Răspunsuri la întrebări (188)

cristina i:

Buna ziua
Va multumesc pentru raspunsul de la nr 149.M-am operat in data de 29.04.2010 si mi s-a facut tiroidectomie totala cu paratiroi stanga superioara si am primit rezultatul la biopsie:
-1-adenom pty inferior stang cu celule de tip principal,microhemoragii interstitiale.Masa glandulara pt=6,00gr
-2-gpn cu noduli de adenomatoza cu epitelii hiperplazice cu aspect marcat hiperfunctional.
Va rog sa-mi spuneti ce inseamna rezultatul de la biopsie.In prezent iau calciu si vitamina D3 pentru hipocalcemie si va rog sa-mi spuneti dupa cat timp ar trebui sa preia cele 3 glande paratiroide functia celei care a fost scoasa si sa nu mai fie nevoie sa iau calciu si vitamina D3.

Raspuns:

– rezultatul examenului histopatologic arata prezenta unui adenom (tumora benigna) tipic de glanda paratiroida; aceasta formatiune secreta in exces parathormon (PTH), determinand cresterea nivelului calciului in sange (hipercalcemia); tratamenul chirurgical consta in indepartarea glandei paratiroide modificate (transformate in adenom); perioada in care paratiroidele ramase isi reaiu functia este variabila, de obicei fiind necesare mai multe saptamani;

– modificarile tiroidiene descrise sunt de asemenea benigne si nu pun niciun fel de probleme; este, desigur, obligatoriu tratamentul de substitutie cu l-tiroxina, in doza suficienta pentru a mentine nivelul TSH in limte normale; medicamentul trebuie administrat dimineata, pe stomacul gol, fara a manca nimic 30-60 de minute dupa aceea; este indicat sa administrati suplimentele cu calciu la cel putin 4 ore dupa l-tiroxina, pentru a nu-i influenta negativ absorbtia;

Dr. Claudiu Ţupea

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (188)”

  1. Buna ziua!
    Am fost operata in luna septembrie de gusa polinodulara practicandu-se tiroidectomie totala, iar in urma analizelor de laborator am fost diagnosticata cu:
    1.Microcarcinom papilar, focalar intraparenchimatos Lst de 0,2/0,1cm
    2.GPN anizofoliculara cu noduli de adenomatoza cu epitelii cu aspect hiperfunctional
    3. 9 limfoganglioni cu aspect reactiv
    4. Mic fragment glandular PT de 0,3/0,2cm
    Daca a-ti putea sa-mi dati cateva detalii despre acest buletin de analize ptr ca nu inteleg termenii medicali. Va multumesc anticipat!

  2. Buna Ziua, ma numesc Dana si am 29 ani.
    Am facut urmatoarele analize TSH=5.30 (val normale 0.5-4.0) FT4=1.36 (val. normale 0.8-2.0) si Anti-TPO=10.1 (val. normale <50) vroiam sa stiu daca am motive de ingrijorare.
    Multumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.