Răspunsuri la întrebări (112)

Silvia:

Buna ziua Dl. Doctor,
In acest an fac 55 de ani, si sunt la menopauza de 2 ani. Intrucat de ceva timp (cativa ani) simt un nodul(ganglion) deasupra sfincterului tiroidian, care ma deranjeaza (simt intepaturi)uneori ( nu stiu de ce apare, nu stiu de nu-l mai simt), mi-am facut analizele uzuale cu urmatoarele rezultate: VSH 1h/10; VSH 2h/30. Calciu ionic seric 10; Calciu total seric 288; Colesterol seric 288; creatinina serica 0.59: Glucoza serica 92; Magneziu ser.1.9; TGO 15; TGP 38; Trigliceride ser. 51, Uree serica 27; Ex. Urina, rare epitelii plate, rare leucocite, Densitate 1020; Hematologie:
RBC = 4,58; HGB=13,80; HCT=42,93; MCV=93.74; MCH=30.14; MCHC=32.16;
PLT=319,89; MPV=8.35; WBC=6.08; LYM=2.18; MON=0.35; GRD=3.35; EOS=017; BAS=0.04; LYM%=35.80; MON%=5.80; GRA%=55.00; EOS%=2.80; BAS%=0.60.
Echo: abdominal si pelvis, toate in parametri normali, doar colicistul cudat; O mastoza fibrochistica bilaterala pe care o monitorizez de la 50 de ani, fara adenopatii. De asemeni intrucat ma deranja o tuse seaca uneori, mi-am facut si o radioscopie pulmonara cu urmatorul diagnostic: DESEN INTERSTITIAL PERIBRONHO-VASCULAR ACCENTUAT PERIHILAR BILATERAL. Mentionez ca nu am fumat niciodata, doar in luna iulie am racit de la aer conditionat, am luat niste antitusive si atat. Tot atunci, fiind in spital cu mama mea, am insotit-o in incaperea in care i s-a facut CT, mie mi s-a dat un sort cu plumb si cat a fost examinata, am stat cu ea in incapere.
Nu ma stiu sa am probleme cu inima, totdeauna tensiunea mea a fost mica, intre 10-12 si nici acum nu o am mare,doar uneori simt niste extrasistole in gat. La stomac in urma unei endocopii, in septembrie mi s-a descoperit o gastrita cronica cu HP si o mica hernie hiatala.
Intrucat am dorit sa stiu ce este cu acel ganglion (nodul) mi-am facut si analize la tiroida cu urmatoarele rezultate: T3=1.6; T4=126.1; TSH= 3.13, iar Anti-TPO=530…
Mentionez ca nimeni pe linie materna sau paterna in familie nu a suferit de afectiuni ale tiroidei.
De asemeni junghiurile de la nodul, le asociam uneori si cu o durere si inflamare a osului de la clavicula dreapta. Totodata vreau sa va mai spun ca de 4 ani si 5 luni am renuntat la carne, dar nu si la lactate, branzeturi si peste.
Dl. Doctor, v-am dat mai multe detalii in speranta ca imi veti putea da mai multe informatii despre “noua” mea problema, era singura pe care n-o mai aveam.
Cu deferenta,
Silvia O.

erata: Calciu total seric= 10, NU 288. De asemeni am uitat sa va spun ca in 28.12.2005 mi-am facut un echo la tiroida cu urmatorul rezultat: Lob dr. -17/16,5/ 38 mm, vol. 2,8ml; Lob. stg. 14,6/16/38mm, vol.2.7ml, contur net, usor neregulat, ecostructura neomogena difuz, cu zone hipoecogene nesistematizate, vascularizatie normala; vasele cerivicale – aspect normal. Analize: Calciu ionic= 3.77; Cal. total+ 8.79; proteine totale 7,35, Calciu Seric 8,79 si TSH= 0,54; iar in 13/10/2007 TSH= 0,7.

Raspuns:

– ecografia tiroidiana din 2005 arata un aspect sugestiv de tiroidita cronica (neomogen difuz, hipoecogen); nivelul crescut al ATPO (anticorpi anti-tiroperoxidaza) din ultimele analize confirma prezenta unui proces autoimun (care este cauza tiroiditei cronice); valoarea normala a TSH indica o functie tiroidiana este pastrata, in ciuda acestei inflamatii cronice, precum si faptul ca nu aveti nevoie la acest moment de tratament de substitutie hormonala; boala poate evolua spre hipotiroidie in timp, de aceea reevaluarile (cu masurarea TSH si freeT4) la 4-6 luni sunt indicate; detalii pe larg despre aceasta afectiune aici, aici si aici;

– trebuie sa intelegeti ca tiroidita autoimuna (Hashimoto) nu provoaca durere sau disconfort tiroidian; de aceea trebuie sa existe alta explicatie pentru simptomele dvs: ori e prezenta o anomalie (nodul) tiroidiana care coexista cu tiroidita (mai degraba improbabil, dupa parerea mea), ori aceste fenomene pe care le descrieti nu au legatura cu glanda (mai probabil); cel mai bine ar fi sa repetati o ecografie tiroidiana, pentru a exclude prezenta unor noduli;

