Răspunsuri la întrebări (254)

Mihaela:

Buna -seara
Ma numesc Mihaela , am 36 ani si sunt din Hunedoara .As dori sa-mi spuneti parerea dumneavoastra in legatura cu problema mea:in anul 2008 am descoperit intamplator ca am un nodul pe glanda tiroida , in urma ecografiei s-au descoperit de fapt doi noduli unul de dimensiuni 1,41 /1,92/2,68 iar celalalt 0,82 /0,44 situati in partea dreapta a tiroidei , cu analizele Anti-TPO 12,91 UI/ml (<34) , FT4 19,57 pmol/L (12-22) , TSH 0,564 (0,27 – 4,2).Examinarea am facut-o la Clinica de endocrinologie din Cluj-Napoca , mi s-a recomandat operatia dar in acelasi timp mi s-a spus ca nu e ceva grav . Marturisesc ca nu am avut nici un fel de simptome accentuate ale bolii , nu ma deranjau acesti noduli in nici un fel , nu sufar de alte afectiuni si nici nu am avut vreo operatie .Anul acesta mi-am luat inima in dinti si am fost la operatie la Spitalul Universitar CF din Cluj-Napoca . De aici incepe drama :in data de 11.08.2010 s-a practicat tiroidectomie totala rezultatul anatomopatologic fiind de carcinom papilar multicentric al lobului STANG tiroidian
pT(m)1aN1aMxL1V0 . Mi s-au extirpat si 3 limfoganglioni din partea stanga din care unul cu metastaza de carcinom papilar (pN1a) . Capsula tiroidiana libera de elemente de malignitate , marginile de rezectie sunt libere nu se observa invazie tumorala venoasa si nici infiltrare peritumorala .In continuare mi s-a spus sa iau legatura cu dna doctor Piciu de la Inst . Oncologic – Medicina Nucleara din Cluj pentru tratament postoperator . In data de 01.09.2010 mi s-au facut analizele
Calciu seric : 9,7 mg/dL (8,6 – 10,2)
VSH : 15 mm/h (< 25)
Anti-tiroglobulina : 470 UI/mL (<115)
TSH : 41,74 microUI/mL (o,27 – 4,2)
TG : 20,24 ng / mL (<0,1 ng/mL )
precum si scintigrafie a gatului . In urma acestora mi s-a spus ca in urma operatiei a ramas ceva cam mult tesut tiroidian si ca va trebui sa urmez o operatie pentru scoaterea ganglionilor , dar nu inainte de a mi se face o scanare WHOLE – BODY . In data de 06.09.2010 mi s-a administrat o doza de 50 mCi de 131 I iar in urma scanarii rezultatul a fost : descarcare eficienta cu prezenta 1.125.116 imp in loja tiroidiana si un fond de 165.562 imp la 24 ore postadministrare , WBS postterapie -rest minim de tesut fixant la nivelul lojei tiroidiene . Tratament cu euthyrox 125 , revine pentru control in data de 23.02.2011 . Precizez ca nici inainte de operatie si nici dupa nu am urmat tratament hormonal substitutiv .
Acum nu stiu ce se intampla alte lamuriri nu mi s-au dat , daca mai trebuie sau nu sa operez si ganglionii , cat de bune sau rele sunt aceste rezultate , asa ca VA ROG FRUMOS DATI-MI UN RASPUNS.
Cu multumiri Mihaela , Hunedoara

Raspuns:

– conform datelor prezentate, este vorba de un carcinom papilar, cea mai frecventa tumora maligna tiroidiana; tratamentul este in primul rand chirurgical, urmat, in functie de particularitatile fiecarui caz, de utilizarea iodului radioactiv; inainte de orice explicatie ar trebui sa cititi informatiile de aici si aici;

– faptul ca operatia a fost intarziata a avut probabil un rol in extinderea tumorii la nivel ganglionar; in acest caz, utilizarea iodului radioactiv este recomandata pentru a crestere sansele de vindecare; aparent, exista o discordanta intre evaluarea restului tiroidian la scintigrafia cervicala si cea la scanarea whole-body; probabil ca la controlul din februarie 2011 se va reevalua acest rest tiroidian dupa tratamentul cu radioiod si se va decide daca mai este necesara interventia chirurgicala;

– monitorizarea pacientilor cu carcinom tiroidian (papilar si folicular) presupune:

  1. evaluarea clinica (inspectie, palpare, etc);
  2. ecografia cervicala (loja tiroidiana si ganglioni limfatici regionali);
  3. masurarea tiroglobulinei in absenta tratamentului de substitutie cu l-tiroxina – cea mai sensibila metoda pentru a detecta persistenta sau reaparitia cancerului; Atentie: aceasta metoda nu poate fi utilizata la pacientii cu niveluri crescute ale anticorpilor anti-tiroglobulina! (cum este si cazul dvs)
  4. scintigrafia whole-body – care arata daca exista tesut tiroidian (malign sau benign) care capteaza iodul la nivelul intregului organism; prezenta acestui tesut ridica suspiciunea de persistenta sau recidiva; ramane investigatia prinipala de monitorizare in cazul dvs;
  5. CT, RMN – doar in anumite cazuri;

