Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Despre categorie

Secţiunea de Răspunsuri la întrebări este partea cea mai dinamică a blogului, locul unde în fiecare zi o problemă de patologie tiroidiană este lamurită. Sutele de cititori care au primit răspunsuri până acum reprezintă un argument puternic pentru utilitatea acestei idei.

 

Vă invit să căutaţi în aceste postări, este foarte posibil ca propria dumneavoastră problemă sau îngrijorare să-şi găsească răspunsul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vă rog să adresaţi întrebarea conform regulamentului de aici sau să veniţi la clinică pentru un consult.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (1677)

April 14, 2017

Anca:

Buna ziua. Am 28 ani, si recent, mi s-a descoperit ca am o gusa macronodulara. Doamna dr endocrinolog sugereaza sa operam macronodulul. Sunt sub tratament cu Euthyrox, de 50 mg, in fiecare zi. Diagnosticul in urma ecografiei este:
Vdr=9.39 ml
Vstg=5.64 mg
La polul inferior al Ldr from macronodulara bine delimitata de 2.3/1.3 si respectiv de 0.4/0.4 (semnal vasc perinodular). La nivelul Lst nodul 0.29/0.36 structura inomogena.
Am facut si analize:
TSH: 1.45 (0.27-4.2)
FT4: 17.17 (10.6-22.7)
Anti-tiroglobulina: 19 (<115)
Anti-TPO: 13 (<34)
Cortizol: 270 (172-497)
Insulina: 18.4 (2.6-24.9)
Prolactina: 296 (127-637)
Testosteron liber: 0.88 (<2.85)

As dori daca puteti, sa ma sfatuiti ce sa fac ? Nu ma simt rau, doar ca am avut tahicardie, in urma careia, dupa un consult cardiologic mi s-a recomandat Concor de 10 mg inurma caruia ma simt foarte bine. Oare nodulii sunt maligni ? Sau acest lucru se poate depista doar in urma examenului histopatologic ?

Raspuns:

– nodulul din lobul drept este de dimensiuni medii, deci nu impune tratamentul chirugical prin prisma dimensiunilor; o abordare alternativa este sa faceti o punctie cu ac subtire in nodulul respectiv, urmand ca, daca rezultatul este bun (nodul benign), sa fie monitorizat ecografic (impreuna cu ceilalti);

– nu stiu care erau rezultatele analizelor (TSH si FT4) inainte de inceperea tratamentului cu Euthyrox; daca erau in limite normale, nu vad exact utilitatea acestuia, mai ales daca ati avut episoade de tahicardie;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1676)

Narcisa:

Buna seara
Am 59 de ani si am fost diagnosticata cu gusa polinodulara cu indicatie chirurgicala.Recent am facut analizele si mi-au iesit urmatoarele valori:
ATPO 10(0-35)
FT4 3.86(10.3-24.4)
T3 40(80-200)
ATG 20(30-70)
25-OH.Vit.D 37.2(30-100)
Calcitonina: mai mic de 1(1-4.8)
TRAB 0.333(0-1.75)
Intrebare: Din analize rezulta FT4 si T3 mic.Cum se interpreteaza,ce pot face sa intre in valori normale? Cu aceste analize ma pot opera?Va multumesc anticipat pt.raspunsul dvs.

Raspuns:

– valorile scazute ale FT4 si T3 arata, in principiu, o hipotiroidie destul de importanta; de regula, astfel de rezultate nu apar in cazurile de gusa polinodulara; la astfel de rezultate, daca ele se confirma si la un alt laborator, este indicat tratamentul de substitutie cu levotiroxina inainte de operatie, deoarece hipotiroidia severa poate creste riscul de complicatii anestezice;

– din testele de mai sus lipseste testul cel mai important in aprecierea functionarii tiroidiei: TSH; daca nu s-a facut, aceasta analiza trebui recoltata obligatoriu; daca rezultatul este crescut, se confirma o hipotiroidie primara, adica scaderea capacitatii tiroidei de a produce hormoni prin afectarea ei directa; daca valoarea este scazuta sau normala si FT4 si T3 sunt repetat subnormale, poate fi vorba de o hipotiroidie prin mecanism central, adica prin afectarea hipotalamuslui si/sau hipofizei; in orice varianta, aveti nevoie de un diagnostic endocrinologic clar inainte de a se pune problema operatiei;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1675)

AnaMaria:

Buna ziua,

Sunt insarcinata in 13 saptamani si 6 zile si acum un an am fost diagnosticata cu hipotiroida subclinica autoimuna urmand, pana in momentul aflarii de sarcina, tratatament cu eurthyrox 50 mcg. In acest moment al sarcinii, la recomadarea medicului endocrinolog, am doza marita la 75 mcg cu un tsh 1,8. As dori sa aflu daca in aceasta situatie pot lua vitaminele Ogestan, recomandate de ginecolog? Mentionez ca 1 capsula de Ogestan contine si 150 mcg iod, iar medicul endocrinolog mi-a spus sa evit cat se poate alimentele cu continut ridicat de iod. Pe prospect apare mentiunea: “nerecomandat femeilor cu anomalii tiroidiene”.
Multumesc!

Raspuns:

– 150 micrograme de iod pe zi reprezinta o doza absolut rezonabila (de completare a alimentatiei, nu excesiva), care nu ar trebui sa aiba niciun efect negativ asupra tiroiditei autoimune; deci, puteti lua preparatul respectiv;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1674)

Diana M:

Buna ziua!!

Am 50 ani,1,7 inaltime, 78 kg ,inainte de operatie 65 kg.
Tiroidectomie totala in august 2015 diagnostic Carcinom tiroidian papilar,varianta foliculara (LTD ,focar aproximativ 1 mm) dezvoltat pe fondul unei boli Basedow.

Tratament Eutyrox L-V 125 S,D-100.Calcidin 1200-0-1200 Alfa D3 0,5

Noiembrie 2016 Control oncologic fara tratament 2 saptamani.
Diagnostic Carcinom tiroidian foliculo-papilar ,operat tiroidectomie totala.Mixedem postterapeutic.
Calciu seric 8.87 (8,6-10)
TSH 25,13(0,27-4,2)
Anti-tiroglobulina 190,3 <115
tiroglobulina 0,115 3,5-77
Tratament 125 eutyrox calciu continuare

Analize 23.01.2017 cu tratament 125 Eutyrox.Tratament inclusiv ziua analizei cu doua ore inainte:
Calciu ionic 0,82(1,16-1,32)
FT4 1,79 (0,8-1,63)
TSH 0,14(0,38-4,31)

Tratament din 1.02.2017 L,M,V-100 Eutyrox 4 zile 125.

Aprilie 2017 Control oncologic fara tratament 2 saptamani.
Diagnostic Carcinom tiroidian foliculo-papilar ,operat tiroidectomie totala.Mixedem postterapeutic.
Calciu seric 8.35

TSH 27,77(0,27-4,2)
Anti-tiroglobulina 147 <115
tiroglobulina 0,147 3,5-77

Tratament L,M,V-100 Eutyrox 4 zile 125 Calciu 1200 si Alfa D3 0,5-0-0,5

Am intrat si la menopauza calciu de la opratie nu reusesc sa ma stabilizez ,am luat continu.

Multumesc
Cu respect,
Diana M

Raspuns:

– daca singurul focar de carcinom a fost cel de 1 mm, boala se poate considera practic eliminata complet, deci vindecata; in acest context, nu vad utilitatea intreruperii frecvente a tratamentului cu Euthyrox pentru a efectua analizele de laborator; monitorizarea sub tratamentul cu Euthyrox, cu analize, ecografie si consult e suficienta, iar testele pe intrerupere se pot face la 1-2 ani, daca nu sunt probleme;

– daca am inteles corect, va monitorizati la oncologie; avand in vedere caracteristicile formelor cele mai frecvente de cancer tiroidian, precum si riscul foarte scazut in cazul dvs de persistenta sau reaparitie a bolii, cred ca ar fi mai bine sa fiti in atentia unui endocrinolog;

– ar trebui verificata si functia paratiroidelor prin masurarea PTH, calciu total + ionic, fosfor seric, 25-hidroxi vitamina D; poate fi vorba de o disfunctie partiala ramasa de la operatie, iar solutia este ajustarea tratamentului cu calciu si vitamina D pentru mentinerea calcemiei in limite normale;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1673)

Alina:

Buna ziua,

Sunt o pacienta diag cu Tiroidita autoimună cu eutiroidie,dar și S.Sjogren.Mentionez ca in momentul de fata nu fac tratam deoarece nu este necesar. Întreb mea este dacă mersul la Salina este indicat sau nu in astfel de afecțiuni .Multumesc

Raspuns:

– mersul la salina nu va avea foarte probabil niciun efect asupra evolutiei bolii de tiroida, oricum nu mai mult decat mersul la mare (zonele de coasta fiind un mediu mult mai bogat in iod decat salinele, care sunt de obicei in zone de deal);

– sarea se iodeaza dupa extragere, in mod natural neavand cantitati mari din acest element;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1672)

Roxana:

Buna seara,
Luna urmatoare urmeaza sa fac terapia cu iod radioactiv, intrebarea mea este daca pentru regimul de dinainte este permisa sarea neiodata?
Mentionez ca sunt operata de cancer tiroidian de 5 luni si am 19 ani.

Va multumesc!

Raspuns:

– da, sarea fara iod, care se cumpara doar din anumite magazine (tip Plafar), este permisa in timpul regimului dinaintea tratamentului cu iod radioactiv;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1671)

April 2, 2017

Nicoleta:

Buna ziua dle doctor,
ma numesc Nicoleta Tudor(34 ani, 52 kg, inaltime 1.67) Sunt pacienta cu intrebarile 1446,1416,1284,1264. Va descriu pe scurt situatia mea:am fost operata in 2014-tiroidectomie totala(nodul adenomatoid lob drept).De atunci urmez tratament de substitutie cu Euthyrox.(doze-am inceput cu 100mg, apoi am redus la 75 mg, apoi am alternat o zi 100, o zi 75. Totul la recomandarea medicului. Am reusit pentru perioade scurte de timp (aprox. 4-5 luni) sa stabilizez nivelul TSH cu doza de 100/75.(adica o zi luam 100, o zi luam 75).
In ianuarie m-am mutat definitiv din Romania in Germania, iar medicul de familie de aici, in urma rezultatului TSH foarte scazut , m-a pus sa reduc doza la 75 mg si sa repet peste 2 luni analiza TSH. Asa am facut.Doar ca TSH este la fel de mic(0,1-nu stiu sa va dau valori de referinta deoarece pe biletelul pe care il primesc aici cu rezultatul …nu sunt trecute aveste valori) si sub aceasta doza. Acum mi -a spus sa reduc Euthyrox la 50 mg si sa repet analiza peste 6 saptamani si sa fac o ecografie.Precizez ca nu am mai facut nici o ecografie , decat in 2014 , dupa operatie.Intrebarile mele sunt:
1.Sa iau doar 50 mg Euthyrox ? Nu e prea putin tinand cont ca glanda mea lipseste cu desavarsire? Sunt concludente analizele repetate din 6 in 6 saptamani ?
2.Exista posibilitatea sa reapara ceva la ecografie ?Trebuia sa mai fac ecografii pana acum?
3.Se poate sa se fi dereglat nivelul TSH din cauza schimbarii majore din viata mea ?(emigrarea). Mentionez aici ca starea mea interioara nu e una buna momentan…(sunt in mare parte stresata). Chiar speriata de gandul ca poate va trebui sa ma operez din nou.
Va multumesc frumos pentru tot ! Sa aveti o zi placuta !
Nicoleta Tudor

Raspuns:

  1. la un nivel al TSH de 0.1 μUI/ml cred ca o schema cu 50 μg/zi alternativ cu 75 μg/zi ar fi mai potrivita decat scaderea direct la 50 μg/zi; in cele mai multe cazuri, analizele repetate la 6 saptamani sunt concludente;
  2. daca operatia a fost corect facuta, riscul de aparitie a unui rest tiroidian este foarte mic; cu toate astea, probabil ca era mai prudent ca in primul an dupa operatie sa fie facuta macar o ecografie;
  3. nu cred; din moment ce hormonii tiroidieni vin la dvs in doza fixa, sub forma tratamentului cu Euthyrox, stresul nu are cum sa-i influenteze;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1670)

Cristina:

Buna ziua. Am fost diagnosticata cu Boala Basedow, valorile analizelor de anul trecut au fost:
Ac. anti receptor TSH(TRAB) – 2.75UI/l (referinta <1.75)
FT3 6.57 pg/mL (referinta 2.3 -4.2)
FT4 2.41 ng/dL (referinta 0.89 – 1.76)
TSH – 0.0070 (referinta 0.55 – 4.78)

Am urmat tratament cu Thyrozol de 5mg (1 dimineata si 1/2 seara), Procor – 1 /zi si Vitaminda D, luna acesta am refacut analizele si noile valori sunt:

Ac. anti receptor TSH(TRAB) – 4.91UI/l (referinta <1.75)
FT3 2.53 pg/mL (referinta 2.3 -4.2)
FT4 1.15 ng/dL (referinta 0.89 – 1.76)
TSH – 0.038 (referinta 0.55 – 4.78)

Intrebarea mea este daca e normal ca Ac. anti receptor TSH TRAB sa creasca in urma tratamentului, si daca la aceste valori este ok sa raman insarcinata deoarece ne-am dori inca un copil; sau daca trebuie sa mai astept, cam la ce valori ar trebui sa ajunga analizele pt a nu exista riscuri in sarcina.

Multumesc!

Raspuns:

– tratamentul cu Thyrozol NU influenteaza in mod direct nivelul TRAb, ci testele de functie tiroidiana (TSH, FT4, FT3/T3); deci, valoarea TRAb poate creste sub tratament, chiar daca pe termen lung (6-12-18 luni), in multe cazuri, tendinta este la scadere;

– o sarcina la acest moment este posibila, dar ar fi cu risc; in mod optim, ar trebui aplicat un tratament definitiv al hipertiroidiei (operatie sau iod radioactiv) si abia apoi sa planificati sarcina; cea mai rapida varianta este operatia, care se poate programa imediat ce nivelul TSH se normlizeaza; apoi, dupa cateva luni de la operatie, cand testele de functie tiroidiana ajung in valori optime sub tratamentul substitutiv, puteti ramane insarcinata;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1669)

Teodora Popescu:

Am operatie de tiroidectomie totala si mi-au fost extirpate doua paratiroide, una de calciu si una de fosfor. Am redus la 50 mg eutirox, pentru ca ma simteam extrem de nervoasa. Am un an de la operatie si luam 100 mg eutirox. Doctorul endocrinolog a intrat in concediu, alta programare dureaza…As dori sa stiu daca ar trebui sa revin la 100 mg eutirox ,desi simteam ca pot innebuni de nervi …?Va multumesc anticipat si iertati-mi, va rog, nestiinta in cele medicale….

Raspuns:

– fiecare din cele 4 glande paratiroide secrete acelasi hormon, numit PTH (parathormon), care influenteaza atat nivelul de calciu din sange, cat si pe cel al fosforului; deci, nu exista glande paratiroide separate “de calciu si de fosfor”; chiar daca au fost extirpate 2 glande paratiroide, celelalte 2 ramase ar trebui sa mentina fara probleme calcemia si fosfatemia in limite normale;

– scaderea dozei de Euthyrox FARA analize care sa ateste ca doza initiala era prea mare, ESTE O GRESEALA; pentru nervozitate exista multe alte explicatii posibile, in afara tratamentului cu Euthyrox; in functie de cat de lunga este perioada in care ati luat 50 micrograme/zi, se stabileste momentul repetarii analizelor si daca acestea vor fi facute sub doza de actuala sau dupa revenirea la 100 micrograme/zi; cel mai bine este faceti un control endocrinologic inainte de orice alta schimbare de doza sau repetare de analize;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (1668)

March 26, 2017

Nisotor Mirela:

buna ziua!sunt operata de tiroida acum 6 ani cu diag.carcinom papilar floricular.apoi tratat cu iod radioactiv. in prezent sunt insarcinata in 27 de saptam si am val TSH de 4,42 si stari de oboseala. doza de eutyrox pe care o iau este de 125

cat ar trebui sa fie doza in perioada sarcinii de 27 saptam? multumesc

Raspuns:

– nu exista o doza fixa de Euthyrox in functie de saptamana de sarcina; schema de tratament se stabileste in functie de rezultatul analizelor de laborator;

– in cazul dvs, valoarea TSH trebuie interpreptata in functie de limitele laboratorului pentru trimestrul respectiv (sfarsit de trimestru II); in absenta unor valori clare oferite de laborator, se prefera mentinerea TSH in jumatatea inferioara a limitelor de normal pentru adulti; din acest punct de vedere, rezultatul dvs este putin peste acest interval si probabil ca doza zilnica de Euthyrox ar trebui usor crescuta;

– oboseala nu e, totusi, explicata de nivelul TSH, care e in jurul limitei superioare;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1667)

eluta:

Am primit un rezultat,astfel:ATPO 243,68 T3,Free 4,TSH -toate normale.Cum se interpreteaza si cauza?Cu multumiri!

Raspuns:

– valoarea crescuta a ATPO (anticorpi anti-tiroperoxidaza) arata o boala numita tiroidita autoimuna; aceasta este o afectiune tiroidiana foarte frecventa, in care sistemul imun ataca si progresiv distruge tiroida; pe masura ce acest proces avanseaza, capacitatea glandei de a produce hormoni scade si atunci este necesar tratamentul de substitutie (inlocuire) cu levotiroxina; in cazul dvs, tiroida functioneaza inca normal, deci tratamentul nu este deocamdata necesar;

– totusi, boala este cronica, deci va fi prezenta toata viata, iar tratamentul este necesar mai devreme sau mai tarziu in marea majoritate a cazurilor; de aceea, monitorizarea la endocrinolog este obligatorie;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1666)

Violeta Manolescu:

Buna seara,in urma operatiei totale de tiroida am primit urmatorul diagnostic de la laboratorul anatomo pathologic: Gusa nodulara ce asociaza aspecte coloido chistice,nodul adenomatoid LS,, as dori sa stiu daca este vorba de cancer sau nu….medicul mi a transmission ca nu este dar pentru linistea mea va cer si dumneavoastra o parere. Va multumesc

Raspuns:

– rezultatul descrie o gusa nodulara benigna, deci NU e vorba de cancer;

– desigur, medicul dvs a avut dreptate, nimeni nu trateaza astfel de informatii in mod aproximativ;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1665)

Ana:

Buna ziua.
Am 28 de ani. Am facut cateva analize, de control si ca urmare a sindromului ovarului polichistic de care sufar (pentru care iau contraceptive orale).
TSH a iesit marit, o valoare de 6.17 in limitele laboratorului de 0.35-6.00. Am observat la analize si o valoare la limita maxima a VSH/1h – 10 mm, limitele fiind 0-10 mm. Medicul de familie mi-a spus ca este posibila existenta unei hipotiroidii, si mi-a dat sa refac TSH si sa fac si FT4 si ATPO.
Mentionez ca in ultima perioada am luat in greutate, insa apreciez ca acest lucru se datoreaza faptului ca am marit aportul caloric din alimente si am un stil sedentar de viata. Mai mentionez ca in ultima perioada sufar de oboseala accentuata, dar eu am atribuit asta faptului ca lucrez in ture de noapte.
As aprecia parerea si recomandarile dvs. fata de cele prezentate mai sus.
Va multumesc.

Raspuns:

– recomandarile medicului dvs de familie sunt corecte;

– chiar daca se confirma o valoare putin peste limita a TSH, adica o forma foarte usoara de hipotiroidie (deficit de hormoni tiroidieni), aceasta este complet lipsita de manifestari in acest stadiu; deci, nici oboseala, nici cresterea in greuatate nu au legatura cu tiroida; tratamentul este optional la o valoare a TSH pana la 8-10 μUI/ml, cu exceptia cazului in care va pregatiti de o sarcina sau sunteti deja insarcinata, caz in care trebuie inceput obligatoriu;

– este, totusi, important un diagnostic  corect si complet deoarece tiroidita autoimuna (cea mai frecventa cauza) este o boala cronica care, in marea majoritate a cazurilor, necesita mai devreme sau mai tarziu tratament;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1664)

March 19, 2017

Mariana:

Bună ziua! Sunt operată de tiroidă, de 4 luni si de aproximativ o luna m-am angajat la o firma de mase plastice, m-am interesa sa stiu daca mi-ar afecta toxicitatea? Va mulțumesc din suflet

Raspuns:

– din punct de vedere al operatiei de tiroida si al tratamentului de substitutie NU exista niciun risc suplimentar privind expunerea la toxice;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1663)

Viktoria:

Am 48 de ani si am fost operata de Tireydektomie in 2011 iau Tablete L-Tirox 125mg zilnic .Avem o situatie mai delicta, fica mea nu poate duce o sarcina. Intrebarea mea este ,,As putea sa-i port eu sarcina?

Raspuns:

– da, din punct de vedere al faptului ca sunteti operata de tiroida, este posibil; conditia este ca monitorizarea tratamentului cu levotiroxina (L-Thyroxin) sa se faca exact ca in orice alt caz de sarcina la o pacienta cu tiroidectomie; asta inseamna ca, de regula, doza trebuie crescuta pe timpul sarcinii, iar analizele repetate frecvent (la 4-6-8 saptamani, in functie de rezultate);


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Postari mai vechi »