Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Despre categorie


Secţiunea de Răspunsuri la întrebări este partea cea mai dinamică a blogului, locul unde în fiecare zi o problemă de patologie tiroidiană este lamurită. Sutele de cititori care au primit răspunsuri până acum reprezintă un argument puternic pentru utilitatea acestei idei.

 

Vă invit să căutaţi în aceste postări, este foarte posibil ca propria dumneavoastră problemă sau îngrijorare să-şi găsească răspunsul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vă rog să adresaţi întrebarea conform regulamentului de aici sau să veniţi la clinică pentru un consult.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (1972)

June 9, 2019

Olivia:

Buna ziua,
Va rog cu o interpretae a unui CT efectuat in urma unei operatii de carcinom tiroidian, acum 3 ani.
Acesta este rezultatul CT ului:
Status post-tiroidectomie radicala?; fara imagini CT cu aspect de recidivalocala sau de tesut tiroidian ectopit la nivelul regiunii cervicale.
Lumen faringolaringian liber.
Colectia descrisa la examinarea CT din 20.ș09.2018 la nivelul palatine drepte este in regresie dimenionala, fiind in prezent punctiforma; microcalcificari amigdaliene bilaterale cu aspect inflamator cronic.
Fara adnepatii latero cervicale cu substrat oncologic.
Glande parotide, submandibulare simetrice.
Vase jugulo carotidiene omogen opacifiate.
La nivelu lobilor inferior ai ambilor plamani exista mici pseudonoduli de 3-4 mm localizati periferic, stationari fata de examinarea anterioara, avand aspect fibro sechelar. Are noduli aparuti recent cu aspect sugestiv pentru determinari secundare. Fina pahiplșeurita apicala bilaterala.
Fara adenopatii axialre, mediastinale sau bronho pulmonare.
Fara revarsat lichidian pleural sau pericardic.
Fara defecte de opacifiere la nivelul vaselor mari mediastinale.
Ficat cu dimenisuni normale, parenchim normodens, fara procese localizate. Fara dilatatii CBIH.
Colecist, pancreas, splina, glande suprarenale, ambii rinichi – fara modificari CT cu aspect patologic.
Fara adenopatii retroperitoneale.
Fara lichid de ascita.
Fine placi de aterom partial calcificate la nivelul aortei abdominale, avand grosimi de sub 4 mm.
Fara leziuni osoase cu aspect de de determinari secundare vizibile CT în regiunile examinate. Mica arie sclerotica la nivelul corpuluivertebral C4, cu aspect stationar fata de examinarea anterioara, avand substrat probabil degenerativ.

Concluzii: Fara modificari CT sugestive pentru recidivalocala post tiroidectomie sau determinari cervico toraco abdominale.

Se pune problema de metastaze la nivelul plamanilor?

Multumesc mult!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1971)

May 21, 2019

Narcisa:

Buna ziua,
Domnul doctor,am 61 ani (sunt de gen:feminin) ,avand gusa polinodulara,am fost operata prin tiroidectomie.Am facut in data de 15.mai 2019, la Synevo analzele recomandate : – TSH ( cu val.de referinta 0,27-4,4) si mi-a iesit ca val.11 ;
– FT4 ( cu val.de referinta 10,6-22,7) mi-a iesit ca val.18,3.
Va precizez , din 04.03.2019 pana in data de 14.05.2019,am luat zilnic euthyrox 75/zi la recomandarea dr.endocrinolog.
Tinand cont de valoarea mare a TSH, ce cantitate de euthyrox zilnica imi recomandati pentru a avea un TSH cu valoare normala?
Va multumesc anticipat pentru ajutor . Va doresc multa sanatate, bucurii si impliniri sufletesti.

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1970)

May 12, 2019

Balan Mariana:

Buna ziua Ma numesc Balan Mariana Sotul meu are 53 de ani si la analizele de rutina de la medicul de familie a avut TSH 0,043 A mersla endocrinologie unde fara nici o alta analiza,sau consult ,nici macar o palpare ,i s a prescris tirozol de 10 mg doua pe zi 4 sapt apoi 1 pe zi pana la urmatoarea consultatie i iulie El nu are nici un simptom E corect tratamentul si trebuie sa l ia sau trebuiesc alte analize ? Multumesc anticipat

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1969)

Izabela:

Buna ziua!Multumesc pentru raspuns.M-am operat intre timp la Spitalul Sf.Spiridon din Iasi.Din pacate rezultatul nu este asa de bun.Va redau din buletinul histopatologic:”Examenul extemporaneu realizat la nivelul nodulului istmic prezinta o proliferare celulara cu arhitectura foliculara situat intr-o stroma desmoplazica.Aspectele histologice identificate sunt inalt sugestive pentru carcinom papilar tiroidian.Diagnostic final la parafina.Fragmentul de glanda tiroida restant examenului extemporaneu si cel prelucrat direct la parafina prezinta un nodul de carcinom papilar tiroidian varianta foliculara cu diametru maxim de 0.9 cm,ce asociaza abundenta stroma desmoplazica,sclerojialina si moderat infiltrat inflamator limfo-plasmocitar.Nodulul tumoral este situat ,la nivelul istmului ,subcapsular.Nu se constata aspecte de infiltratie tumorala perineurala sau a capsulei tiroidiene si nici permeatie vasculara.Au fost examinati 2 limfonodului fara metastaza.Lob tiroidian stang cu aspect de gusa coloida anizofoliculara,predominant mediofoliculara,cu benzi de fibroza se ii confera aspect vag nodular,congestie si moderat infiltrat inflamator limfo-plasmocitarinterstitial difuz si nodular cu centri germinativi (tiroidita cronica limfocitara),focare de metaplazie cu celul Hurthle si macrofage la coloid.Adenom paratiroidian constituit predominant din celule principale cu arhiitectura mixta.Se remarca glanda paratiroida superioara cu adenom paratiroidian predominant cu celule principale si glanda paratiroida inferioara cu minima infiltratie adipoasa.Lob tiroidian drept ce prezinta la nivelul etajului mijlociu si a polului superior un carcinom papilar tiroidian,cu diametru maxim de 1 cm,arhitectura foliculara cu zone papilare ce asociaza stroma sclerohialina bogata si redus infiltrat inflamator limfo-plasmocitar,localizat subcapsular.Formatiunea tumorala este infiltrativa la nivelul capsulei organului fiind situata la <1mm de marginea de rezectie chirurgicala.Nu se identifica infiltratie tumorala perineurala sau permeatie sasculara.Procesul tumoral este dezvoltat pe fond de susa coloida cu tendinta la nodularizare si tiroidita cronica limfocitara.
cod ICD-O:8340/3 P T1bm N0 G1 L0V0 Pn0.Am fost programata la IOCluj pentru sedinte cu iod.Urmez tratament cu euthyrox 100 mg si caldefix (1 comprimat),4 buc dicarbocalm ,alpha d3 0.5uq(4buc)si magnesun.Exista sanse de vindecare?Multumesc!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1968)

Badea-Miss Ramona:

Buna ziua!
Am fost diagnosticata cu Basedow fiind insarcinata in 4 saptamani. Am urmat tratament cu propiltiouracil pana in luna a sasea de sarcina, la indrumarea endocrinologului, dupa care am intrerupt tratamentul, TSH ul ajungand in limite normale, si urmarind valoarea TSH ului (tot sub indrumarea endocrinologului). Acum o luna am nascut, iar neonatologul mi-a recomandat sa fac analize fetitei la 5 zile de la nastere si la o luna, dupa care sa merg la endocrinolog cu rezultatele. La analizele de la 5 zile au iesit aceste valori: FT3 – 5,83 (3-9,28); FT4 – 30,95 (11,5-28,3); TSH – 2,84 (0,72-11); AntiTPO – 87,01 (<34), iar la o luna au iesit aceste valori: TSH ul 1,5320 (0,7300-4,7700), 1,5320 (0,7300-4,7700); FT3- 3,55 (2,32-4,87), 5,47 (3,57-7,50); FT4 – 1,09 (0,68-2,53), 14,03 (8,75-32,56); AntiTPO – 65,9 (<5,6).
Va rog sa imi spuneti daca e motiv de ingrijorare aceasta valoare a anticorpilor. Specific ca alaptez. Multumesc!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1967)

May 5, 2019

Oana:

Buna ziua! Am 30 de ani , sex feminin si va scriu cu rugamintea de a-mi interpreta analizele medicale.
Am decis sa fac analizele , datorita unor simptome: crestere in greutate, intoleranta la caldura, apetit crescut (aparute cu aprox. 10 luni in urma) .
Analizele pe care le-am facut sunt :
TSH 2.06 µUI/ml…………valori de referinta 0.4 -4 /µUI/ml
FT4 1.01 ng/ml…………..valori de referinta 0.8 – 1.9 /ng/ml
ATPO 12.9 UI/mL………..valori de referinta < 35 UI/ml
Mentionez ca nu am alte probleme de sanatate, nu am operatii.
In familie, sora mea geamana a efectuat operatie de indepartare totala a tiroidei in anul 2011, urmata de 2 cure de tratament cu iod radioactiv la Institutul de Endocrinologie C.I.Parhon Bucuresti. De atunci a ramas sub supraveghere la fiecare 6 luni la Parhon.
Va rog sa-mi spuneti, daca aceste rezultate indica vreo afectiune a glandei tiroide. Va multumesc!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1966)

Daniela:

Buna ziua si Hristos a Inviat,
Am 55 de ani, 159 cm, 66 kg si am fost diagnosticata cu gusa polinodulara hipertiroidizata.Rezultatele ecografiei tiroidiene sunt urmatoarele:
Lob Drept: L=42 mm,AP=200 mm,T=20mm.Transformat in intregime nodular, hipervascularizat peri-/intranodular.
Noduli: 12/6,5 mm, 8,7 mm, 5,5 mm,4,7mm Volum=14
Plaje granulare diseminnate in parenchim 4-6 mm
Lob stang: L=44 mm, AP=18 mm, T=22 mm Volum=9, Volum T=24
Noduli: 4-5 mm cu tendinte la conglomerare
Multiple formatiuni dispersate in tesutul tiroidian.

Rezultat analize: TSH: 0,005 µl/mL (Interval de referinta: 0,55 – 4,78)
Free T4: 1,35 ng/dL (Interval de referinta: 0,70 – 1,48)

Mi-a fost recomandata operatia chirurgicala insa din cauza nivelului scazut de TSH exista un risc mai mare de sangerare si interventia a fost amanata.In momentul acesta tratamentul prescris consta in Thyrozol 10 mg, o pastila dimineata si una seara (tratamentul il iau de circa 6 luni, iar inainte timp de 1 an si 6 luni am luat Thyrozol 5 mg).Starea de rau o resimt cel mai mult dimineata si scade progresiv pe parcursul zilei, seara simtindu-ma cel mai bine.Am probleme de somn si din aceasta cauza am luat Calmogen Plant dar ca urmare efectului limitat doamna doctor mi-a recomandat Nitrazepam Richter.Din cate am inteles acesta provoaca dependenta daca este luat mai mult timp.
Mi s-a spus sa continui tratamentul cu Thyrozol iar dupa o luna sa repet analizele de TSH SI FT4.Parerea mea este ca valoarea TSH-ului va fi la fel de scazuta in conditiile in care tratamentul nu mi-a fost modificat iar eu ma simt din ce in ce mai rau.Domnul doctor va rog sa imi spuneti ce este de facut pentru a imbunatatii valoarea TSH-ului pentru a putea face operatia sau ce alte recomandari a-ti avea?

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1965)

Andreea:

Buna ziua am 27 ani acum un an si 2 luni am avut o interventie tiroidectomie totala , avand un nodul de 2 cm , in urma analizelor de laborator , cancer papilar capsulat partial, la 2 luni dupa operatia am facut o terapie cu iod, toate analizele timp de un an au fost bune tsh normal, acum la un an de la terapie am facut markeri tumorali anti- tiroglobulina 1,42 , tiroglobulina 2.08, este foarte mare tiroglobulina, asta aratand ca inca mai sunt celule cancerigene in organizm?, mentionez dupa operatie au spus pentru ca era gradul 1 , ca nu ar fi necesara terapia cu iod, dar acum iesindumi tiroglobulina mare dupa terapia cu iod!!!Astept un raspuns , pana voi ajunge eu dupa Paste la doctor, Multumesc mult

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1964)

Mariana:

Mulțumesc frumos pentru răspuns. Poate ca bebelușul sa fie afectat de faptul ca pana la 27 săptămâni am luat vitaminele fără iod în compoziția sa?

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1963)

April 21, 2019

Mariana:

Bună ziua. În cazul pacienților operați de cancer tiroidian care au ca substituție Novothyral 100 /20. În cazul unei sarcini se poate administra vitamine pentru sarcina ce au în compoziția lor și iod? Exista efecte nocive asupra fătului din lipsa/ prezenta iodului.

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1962)

Țăranu Elena:

Bună ziua,am 39 de ani am copilărit în zona Vrancea de la 19 ani locuiesc în București și am luat un surplus de 14 kg în ultimul an și jumătate, insa mi-am schimbat și programul de lucru la 24 de ore cu 72.In februarie 2019 am fost diagnosticata cu tiroida autoimuna ATPO 16.70. Ecoggrafia tiroida a ieșit normala. Am și niște noduli la. Sâni și la subraț uneori dureroși și uneori o scurgere minora din din mamelon alb spre gri la aniliza acestia rezultat cauze hormonale. Mi s-a recomandat seleniu 6 luni pt tiroida autoimuna.Am o stare generala de oboseala, tulburari ale somnului, senzație de gura uscata, apetit crescut dulce și alte alimente mai puțin recomnadate, și uneori zile cu constipație sau zile cu multiple scaune. În decembrie am aflat ca tatăl meu are cancer pulmonar și asta m a afectat foarte tare…pana la acest moment analizele ieșeau bine.In familie am o situație destul de stresanta soțul meu a efectuat transplant renal în anul 2016 și starea lui psihica nu este 100 % pozitiva…am doi copii de 10 și 8 ani care ma solicita foarte mult și nu am ajutor de la părinți cu ei astfel simt o presiune permanemta… Fiind nevoita sa i susțin pe toți și mai puțin pe mine. E îngrijorător ATPO 16.70…o sa fie nevoie de tratament toată viata? Ce investigații îmi recomandati?

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1961)

April 14, 2019

Adriana Hegedus:

Scintigrafia tiroidiana evidentiaza:
Lobul tiroidian drept prezinta captare relativ omogena, central, la nivelul formatiunilor nodulare se evidentiaza maximul de captare.
Lobul tiroidian stang prezinta captare imogerna, scazuta per global, aria cea mai scazuta localizata la nivelul polului superior.
Tehnocaptarea in limite normale.
Total: 0.6% LTD:0.3% LTS: 0.3
Concluzii:
Gusa multinodulara, normofunctionala.
Maximul de captare la nivelul LTD coincide cu localizarea nodulilor. Aspect scintigrafic incert, posibile formatiuni nodulare “reci” cu tesut normal exprimat in functie de volumul tisular, mai putin probabil formatiune “calda”.
Formatiuni nodulare “reci” la nivel LTS.
Am recomandare de operatie, tireidoctomie totala. Este corect?
Va multumesc

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1960)

Elena Petrisor:

Bună ziua ! Avem o fată de 15 ani diagnosticată cu artrita idiopatica juvenila.
In urma analizelor a iesit si tiroidita autoimuna .
Ce analize sunt recomandate si unde cum ar putea sa le facă gratuit ?
Multumesc

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1959)

April 7, 2019

Valentina Apostol:

Bună ziua, v-am mai scris cu câtva timp in urmă despre problemele mele atât despre o menopauză atipică cu manifestări ciudate, cu stări de rău atunci când bufeul apare, cu tensiune, aritmii, probleme vasculare, amețeli mari, dezechilibre, etc..apoi , probabil în contextul acesta s-a descoperit un nodul la baza istmului. Hormonii tiroidieni in valori normale de 20 de ani de când am intrat la menopauză. In pofida faptului că mi s-a propus operația, eu am refuzat.
Acest nodul a crescut, dar nu mă deranjează.
La eco de tiroida:LD30/30,8/18,8 contur bombat ecostructura ecogenă, omogenă, ocupat anterior de prelungirea unei formațiuni care ocupă istmul, ce amprentează traheea cu ecostructura hipoecogena, cu zona de ramolitie la interior de 37,2/22,5mm, vascularizat periferic și la interior discret, LS 28/25/16,7mm contur bombat, ecostructura ecogenă,omogenă,în partea anterioară ocupat de prelungirea nodului istmic. Fără adenopatii semnificative laterocervicale.
Problema este că acest modul la rece, necaptant de iod nu mă supără, tot bufeurile mă deranjează când vin cu un cortegiu de stări de rău.
In ultima vreme foarte rar fac fibrilatii, fără ca inima să aibă probleme. Mereu sunt întrebata cum stau cu hormonii tiroidieni. Valori normale. Ciudat totuși, că nu știu exact cauza acestor aritmii? Când apare bufeul, vasodilatia este mare și simt extrasistolele la baza istmului plus stări de dezechilibru, sau creste tensiunea.
Mi s-a recomandat vit.D, după analiză (14,40ng/ml) Am o lipsa acuta de vitD. Am înțeles că atunci când în corp exista vreun nodul se recomandata sa nu se ia Vit D. Nu știu ce să fac?
Am 69 de ani și pe lângă tratamentul antihipertensiv și anticoagulant trebuie sa iau și vitD? Mulțumesc în eventualitatea unui răspuns.

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1958)

Andra:

Buna ziua! Va scriu pt a intreba daca o valoare de Tg4 la 4 saptamani dupa operatie totala de tiroida se datoreaza scaderii treptate a tg post-operator sau daca este o indicate clara a restului de tesut. Am 37 Ani, operata de 4 saptamani, DG. C. Papilar T2 n0 mx. Multumesc!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Postari mai vechi »