Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Despre categorie

Secţiunea de Răspunsuri la întrebări este partea cea mai dinamică a blogului, locul unde în fiecare zi o problemă de patologie tiroidiană este lamurită. Sutele de cititori care au primit răspunsuri până acum reprezintă un argument puternic pentru utilitatea acestei idei.

 

Vă invit să căutaţi în aceste postări, este foarte posibil ca propria dumneavoastră problemă sau îngrijorare să-şi găsească răspunsul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vă rog să adresaţi întrebarea conform regulamentului de aici sau să veniţi la clinică pentru un consult.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (1840)

April 17, 2018

Oana:

Buna ziua,

Am 40 de ani.
Pe 8 martie am fost operata, tiroidectomie totala, aveam un nodul sub observatie de 4 ani, care in urma punctiei a avut scor 3B.

Diagnostic:
1. Carcinom papilar, focar istmic, 1.4/0.8 cm, incapsulat partial, cu arii de invazie in testutul fibroconjucativ, peritiroidian.
2. Parenchim tiroidian de fond cu aspecte de tirodita cronica focala
3. 4 limfoganglioni periistimici cu aspecte de tip reactiv

M8260/3 PT3 PN0 ST1

Sunt programata la terapia cu iod pe 11 mai.

Care sunt sansele unei bune absortii a iodului in cazul acesti tip de carcinom? Sunt sanse de recidiva?

Multumesc!

Raspuns:

– carcinomul papilar raspunde de obicei foarte bine la tratamentul cu iod radioactiv;

– sanse de reaparitie a bolii exista la (aproape) orice tumora maligna, dar in acest caz riscul este destul de mic; este importanta valoarea tiroglobulinei masurata inainte de tratamentul cu iod si apoi cea masurata la prima evaluare pe intrerupere de tratament cu levotiroxina (la 6-12 luni de la doza de iod radioactiv); de asemenea, riscul se coreleaza si cu prezenta sau absenta modificarilor ecografice suspecte postoperator (resturi tiroidiene sau ganglioni limfatici modificati);

– in esenta, acest tip de tumora are sanse foarte bune de vindecare;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1839)

Tania:

Buna ziua, domnule doctor. Va rog mult, daca puteti, sa-mi raspundeti la cateva intrebari. Am 15 sapamani si 3 zile de sarcina, am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna acum 2 ani si mi-au gasit multipli noduli tiroidieni in ambele parti. Nu am luat tratament pentru ca tiroida funcționeaza bine. In decembrie cand nu eram insarcinata, aveam valorile: TSH – 2.09 si FT4 – 14.60. Mi-am refacut analize astazi si rezultatele sunt următoarele: TSH – 0.55; FT4 – 15.25. Valorile date indica faptul ca ma apropii de hipotiroidism sau hipertiroidism? Care sunt riscurile in cazul in care TSH ajunge sub valorile normale? La cat timp ar trebui sa repet analizele ca sa depistez la timp dereglarea tiroidei? Mulțumesc pentru timpul acordat. O zi frumoasa

Raspuns:

– valorile sunt in limite normale si, mai ales, foarte bune pentru sarcina; de aceea nu se impune vreun tratament;

– cel mai prudent este sa repetati analizele si consultul endocrinologic peste 4 saptamani;

– prezenta tiroiditei autoimune NU inseamna obligatoriu ca este nevoie de tratament pe sarcina; este, totusi, obligatorie monitorizarea frecventa a functionarii tiroidei pe parcursul acesteia cu ajutorul analizelor de sange (TSH, FT4/T4 total);


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1838)

bociort liubinca:

Buna ziua . Am Basdeow-Graves de 22 de ani . O exoftalmie bilaterala de care nu am reusit sa scap deoarece boala mi-a fost descoperita foarte tarziu . Pana anul trecut am folosit Carbimazole de 0,5 mg si mi-a fost cat de cat bine . Acum nu mai se gaseste si iau Carbimazole Aristo , adus din Germania . Dar din decembreie anul trecut , cand valorile TSH au fost de 0,36 mg/dl iar FT4 1.73 mg/dl ajuns cu ele la TSH 9.26 mg/dl si FT4 0.80 mg/dl . E drept ca nu le-am luat zilnic , le-am luat cam odata pe saptamana . Ce sa fac ? Sa le iau zilnic ? Sa le schimb ? Dra cu ce ?
Va multumesc si v-as fi recunoscatoare pentru un raspuns !

