Răspunsuri la întrebări (180)

madlen:

Mamei mele in varsta de 55 ani in urma unei suparari i s-a umflat ceva foarte mult la gat. In urma unei ecografii i s-a precizat ca este un nodul tiroidian ce necesita operatie. La spitalul parhon i s-au facut toate analizele, ecografie si biopsie. Rezultatul biopsiei este: epitelii foliculare tipice atrofice in alternativa cu arii hiperplazice, arii de colestanom siderofagie coloid abundenta. Nodul adenomatos folicular, fond coloid hemoragic vechi si recent si cu arii asociate de reabsorbtie post hemoragica. Risc discret de recidiva hemoragica.
As dori o indrumare deoarece nu i s-a recomandat nici operatie si nici tratament medicamentos, doar spirulina si seleniu.
I-mi cer scuze daca nu am scris corect cuvintele este ceea ce am inteles telefonic.
Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra !

Raspuns:

– rezultatul punctiei tiroidiene cu ac fin indica prezenta unui adenom folicular – tumora tiroidiana benigna; deoarece aceasta evaluare (punctia) nu a aratat prezenta unui nodul cu risc, operatia nu a fost indicata ; in orice caz, este necesar ca acest nodul sa fie monitorizat ecografic periodic; daca va creste in dimensiuni in timp, interventia chirurgicala poate fi indicata;

– nu exista niciun tratament medicamentos care sa duca la scaderea dimensiunilor nodulului, deci nu putea primi nicio recomandare in acest sens;

– ca o concluzie: atat timp cat evaluarea citologica (punctia tiroidiana) nu a indicat ca este vorba de un nodul malign sau cu suspiciune de malignitate, poate fi urmarit in timp fara probleme; totusi, trebuie sa stiti ca el nu poate fi inlaturat decat prin operatie;

Dr. Claudiu Ţupea

4 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (180)”

 1. Buna seara, am facut punctie cu ac fin si dr. Ioachim de a Sp. Parhon mi-a scris pe rezultat urmatoarele: epitelii micromezofoliculare cu arii atrofice in alternanta cu arii epiteliale discret/moderat hiperplazice, cu buna coezitate, discret si parcelar moderat infiltrat inflamator cronic, coloid prezent-abundent: nodul adematos folicular foarte bine diferentiat cu fond hemoragc vechi si inflamator cronic resorbtiv (gusa veche micronodulara)

  Iar nota laboratorului a fost: risc discret de recidiva hemoragica intranodulara

  Intrebare: Cat de riscant sau de grav este sa se transforme in ceva malign?

  Cu respect

 2. Buna seara! Ma adresez catre d-tra d-le doctor,pentru a ma lamuri va rog in problema mea care ma „apasa”putin.Am tiroidictomie totala de 6 ani,imi fac analiza -TSH-,periodic.De fiecare data, mai putin ultima,aceasta analiza o faceam cu pastila eutirox luata dimineata si-mi iesea analiza relativ buna,apropiata de limita maxima,in conditiile in care eu iau o concentratie de 100 mg.Ultima mea analiza am facut-o fara sa mai iau aceasta pastila dimineata si mi-a iesit valoarea f. mare, adica de 9,5.Cum ar trebui sa continui a-mi face analiza? Cu pastila luata,sau nu? Si ce risc am daca rezultatul meu este atat de mare???
  Multumesc din suflet!!!O seara buna si linistita!!!

 3. Buna ziua Domnul Doctor!

  Mam adresat ceva mai devreme la Dvs. in privinta fetitei male care la 2 luni a fost diagnosticata cu hipotirioidie primara.Dupa tratamentul cu levoteroxina pina la 5 luni analizele T3 si T4 au ajuns la normal.Mi sa spus ca daca timp de 3 luni glanda tiroida isi recapa functiile normale copilul poate sa se vindece pina la virsta de 1 an.As vrea sa stiu daca exista vreo probabiliatate ca copilul meu sa se vindece complet?

  Multumesc anticipat.

 4. Mihai Catalina

  Buna ziua,
  Am primit raspuns la intrebare la nr.157 si m-am programat la punctie.
  Pentru punerea tiroidei in repaus mi s-a recomandat tratament cu eutirox luat progresiv pana la 75 mg si evaluarea la 6 saptamani a TSH si T3. Pot lua acest tratament cu toate ca rezultatele la sange sunt bune? Acest tratament poate micsora pana la disparitie a nodului si a celor 2 leziuni microchistice? Mentionez ca am facut si analiza PTH si este 41.10.
  Va multumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.