesc Nicoleta si sunt operata -tiroidectomie totala-nodul adenomatoid. In momentul de fata iau Euhyrox 75 mg de aproximativ 4 luni.
Valorile TSH pe parcursul acestor luni: decembrie 1.57 ( referinta 0.3 -4.5)
Ianuarie 3.2 (referinta 0.3-4.5)
Februarie 5.7 ( referinta 0.27 -4.2)

Mentionez ca ultima recoltare TSH am facut- o la ora 11.40 , fara sa beau sau sa mananc ceva. Nu am luat pastila de Euthyirox inaintea niciunei recoltari.

1. Ce sa fac mai departe ? Sa repet tsh si luna viitoare?
2. Conteaza ora la care se recolteaza tsh? Este bine sa iau sau sa nu iau pastila inaintea efectuarii analizei ? Conteaza in a cata zi a ciclului menstrual ma aflu in momentul cand merg sa imi fac aceasta analiza?
3. Ar trebui schimbata doza de Euthyrox? Se poate sa iau mai putin de 75? Am auzit din discutiile altor bolnavi ca nu ar fi tocmai indicat sa se ia o doza mai mica de 75 la cei ce nu mai au tiroida, tinand cont si de varsta si de greutate. Nu inteleg de ce????

Imi cer scuze… am 31 ani si 58 kg. Inaltime 167 cm.

va multumesc frumos si va doresc o zi placuta!

Raspuns:

- doza de Euthyrox care sa acopere necesarul de hormoni tiroidieni poate varia in timp, nu e ceva foarte rar sau ingrijorator; de altfel, acesta este motivul pentru care recomandam controale toata viata, chiar daca bolnavul se stabilizeaza la un moment dat sub o doza;

- daca laboratorul care a facut ultima analiza este de incredere, doza poate fi crescuta de catre medicul curant la 100 micrograme/zi, cu repetarea analizelor dupa 2-3 luni;

- nu conteaza ora de recoltare pentru testele de functie tiroidiana  (TSH, FT4, T3); influenteaza foarte putin rezultatul daca luati sau nu doza de Euthyrox in ziua respectiva, cu conditia ca tratamentul sa fi fost urmat anterior in mod corect;

- nu exista influente semnificative asupra rezultatelor in functie de ziua ciclului menstrual;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1283)

Adrian:

Buna ziua,
Dle doctor, imi puteti sugera unde as putea face o analiza de “reverse rT3″ intrucat cele mai cunoscute laboratoare din vestul tarii(unde locuiesc) nu fac o astfel de analiza.
Va multumesc.

Raspuns:

- nu stiu daca se face undeva in Romania aceasta analiza;

- pe de alta parte, este o investigatiile careia cu greu pot sa-i vad utilitatea; testele de laborator uzuale + ecografia de tiroida + un endocrinolog competent care sa judece toate datele in context, ar trebui sa poata lamuri cam orice situatie;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1282)

February 15, 2015

Submitted on 2015/02/11 at 2:36 pm

Nicoleta:

Buna ziua !in data de 18 iunie 2014 am fost operata de tiroidectomie totala ,la institutul C.I Parhon,dupa aproximat8v o luna a m primit rezultatul ,,carcinom papilar varianta foliculara Focar incapsulat 1.1/0.8,intraparenchimatos LDT,dezvoltat pe fobdul unui adenompreexistent” , am fost programata la terapia cu iod februarie 2015 mi s-a spus ca o sa fie o doza mica iar si asta pentru preventie ,dupa ce am facut terapia cu iod ,domnul dr.in urma analizelor de sange facute inaintea terapiei a consideret ca este nevoie de inca o sedinta ,ceea ce ma ingrijoreaza f tare de la o sedinta de preventie am ajuns deja sa fiu programata pentru a doua ,mentionez ca in urma scintigrafiei mi s-spus ca iodul a fost captat la nivelul gatului iar in restul corpului nu au fost prezente captari .Tiroglobulina a fist de 18.5 inainte de terapie. varsta 52 ani .,greutatea s-a mentinut pe tot acest parcurs .As putea repeta tg. dupa terapia cu iod sa vad cat si-a facut iodul treaba? MULTUMESC !