– restul problemelor (gastrice, pulmonare, etc) nu au nicio legatura cu suferinta tiroidiana:

Dr. Claudiu Ţupea

6 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (112)”

 1. domnule dctor ma numesc Ioana si pe data de 1 martie 2011 m-am operat de tiroidectomie totala rezultatul patologic dupa examinare a fost :
  1 microcarcinom papilar multifocal : focare intraparenchimatoase ldt de 0,5/0,3 cm , 0,1/0,1 cm si ist de 0,05/0,05 cm;
  2 adenom folicular istmolobar stgcu epitelii hiperplazice cu aspect hiperfunctional arii de tip microfolicular, capsula scleroasa cu sclerohialinoza subcapsulara posthemoragica ;
  3 parenchim de fond anizofolicular cu epitelii cubice si plate si infiltrat inflamator cronic
  Sunt programata pentru sedinta cu iod radioactiv pe data de 13 octombrie
  Mentiuni speciale:
  m8350/3,pt1amb,pnx,st1,gi,rx

  Va rog frumos sa-mi spuneti si mie cat de grav este si daca e prea tarziu sedinta cu iodul radioactiv, mi se poate agrava mai rau?

  Va multumesc ,va rog din toata inima sa-mi dati un raspuns .

 2. buna seara.intrebarea mea este ce alimente trebuiesc evitate atunci cand ai probleme cu tiroida(atunci cand ai chisturi tiroidiene).va multumesc

 3. Dr. Claudiu Ţupea

  @daniela

  Informatiile prezentate sunt incomplete si neclare si nu se pot interpreta. Cititi pagina cu recomandarile privind modul de formulare a intrebarilor si, eventual, reveniti.

 4. buna ziua.dl.doctor!ecografia mi-a iesit asa:lobul drept>15.6mm,lobul stang>14.2mm,dismogena.un nodul pe lobul drept,cu o forma nodulara neta,ipozogena si disomogena cu vascularizari intra si perinodulare de dimensiuni 9.5mm,6.2mm.simt o oarecare jena cand inghit.astept un raspuns urgent!sunt f speriat….va multumesc!

 5. Dr. Claudiu Tupea

  @cristina i

  Ati primit deja raspunsul la intrebarea dvs, la numarul 135. Datele suplimentare din acest comentariu nu-l schimba in vreun fel. In plus, nimic nu v-a impiedicat sa postati de la inceput mai multe detalii.

 6. Buna ziua DL.DOCTOR

  Am 50 de ani si am facut analize la spitalul Parhon din Bucuresti deoarece am fost diagnosticata cu noduli tiroidieni.Rezultatele la analize au fost urmatoarele:
  Ca=10,88mg/dl,P=2.24mg/dl,ALKP=182u/l,calciurie=0,27g/24h,PTH=279,6pg/ml,25OHD=5,83ng/ml,TSH=0,5mu/L,Ft4=1,01ng/dl,ATPO<1Ul/ml.
  Rx cervical cu Ba-trahee+esofag cervical cu traiect nedeviat.
  CT cervico-mediastinala:Glanda tiroida de dimensiuni moderat crescute,simetrica,contur boselat,net,structura neomogenaspontan si la adm. de s.c.i.v. cu structura g;obal micro si macronodulara.La baza lobului stang tiroidian se evidentiaza un proces inlocuitor de spatiu paratraheal si paraesofagian stang{1,52cm{tr}/2,33cm{ap}/2,33cm{cc})care se extinde pe linia paramediana stanga la nivelul mediastinului mediu pe aprox.4-5 cm corespunzator nivelului de sectiune al mannubriului sternal,structura densa,iodofil si neomogen prin prezenta de zone hipodense punctiforme(necroza-densitate spontana (44UH) (57UH)(adenom paratiroidian stang)
  Scintigrama cu TC Sestamibi:examinarea scindigrafica paratiroidiana in doua faze (corelata cu distributia tiroidiana a pertechnetatului) evidentiaza o acumulare de radiotrasor de dimensiuni medii,proiectata sub polulu inferior alLST,prezenta in ambele faze cu Mibi,absenta in faza tiroidiana.Fara acumulari patologice in mediastin.Concluzie-aspect scintigrafic sugestiv pentru adenom de paratiroida inferioara stanga.
  Am fost programata pentru operatie la data de 28 septembrie si pana antunci trebuie sa fac tratament cu Vigantoletten 1000Ul 1cps/zi dar dupa 3 zile de tratament simt dureri in zona inimii.
  Va rog sa-mi spuneti daca trebuie neaparat sa fac operatie,daca nu se poate vindeca prin tratament.Nu este prea tarziu programarea pentru operatie,starea mea de sanatate(adica celelalte organe vitale) nu se va deteriora foarte mult pana atunci?Ce sa fac cu tratamentul cu Vigantoletten sa-l continu sau nu?Ce sa fac cu deficitul de vitamina D pentru ca mi s-a spus ca nu este indicat sa fac operatia cu asa valoare pentru vit.D.Este posibil sa fie cancer?
  Va multumesc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.