Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (978)

May 26, 2013

ciuraru florin:

buna seara as avea si eu o intrebare cu acest tip de cancer tiroidian sora mea a fost operata acum un an,recent si-a refacut analizele iar TSH are valoarea 0,015 mi-ati putea spune cam din ce cauza valoarea este asa de scazuta?mentionez ca urmeaza tratament cu Eutirox 150

raspuns:

– valoarea TSH este invers proportionala cu doza de Euthyrox; deci, o valoare sub limita a TSH arata ca doza de Euthyrox este suprafiziologica (adica mai mult decat necesarul propriu-zis al organismului);

– este totusi de retinut ca in unele din cazurile de cancer tiroidian diferentiat mai avansate local se merge pe astfel de doze care supreseaza nivelul TSH pentru a scadea riscul de recidiva; valoare tinta a TSH in astfel de situatii este de aproximativ 0.1 μUI/ml; deci in cazul surorii dvs doza este oricum prea mare si ar trebuie ajustata de endocrinolog;

– pe larg despre tratamentul cancerului tiroidiana aici;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (977)

Gianina:

Buna seara!
In iulie 2012 am fost diagnosticata cu tiroida autoimuna, dar tratamentul l-am inceput in luna martie 2013; acesta consta in Euthyrox 25 mg, calciu+D3 – 2/zi timp de 10 zile/luna si MegneB6 – 2/zi timp de 20 zile/luna.
In urma analizelor efectuate in luna martie a reiesit ca: TSH = 1.3636, Free T4 = 0.98; TPO = 78.6, Ac Anti-Tiroglobulina = 18.9. Dupa o luna de tratament cu Euthyrox 25 mg am refacut ultimele 2 analize mentionate anterior, iar rezultatul a fost TPO = 88.93, Ac Anti-Tiroglobulina = 23.97

In ultima luna situatia mea s-a inrautatit in sensul ca sunt foarte obosita si imi este afectata memoria pe termen scurt; simt ca cu fiecare zi ce trece retin din ce in ce mai putine informatii zilnic. Este si o perioada foarte solicitanta pentru mine din punct de vedere profesional/ intelectual.

Va rog sa-mi spuneti ce analize suplimentare ar trebui sa fac/ tratament ar trebui sa urmez pentru imbunatatirea celor 2 aspecte mai sus mentionate.

Multumesc anticipat!
Cu stima,

Raspuns:

– monitorizarea auto-anticorpilor din bolile tiroidiene (ATPO si anticorpi anti-tiroglobulina) NU are utilitate dupa ce diagnosticul s-a stabilit; in special nivelul ATPO ramane crescut pentru multi ani, fara a insemna ca boala nu este bine tratata;

– atat timp cat valorile TSH si FreeT4 sunt in limite normale inseamna ca nivelurile de hormoni tiroidieni sunt in parametri, deci nicio manifestare clinica nu poate fi pusa pe seama acestei afectiuni;

– NU exista analize sau tratamente suplimentare atat timp cat conditia de mai sus este indeplinita;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (976)

Carmen:

Buna ziua. Am 38 ani si am suferit in urma cu trei ani o tiroidectomie totala, iar de atunci fac tratament cu levotiroxina de 100. Ultimele analize le-am facut in luna ianuarie a acestui an, iar rezultatele au fost urmatoarele: PTH – 70.6 – valori de referinta – 15-65; FT4 – 17.3 – valori de referinta – 12-22; TSH – 2.07 – valori de referinta – 0.27-4.2. In urma acestui rezultat am luat medicamentul 4Bones 20 zile si Magneziu 10 zile. Acum ceea ce imi doresc cel mai mult este sa mai avem un copil si incercam acest lucru din februarie 2013, dar se pare ca nu se prinde. Mentionez ca nu sunt sub sau supraponderala, si nu cred ca am alte afectiuni care sa impiedice conceperea unui copil, in afara de varsta putin inaintata.
Ce ar trebui sa fac din punct de vedere al tratamentului de substitutie hormonala pentru a putea avea un copil? Doamna doctor endocrinolog m-a asigurat inainte de a face operatia ca voi mai putea aduce pe lume copii. Dar se pare ca varsta in concordanta cu lipsa tiroidei, ma afecteaza in aceasta privinta. Va rog sa-mi dati un sfat.