– in concluzie, rezulatele tiroglobulinei nu sunt interpretabile din cauza prezentei anticorpilor anti-tiroglobulina; nivelul TSH a fost adecvat pentru tratamentul cu radioiod; tratamentul cu Euthyrox ar trebui sa mentina TSH sub 0.1 μUI/ml, dar nu nedetectabil;

– ca regula generala, cu cat restul tiroidian este mai mare, cu atat tratamentul cu iod radioactiv va fi mai putin eficient;

– de principiu, sansele de vindecare sunt mari; totusi, la acest moment este prematura o concluzie definitiva; doar evaluarile ulterioare vor arata raspunsul la tratamentul cu iod radioactiv si daca va mai fi necesara o alta doza sau reinterventia chirurgicala;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (254)”

  1. Buna seara, numele meu este Carmen,din Cluj si am 35 de ani. In septembrie 2009 am observat ca am un nodul tiroidian care se vedea cu ochiul liber. Mentionez ca nu am rude de gradul I cu astfel de probleme, doar pe sora mea care este obeza, dar nu are noduli tiroidieni. Eu am greutatea de 48 kg si inaltimea de 1.54 m, pe care o mentin de la varsta de 19 ani.
    In urma ecografiei s-a stabilit diagnosticul de „gusa multinodulara”. In lobul drept s-au descoperit chiste sub 1 cm diametru, plus un noduli cu structura mixta, cu circulatie serinodala, cel mai mare fiind situat spre istm si masurand 2.3/1.8 diametru.
    Lobul stang prezinta un mare nodul cu structura mixta cu circulatie seri si slab intranodala de 3/2.25 cm diametru si un nodul „hipoecogen”(aici nu am inteles scrisul d-nei doctor) in polul inferior de aproximativ 2 cm diametru, fara „adenomalie”(nici aici nu sunt sigura daca este corect).
    La analizele din sange, rezultatele au fost urmatoarele:
    Anti-tiroidperoxidaza – 10 UI/mL (Val. normala mai mica de 34)
    FT4 – 18.1 pmol/L (Valoarea normala 12-22)
    TSH – 0.366 pUI/mL (Valoarea normala 0.27-4.2)
    Din cauza TSH-ului care a fost asa de mic, mi s-a spus ca nu pot primi tratament medicamentos.
    In urma analizei de radiocaptare tiroidiana rezultatele au fost:
    – 2h: 9.1% (Valare normala 10-12%)
    – 24h: 28.7% (Valoare normala 35-48%)
    In urma scintigrafiei efectuate cu I-131, la 24 h postadministrare orala este evidentiata tiroida asimetrica
    Lobul tiroidian drept: fixare inomogena pe intreaga arie, cu zona nodulara hipofixanata a trasorului indofil, in 1/3 inferioara. La nivel mediolobar, hiperfixare, aspect mai probabil adenomatos.
    Lobul tiroidian stang: fixare inomogena, scazuta la nivelul nodulului mediolobar.
    RIC normal
    S-a recomandat supraveghere LTS si evaluare morfo-citologica in perspectiva.
    Doamna doctor nu a fost de acord sa facem punctie, pe motivul de a nu deranja acei noduli.

    In 09.09.2010 am facut din nou ecografie in care nodulii au aparut putin mai mari.
    Pe ecografie au fost trecute urmatoarele:
    Lob drept cu dimensiuni mult crescute: L=55mm, l=35mm, V=38 cm3
    Ecogenitate: multiplii noduli, cel mai mare avand aprox. 3 cm diametru, structura hipoecogena, circulatie slab intranodala, fiind situat spre polul inferior si spre istm, plus multiplii noduli de 2 cm diametru.
    Lob stang mult hipertrofiat, dimensiuni 60/38/40 mm, cu un mare nodul cu structura mixta, cu zone de degenerescenta chistica, de 3.2/2.5 cm diametru, plus nodul hipoecogen cu circulatie slab intranodala de 2.6/2 cm diametru. Fara adenopatie
    Istm mult hipertrofiat ~2 c, multinodular.
    La analizele de sange:
    FT4 – 16.4pmol/L (Val. normale 12-22)
    TSH – 0.571 pUI/mL (Val. normale 0.27-4.2)
    De fiecare data doamna doctor imi spune ca sunt foarte mari nodulii si ar trebui accept o interventie chirurgicala, care va fi foarte usoara caci se va face cu laser.
    In momentul de fata nu stiu ce ar fi mai bine sa fac. Sa fac interventia chirurgicala? Imi este frica de repercursiuni. Am inteles ca este destul de mica zona in care glanda tiroida este sanatoasa, iar daca in urma interventiei va ramane doar acea zona, oare glanda tiroida va face fata organismului, sau va trebui sa iau tiroxina toata viata, in plus, va aparea tendinta de crestere in greutate?
    In cazul interventiei chirurgicale cu laser, exista riscul ca acesti noduli sa nu fie in intregime eliminati si sa reapara mai tarziu? In acest caz ar fi mai eficienta operatia fara laser?
    Cat de mult ar trebui sa ma ingrijoreze rezultatele analizelor?
    Este necesara aceasta interventie chirurgicala? Care este riscul in cazul in care este amanata sau nu se face deloc?
    Va rog sa ma lamuriti in masura in care puteti. Cu multumiri – Carmen, Cluj

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.