Care este legătura dintre tiroidă şi sarcină?


Funcţia normală a tiroidei este esenţială în toate etapele: fertilitate, sarcină, naştere.

I. Obţinerea sarcinii:

  1. hipertiroidia şi hipotiroidia (netratate) sunt cauze de infertilitate;
  2. pot fi afectaţi atât bărbaţii cât şi femeile;
  3. la femei această afectare este mai evidentă prin tulburările de ciclu menstrual care apar;
  4. testele pentru funcţia tiroidei se fac de rutină când se investighează infertilitatea;

II. Sarcina:

  1. in timpul sarcinii creste necesarul de hormoni tiroidieni, dar acest necesar este acoperit fara probleme de o glanda tiroida normala in conditiile in care iodul este disponbil in cantitati suficiente;
  2. hipertiroidia şi hipotiroidia (netratate) sunt cauze de avort spontan;
  3. hipertiroidia poate duce la o creştere insuficientă intrauterină a fătului şi la o greutate redusă la naştere;
  4. hipotiroidia în timpul sarcinii poate duce la afectarea permanentă a creierului fetal cu deficit intelectual ireversibil;

III. Naşterea:

  1. hipertiroidia şi hipotiroidia pot determina complicaţii legate de naştere (ex: naştere prematură).

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

9 thoughts on “Care este legătura dintre tiroidă şi sarcină?”

  1. Pingback: TIROIDA.ro » Cuprinsul categoriei

  2. Buna ziua d-nul dr!
    Pe 21 iunie 2018 am nascut. Pe toata perioada sarcinii am luat 1cpr si jum de euthyrox 25(avand o tiroidita autoimuna descoperita in prima luna de sarcina). Pe perioada alaptarii trebuie sa continui cu aceeasi doza de euthyrox? Consum f mult ceai pentru stimularea lactatiei-acest ceai are in compozitie schinduf. Schinduful scade absorbtia euthyroxului? Exista cumva vreo legatura intre lactatie si euthyrox?poate sa fie o lacatatie redusa daca se uita cumva sa fie luata doza de euthyrox? Multumesc

  3. Buna ziua,

    Am 32 ani si in ianuarie 2014 am facut analize la sange cu urmatoarele rezultate:
    TSH: 2,68
    FT4: 1,26
    ATPO: 40,7
    Antitiroglobulina: <5
    25 OH VITAMINA D: 11,9. Am luat 4 luni vitamina D3, 2 cps/zi de 0,5.
    Acum sunt insarcinata in 17 sapt. Am urmatoarele rezultate la analize:
    TSH: 1,82
    FT4: 12,29
    ATPO: 9,49
    Antitiroglobulina: 13,62
    25 OH VITAMINA D: 15,9.
    Puteti sa imi spuneti daca nivelul scazut de Vit D poate afecta fatul si daca da, atunci cum pot trata aceasta deficienta? Am inteles ca medicii obstetricieni nu recomanda suplimentele cu vit D in sarcina.
    Va multumesc!

  4. Buna, Stimate Doctor!

    Sunt insarcinata in 6 saptamini. Am TSH – 2,06 si ATPO – 162. Primesc L-tiroxina doza 100, si Diufaston 2 pastile/zi. Pot sa primesc vitaminile Ogestan, care contin Iod?

    Va multumesc anticipat pentru un raspuns promt!

  5. Buna ziua! As avea si eu cateva intrebari. Sotia mea este operata de cancer tiroidian, i-a fost extrasa intraga glanda tiroida, in urma analizelor facute celor 2 noduli s-a depistat ca unul dintre ei era de natura canceroasa, intrucat varsta ei este de 29 de ani i s-a recomandat terapia cu iod insa noi am amanat-o intrucat am dori un copil. A intrerupt tratamentul cu eutyrox timp de 4 saptamani pentru a i se face acei „markery tumorali” iar acum urmeaza sa repete analizele pentru a se vedea daca doza de eutyrox este in continuare suficienta (doza de eutyrox 125). Intrebarile mele sunt: ce ar trebuii sa facem in timpul sarcinii?; trebuie sa cautam un medic ginecolog care sa aiba si cunostinte amantuntite de endocrinologie?; care sunt riscurile ce pot aparea sau ce efecte are asupra fatului faptul ca hormonii tiroidieni provin din medicament si nu din glanda? Va multumesc!