Raspuns:

– testele de functie tiroidiana (TSH si FreeT4) sunt in parametri optimi, deci NU exista din acest punct de vedere niciun impediment pentru obtinerea unei sarcini;

– nivelul usor crescut al PTH trebuie corelat cu valorile calciului seric; cel mai adesea cauza este un deficit de vitamina D si, secundar, de calciu, deci tratamentul recomandat a fost foarte probabil corect;

– dupa 35 de ani fertilitatea la femei scade accelerat; aceasta este de departe cea mai probabila cauza pentru absenta unei sarcini; sotul ar trebui sa aiba ospermograma recenta pentru a exclude o cauza masculina, iar in cazul dvs ar trebui facut un bilant complet, insistand pe evaluarea rezervei ovariene (ecografie transvaginala, masurarea FSH, LH, estradiol inhibina B in faza foliculara precoce,  AMH);

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (975)

adrian:

Buna ziua Dnul doctor,
Revin dupa cateva luni in care am reusit sa-mi stabilizez TSH in limitele normale cu o doza de intretinere de 62 unitati de euthyrox.
Totusi anumite simptome de hipotiroidism deranjante nu mi-au disparut(edeme la fata si picioare, macroglosie care imi da apnee in somn, o uscaciune a pielii, cresterea in greutate,etc.)desi toate analizele imi sunt bune inclusiv cele de biochimie.
Mi s-a recomandat sa trec pe novothyral si nu stiu ce sa fac. Totusi am inteles ca nu prea este recomandat pe termen lung(nu inteleg de ce) si mai degraba sa procur un produs natural obtinut din tiroida bovina(Armour Tyroid produs in sua) care se pare ca a dat rezultate chiar in astfel de cazuri.
Avand in vedere ca la mine doza pe care o voi lua e pt toata viata (in urma dozarii cu iod radioactiv)nu stiu care ar fi cea mai buna alternativa pt mine. Cert este faptul ca euthyroxul pt mine nu isi face intru totul efectul, in sensul ca daca raman la doza actuala sunt in limitele analizelor de tiroida dar cu simptome care imi provoaca neplaceri iar daca cresc doza aceste simptome aproape se reduc la zero dar ma aflu conform analizelor in hipertiroidism.
Din nou va deranjez cu rugamintea de a ma indruma ce ar fi mai bine sa fac.
Va multumesc.

Raspuns:

– doza de Euthyrox trebuie ajustata astfel incat nivelul TSH sa fie in  jur de 1 μUI/ml; daca simptomele persista si in aceste conditii inseamna ca ca manifestarile dvs au alte cauze;

– schimbarea tratamentului actual cu Novothyral se poate incerca, doza maxima de initiere ar putea fi de 1/2 cp/zi, cu monitorizare la 6-8 saptamani; Novothyral-ul contine T3 (triiodotironina) si T4 (levotiroxina), iar Euthyrox-ul doar T4; T3 se absoarbe mai repede din intestin, este mai activ metabolic si produce efectele mai rapid; totusi, atat timp cat TSH, FT4 si T3 sunt mentinute in limite normale, se poate merge pe termen lung cu un astfel de tratament;

– NU va recomand extractele din tiroida animala;  acest tip de tratament substitutiv a fost utilizat multi ani, dar apoi abandonat dupa ce s-a reusit obtinerea prin inginerie genetica a hormonului identic uman; in tiroida animala (bovina sau porcina) raportul celor doi hormoni tiroidieni esentiali (T3 si T4) este diferit fata de tiroida umana;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (974)

May 19, 2013

cristina:

Buna seara.

In luna ianuarie a acestui an am fost cu fiica mea – in varsta de 16 ani – la un control echografic de rutina, control care s-a finalizat cu urmatorul rezultat (conform buletinului de analize medicale – radiologie):
LOB DREPT TIROIDIAN – FORMATIUNE NODULARA HIPOECOGENA, BINE DELIMITATA, CU DIAMETRUL DE 4,4MM. EXAMINAREA DOPPLER PUNE IN EVIDENTA TRAIECTE VASCULARE PERIFERICE SI CENTRALE. LOB STANG IN LIMITE NORMALE ECOGRAFIC.

Ca urmare a rezultatului echografic de mai sus, mi s-a recomandat sa-i fac fiicei mele un set de analize, lucru pe care l-am si facut, rezultand urmatoarele valori in afara intervalului de referinta (conform buletinului de analize eliberat de laborator):
Rezultat Interval referinta
1.HEMATOLOGIE
– monocite%: 10,9% 2 – 10%
– trombocite 143 10^9/l 150 – 500 10^9/l
– volum mediu trombocitar 11,2 FI 6 – 11 FI
– indice de distributie 21.0% 11 – 18%
a trombocitelor
Restul analizelor de hematologie(leucocite, neutrofile – spre minim -, eosinofile, basofile, limfocite, hematii, hemoglobina, hematocrit, volum mediu eritrocitar, hemoglob. eritrocitara medie, indice de distributie a eritrocitelor – spre minim -, trombocrit – spre minim -) s-au inscris in limite.