Raspuns:

- cel mai devreme se poate face o evaluare a eficientei tratamentului cu iod radioctiv la 6 luni de la administrare;

- masurarea tiroglobulinei are maximul de relevanta cand se face dupa o perioada de intrerupere a tratamentului cu levotiroxina; cel mai bine este sa faceti aceste investigatii doar la indicatia medicului curant (endocrinolog sau de medicina nucleara);

- captarea la nivelul gatului este observata aproape intotdeauna la prima administrare de iod si nu arata ca sansele de vindecare sunt mai mici;

- chiar daca e nevoie de inca o doza de iod radioctiv nu inseamna ca nu aveti in continuare sanse foarte bune de vindecare completa;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1281)

Submitted on 2015/02/10 at 8:59 pm

Groza Eugen:

Buna ziua Am 72 de ani si am facut urm. analize: FT4 -SER – 1.14 TSH SER -1.31
Anti TOPO – SER – 34.59 N<5.61 PTH INTACT SER – 44 Va rog sa-mi spuneti concluzia sau diagnosticul acestor rezultate. Va multumesc mult.

Raspuns:

- valoarea usor crescuta a ATPO poate arata prezenta uniei boli de tiroida – tiroidita cronica; aceasta este o afectiune autoimuna in care sistemul imunitar ataca tiroida, deteminand in timp aparitia hipotiroidiei (deficitul de hormoni tiroidieni);

- in acelasi timp, o valoarea ca  a dvs, doar usor crescuta, poate sa nu evolueze niciodata catre boala propriu-zisa;

- in orice caz, la acest moment functionarea tiroidei este normala, deci tratamentul nu e necesar; este totusi obligatoriu controlul periodic la 6-12 luni, care sa presupuna cel putin repetarea analizelor (TSH, FT4) si examinarea tiroidei;

- este bine sa completati investigatiile cu o ecografie de tiroida si masurarea ATGL (anticorpi anti-tiroglobulina);

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1280)

Submitted on 2015/02/10 at 4:57 pm

mihaela:

Buna ziua,

Am 34 de ani, 58 kg si sunt la a doua sarcina in 7 saptamani.Ca si istoric am tiroidita autoimuna si adenom hiofizar.De moment iau Euthyrox 50 mg,bine il iau de cand am descoperit-o,adica din 2011.La prima sarcina am luat pe timpul sarcinii Femibion 1 si 2 la recomandarea medicului ginecologic,iar acum la cea de-a doua mi s-a recomandat Elevit.Va precizez ca la cea de-a doua nu e acelasi medic ginecolog.Intrebarea mea e, ce ma sfatuiti sa iau Femibion cum am luat in prima sarcina sau Elevit? Daca aveti alta parere va rog, sa mi-o spuneti.
Va multumesc.
Cu stima.

Raspuns:

- cel mai important aspect  din punct de vedere endocrin este ca pe parcursul sarcinii doza de Euthyrox sa fie astfel ajustata incat nivelul TSH si FT4 sa fie in limite optime; daca adenomul hipofizar determina insuficienta tiroidiana secundara, doza se va ajusta doar dupa FT4 si FT3;

- in orice caz, este obligatorie supravegherea unui medic endocrinolog; pentru detalii va rog sa cititi articolul despre Hipotiroidie si sarcina;

- intrebarea dvs legata de preparatul vitaminic recomandat trebuie lamurita de obstetrician, neavand legatura cu problema endocrina;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1279)

Submitted on 2015/02/10 at 2:06 pm

cristina buduru:

Buna ziua ,eu am avut o tiroida cu gusa depistata in urma cu 12 ani .Am urmat tratament cu Eutyrox de 100 ,dar gusa a crescut constant.Am fost operata de tiroidectomie totala.La o saptamana am avut derglare de ciclu menstrual dupa care am ajuns la un medic ginecolog .Acesta a decis sa imi puna un sterilet hormonal timp de 5 ani.Intrebarea mea este daca acest sterilet poate afecta celelate glande.Va multumesc

Raspuns:

- utilizarea unui sterilet hormonal nu va influenta tratamentul de substitutie cu Euthyrox; doza de Euthyrox trebuie ajustata pentru a mentine TSH si FreeT4 in limite normale, la fel ca la orice alt pacient in situatie similara;

- eliberarea  de hormon de la nivelul steriletului este predominant locala, la nivelul uterului, deci influenta asupra sistemului endocrin este minora;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1278)

February 8, 2015

Submitted on 2015/02/07 at 11:26 pm

popescu ionela:

Sunt Ionela, am 40 de ani, am avut un nodul la tiroida , in urma operatiei mi s.a scos toata tiroida si nodulul avand urmatorul rezultat de anatomie patologica: 1.carcinom papilar varianta foliculara, focar incapsulat lst 6/4cm cu arie de invazie vascularape vas extracapsular de calubru mediu.2.parenchim adiacentsi de fond micronodular, anizofolicular cu epitelii izolate cu aspect hiperfunctional. Cod morfologic M: M8340/3 stadialitatea post chirurgicalaPT3, stadialitatea post chirurgicala PN : PNx , stadialitatea agregata ST :St1, grad diferentiereG1, alte date de tip pronostic RXV1M(x).La iod am fost programata la parhon tocmai pe 14 septembrie, mi se pare enorm pana atunci , nu stiu ce sa fac, ma gandeam sa incerc si la Fundeni in speranta ca voi fi programata mai devreme.Ce credeti , cum sa procedez, cat este de riscant pana in septembrie tinand cont ca abia suntem in februarie ?Ce mi se poate intampla in acest timp ?

Raspuns:

- da, ar fi de preferat sa faceti mai curand tratamentul cu iod radioctiv;

- de regula, tumorile de acest tip au o crestere lenta si cateva luni nu fac diferenta; totusi, in cazul dvs a fost vorba de un focar destul de mare si de invazie vasculara, deci se poate considera ca riscul de evolutie a bolii este mai mare;

- nu se poate calcula cu certitudine riscul si, de asemenea, nu se poate spune exact ce vi se poate intmpla, dar daca e posibil, incercati sa obtineti o programare mai devreme;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1277)

Submitted on 2015/02/05 at 6:06 pm

Maria:

Buna ziua, azi am facut o punctie tiroidiana si am primit urmatorul rezultat: epitelii micromezofoliculare cu dispozitie compacta, trabeculara, cu moderata discoezivitate, pluristratificare centrofoliculara, clearing nuclear parcelar, anizocarioza discreta, hipercromie nucleara moderata, coloid densificat centrofolicular si in rest redus cantitativ: nodul cu moderat risc proliferativ( aspect folicular bine diferentiat) BETHESDA 4.
Rugamintea mea este sa-m spuneti daca in acest caz este necesara operatia tiroidei>
Va multumesc!

Raspuns:

– acest rezultat spune, in esenta, ca e vorba de un nodul tiroidian care are un risc sa fie malign, dar la care punctia singura nu poate preciza natura; de aceea, pentru un diagnostic sigur e nevoie de indepartarea chirurgicala tiroidei, urmata de examinarea la microscop a acelui nodul (examen histopatologic);

– in concluzie, intr-o astfel de  situatie se recomanda operatia;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1276)

Submitted on 2015/02/02 at 9:17 pm

Anca Chiriac:

Buna seara va rog, daca se poate sa mi dati si mie niste informatii. Am fost azi la o ecografie abdominala si intamplator mi s-a facut si la tiroida. Apoi a m fost trimisa pt o ecografie mai amanuntita. Nu mi-am facut niciodata un consult endocrinologic sunt f speriata, de aceea va rog respectos sa mi dati si mie niste informatii pana ajung la un medic endocrinolog.
Am primit urmatorul rezultat:

lob drept tiroidian: prezenta unui nodul discret hipoecogen, bine delimitat, cu componenta chistica voluminoasa inclusa, avand dimensiuni de 13.1/11.3mm, moderat vascularizat in portiunea parenchimatoasa
-alt mic nodul hipoecogen se evidentiaza spre polul superior,cu dimensiuni de 2.7/1.3mm, moderat vascularizat

-lob stang tiroidian
ecostructura neomogena prin prezenta unui nodul hipoecogen spre polul inferior cu dimensiuni d 8.4/4.5 mm cu vascularizatie accentuata

Imi cer scuze am uitat sa specific ca am 40 de ani.

Raspuns:

- nodulul din lobul drept este de dimensiuni mici/medii; vascularizatia in portiunea parenchimatoasa (solida) poate fi un semn ecografic de atentie, dar sunt si alte elemente care conteaza: volumul lichidian comparativ cu aria solida, localizarea si ecostructura exacta partii solide, prezenta calcificarilor; micronodulul de 2.7/1.3 mm este nesmnificativ prin prisma dimensiunilor foarte mici;

- la fel, in cazul nodulului din lobul stang, de 8.4/4.5 mm, conteaza aceleasi elemente enumerate mai sus; si in acest caz, vasculariatia accentuata este un semn de atentie;

- pe baza datelor oferite si fara a avea ocazia de vedea eu insumi acesti noduli (cel putin imaginile imprimate), nu se pot face mai multe comentarii;