  6. Buna ziua Dle Dr.Ţupea,

    In primul rind multumesc pentru efortul pe care il faceti pt a ajuta pacientii cu probleme de tiroida. Pt mine multe din informatiile gasite pe website-ul Dvs au fost f utile.

    As avea si eu o intrebare la care sper sa ma puteti ajuta sa gasesc raspuns:
    este posibil ca anticorpii tiroidieni sa traverseze placenta si sa afecteze dezvoltarea fatului in timpul sarcinii (chiar daca TSH-ul e tinut in limite normale cu medicatie)?

    am fost diagnosticata de curind cu Hashimoto (dar am avut-o probabil de 6-10ani, cred eu).
    anti-tiroglobulina pozitiva nu stiu titrul,
    ATPO neg.
    TSH 6.4 (dar variaza mult, a scazut la 3.7 in 5 zile, inainte de medicamente); dupa ce am inceput medicatia in loc sa scada a mai crescut in 26 de zile la 3.94.
    T4,T3 normale,
    si, desigur, am si deficienta majora de rigoare de vitamina D: 18 (cind normal este 30-100).

    am 35 ani, grupa sanguina zero, RH negativ, iau levothroid 25mcg zilnic, D2 si D3, si ulei de peste.
    nu am copii inca, dar, dupa ce imi normalizez TSH-ul, as vrea sa am copii.
    endocrinologul meu spune ca dupa ce va ajunge TSH-ul la 1 pot sa ma gindesc si la sarcina.
    TSH-ul se va corecta, probabil (sper cit de repede), dar anticorpii tiroidieni niciodata (sau poate se reduce titrul, dar tot pozitiv ramine, nu?).

    am citit undeva ca sint studii recente care arata ca anticorpii tiroidieni pot traversa placenta.
    cum pot afecta ei fatul?
    si care este, statistic, procentul mediu de copii cu probleme de sanatate nascuti de mame cu hashimoto?

    multumesc mult.
    sanatate multa doresc tuturor.

  7. stimate domn,
    as dori cateva informatii daca este posibil,despre starea in care ma aflu….sunt insarcinata,am 4 luni si 2 saptamani..grupa sanguina A II,rh.negativ, am facut analizele si doctorii spun ca e bine momentan totul…eu am probleme cu glanda de la 15 ani ,acum am 25(in august fac 26),si endocrinologul meu sustine dupa analizele realizate ca e bine sa iau euthyrox 25,una dimineata timp de 2 luni pana la noi controale….vreau sa stiu daca e bine,tinand cont ca sunt insarcinata, pre cum am mentionat si mai sus….valorile analizelor mele sun:ft4(tiroxina libera): 0,941ng/dl…valori normale fiind 0.89-1.76 si tsh(hormon de stimulare tioidian)3,73uUl/ml,valori normale 0,4-4,0……va multumesc anticipat…Domnul sa ajute pe toata lumea.

  8. Stimate domn,

    doresc sa va adresez o intrebare, poate imi puteti da un sfat.
    Am de un an si jumatate o subfunctiune (nu stiu daca acesta e termenul corect in romaneste) a tiroidei. cind am inceput medicatia, aveam TSH 4,5 si am primit 50 mg L-Thyroxin pe zi. apoi mi s-a schimbat valorea intr-un an doar pana la 2,6. am primit 75 mg si s-a schimbat la 2,06. in acest timp am ramas insarcinata si intr-un interval de 10 zile mi s-a schimbat iar vaolarea la 3,9. atunci am primit 100mg/zi si am avut TSH 1,3. dupa alte 2 saptamani am avut TSH 0,9 si am avut primul control la ecograf si mi s-a spus ca sarcina e subdezvoltata (eram in saptamana 13), arata cam de 7-8 saptamini si nu ii bate inima. a doua zi a trebuit sa fac un avort in spital. lasind la o parte situatia mea psihica, imi fac griji pt tiroida: endokrinologul meu vrea sa renunt cu totul la L-Thyroxin si a spus sa nu mai iau decit 50 mg /zi si apoi deloc. eu nu ma simt foarte bine cu decizia aceasta.. aveti cumva un sfat? caderea aceea de la 2,06 la 3,9 TSH a avut vreo legatura cu incetarea actitivatii cardiace a fetusului? Am uitzat sa va spun ca am 33 de ani. Va multumesc anticipat, Cristina G.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.