2. COAGULARE&HEMOSTAZA
– VSH 4 mm/h 0 – 20 mm/h

3. BOCHIMIE
– TGO, TGP, bilirubina directa si totala, fosfataza alcalina s-au inscris in limite.

4. MARKERI ENDOCRINI
– T3 79,6 ng/dl 84 – 172 ng/dl
– Anti-TPO <10 UI/ml <35 UI/ml
– FT4 1,15 ng/ml 1,04 – 2,1 ng/ml
– T4 5,52 µg/dl 5,2 – 12,5 µg/dl
– TSH 2,14 µUI/ml 0,4 – 4 µUI/ml

Cu rezultatele analizelor de sange si cu cel de la echografia initiala ne-am dus imediat la un endocrinolog, care i-a facut o noua echografie (elastografie) in urma careia au rezultat urmatoarele:
– LTD – PREZINTA UN NODUL DE CONSISTENTA MIXTA, PARTEA SOLIDA FIIND VASCULARIZATA, NESPECIFICA ELASTOGRAFIC SI MASOARA 0,56/0,5/0,9 CM (VOL = 0,12 ML).
– LTS – 1,4/1,1/3,1 CM (VOL = 2,35 ML)
– ES OMOGENA, NORMOECOGENA
– IN DOPPLER VASCULARIZATIA ESTE NORMALA.
– FARA ADP LATERO-CERVICALE.
CONCLUZIE: GUSA NODULARA LTD
SE RECOMANDA: REEVALUARE ECHOGRAFICA LA 6 LUNI, REVENIRE PESTE 6 LUNI CU ANALIZE REFACUTE (TSH SI CALCITONINA)SI TIMP DE 2 LUNI – BIOSELENIU+VITAMINA C.
In urma elastografiei, endocrinologul mi-a spus sa urmaresc simptome precum: transpiratie abundenta, somnolenta exagerata, scadere in greutate, aparute fara motiv.
Problema este ca fiica mea a slabit cam 2-3 kilograme in ultimele 3 luni (mancand la fel ca inainte) si are o stare de somnolenta destul de accentuata. As putea pune scaderea ei in greutate si somnolenta pe seama efortului ei intelectual si oboselii din timpul anului scolar dar la fel de bine, acestea ar putea fi si simptome legate de nodul/tiroida (conform spuselor medicului endocrinolog care a facut elastografia).

Pe data de 9 aprilie 2013 i-am facut o noua echografie fiicei mele (la acelasi medic radiolog la care am facut si prima echografie, pentru ca am mare incredere in medicul respectiv), cu urmatorul rezultat:
FORMATIUNEA NODULARA TIROIDIANA ISI MENTINE ACELASI ASPECT, DIMENSIUNI 0,5/0,59/0,89 CM.

In legatura cu analizele de HEMATOLOGIE, tin sa precizez ca de mica fiica mea a avut monocitele peste limita maxima tot timpul, dar alte probleme majore de sanatate nu a avut pana acum.
In familie, soacra mea si-a descoperit acum mai bine de 1 an, 3 noduli pe tiroida dar nu i-a investigat serios.
Nu avem in familie alte antecedente cu afectiuni tiroidiene.
Din cate am inteles pana acum, dimensiunea nodulului nu este mare dar problema reala este vascularizatia sa si evolutia sa imprevizibila.

Tinand cont de faptul ca fiica mea are doar 16 ani, va rog din suflet sa-mi spuneti daca am un motiv serios de ingrijorare si ce ar trebui sa facem mai departe(alte investigatii/analize) pentru a stabili natura nodulului (malign sau benign), daca exista sau nu si o afectiune tiroidiana (hipo/hipertiroidism) si daca exista un tratament in privinta nodulului (exceptand interventia chirurgicala).
De asemenea, cat de periculoasa sau riscanta este punctia cu ac fin (din punctul de vedere al evolutiei ulterioare a nodulului)?

Va multumesc.