Raspuns:

– valoarea mai mare a TSH arata o forma de hipotiroidie, adica lipsa de hormoni tiroidieni; pentru a nu o accentua,  tratamentul cu carbimazol ar trebui, foarte probabil, oprit, mai ales ca a fost urmat discontinuu;

– totusi, este evident ca aveti nevoie de un control la endocrinolog; este de vazut de ce boala dvs a evoluat astfel sub o doza mica si inconstata de carbimazol; astfel de probleme NU se pot lamuri sau rezolva NICIOADATA pe internet;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1837)

Elena:

Bună ziua,fetitei mele in varsta de 6 ani i-a iesit crescut nivelul calcitoninei si TSH. Ecografic nu se observă nimic, modificari ale vocii nu stim dacă există, ea fiind non verbală. Ce investigații mai sunt necesare pentru a confirma sau infirma un diagnostic de cancer? Multumesc anticipat.
Cu stima,
Elena D

Raspuns:

– depinde foarte mult de nivelul calcitoninei si daca cumva exista cazuri de carcinom tiroidian medular in familie;

– o valoare doar putin peste limita, tranzitorie, poate fi lipsita de semnificatie; necesita in orice caz monitorizare; se poate lua in considerare un test de stimulare cu calciu, mai ales daca nivelul e mai mare de 20 pg/ml; acest test poate orienta intre o crestere fara semnificatie si un risc real de carcinom medular; poate fi utila si masurarea celuilalt marker din carcinomul medular, antigenul carcino-embrionic (CEA), dar este destul de putin probabil sa aduca informatii suplimentare;

– relevanta valorii crescute a TSH depinde de asemenea de nivelul masurat; daca ecografic nu apare un aspect de tiroidita autoimuna, anticorpii (ATPO si Ac anti-tiroglobulina) sunt negativi si TSH-ul a fost sub 8-10 μUI/ml, cel mai probabil este o modificare trazitorie; daca valoarea TSH e mai mare, tratamentul cu levotiroxina trebuie luat in considerare;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1836)

April 10, 2018

Natalia:

Buna ziua , Am 28 ani ,in ianuarie 2014 m-am operat: tiroidectomie totala,iar in octombrie 2014 am luat iod radioactiv .Sunt insarcinata in saptamana a 8-a .In 2013 am facut un CT .Intrebarile ar fi : 1) Este posibil ca iodul radioactiv sau CT sa fi influentat materialul genetic oavre etc? 2 )Din saptamana 4 de sarcina am facut laringita ,apoi o dischinezie biliara de atunci am stare de durere si voma ,de cateva ori am si vomat galben verzui , bila este influentata de hormoni sau de lipsa tiroidei ,am refuzat sa iau orice pastila deja sunt foarte slabita ANGHIROLUL se poate utiliza in sarcina ,exista reatii adverse sau este un tratament inofensiv pentru sarcina,contractii,pot sa il administrez ?Va multumesc din suflet!

Raspuns:

– un CT in 2013 si o doza de iod radioactiv in 2014 NU vor influenta negativ sarcina din 2018;

– presupun ca urmati tratamentul cu levotiroxina (Euthyrox), care este ABSOLUT OBLIGATORIU pentru ca sarcina sa decurga bine si creierul fatului sa se dezvolte normal; in aceste conditii, nu exista vreo influenta asupra problemelor cu bila;

– legat de tratamentele care se pot administra in aceasta perioada, trebuie sa intrebati medicul ginecolog care va supravegheaza sarcina;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1835)

Flori P:

Bună ziua,

Sunt o pacientă de 25 de ani, fără probleme de tiroidă la rudele de gradul 1. Greutate 52 kg, înălțime 1,60m. Sunt diagnosticată cu acnee nodulochistică de 4 ani și depresie de 7 ani. În urma unui consult endocrinologic, am fost diagnosticată cu sindromul ovarelor polichistice, nodul mamar pe care l-am scos – diagnostic fibroadenom (despre care endocrinologul spune ca a fost cauzat de ovarele polichistice) și următoarele probleme la tiroidă:
structură neomogenă, vascularizație redusă
lob stâng 19/17/47 mm
lob drept 19/18/48 mm
istm 3.6 mm
diagnostic: gușă eufuncțională
La exterior gâtul are aspect normal. Analizele la ora 8 dimineața:
fT4 = 15.37 pmol/L (ref 10.6-22.7)
TSH = 0.875 microUI/mL (ref 0.27-4.2)
ATPO = 15.61 UI/mL (ref <34)
Doamna dr mi-a prescris Euthyrox 25 1 cp/zi Luni-Vineri

