Răspunsuri la întrebări (189)

Lavinia Oprea:

Buna ziua

In urma unei echografii (nuclear)facuta la Fundeni, cu un TSH de 3.02, dr. endocrinolog o trimite pe mama mea la Parhon pentru operatie, pentru ca o diagnosticase cu cancer.( in echo se spune astfel:
LDrept 40/15/16 mmmm, LS 37/15/15 mmmm
Istm 2.7 mmmm, contur tioidian -nu inteleg, pare sa se termine in “relat”-echostructura neomogena in plase cu echogenitate usor redusa difuz.
In 2/3 inferioara lob drept arie nodulara hiperechogena foarte slab delimitata aprox 25/14 mmmm neomogena vascularizata central si periferic
restul parenchimului tiroidian cu vascularizatie usor crescuta neuniform
Fara adenopatii semnificative adiacente tiroidei.)

La Parhon, o alta echo= nici vorba de cancer!
in aceasta echo, dr spune :”tiroida simetrica mulata peritraheal cu contur discret modelat, cu fine septii fibrovasculare cu delimitari pseudonodulare, fara coresp. palpator distinct
Continut hipoecogen posibil tiroidita cronica
vascularizatie usor crescuta bilateral
se sugereaza corelarea cu tsh, atpo, ath, cea, calcitonina

Rez. analizelor(lab BIOS) au fost
tsh 6.77
atpo 21.22
calcitonina 2.65
antitg 329.9
cea 2.1

o a treia echo, a doua zi( vroiam sa ne lamurim…)
“Glanda hipoecogena, difuz neomogena cu pot noduli relativ recenti(nu inteleg prea bine ce scrie…)
lob dr 30/15/17- cel mai mare micronodul 1.6 mmmm
lob stg 25/15/16
istm 3/13
fara aspect concludent de modificari ganglionare”(medsana- acelasi diag -tiroidita cronica)

La munposan i s-a recomandat totusi operatia, pentru ca e un nodul”mic, dar rau” ce poate deveni canceros mai tarziu. Inca nu avem rez analizelor de aici.

Intrebarea este: ce parere aveti dvs? Despre toate acestea…, ce spun valorile acelea mari la tsh si anti-tg; sa se opereze, si daca da, la ce spital? DE la Fundeni i s-a recomandat exclusiv Parhon.

Va multumesc

Raspuns:

– aspectul ecografic descris la Institutul Parhon este, intr-adevar, sugestiv pentru tiroidita cronica (Hashimoto); acesta se coreleaza cu nivelul crescut al anticorpilor anti-tiroglobulina, sustinand diagnosticul; valoarea TSH peste limita superioara a normalului arata instalarea unui hipotiroidism (subclinic, cel mai probabil), caz in care tratamentul de substitutie cu l-tiroxina poate fi indicat; nu exista, conform datelor prezentate de dvs, elemente de suspiciune legate de prezenta unui cancer tiroidian; de asemenea, conform acelorasi informatii, pacienta nu are indicatie chirurgicala; sunt convins ca aceleasi explicatii v-au fost oferite si de medicul de la Institutul Parhon;

– nu-mi este foarte clar ce doreati sa mai lamuriti in conditiile in care evaluarea facuta la un centru de referinta in endocrinologie a stabilit destul de clar prezenta unei boli tiroidiene comune, cu tratament clar, excluzandu-se un diagnostic grav;

– este evident ca, cerand foarte multe opinii, cineva in cele din urma va recomanda si operatia, mai ales in mediul privat, unde poate exista si un interes material in acest sens; afirmatiile de tipul „mic, dar rau, ce poate deveni canceros mai tarziu” sunt pur si simplu prostii, fara a avea nicio acoperire din punct de vedere medical;

Dr. Claudiu Ţupea

3 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (189)”