Raspuns:

– testele de laborator arata ca tiroida fiicei functioneaza normal; adica nu exista vreo cauza tiroidiana pentru oscilatiile de greutate sau somnolenta;

– recomandarea de a monitoriza ecografic nodulul este corecta; faptul ca nu a crescut este linistitor, dar controalele periodice trebuie sa continue;

– punctia intra indiscutie doar daca nodulul creste sau apar alte modifcari suspecte;

– in afara de masurarea nivelului calcitoninei, pentru a exclude un foarte putin probabil carcinom tiroidian medular, nu sunt necesare alte investigatii la acest moment;

cealalt postare a dvs, legata de afectiunile glandelor Bartholin nu doar ca nu are nicio legatura cu tematica blogului, dar nu este nici macar din sfera endocrinologiei; aceste probleme se rezolva la medicul ginecolog;

 

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (973)

Raluca A.:

Buna ziua,

In urma consultatiei endocrinologice am fost diagnosticata cu gusa nodulara. Am 27 de ani si nu am rude cu boli de tiroida in familie.
Am rugamintea sa va uitati peste diagnosticul de mai jos si rezultatele analizelor si sa imi transmiteti parerea dumneavoastra.
Opinia medicului a fost ca nodulii sunt multi si recomandarea a fost operatia. Deocamdata mi-a dat tratament cu Euthyrox 25 mg/zi.
Va rog sa imi transmiteti daca poate fi evitata operatia in cazul meu si se poate tine sub control boala sau riscul de cancer tiroidian este mare.

Cu tot respectul astept raspunsul dumneavoastra,

Diagnostic
Lob drept:
Diametrul antero- posterior:1,9 cm
Diametrul transvers:1,9 cm
Diametrul longitudinal: 4,0 cm
Ecostructura: In polul inferior formatiune hipoecogena de 0,9/0,7 cm fara semnal Dopller. Lateral de el alta formatiune hipoecogena de 0,8/0,8 cm fara semnal Dopller. In treimea media anteriorformatiune hipoecogena de 0.5/0.6 cm cu calcificare in coaja de ou si con de umbra posterior. In polul superior prezinta alta formatiune hipoecogena de 0.5/0.4 cmsi medial de el alta formatiune hipoecogena de 0.4.0.3 cm cu calcificare si con de umbra posterior.
ISTM: 2 formatiuni hipoecogene de 0.3/0.3 cm respectiv 0.4/0.4 cm
Lob stang:

Diametrul antero- posterior:2.3 cm
Diametrul transvers:2.6 cm
Diametrul longitudinal: 4,0 cm
Ecostructura:Prezinta mai multe formatiuni nodulare in polul inferior. Anterior formatiune hipoecogena 1.3/1 cm cu calcificari periferice, iar posterior o alta formatiunede 0.9/0.8 cm cu circulatie prezenta perinodular. In polul superior, posterior prezinta formatiune hipoecogena cu calcificari in interiorde 1/0.8 cm cu circulatie prezenta peri si intranodular.

Analize sange:
Alaninaminotransferaza (GPT/ALAT/ALT) LC
metoda IFCC cu piridoxal fosfat rezultat 12 [< 35 U/L ]
Aspartataminotransferaza (GOT/ASAT/AST) LC
metoda IFCC cu piridoxal fosfat rezultat 19 [< 35 U/L ]
Anti-TPO (Anti – tiroidperoxidaza) LC
Electrochemiluminiscenta (ECLIA) rezultat 13 [< 34 UI/mL ]
FT4 ( Tiroxina libera ) LC Electrochemiluminiscenta kit 3 rezultat 13.2 [12 – 22 pmol/L ]
TSH ( Hormon de stimulare tiroidiana ) LC
Electrochemiluminiscenta rezultat 3.59 [0.27 – 4.2 µUI/mL ]
Calcitonina LC Chemiluminiscenta 2 rezultat < 2 [≤ 13 pg/mL ]
Numar leucocite rezultat 7.75 mii/µL [4 – 10] *
Numar eritrocite rezultat 4.25 mil./µL [3.8 – 5.1] *
Hemoglobina {Hb} rezultat 12.8 g/dL [11.7 – 15.5] *
Hematocrit rezultat 39.2 % [35 – 45] *
Volum eritrocitar mediu {VEM} rezultat 92.2 fL [81 – 100] *
Hemoglobina eritrocitara medie {HEM} rezultat 30.1 pg/cell [27 – 34] *
Concentratie medie a Hb/eritrocit rezultat 32.7 g/dL [32 – 36] *
Largimea distributiei eritrocitare rezultat 14 % [11.6 – 14.8] *
Numar trombocite rezultat 231 mii/µL [150 – 450] *
Volum trombocitar mediu {VTM} rezultat 13 fL [7.4 – 13] *
Largimea distributiei trombocitare rezultat 17.9 % [8 – 16.5] *
Neutrofil rezultat 48 % [45 – 80] *
Neutrofil rezultat 3.72 mii/µL [2 – 8] *
Limfocit rezultat 37.9 % [20 – 55] *
Limfocit rezultat 2.94 mii/µL [1 – 4] *
Monocit rezultat 12.3 % ≤ 15 *
Monocit rezultat 0.95 mii/µL [0.3 – 1] *
Eozinofil rezultat 1.5 % ≤ 7 *
Eozinofil rezultat 0.12 mii/µL [0.05 – 0.7] *
Bazofil rezultat 0.3 % ≤ 2 *
Bazofil rezultat 0.02 mii/µL ≤ 0.2 *

