Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Despre categorie

Secţiunea de Răspunsuri la întrebări este partea cea mai dinamică a blogului, locul unde în fiecare zi o problemă de patologie tiroidiană este lamurită. Sutele de cititori care au primit răspunsuri până acum reprezintă un argument puternic pentru utilitatea acestei idei.

 

Vă invit să căutaţi în aceste postări, este foarte posibil ca propria dumneavoastră problemă sau îngrijorare să-şi găsească răspunsul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vă rog să adresaţi întrebarea conform regulamentului de aici sau să veniţi la clinică pentru un consult.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (1758)

October 22, 2017

Banut Daniela:

Buna ziua! Puteti sa imi spuneti la cat timp dupa operatia de tiroidectomie totala ar trebui luat tratamentul de substitutie hormonala! Cat timp se poate fara tratament. Va multumesc!

Raspuns:

– incepand chiar de a doua zi, cand pacientul poate inghiti;

– daca tiroida a fost indepartata complet si tratamentul nu este urmat, se va instala hipotiroidia severa si potential periculoasa in interval de 2-4 saptamani; in orice caz, nu este ceva ce ar trebui incercat;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1757)

ELENA:

Buna seara, va rog sa-mi spuneti ce pot face sau daca sunt probleme in cazul urmatoarelor rezultate ; anticorpi anti tiroglobulina; 75,61 valorile normale ale lab. 4,11, ATPO-ac antitiroperoxidaza= 151,65 iu/ml, valorile normale 5,61; TSH=0,77, VALORI NORMALE0,35-4,94; SI T4 free=1,02, valori normale 0,70-1,48. VA MULTUMESC, si astept cu nerabdare un raspuns de la dvs. Seara buna!

Raspuns:

– valoarea crescuta a ATPO (anticorpi anti-tiroperoxidaza) si a anticorpilor anti-tiroglobulina arata o boala numita tiroidita autoimuna; aceasta este o afectiune tiroidiana foarte frecventa, in care sistemul imun ataca si progresiv distruge tiroida; pe masura ce acest proces avanseaza, capacitatea glandei de a produce hormoni scade si atunci este necesar tratamentul de substitutie (inlocuire) cu levotiroxina;

– in cazul dvs, tiroida functioneaza deocamdata normal, deci tratamentul nu este inca necesar;

– testele de functie (TSH si FT4) ar trebui repetate periodic, la 4-6 luni, iar tratamentul se va initia doar cand apar modificari ale acestor analize; NU este necesara sau utila masurarea repetata a anticorpilor;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1756)

Andreea B:

Buna dimineata.In 2011 sotului i s-a declansat o hipertiroidie paralel cu epilepsia, de fapt din cauza convulsiilor a depistat si problemele tiroidiene.diagnostic hipertiroidie si gusa tirotoxica, tsh 0,006 (0.4-4) plus scadere de 14 kg in 4 luni.pe langa tratamentul cu depakine incepe cel cu tyrosol.in 2012, tsh ajunge la 0.73 (0.27-4.2)si mai apoi, in 2013,la 0,907(0.4-4)si se intrerupe tratamentul pana in 2014.in 2014, tsh scade la 0,004 (0.4-4).in tot acest timp FT4 este in intervale normale.din 2014-216 urmeaza trament cu tirosol conform indicatiilor medicului, iar tsh revine la valori normale.august 2016 tsh era 2.19(0,4-4).se incearac din nou oprirea tratamentului cu aceleasi rezultate, in 2017 tsh ajunge 0,004, pierde 10 kg.Aproximativ din 2014 apar palpitatiile, posibil efect secundar, urmeaza si tratament cu betalok dat de dr cardiolog fara rezultat.intrebarea ar fi: este necesara operatia de scoatere a tiroidei sau un tratament cu iod radioactiv??i s-a propus scoaterea tiroidei inca din 2014 vazand ca fara tirosol nu se poate face nimic.in prezent urmeaza tratament cu depakine, din 2012 si levetiracetam, din 2016, pentru epilepsie

Raspuns:

– dupa o perioada atat de lunga in care s-au facut mai multe incercari fara succes de a obtine o remisie (adica functie tiroidiana persistent normala, fara Thyrozol), este evident ca trebuie recurs la un tratament definitiv, care inseamna operatia sau iodul radioactiv;

– daca tratamentul cu iod radioactiv este disponibil si nu are contraindicatii (volumul tiroidie nu este prea mare, nu sunt noduli mari sau suspecti, nu are oftalmopatie Graves importanta), aceasta poate fi o optiune foarte buna; alternativ, ramane posibilitatea operatiei;

– indiferent de metoda aleasa, testele de functie tiroidiana (TSH si FT4) trebuie sa fie normalizate prin tratament inainte de procedura;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1755)

Nicoleta:

Buna seara,
Ma numesc Nicoleta , 34 ani, 53kg. In 2011 am finalizat tratamentul cu Dostinex pt un microadenom hipofizar secretant de PRL.(simptomele au fost :la nivelul sanilor -o senzatie de arsura, presiune, uneori durere).Apoi in 2013 am fost operata-tiroidectomie totala- suspecta carcinom folicular,cu rezultatul microscopiei:nodul adenomatoid.Acum am aceleasi simptome ,doar la sanul stang. Am fost la ginecolog, mi-a verificat sanii si a spus ca nu se vede nici o modificare, se poate ca durerea sa radieze de la coloana -in partea stanga (am scolioza si sunt stangace).Voi merge saptamana viitoare si pt o ecografie.
Imi puteti spune va rog: se poate sa fi teaparut adenomul hipofizar?sau poate fi din cauza unui nivel prea scazut sau prea crescut de TSH?Insarcinata nu sunt, medicul de familie si ginecologul spun ca totul este in regula, dar eu simt ca este ceva in neregula in interiorul corpului meu.Nu mai locuiesc in tara si nu stiu carei ramuri a medicinei sa ma adresez…
Va multumesc foarte mult.

Raspuns:

– nu vad nicio legatura intre operatia de tiroida din 2013  si simptomele actuale; disfunctia tiroidiana nu determina manifestari la nivelul sanilor;

– o ecografie mamara este, intr-adevar, indicata;

– evident, ar trebui masurata prolactina pentru a verifica activitatea acelui microadenom; o valoare crescuta trebuie sa va duca catre un RMN de hipofiza; oricum, prolactina ar fi trebuit masurata la fiecare 6-12 luni in tot acest interval; acelasi interval de monitorizare se aplica si pentru testele de functie tiroidiana (TSH si FreeT4);


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1754)

Alina-Simona:

Am fost diagnosticata intamplator cu Tiroida Hashimoto subclinica.Tsh 6,2 , FT4 1,06 si 13,64 pmol/L.Ca,Mg este in limite normale,Colesterolul total este 219.Ecografie tiroidiana- VlD 1,57/1,92/5,03-7,88 ml si VLS-1,59/1,52/4,56-5,73ml.
Glanda tiroida cu volum normak, cu structura de fond hipoecogena.
Vascularizatie de fond este in limite normale.
Mi s-a prescris Eutirox 50.Am avut palpitatii si puls130.Aveam pulsul permanent 97-100.Am facut atac de panica si m-a trimis la pdihiatrie unde am primit Cipralex si Alprazolam.Am ajuns sa vars si sa imi fie greata permanent.Le’am intrerupt deoarece ma simteam in ultimul hal si am intentia sa imi fac bine corpului nu sa il distrug.Sunteti dragit sa imi spuneti ce anume se intampla cu aceasta conversie de hormoni t3,t4,t2,t1?Precum si cu situatia actuala a tiroidei mele?Si daca exista o alta alternativa pentru mine?