  1. Tratament pt hipertiroidie in sarcina

    Buna ziua,sunt o hipertiroidiana de 35 ani. TSH=0,021 T3,T4,ATPO in limite normale,urmez tratament cu tyrozol 20mg/zi si totusi valoare TSH nu creste,anul trecut am pierdut sarcina la 4 luni,mentionez ca medicul endocrinolog mi-a interzis trat cu Tyrozol pe perioada sarcinii,din ceea ce am mai citit am constat ca nu a fost ok ca l-am intrerupt total si cred ca asta a fost si cauza pt care am pierdut sarcina.Intrebare:as dori sa raman din nou insarcinata ,dar mi-e teama sa nu pierd din nou sarcina,ce ar trebui sa fac ,sa ma astept sa creasca TSH-ul?Pot lua totusi Tyrozol macar 5mg pe perioada sarcinii?Problema e ca iau tratament de 6 luini si valoare TSH a crescut f. putin..

  2. Buna ziua!

    Am 35 de ani, 1.65 cm si 68 kg. Valoarea TSH este 8,33 (normal 0,30-4,50). Doar pe baza acestei analize si in urma ecografiei cu ultrasunete medicul de familie mi-a pus diagnosticul de tiroidita autoimuna -Hashimoto- si mi-a prescris Thyroxin 50 timp de 6 saptamani. Dupa tratament voi repeta analizele si atunci cred ca voi afla si valorile T3, T4, cat si prezenta sau absenta anticorpilor. Intentionez sa merg la un medic endocrinolog.
    Baietelul meu are 7 ani, 1,28 cm si 23 kg iar TSH-ul este 4,60 ( normal 0,35 – 5,00). Are vreo relevanta faptul ca este mai aproape de limita superioara la varsta aceasta?
    Ce analize s-ar putea face pentru a fi sigura ca nu ma mosteneste (in cazul in care as avea intr-adevar Hashimoto)? A facut la nastere acel TSH Screening si a iesit negativ dar nu stiu daca este acelasi lucru.

    Va multumesc!

  3. Buna ziua

    Am 32 ani, sunt din Brasov, si va rog sa ma ajutati cu o interpretare a rezultatelor ultimelor mele analize. Am fost diagnosticata in 2006, la varsta de 28 ani, cu hipertiroidie, TSH-ul meu fiind atunci de 0.005, valori normale intre 0.27 – 4.2. Atunci am inceput cu 30mg/zi de Thyrozol, pe parcursul timpului ajungand la 5mg/zi, penultimul meu TSH fiind 5.38, valori normale intre 04. – 4.
    Ultimele analize pe care le-am facut au urmatoarele rezultate:
    TSH = 2.04, valori normale 0.35 – 4.94
    ATPO = 36.40, valori normale 0 – 5.61
    HTGK = 6.74, valori normale 0 – 4.11
    Mentionez ca in 2009 am facut o analiza TRAb, cu rezutat <0.55, valori normale negativ – pana la 1.00.
    As dori sa va intreb ce semnifica aceste ultime analize? Este vorba despre o tiroidie autoimuna? Am trecut de la hiper la hipotiroidie?
    Am sanse sa “scap” de administrarea Thyrozolului? Ce sa ingrijoreaza este faptul ca deja iau Thyrozol de 4 ani, si nu stiu daca este normala o administrare atat de indelungata, desi medicul care ma trateaza spune ca nu este nicio problema. De asemenea, am observat ca am calciul si magneziul sub normele minime, iar in diverse publicatii am citit ca Thyrozolul ar afecta nivelul acestora. Din simpomele de la inceput am unele reminiscente cum ar fi tahicardie, stari de depresie, teama si continua lupta cu greutatea (mi-am schimbat modul de alimentatie si fac exercitii fizice zilnic si totusi in ultima vreme imi este foarte greu sa imi mentin greutatea), in rest ma simt foarte bine, nu am probleme cu ochii sau cu menstruatia.
    Este o afectune vindecabila sau voi lua pastile toata viata? La inceputul tratamentului mi s-a recomandat operatia, dar la ultima vizita doctorul mi-a spus ca nu este nevoie. La ce sa ma astept pe viitor? Multumesc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.