Raspuns:

– din datele prezentate, cel mai mare nodul descris ecografic are 13 mm, adica este relativ mic; in plus, din descrierea ecografica nu reiese ca vreuna dintre formatiunile prezente are elemente clare de suspiciune ecografica pentru  malignitate;

– testele de laborator arata ca tiroida functioneaza normal si in acelasi timp exclud carcinomul medular, o forma mai agresiva de cancer tiroidian;

– in concluzie, pe baza datelor din postarea dvs, nu vad un motiv clar pentru a merge direct la operatie; monitorizarea ecografica periodica poate fi suficienta;

– interpretarea mea de mai sus este doar informativa si se bazeaza strict pe datele furnizate de dvs; pentru o recomandare medicala propriu-zisa, indiferent de specialitatea sau medic, este obligatoriu consultul direct;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Răspunsuri la întrebări (972)

Liviu:

Buna ziua. Hristos a Inviat. Fiti va rog frumos amabil si spuneti-mi cum anume se calculeaza volumul lobilor tiroidieni. Toate bune, domnule doctor.

Raspuns:

– cele 3 diametre (longitudinal – L, anteroposterior – AP si transvers – T) se masoara ecografic pentru fiecare lob; formula de calcul este π/6 (L × AP × T); diametrele se masoara in centimetri, iar volumul calculat este in centimetri cubi;

– volumul fiecarui lob se calculeaza separat; in general volumul istmului nu se masoara decat in cazul in care este semnificativ marit;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (971)

Art K. Dennis:

Am 53 de ani, 1.50 inaltime si 70 kg. De 3 ani de zile sunt in observatie cu noduli tiroidieni, pe langa aceasta problema sufar de depresie pe care o tratez de 10 ani, de cardiopatie ischemica si am un nodul pulmonar pe care l-am tinut sub observatie de 4 ani de zile, nemodificat. Legat de glanda tiroida, am gusa polinodulara, iar ultima ecografie a relevat: 1. un nodul pe LTS 38/13/14 mm ecogenitate normala, structura usor neomogena, cu o mica imagine hipoecogena (ar trebui sa ma ingrijoreze aceasta imagine hipoecogena?) 2. un Nodul LTD 44/22/21 mm, ecogenitate normala, structura neomogena, prezinta in 2/3 inferioara nodul cu structura mxta cu predominanta componentei chistice bime delimitat, cu cateva calciicari mici la nivelul componentei solide, fara haolu cu dimensiuni 26/21/17 (Ce inseamna “fara halou”? microcalcifierile indica un nodul malign din cate am citit, este aceasta o regula?) Mi s-a recomandat o punctie cu ac fin pentru nodului din LTD doar, insa as dori sa stiu daca din cele descrise, riscul de malignitate este crescut, intrucat as prefera direct operatia daca acest risc este mare, si de asemenea as dori sa stiu, in situatia in care un nodul este malign si i se face punctie, creste riscul raspandirii cancerului in organism?

Raspuns:

– microcalcificarile reprezinta intr-adevar un element de suspiciune ecografica in cazul nodulilor de tiroida; este totusi important sa nu fie confundate cu microcalcificarile anumite artefacte fara semnificatie care apar in nodulii micsti; experienta medicului care face ecografia este aici foarte importanta;

– absenta haloului, in sine, nu are mare importanta diagnostica; nodulii benigni au adesea aceasta limita de demarcatie (halou) vizibila ecografic; dar si dintre nodulii fara halou, cea mai mare parte sunt tot benigni; acest element se judeca in contextul celorlalte caracteristici ecografice;

– recomandarea de punctie este in esenta corecta; punctia tiroidiana cu a subtire NU creste in niciun fel riscul de diseminare al unui eventual cancer;

– nodulii tiroidieni predominant chistici sunt in general benigni, deci nu pare sa fie cazul sa va indreptati direct spre operatie, fara punctie;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii