Răspunsuri la întrebări (421)

Aura:

Buna ziua,
Apelez la dumneavoastra in speranta ca voi gasi un raspuns referitor la intrebarea pe care o am.
In urma cu 3 luni am fost diagnosticata cu boala Basedow. Am varsta de 21 de ani. Am observat tiroida marita si am decis sa merg la un consult endocrinologic. Am facut analize care au iesit in felul urmator :
– TSH: 0.005 – microIU/mL- valori normale: 0.27-4.20
– ATPO: 600.0 – Ul/mL – valori normale: 0-34
– Anti receptor TSH (TRab)rezultat: >40 – limita de decizie clinica( sensibilitate 96%, specificitate 99%pentru detectarea bolii Graves)

In urma acestor rezultate mi s-a prescris tratament cu Tyrozol de 10 mg- 3 pastile/ zi ca ulterior sa mi se scada doza la 2 pastile de 10 mg /zi. In prima luna de administrare menstruatia mi s-a dereglat. A intarziat o saptamana.
In urma acestui tratament mentionez ca m-am ingrasat in jur de 10 kg si am inteles ca este normal pentru ca pacientii care sufera de boala basedow slabesc foarte mult iar dupa tratament medicamentos se ingrasa. Eu insa nu slabisem deloc inainte de tratament. Singurele simptome pe care le aveam erau durerile de cap, nervozitatea, insuportabilitatea la caldura, ochii umflati dimineata care pe parcursul zilei isi reveneau, intoleranta la lumina puternica, lacrimarea ochilor.
Iau in continoare tratamentul cu Tyrozol. Iau de asemenea si calciu magneziu D3. Simtomele s-au mentinut. Am fost si la un consult oftalmologic si mi s-a spus ca momentan ochii sunt in limite normale.Dar eu in continoare ma trezesc cu pleoapele umflate.

Chiar daca se stabilizeaza tiroda, afectiunea oculara poate sa evolueze? In cazul in care decid sa fac o interventie chirurgicala (tiroidectomie) riscul de a evolua afectiunea oculara ramane? Sau dispar toate simptomele bolii? Care considerati dvs ca este cea mai indicata cale pe care trebuie sa o urmez in conditiile in care am aceasta boala? Am inteles ca tratamentul cu tyrozol poate sa dea rezultate, dar dupa stabilizare boala poate recidiva. Plus ca, tyrozolul are si efecte adverse daca este luat pe termen lung. Credeti ca interventia chirurgicala este cea mai buna solutie? Problema ochilor ramane chiar daca ma operez?
Mai mentionez ca in ultimele zile am remarcat la nivelul mainilor(degetelor) faptul ca pielea este foarte uscata, se exfoliaza si raman pete rosii.
Precizez ca nu am rude de gradul I cu boli de tiroida.
Va multumesc.

Raspuns:

– toate analizele prezentate sustin diagnosticul de boala Basedow-Graves;

– la 6-8 saptamani de la initierea tratamentului cu Thyrozol ar fi trebuit repetate analizele (TSH si FreeT4); boala trebuie monitorizata frecvent, iar tratamentul ajustat in functie de testele de laborator si de examenul clinic;

– un tratament excesiv cu Thyrozol poate duce la inhibarea tiroidei si la deficit hormonal (hipotiroidie); pe de alta parte trebuie sa stiti ca hipertiroidia determina cresterea apetitului pentru a face fata accelerarii metabolismului; daca aportul alimentar nu este apoi redus pe masura ce functia tiroidei se regleaza, pacientul are tendinta sa se ingrase;

– exista 2 tratamente definitive: tiroidectomia si iodul radioactiv; daca volumul tiroidian (masurat ecografic) nu este mai mult de 2-3 x normalul si examenul oftalmologic nu arata oftalmopatie evolutiva eu recomand radioiodul de prima intentie;

– oftalmopatia poate evolua independent de hipertiroidie; deci, problema oculara poate persista si dupa chirurgie sau radioiod; totusi, in cele mai multe cazuri, dupa tratamentul definitiv tendinta este ca boala oculara sa se stabilizeze;

– pentru protectia ochilor se recomanda evitarea luminii puternice, a aerului rece si a vantului; fumatul creste riscul pentru forme severe de oftalmoaptie; pentru a scadea edemul matinal al pleoapelor este bine sa dormiti cu capul mai ridicat;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (421)”

 1. Buna seara,
  Acum (in februarie 2011) mi-am facut ecografie tiroidiana la care apare:
  – lob drept: 11x 10.5 x 37 mm V=2.22 cm3, Ecostructura omogena, fara formatiuni nodulare.
  – Lob stang: 16.5 x 13 x 38.5 mm V=4.39 cm3, cu aceeasi formatiune nodulara izoecogena, ovalara, heterogena, bine delimitata de un halou hipoecogen, cu vascularizatie intensa in doppler. Dimensiunile formatiunii sunt de 9.5 x 16.5 mm. Practic, structura descrisa este un conglomerat nodular, avand suprapuse structuri nodulare mai mici (4-5 mm).
  Am facut si analiza TSH si FT4.
  TSH: 1.18 (0.27-4.2)
  FT4: 18 (12-22)
  Mi s-a recomandat dupa eco tiroidiana efectuarea de TSH, FT4, ATPO, tireogloulina, antitireoglobulina si punctie biopsie. Am spus ca am mai facut 2 punctii inainte, dar acum mi-a zis ca ma trimite la o clinica privata, unde procedura nu e dureroasa, e cu anestezie si neinvaziva, fata de celalalt laborator.
  Ca si medicament am ramas de anul trecut din iulie cu 0.25 grame Eutyrox.
  Intrebarea mea este neaparat iar trebuie repetata biopsia? Nu sunt de ajuns eco si TSH, FT4 pt a-si forma un diagnostic, trebuie toate iar facute?
  V-am mai scris mesajul de mai jos in iulie 2010, cu datele initiale:
  „Am 23 ani, mama mea are hipertiroidie, sora mea chisturi la tiroida (aprox 7-8 chisturi), iar eu am nodul tiroidian lob stang descoperit in luna oct 2009. am facut eco, puncte, mi s-a rec din prima interventie, dar am refuzat si am luat eutyrox 100- 1/2 tableta, iar acum la eco a iesit: “cu aceeasi formatiune nodulara, ovalara. localizata central in lob, parenchimatoasa, relativ neomogena, fiind bine delimitata de un halou hipoecogen. Formatiunea nodulara are dimensiuni de 8.3*15 mm, prezinta usoara crestere dimensionala( 7*13.7 mm in ianuarie 2010) si are suprapus posterior, doi noduli de 3 si respectiv 3.5 mm.” la punctia din 7 iulie a iesit: “Foliculi cu aspect normali citologic, dar si cu foliculi cu nuclei distret mariti de volum (modificari reactive), infiltrat inflamator discret, coloid putin, macrofage spumoase. O parte a nodulului este complet calcificata si nu permite evaluare citologica. se rec urmarirea evolutiei.” diferenta ce o vad eu fata de punctia veche(oct 2009) este calcifierea nodulului.
  valori FT4: 3.2 NG/DL (0.8-2NG/DL)
  TSH: 0.3 uUI/ml ( 0.39-6.16 uUI/ml)
  mi s-a recomandat iar interv chirurgicala, am refuzat, si mi-a redus euthyrox la 1/4 tab 100 micrograme dimineata. mi-a spus ca in noiembrie sa aduc iar rezultate pt TG, AntiTG, CA. mentionez ca in 11 ianuarie 2010 am facuit si Calcitonina si a iesit 8.4 pg/ml ( < 11.5 pg/ml).
  intrebarea este daca tratamentul e unul corect si daca pot face eu ceva mai mult?”

  Multumesc anticipat,
  Ioana

 2. buna ziua ,domnul doctor,
  Am scris cu vreo cateva saptamani in urma si am primit si raspuns de la dumneavoastra,multumesc foarte mult.
  Am fost diagnosticata cu Hashimoto(TSH 13,49 si Atpo 229,4,FT3 si FT4 in limite normale).
  Mi s-a recomandat 25 eutirox,se vad ceva schimbari dupa o luna de tratament(cred ca ma indrept catre hipotiroidie,dar asta o sa vad in 2 luni cand o sa merg la consult).
  As vrea sa va intreb-daca pana acum dormeam cel putin 10-11 ore pe noapte si mai dormeam si in timpul zilei 1 ora sau 2) de vreo 2 nopti am dormit decat cateva ore(ma trezesc de multe ori si imi este greu sa mai adorm din nou).
  As dori sa va intreb daca as lua melatonina(care este un somnifer usor,dar foarte bun)ar interactiona in mod negativ cu eutirox si aspacardin,ce iau acum?
  multumesc anticipat pentru raspuns,
  Mihaela

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.