Raspuns:

– exista 2 hormoni tiroidieni esentiali, T4 (tiroxina) si T3 (triiodotironina); cifrele de dupa litera T sunt date de numarul de atomi de iod din molecula respectiva; desi poate parea ciudat, NU exista si hormonii T2 si T1, deci nu putem vorbi de acestia; tiroida secreta in cea mai mare parte tiroxina, care este apoi eliberata in circulatie si ajunge la toate tesuturile; la acest nivel, tiroxina este convertita in hormonul mai activ, triiodotironina (T3);

– din datele prezentate de dvs, cel mai probabil doza de Euthyrox recomandata a fost prea mare raportat la hipotiroidismul usor pe care-l aratau analizele; de regula, la un TSH ca al dvs, o doza mai mica (25 micrograme/zi) sau simpla urmarire fara tratament sunt indicate; tratamentul cu Euthyrox este obligatoriu in situatia dvs doar daca planuiti o sarcina in viitorul apropiat;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1753)

October 7, 2017

Anca:

Buna seara,domnule doctor!In luna Martie 2017,am descoperit ca am un nodul tiroidian autoimun toxic(Plummer).Nu am luat nici un fel de tratament și de curând am hotărât sa fac tratamentul cu iod radioactiv.Facand acest tratament scad șansele de a lua tratament toată viața?Nodulul poate sa dispară?Organismul funcționează normal după o astfel de procedura?Si dacă da,in cât timp(aproximativ ) ?Cat timp V a trebui sa stau izolata după acest tratament ? Va Multumesc anticipat!

Raspuns:

– intai o clarificare: in boala Plummer nodulul este autonom, adica produce in mod excesiv hormoni tiroidieni, in afara controlului hipofizar; aceasta boala NU are substrat autoimun;

– dupa tratamentul cu iod radioactiv, nodulul se micsoreaza de obicei semnificativ, dar nu dispare complet; uneori, dupa acest tratament, functia tiroidei se normalizeaza si nu este nevoie decat de monitorizare; totusi, in majoritatea cazurilor, in cele din urma se instaleaza hipotiroidia permanenta si e nevoie de tratament cronic de inlocuire;

– dincolo de efectul asupra tiroidei, tratamentul cu iod radioactiv pentru adenoamele toxice este aproape lipsit de efecte adverse, doza fiind destul de mica;

– 1 saptamana in care se va evita contactul apropiat cu copii mici si femei insarcinate este suficient pentru a evita contaminarea radioactiva;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1752)

Oana:

De aproximativ 9 ani iau tratament cu thyrozol pentru hipertiroidism Basedow.In aceasta perioada indelungata am fost sub supravegherea a mai mulot medici endocrinologi si s-a incercat sa raman fara thyrozol insa hipertiroidismul se redeclansase.
Am un nodul in partea dreapta, insa nimic de speriat. Doresc sa fac un copil si comform celor spuse de medicul meu endocrinolog trebuie sa scot glanda pentru a putea ramane insarcinata . Mi s-a gasit un loc cat de curand pentru a ma opera insa doresc sa va intreb :1-ce riscuri sunt dupa ce se scoate toata tiroida? 2- daca trebuie neaparat sa o scot?3-daca iau thyrozol risc sa fac leucemie din cauza efectelor adverse? 4- din experineta dvs persoanele operate se ingrasa ? Am 32 de ani si am ceva temeri. Multumesc anticipat!

Raspuns:

– intr-adevar, este mai bine ca tiroida sa fie indepartata INAINTE de a ramen gravida; o sarcina la o femeie cu boala Basedow-Graves este considerata la risc; dupa operatie, tratamentul de substitutie este mult mai usor de monitorizat si ajustat decat cel cu Thyrozol, mai ales in sarcina;

– exista riscurile operatorii, care sunt mici daca chirurgul are experienta; dupa operatie trebuie urmat tratament permanent de inlocuire cu levotiroxina (Euthyrox), care trebuie controlat cel putin la 6-12 luni;

– tratamentul cu Thyrozol are alte riscuri, nu de leucemie;

– marea majoritate a celor operati de tiroida, daca urmeaza tratamentul corect cu levotiroxina, NU se ingrasa;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1751)

Alina Radulescu:

Buna seara, am facut recent analize pentru a verifica de ce nu raman insarcinata.Rezultatele au iesit in afara intervalului de referinta la urmatoarele: 1. anticorpi ANTI-TPO (ATPO)-rezultatul a fost de 45.55 iar intervalul pentru parametrii normali este de <34.
2.PROLACTINA-rezultatul a fost de 547.2 iar parametrii normali ar fi fost intre 102-496.Restul analizelor (FT4 , TSH) iesit in parametrii normali.Va multumesc

Raspuns:

– valoarea doar putin crescuta a ATPO nu este suficienta pentru un diagnostic de tiroidita autoimuna, iar atat timp cat TSH si FT4 au fost in limite normale, se poate exclude o cauza tiroidiana pentru absenta sarcinii; este, totusi, nevoie de monitorizare, pentru ca o tiroidita poate apare in cele din urma; masurarea anticorpilor anti-tiroglobulina si o ecografie de tiroida pot fi utile in acest caz;

– prolactina este si un hormon de stres, iar valori usor crescute, ca in cazul dvs, au cel mai adesea cauze banale si nu o problema cu hipofiza; o alta cauza frecventa pentru un astfel de rezultat este reprezentata de anumite medicamente (de exemplu metoclopramid); daca menstrele sunt regulate si nu exista medicatie care sa poata creste prolactina, masurarea acesteia ar trebui repetata peste 1 luna;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1750)

Filip Ionela:

Buna ziua ! Am și eu o întrebare dacă atpo este 137,6 IU/ml iar intervalul de referință este <34IU / ml am probleme cu tiroida ?

Raspuns:

– acest rezultat arata, cu mare probabilitate, prezenta unei boli numite tiroidita autoimuna; pe larg de spre aceasta afectiune gasiti in articolele dedicate: http://tiroida.ro/?p=408 ;

– in functie de alte teste de laborator (TSH si FT4), se va vedea daca functionarea tiroidei este normala, caz in care boala trebuie doar urmarita fara tratament, sau este deja prezenta hipotiroidia, situatie in care e necesar tratamentul;

– poate fi utila si o ecografie de tiroida, pentru sustinerea diagnosticului si excluderea altor probleme, cum ar fi nodulii;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1749)

Carmen:

Bună seara.
In urma unei echografii in sarcina ( acum 2ani) am fost depistată cu gusa polinodulara ( 2 noduli). Anul acesta la alta echografie ă mai apărut unul. Tsh este la limita de jos. Am făcut si scintigrafie si a reieșit un nodul rece, polichistic, vascularizat.
Un sfat va rog ce pot face mai departe. Mentionez ca nu am urmat niciun tratament pt tiroida! Am 32 ani.
Multumesc frumos.

Raspuns:

– ce trebuie facut in continuare depinde de dimensiunile si aspectul ecografic al nodulilor; un nodul de cel putin 10-15 mm si care are elemente ecografice de suspiciune (vascularizatia la interior este un astfel de element, dar nu si structura predominant chistica), trebuie punctionat; in functie de rezultatul la punctie se poate recomanda monitorizarea, operatia sau, daca rezultatul e neconcludent, repetarea punctiei dupa cateva luni;

– daca aspectul ecografic sugereaza cu mare probabilitate o natura benigna si dimensiunile nu sunt mari, ei se pot urmari ecografic, punctia fiind rezervata pentru situatia in care apare o crestere semnificativa in dimensiuni;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1748)

September 25, 2017

salagean corina:

Buna ziua,
Am fost diagnosticata in anul 2012 cu tiroidita autoimuna (hashimoto) avand la momentul respectiv valorea anticorpilor anti TPO 200 UI. nu mi s-a indicat tratament hormonal, doar seleniu 100 mcg/zi. in 2016 a aparut un nodul pe lobul stang al glandei tiroide dar care din punct de vedere ecografic nu pune probleme.
In noiembrie 2016 valoarea antiTPO a crescut la 500 UI/mL iar ac. anti tiroglobulina 51.5 Ui/mL (interval laborator <60 ui/mL).
In data de 13.09.2017 am refacut analizele iar anti TPO au ajuns la 2016 UI/ml (interval laborator <35 UI/ml), Ac. anti tiroglobulina 1039.7 UI/mL (intreval laborator <60 UI/mL), TSH 5.14 mUI/L (interval laborator 0.55 – 4.78 mUI/L). In urma vizitei la medicul endocrinolog s-a initiat terapia cu euthyrox 25 mcg/zi si seleniu 200 mcg/zi.
Probabil nu mai exista nicio suspiciune privind diagnosticul meu insa as dori sa va intreb (daca exista vreo statistica, sau din experienta dvs) cate paciente ajung sa dezvolte in urma acestei afectiuni alte afectiuni autoimune (lupus eritematos, hepatita autoimuna)?
Mentionez ca restul analizelor (HLG, TGO, TGP, PCR, FA) sunt in parametrii normali.
Mai exista posibilitatea sa scad titrul acestor autoanticorpi avand in vedere aceste valori mari?
Multumesc,
Farm. Corina Salagean

