Răspunsuri la întrebări (100)

elena:

ma numesc elena am 29 de ani si anul trcut in august dupa ce am baut foarte multa apa cu gheata ,cola cu gheata am simtit ca o umflatura la gat ,am mers la medic(eram in italia in vacanta)am facut o ecografie mi-a zis ca am 2chisturi tiroidine si sa imi fac analizele le-am facut dar nu am mai mers dupa rezultat…ma simt bine ,iar chistul s-a micsorat foarte mult abia daca se mai simte,ce imi recomandati,imi este foarte frica sa merg la medic,nu am pe nimeni in familie cu o astfel de boala…va multumesc

Raspuns:

– din pacate, chisturile tiroidiene nu prea dispar de la sine; atunci cand dimensiunile sunt crescute, chistul se poate aspira (goli) printr-o punctie cu ac fin; in celelalte cazuri urmarirea ecografica periodica poate fi suficienta; nu ati precizat dimensiunile ecografice ale celor doua chisturi descrise in Italia, asa ca nu am cum sa-mi formez o opinie mai clara; in general, un chist palpabil are cel putin 1-1.5 cm in diametru;

– in aceste conditii nu pot sa va recomand decat reevaluarea endocrinologica, cu repetarea ecografiei si a unor teste de functie tiroidiana (TSH, freeT4); in urma acestor investigatii se poate decide atitudinea in cazul dvs;

Dr. Claudiu Ţupea

3 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (100)”

  1. am 17 ani, si din 2006 am descoperit ca am probleme cu glanda tiroida,adica cand am avut 12 ani. am fost la doctor doar o data nu am mai fost si a 2 oara la control. ma pot vindeca pe baza de plante sau trebe la medic, pote chiar operatie..atunci mia zis ca nu ii ff grav.am fost depistata prin faptul ca imi tremurau mainile daca le tineam intinse. ce sa fac??

  2. Buna seara,
    ma numesc Cristina Rad si va scriu in numele mamei mele in varsta de 62 de ani;
    in urma unui consult endocrinologic mamei mele i s-a recomandat efectuarea unei ecografii tiroidiene si analiza din sange a THS-ului si Tiroxinei libere;
    mama mea ia L tiroxin100 1/2 tableta pe zi.
    nu a intrerupt acest tratament de cel putin 2 ani de zile;
    Valorile Tiroxinei libere sant: 1,040 (valori normale 0,71-1,85)
    Valorile THS: 3,452 (valori normale 0,49-4,67)
    La ecografie s-au evidentiat urmatoarele:
    Lob stang: 7,2 cc(?)- nu stiu ce inseamna cc si ma gandesc la centimetri cubi
    -hipoecogen,inomogen, relativ slab vascularizat, prezinta numerosi micronoduli hipoecogeni si travee(?) ecogene
    Lob drept: aspect asemanator celui stang, 7, 2 cc(?)
    Istm: 7,5mm, inomogen si micronodular
    Ganglion inflamator latero cervical stang 12mm( mama mea a fost racita recent si daca se palpeaza in acea zona simte o usoara durere)
    As aprecia foarte mult opinia Dumneavoastra referitoare la aceste rezultate.
    In asteptarea unui raspuns, cu stima,
    Cristina Rad

  3. Cristina

    Buna seara,
    Ma numesc Cristina si am 37 ani.
    Revin la intrebarea 31 din 17.09.2009
    V-am urmat sfatul si nu am reluat tratamentul cu euthyrox (doza era de 25 mg – 1 pastila si jumatate pe zi) si pe data de 30.01.2010 am refacut analizele (la acelasi centru “Sanador”)iar rezultatele au fost urmatoarele:
    FT3-ser = 2.95 pg/ml (interval referinta 1.71-3.71)
    FT4-ser = 0.78 ng/dL (interval referinta 0.61-1.12)
    TSH -ser = 3.92 uUl/mL (interval referinta 0.34-5.6)
    Anti TPO -ser = 0.00 Ul/ml (interval referinta < 5.61)

    Intrebarile mele sunt: se poate ca ATPO sa fie 0? Ce ar trebui sa fac de acum incolo si la ce interval ar trebui repetate analizele?
    Mentionez ca de cand am intrerupt tratamentul ma simt mult mai bine desi am cateodata senzatia de nod in gat.

    Va multumesc,

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.