Întrebările mele ar fi:
1.Sugerează ecografia tiroidită autoimună sau hipotiroidism?
2.Valoarea TSH se apropie mai degrabă de hipertiroidism, cum mă va ajuta Euthyrox să scadă dimensiunile tiroidei?
3.Îmi recomandați să urmez tratamentul, să fac alte investigații sau să consult alt medic?

Vă mulțumesc!

Raspuns:

  1. structura neomogena poate sugera o tiroidita autoimuna, dar este un singur element si medicul care facut ecografia nu mentioneaza la concluzii aceasta posibilitate; valorile TSH si FT4 arata ca tiroida functioneaza normal, deci nu e vorba de hipotiroidie (deficit de hormoni tiroidieni);
  2. tocmai pentru ca deja nivelul TSH este mai aproape de limita inferioara de normal, nu cred ca TSH poate ajuta la scaderea volumului tiroidei;
  3. va pot spune ca pe baza datelor prezentate, care pot fi incomplete, eu nu as fi recomandat tratamentul cu Euthyrox; de aceea, poate fi util sa faceti un consult pentru a doua opinie la un alt endocrinolog;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1834)

gabriela:

Buna ziua.Am 52ani si sunt operata din 2006.Sunt la menopauza de 3 ani si iau 75 mg euthyrox.Am facut de curand analize si vreu sa stiu daca doza de pastila este corecta.Tsh;0,6267 interval de referinta 0,35-4,94 .Va multumesc si sanatate multa !

Raspuns:

– valoare normala a TSH arata, in general, ca doza este adecvata; daca nu sunt probleme cardiace (de exemplu: boala cardiaca ischemica, aritmii) care sa impuna o doza mai mica, tratamentul actual se poate continua, cu repetarea analizelor peste 6-12 luni;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1833)

Stoica Cristina:

Bună ziua, domnule doctor! In ianuarie 2016, in urma operației tirodoctimie totală am fost diagnosticata cu cancer popilar folicular cu celule oxifile. In aprilie 2016, am urmat tratamentul cu iod radioactiv, însă in urma scintigrafiei s-a constatat ca nu existau imagini iodocaptante.” Știam că această formă nu captează modul, dar am incercat.
In decembrie 2017, am mers la control, si la ecografia efectuată s-a constatat o nouă formațiune ( adenom) de 4 mm, Medicul afirmă că nu se impune sa intervenim chirurgical. Atunci ce e de facut? Momentan mi s-a întrerupt eutiroxul pentru efectuarea marcarilor tumorali. Ce fac mai departe, exista o alta varianta de tratament?Am citit foarte mult pe această temă, si stiu ca acest cancer e mai agresiv. Sfatuiti- ma , va rog ce sa fac. Va multumesc!

Raspuns:

– o formatiune de 4 mm este atat de mica incat este greu de stabilit daca intr-adevar reprezinta o recidiva locala; la aceasta dimensiune, supravegherea ecografica este suficienta pentru ca orice forma de tratament mai agresiv se poate dovedi nenecesara; daca va exista o crestere in dimensiuni, se poate incerca o punctie pentru a confirma ca este vorba de tesut tiroidian;

– daca nu exista dovezi clare ca boala este persistenta, evolutiva si eventual localizata, alte forme de tratament, in special daca prezinta riscuri importante, sunt greu de recomandat;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1832)

Cosmina:

Buna ziua!

Inainte de recoltare sange se ia sau nu pastila euthyrox? Este vorba despre analizele: tsh, atpo, t3, t4.( Sunt sub tratament si trebuie sa vad daca este in regula doza).

Multumesc!