Raspuns:

– din experienta, undeva intre 5-10% din pacientii cu tiroidita autoimuna asociaza o alta boala autoimuna; deci, marea majoritate NU fac a doua afectiune de acest tip;

– in timp (luni-ani) este posibila scaderea spontana a nivelului anticorpilor specifici, dar asta NU inseamana ca tiroida isi va recapata functia; cauza principala a distructiei tiroidiene din aceasta forma de tiroidita este autoimunitatea mediata celular, nu umoral (prin anticorpi); altfel zis, acesti anticorpi sunt mai mult markeri de boala decat efectori propriu-zisi ai distructiei;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1747)

Munteanu Veronica:

Buna ziua. Sunt mamica cu boala Graves declansata dupa 2 luni de la nastere. Sunt sub tratament. Azi am ridicat fetitei analizele si are TSH=3,22 cu interval de referinta intre 0,16-2,2. Mentionez ca fata are 1 an si 9 luni si a fost alaptata pana la depistarea bolii. Ce ar trebui sa fac?

Raspuns:

– foarte probabil, copilul nu are nicio problema cu tiroida;

– efectul bolii Basedow-Graves materne asupra copilului, atunci cand se manifesta, este prezent in primele luni dupa nastere, nu la mai mult de 1 an;

– totusi, este prudent ca functionarea tiroidei sa fie monitorizata la copil si poate fi util un consult la endocrino-pediatrie;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1746)

Liliana Birsan:

Buna ziua!
Am 31 de ani si de aproape 10 ani ma tratez cu eutirox zilnic pt tiroidita autoimuna, am aflat din intamplare la recomandarea dr mamei ca o moștenesc. Mama are probleme mai mari ca mine are noduli mari care trebuiesc operati.
Am 2fetite , cea mare 6ani,de jumătate de an transpira mai rău ca pana acum si mirosul este foarte puternic si intepator ca la adult la sub braț , nici macar eu ca adult nu miros asa chiar si fara deodorant, sa fie oare un indiciu ca ma moștenește? Si cam de 1an a luat in greutate mai mult si nu a mai slabit cum obijnuia ea mereu.desi are un regim alimentar strict datorita alergiilor totusi se mentine cu greutatea. Grasa nu este are 1.20m si 24kg dar imi teama ca are probleme cu tiroida si de asta au apărut aceste modificări. Ce părere aveți? Are legătură cu glanda?
Sa ii fac tsh, ft4?
Mulțumesc!

Raspuns:

– mirosul de tip adult la un copil indica mai degraba intrarea la pubertate decat o dereglare a tiroidei; iar la 6 ani este fara indoiala este prea devreme; intrarea la pubertate se insoteste la fetite de cresterea sanilor si crestere in inaltime; daca sunt cumva prezenta si aceste elemente, cu atat mai mult trebuie consultata de un endocrino-pediatru; in cadrul evaluarii se va face si verificarea tiroidei, dar esential este sa se excluda o pubertate precoce;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1745)

Victoria Sirbu:

Buna seara.De 2 ani am hashimoto,euthyrox de 75 mg..la utimele analize,TSH 3,46,FT4-17,12,anti-TPO 186..la hemograma nu sunt modificari.GPT-67,5;GOT-33,2,colesterol total 193,colesterol LDL-126,4,colesterol HDL-42,7,trigliceride 165.in schimb nivelul feritinei este foarte mare..442..astept saptamina asta si valorile pentru sideremie, transferina si CTLF. Care sa fie cauza nivelului asa mare de fier? poate si faptul ca am urmat o cura de lamiie cu suplimente de vitamina C?Va multumesc si va doresc sanatate!