- recomandarea mea este de a repeta ecografia de tiroida la un endocrinolog cu experienta in acest tip de investigatie; probabil ca nu e nimic serios si  va fi nevoie doar de monitorizare, dar o ecografie detaliata, completata cu teste de laborator, va clarifica situatia;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1275)

February 1, 2015

Submitted on 2015/02/01 at 9:15 am

Mariana Badea:

Buna ziua,
Am 48 ani si am fost diagnosticata la ecografie cu adenopatie paratiroidiana dreapta (posterior in treimea inferioara apare un nodul hipoecogen bine delimitat cu semnal Doppler redus la periferie si cu diametru 1cm).
Analizele de sange indica un nivel de Calciu seric normal de 9.56mg/dl
Toroida este normala , omogena cu vascularizare normala si in 22decembrie 2014 mi-a iesit TSH=2.34 freeT4=1.35 FT3=4.86
Nu stiu ce ar trebui sa urmez in aceasta situatie.
Simptomele care m-au facut sa investighez sunt neplacute: senzatie de sugrumare,contactura, incordare (respir normal) la nivelul gatului cu amortirea partii stangi a fetei si a craniului.

Raspuns:

- nu este clar din descrierea dvs daca adenopatia are caractere ecografice suspecte; vascularizatie periferica este necaracteristica adenopatiilor inflamatorii, dar sunt mai multe elemente ecografice care trebuie luate in considerare (forma, zone chistice in interior, calcificari, etc);

- in concluzie, daca se considera ca este vorba de un ganglion limfatic suspect, este indicata fie punctia cu ac subtire, fie excizia chirurgicala urmata de examinare histopatologica; daca aspectul este tipic benign, este suficienta urmarirea ecografica periodica;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1274)

Submitted on 2015/01/31 at 11:28 am

Mihaela Pisica:

Buna ziua,
In data de 17 octombrie 2014 am fost operata de lob drept tiroidian cu 6 macronoduli ce la examenul histopatologic au iesit benigni si am asociat si un hipotiroidism. Iau in continuare Eutirox de 50mg. La 2 zile dupa operatie mi-a venit ciclul menstrual, apoi la 24 de zile, ulterior la 42 de zile, iar acum am deja o intarziere de 40 de zile. Varsta mea este de 38 de ani, am un copil de 16 ani. Este normal ca ciclul mnstrual sa imi intarzie asa de mult. Nu am nici o durere, ma simt bine, dar nu inteleg de ce imi intarzie atat de mult ciclul. Nu este o problema de sarcina. Organismul se readapteaza lipsei unui lob tiroidian?Analaizele pentru titoida sunt in limite normale sub tratament.

Va multumesc anticipat pentru raspuns!

Raspuns:

- daca valorile TSH si FT4 sunt in limite normale, se poate EXCLUDE orice influenta a operatiei si tratamentului asupra dereglarii menstruale si trebuie investigate ale cauze;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1273)

Submitted on 2015/01/30 at 7:55 pm

GUBAU RODICA:

Buna [ziua]. Sunt Rodica din CLuj,am 40 ani si am in familie pe mama care areprobleme cu tiroida.Am urmatoarele date:eco tiroidiana :lob drept 5.7 cc,granularitate augmentata,prezinta anterior arii hipoecogene neorganizate nodular si un nodul de tip chistic de 8.8 mm,vascularizatia normala. Lob drept:volum 4 cc,normoecogen,granularitate augmentata si vascularizatie normala.Istm:3.3 mm.Din sange ,analiza tsh 4.95,norm<4.78 . Cum interpretati analizele si ce indicatii credeti ca ar fii binevenite? Multumesc anticipat.

Raspuns:

- rezultatul ecografic sugereaza prezenta unei tiroidite cronice [click pe link pentru detalii],  iar valoarea usor crescuta a TSH arata un minim deficit de hormoni tiroidieni;

- pentru un diagnostic cert, investigatiile trebuie completate cu FT4, ATPO, ATGL (anticorpi anti-tiroglobulina) – toate sunt analize de sange;

- tratamentul este optional la acest moment, iar oportunitatea acestuia se va decide in functie de simptome, istoric medical si investigatii;

- nodulul chistic de 8.8 mm se poate supraveghea ecografic periodic, fara vreo interventie;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1272)

Submitted on 2015/01/29 at 4:16 pm

MARIA POPESCU:

Buna ziua!
Am fost operata in ianuarie 2014: tiroidectomie totala, dg histopatologic:
1. carcinom papilar sclerozant multifocal: focare lst: 2.5 / 1.4 cm, invaziv marginal, ldt: 1 / 0.5 cm, invaziv marginal, frecvente microfocare intraparenchimatoase lst, satelite focarului principal, arii de invazie pe vase limfatice capsulare.
2. Parenchim adiacent si de fond micronudular, anizofolicular cu epitelii cubice si plate
3. S-au examinat 7 limfoganglioni din care 2 prezinta micrometastaze izostructurale
4. Mic fragment glandularPT 0.2 / 0.15 cm, adiacent lst.

Inainte de scoaterea tiroidei, TG = 180.5 ng /ml.
In luna aprilie am facut prima terapie cu iod radioactiv, iar markerul tumoral: TG = 1.21 ng/l, in decembrie am facut cea de-a doua terapie cu uid radioactiv, iar TG = 0.64 ng / ml.
In cazul ambelor terapii, scintigrafia a iesit negativa.
Deoarece IOB declara un pacient cu dg de cancer tiroidian vindecat dupa 2 scintigrafii consecutiv negative si TG < 0.04 ng /ml, sunt programata din nou pt terapie cu iod radioactiv in luna septembrie 2015.
Personal, nu as vrea sa mai fac aceasta a 3-a terapie, insa nici nu as vrea sa risc nevindecarea.
Care este parerea dumneavoastra?

Multumesc,
Maria Popescu

Raspuns:

- sunt mai multi factori de care depinde aceasta decizie, in afara de nivelul tiroglobulinei: doza de iod radioactiv administrata la fiecare tratament, aspectul ecografic al regiunii cervicale (rest tiroidian vizibil ecografic, ganglioni limfatici cu aspect suspect), capacitatea de a mentine TSH-ul supresat (in jur de 0.1 μUI/ml);

- daca ecografia nu arata niciun fel de modificari suspecte, iar valoarea TSH se poate mentine in intervalul recomandat, exista alternativa ca la 1 an de la ultima doza de iod radioactiv sa faceti o intrerupere de tratament doar pentru masurarea tiroglobulinei si, eventual, efectuarea scintigrafiei cervicale si de corp intreg; daca nivelul tiroglobulinei NU inregistreaza un trend de crestere si scintigrafia e negativa, se poate merge in continuare pe supraveghere (la 12-24 de luni), fara a adminsitra o noua doza de iod radioactiv;

- dupa cum vedeti, aceasta decizie implica multe aspecte si cele scrise mai sus trebuie luate doar informativ; recomandarea finala trebuie facuta doar in urma unui consult propriu-zis, cu anamneza completa, examinare si cu toate analizele in fata;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1271)

Submitted on 2015/01/28 at 10:31 am

Alexandra:

Buna ziua! Ma numesc Alexandra,27 de ani,insarcinata in 6 luni.In august 2014 am inceput tratamentul pentru hipotiroidism subclinic, Tsh 4,9, T3,ft4 si Atpo in limite normale,doza initiala fiind 1/2 euthyrox de 25mg.In aceeasi luna am ramas insarcinata,in septembrie marind doza la 1 euthyrox 25mg/zi,si la indicatia medicului,am consumat sare fara iod,vitaminele prenatale fiind tot fara iod,pentru a nu mari nodulii tiroidieni.La inceput de octombrie(10saptamani de sarcina), tsh=1.74.Inceput de ianuarie (21 saptamani), tsh= 5,7,dupa 5 zile de intrerupere a tratamentului, iar la final de luna, Tsh=3,7,ft4 si anti-tirogloblulina normale.Mi s a marit doza la 1+1/2euthyrox,si sunt programata la ecograf toroidian.Intrebarea este: A fost o greseala ca am folosit sare fara iod si suplimente fara iod? Se poate sa mi fi luat iodul din restul alimentelor?Copilul poate fi afectat?Tsh a fost suficient pentru copil? Mentionez ca tsh este usor marit din 2009,insa nu am fost indrumata catre endocrinolog.In familie nu sunt probleme cu glanda.Multumesc anticipat!

Raspuns:

- evitarea sarii iodate nu era necesara; doar iodul in cantitati mari (ca in unele medicamente, substante de contrast, suplimente alimentare) poate interfera negativ cu functionarea tiroidei; este greu de apreciat daca aportul de iod a fost suficient fara sarea iodata, depinde foarte mult de alimentatie;

- la aceste valori ale TSH nu cred sa fie vreo problema cu fatul; totusi, in mod optim, doza zilnica de Euthyrox trebuie ajustata pentru a mentine TSH-ul in jumatatea inferioara a limitelor de normal ale laboratorului;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Postari mai vechi »