Raspuns:

– daca tratamentul a fost urmat zilnic, timp de mai multe saptamani, faptul ca luati sau nu doza de Euthyrox in ziua analizelor NU are o influenta semnificativa asupra rezultatelor; totusi, pentru pastrarea rutinei este mai bine sa luati tratamentul;

– repetarea ATPO este inutila daca diagnosticul de tiroidita autoimuna a fost deja stabilit; doza de Euthyrox nu se modifica in functie de nivelul ATPO;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1831)

April 1, 2018

MIHAELA:

Buna ziua,
Am si eu o problema , de 2 luni imi vine menstruatia in continuu , am fost la ginecolog , am facut control, a zis ca totul e ok , dar mi-a recomandat anumite analize , printre care si anti tpo, si mi-a iesit 27.2 , iar in refereinta este < 5.61Ul/ml , este ceva grav ? mentionez ca luni am consultatie la ginecologie ptr interpretare analize + eco transvaginala

Multumesc!

Raspuns:

– nivelul usor crescut al ATPO nu explica in sine tulburarile de ciclu menstrual; de altfel, daca s-au recoltat si TSH si FT4 si au fost in limite normale, se poate exclude o cauza tiroidiana;

– este totusi indicat un consult endocrinologic pentru ca:

  1. poate fi vorba de o tiroidita autoimna la debut care trebuie monitorizata, chiar daca nu necesita deocamdata tratament;
  2. pot exista si alte cauze endocrine pentru dereglarile menstruale in afara de bolile tiroidei;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1830)

Iuliana:

Bună ziua,

Am 46 de ani și în ultimi 2 ani m-am îngrășat cu 12 kg. Am făcut o parte din analize, iar rezultatele sunt TSH 9,75 și T4 76,3. Ce îmi recomandați?

Raspuns:

– nivelul ceva mai crescut al TSH arata o hipotiroidie (deficit de hormoni tiroidieni); investigatiile ar trebui completate cu masurarea ATPO (eventual si a anticorpilor anti-tiroglobulina), ecografie de tiroida si, daca nu s-a facut deja, consult endocrinologic;

– valorile TSH de pana la 10 μUI/ml arata forme usoare de hipotiroidie, deci este putin probabil ca tiroida sa fie explicatia principala pentru cresterea in greutate; cu toate astea, un diagnostic cert este obligatoriu de stabilit;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1829)

Mariana:

Mulțumesc frumos pentru răspuns. Eu momentan sunt în Germania aici s.a efectuat calcitonina și a rezultat în limite normale. ÎN cazul carcinomului tiroidian papilar doar Tg este un marcar tumoral ce poate prezenta starea de sănătate? Imagistic totul este ok (eco, CT, PET CT)

Raspuns:

(raspuns initial: http://tiroida.ro/?p=8293)

– calcitonina este un marker pentru un alt tip de tumora tiroidiana, numit carcinom medular;  valoarea calcitoninei NU creste in carcinomul tiroidian papilar si NU are vreun rol in monitiorizarea acestuia;

– la pacientii cu carcinom papilar (si folicular) care au fost operati si tratati cu iod radioactiv, tiroglobulina este considerat un marker al bolii; asta inseamna ca nivelulurile crescute arata de obicei persistenta sau recidiva bolii; conditia este ca valoarea anticorpilor antitiroglobulina sa fie in limite normale; tiroglobulina poate fi crescuta fara ca metodele imagistice (ecografie, RMN, PET-CT, etc) sa identifice o sursa; in aceste cazuri, de obicei sursa/sursele sunt de dimensiuni prea mici;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1828)

March 27, 2018

Roxana:

In urma tiroidectomiei totale, rezultatul biopsiei este urmatorul:
Micro 1 :Lob tiroidian stang:Sectiunile examinate din fragmentul A evidentiaza parenchim tiroidian cu arhitectura nodulara,cu prezenta de macro, micro si
normofoliculi,unii foliculi sunt dilatati chistic,fibroza, histiocite spumoase,cristale de colesterol si infiltrat inflamator limfocitar intestitial. In tesutul adipos peritiroidian se identifica o glanda paratiroida si un limfoganglion de 0.2 cm ,fara modificari notabile.
Sectiunile examinate din fragmentele B si C evidentiaza aspect histologic de parenchim timic ectopic.
2. Rest lob tiroidian dr. : Sectiunile examinate din cele doua fragmente evidentiaza parenchim tiroidian cu arhitectura nodulara, cu prezenta de normo si microfoliculi, focal macrofoliculi,fibroza si redus infiltrat inflamator limfocitar interstitial.
CONCLUZIE: gusa nodulara
Parenchim timic ectopic

Va rog sa imi spuneti ce inseamna.