Raspuns:

– avand in vedere valorile normale ale TSH si FT4 sub tratament, doza de Euthyrox este adecvata si ar trebui continuata;

– nivelul crescut al feritinei NU are legatura cu boala de tiroida si tratamentul acesteia; daca aceste valori se confirma, probabil ca este indicat un consult hematologic;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1744)

Olivia:

Buna seara,va mulțumesc pt răspunsul anterior. Mama mea a fost diagnosticata, in urma operației, cu carcinom medular tiroidian, malign, calcitonina fiind 125. Urmează inca o analiza la institutul Matei Babeș.cum putem știi daca s-a extins sau daca o sa mai apara sau daca in urma operației putem spune ca a fost eliminata boala…Mulțumesc

Buna ziua,
Am revenit cu o completare la postarea initiala.
Acestea sunt datele medicale ale mamei mele. Varsta 62 ani.
Diagnostic clinic: gusa polinodulara
Piesa trimisa: piesa de tiroidectomie totala
Examen maeroscopie:
Piesa de tiroidectomie totala LS de 45/28/1 imm, suprafaţa uniforma pe suprafaţa de secţiune cu mica formaţiune nodulara cu diametru maxim 3mm.continui cenuşii.LD de 50/27/20inm. suprafaţa relativ uniforma pc suprafaţa de secţiune 3 formaţi tini nodul are. cea mai mare cu diametru maxim de 9mm situata mediolobular si la polul inferior, de culoare albicios- cenuşie. Istm de 27/9/5mm, omogen brun Blocuri 3
Examen histopatologic:
Tiroida ce prezintă la nivelul lobului drept nodul constituit din proliferare tumorala cu celule .le talie medie, cu citoplasma clara sau palid eozinofila. moderat pleomorlism nuclear, nudei hipereromi unii cu cromatina granulara. Celulele sânt dispuse solid, delimitate zonal in grupuri de septuri conjunctive, stroma bine reprezenta aspect hialin aedului*. Sunt prezenţi foliculi tiroidieni incluşi in leziune. Aspectul histopatologic este iualt sugestiv pentru un carcinom medular tiroid ian. Leziunea prezintă interceptarea capsulei si minima extensie ex trai i roi di una.
Nu se identifica elemente sugestive pentru hiperplazie de celule C.
Leziunea are vascularizatie moderata.
Fara clemente de invazie vasculara.
Desmoplazoa stromala este absenta.
Lobul stâng este in limite histologice normale.
Aspectul histopatologic pledează pentru im carcinom medular tiroidian. Este necesara imunohistochimie pentru confirmarea diagnosticului (blocul 2).
Concluzie: Carcinom medular tiroidian pT3.

Va rog mult, eu nu inteleg mare lucru, medicul nostru este in concediu, medicul care a efectuat operatia nu ne-a spus nimic, imi puteti spune la ce sa ne asteptam, ne putem da seama daca s-a extins? cat este de grav? Ce sa facem in continuare?
Multumesc mult, astept un rapsuns de la dvs.
O zi buna!

Raspuns:

– cei mai buni indicatori sunt nivelul calcitoninei postoperator (la 12 saptamani) si prezenta sau absenta modificarilor ecografice suspecte (rest tiroidian sau ganglioni afectati); daca calcitonina este normala si ecografia nu deceleaza modificari suspecte, sunt sanse foarte mari ca boala sa fie eliminata; chiar si asa, este obligatorie urmarirea periodica pentru tot restul vietii;

– in afara de a astepta rezultatul imunohistochimic si de a urma tratamentul de substitutie cu levotiroxina, NU este nimic de facut urgent in perioada urmatoare; primele concluzii se vor trage, asa cum am scris mai sus, la 2-3 luni de la operatie;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Postari mai vechi »