Răspunsuri la întrebări (111)

Elena:

Buna ziua,

Revin la intrebarea de la nr 83, in urma rezultatelor din 12.01.10 medicul mi-a scazut Thyrozolul la 2 X 10 mg, in 08.02.10 am efectuat la Synevo urmatoarele analize :
Tsh:0,06 uUI/ml valori normale (0,27 -4, 2)
Ft4: 11,58 pmol/l valori normane(12-22)
TRab : 0,314 UI/L
In 09.02.10 medicul mi-a redus Thyrozolul la 1 x 10mg /pe zi.

Scaderea sub limita a lui FT4 nu v-a determina hipotiroidie?
Nu am reusit sa interpretez TRab-ul, rezultatul a fost abia azi gata.

Va multumesc

Raspuns:

– tiroida sintetizeaza 2 hormoni care exercita efectele cunoscute: tiroxina (T4) si triiodotiroinina (T3); asa cum am precizat aici, T3 este hormonul mai potent, dar este secretat de catre tiroida normala intr-o proportie mai mica, de 20%, restul fiind T4;

– Thyrozolul are drept efect, in multe cazuri, schimbarea proportiei in care sunt produsi cei doi hormoni de catre tiroida, crescand proportia de T3; de aceea, in timpul tratamentului cu acest medicament, un nivel izolat scazut (sau la limita inferioara a normalului) al T4 (freeT4) nu inseamna obligatoriu hipotiroidie, pentru ca valoarea (eventual) mai mare a T3, mentine un nivel total normal; daca la evaluarile viitoare se mentine aceasta discrepanata intre TSH (supresat) si freeT4 (in jurul limitei inferioare a normalului) va trebui masurat si nivelul freeT3, pentru a se exclude o hipertiroidie prin exces de T3;

– valoarea TRAb este in limitele normalului, aratand un raspuns bun la terapie si sanse destul de mari pentru a obtine o echilibrare (remisiune) pe termen lung a bolii;

– reducerea dozei de Thyrozol este logica in contextul acestor analize, pentru a evita inhibitia excesiva a tiroidei; dupa parerea mea aceasta scadere (la 10mg/zi) s-ar fi putut face chiar de pe 12 ianuarie, in urma analizelor precedente; in mod normal, la reevaluarea de peste 6-8 saptamani, nivelul TSH ar trebui sa fie in limite normale sau destul de aproape de acestea; va rog sa ma tineti la curent;

Dr. Claudiu Ţupea

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (111)”

  1. Ma numesc Alexandra am 16 ani, anul trecut in ianuarie am inceput sa ma ingras cam cu 5 kg pana in mai,cand am fost la doctorul endocrinolog la Fetesti. Valoarea de atunci a fost de 6,96.Mi s-a prescris Eutyrox 25 la urmatoarele analize am mai scazut, din 2 in 2 luni pana la 4,36(asta a fost in octombrie). Acum pe 11 februarie mi-a iesit TSH 8,36.
    Mentionez ca in vara am fost internata la Spitalul Parhon trimisa de doctorul endocrinolog de la Fetesti suspcta fiind de Sindromul Cushing.Dupa o saptamana am venit acasa deoarece acolo mi-a iesit TSH-ul 1,9.De atunci am luat aceeasi doza de Eutyrox , totusi m-am ingrasat din nou.
    Din ce motiv a crescut TSH-ul acum si care credeti ca e doza corecta de Eutyrox?
    Alte medicamente eu nu iau dar nici analize in afara de TSH nu am facut.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.