Raspuns:

– rezultatul arata ca e vorba de o gusa nodulara benigna (adica se exclude un cancer tiroidian);

– parenchimul timic ectopic este o varianta anatomica in care tesut din timus se regaseste la nivelul tiroidei, cele doua organe fiind invecinate la nivelul gatului; NU are nicio semnificatie anume si nu impune alte investigatii sau tratamente speciale;

– excizia unei glande paratiroide (din 4 cate sunt in total) nu ar trebui sa puna vreo problema, dar este prudent sa se masoare calcemia, fosfatemia si nivelul PTH pentru a cerifica ca celelalte 3 paratiroide functioneaza normal;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1827)

Liliana:

Buna ziua!
Am 41 de ani iar la inceputul anului in urma unor palpitatii si insomnii am efectuat mai multe investigatii medicale din care au reiesit urmatoarele:
– Anti receptor TSH (Trab) – 9,25 (sensibilitate 96%, specificitate 99% pentru detectarea bolii Graves)
– FT4 -33,5 (interval de referinta 10,6 – 22,7)
– FT3 – 16,3 (interval de referinta 3,4 – 6,8)
– TSH < 0.005 (interval de referinta 0.27-4.2)
Am fost diagnosticata cu boala Basedow-Graves mi s-a recomandat tratament 6 saptamani cu Thyrozol 10 mg/2/zi (1pastila dimineata si/1pastila seara).
Pe parcursul tratamentului simptomele s-au mai calmat dar la sfarsitul celor 6 saptamani am facut din nou analizele pentru controlul medical si au reiesit urmatoarele valori:
– FT3 – 3.6 (interval de referinta 3.4-6.8)
– FT4 – 4 (interval de referinta 10.6-22.7)
– TSH – 7.8 (interval de referinta 0.27-4.2)
Inseamna ca din hipertiroidie am trecut la hipotiroidie atat de repede? Este posibil? Ce pot face? Astept un sfat din partea dvumneavostra.
Va multumesc mult.

Raspuns:

– pe baza analizelor initiale, diagnosticul de boala Basedow-Graves este corect, iar tratamentul cu Thyrozol era indicat;

– al doilea set de analize indica intr-adevar ca tiroida s-a inhibat prea mult, ceea ce nu e intregime ceva rau deoarece arata ca boala a reactionat prompt la o doza moderata de Thyrozol; in aceste conditii, medicul dvs ar trebui sa reduca doza de Thyrozol (probabil la 7.5-10 mg/zi), cu reevaluare dupa 2-3 luni;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1826)

coryna:

Buna ziua!
Ma numesc Corina si am 34 ani. Am fost diagnosticata in 2012 cu tiroida autoimuna. Nu stiu sa aiba nimeni din familie aceasta boala.
La ultimele analize rezultatele ce tin de aceasta boala sunt: ATPO – 1274 interval biologic de referinta 0-16/ul/ml
ATG 370.2 cu interval biologic de referinta 5-100/ul/ml
FT4 1.05 cu interval de referinta 0.89-1.76 ng/dl
TSH 3.44 cu interval de 04-4.2 uUl/ml.
Mentionez ca din 2012 pama acum am avut 2 sarcini duse cu bine pana la capat fara tratamentin timpul sarcinii si cu valori normale ale Ft4 si Tsh.
Nu am probleme legate de greutate ( la 1.70 m am 67 kg).
Intrebarea mea este legata de valorile Atpo si Atg, pot fi aceste scazute? Exista medicamente care pot sa scada aceste valori si in cat timp?
Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra cu mare interes

Raspuns:

– cel putin deocamdata, nu exista un tratament pentru scaderea nivelului acestor auto-anticorpi; este posibil ca tratamentul cu seleniu (100-200 micrograme/zi) sa duca la scaderea nivelului ATPO, dar nu s-a dovedit ca asta ar influenta evolutia bolii;

– acesti anticorpi sunt mai mult un indicator al bolii (tiroidita autoimuna), decat cauza principala a distructiei tesutului tiroidian; si, din moment ce putem inlocui cu usurinta hormonii tiroidieni, nu este nevoie sa recurgem la tratamente care sa modifice raspunsul imun, deci inclusiv sa scada nivelul anticorpilor;

– dupa stabilirea diagnosticului cert de tiroidita autoimuna, masurarea repetata a auto-anticorpilor specifici NU este necesara sau indicata pentru ca nu aduce informatii noi si nu modifica tratamentul;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Postari mai vechi »