Răspunsuri la întrebări (422)

mihaela:

buna ziua ,domnul doctor,
Am scris cu vreo cateva saptamani in urma si am primit si raspuns de la dumneavoastra,multumesc foarte mult.
Am fost diagnosticata cu Hashimoto(TSH 13,49 si Atpo 229,4,FT3 si FT4 in limite normale).
Mi s-a recomandat 25 eutirox,se vad ceva schimbari dupa o luna de tratament(cred ca ma indrept catre hipotiroidie,dar asta o sa vad in 2 luni cand o sa merg la consult).
As vrea sa va intreb-daca pana acum dormeam cel putin 10-11 ore pe noapte si mai dormeam si in timpul zilei 1 ora sau 2) de vreo 2 nopti am dormit decat cateva ore(ma trezesc de multe ori si imi este greu sa mai adorm din nou).
As dori sa va intreb daca as lua melatonina(care este un somnifer usor,dar foarte bun)ar interactiona in mod negativ cu eutirox si aspacardin,ce iau acum?
multumesc anticipat pentru raspuns,
Mihaela

Raspuns:

– puteti lua melatonina fara nicio problema; nu va exista niciun efect nedorit asupra tratamentului actual;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (422)”

  1. Buna ziua. Am 60 ani si de cca. 1 an, am stari f proaste, adica oboseala , palpitatii, tremor, insomnii, pofta de mancare exagerata desi am 84 kg la o inaltime de 1,64. Trebuie sa mananc din 3 in 3 ore, , altfel mi se face rau si incep sa tremur si sa ma doara tot corpul. Glicemia e in limite normale chiar si cea provocata 124, colesterol 340, TSH=3,79, ACTPO=262, T3= 143, T4=8,83, .Medicul endocrinolog, nu mi-a prescris nici un medicament desi a constatat ca am TIROIDITA HASHIMOTO AUTOIMUNA.Mai am dureri mari in timpul activitatilor casnice in partea dreapta si uneori si in partea stanga imediat sub coaste.La ecografia organelor interne au rezultat limite normale.
    Nu stiu ce sa fac? Ce ma sfatuiti? Multumesc!

  2. Buna ziua,
    Acum (in februarie 2011) mi-am facut ecografie tiroidiana la care apare:
    – lob drept: 11x 10.5 x 37 mm V=2.22 cm3, Ecostructura omogena, fara formatiuni nodulare.
    – Lob stang: 16.5 x 13 x 38.5 mm V=4.39 cm3, cu aceeasi formatiune nodulara izoecogena, ovalara, heterogena, bine delimitata de un halou hipoecogen, cu vascularizatie intensa in doppler. Dimensiunile formatiunii sunt de 9.5 x 16.5 mm. Practic, structura descrisa este un conglomerat nodular, avand suprapuse structuri nodulare mai mici (4-5 mm).
    Am facut si analiza TSH si FT4.
    TSH: 1.18 (0.27-4.2)
    FT4: 18 (12-22)
    Mi s-a recomandat dupa eco tiroidiana efectuarea de TSH, FT4, ATPO, tireogloulina, antitireoglobulina si punctie biopsie. Am spus ca am mai facut 2 punctii inainte, dar acum mi-a zis ca ma trimite la o clinica privata, unde procedura nu e dureroasa, e cu anestezie si neinvaziva, fata de celalalt laborator.
    Ca si medicament am ramas de anul trecut din iulie cu 0.25 grame Eutyrox.
    Intrebarea mea este neaparat iar trebuie repetata biopsia? Nu sunt de ajuns eco si TSH, FT4 pt a-si forma un diagnostic, trebuie toate iar facute?
    V-am mai scris mesajul de mai jos in iulie 2010, cu datele initiale:
    „Am 23 ani, mama mea are hipertiroidie, sora mea chisturi la tiroida (aprox 7-8 chisturi), iar eu am nodul tiroidian lob stang descoperit in luna oct 2009. am facut eco, puncte, mi s-a rec din prima interventie, dar am refuzat si am luat eutyrox 100- 1/2 tableta, iar acum la eco a iesit: “cu aceeasi formatiune nodulara, ovalara. localizata central in lob, parenchimatoasa, relativ neomogena, fiind bine delimitata de un halou hipoecogen. Formatiunea nodulara are dimensiuni de 8.3*15 mm, prezinta usoara crestere dimensionala( 7*13.7 mm in ianuarie 2010) si are suprapus posterior, doi noduli de 3 si respectiv 3.5 mm.” la punctia din 7 iulie a iesit: “Foliculi cu aspect normali citologic, dar si cu foliculi cu nuclei distret mariti de volum (modificari reactive), infiltrat inflamator discret, coloid putin, macrofage spumoase. O parte a nodulului este complet calcificata si nu permite evaluare citologica. se rec urmarirea evolutiei.” diferenta ce o vad eu fata de punctia veche(oct 2009) este calcifierea nodulului.
    valori FT4: 3.2 NG/DL (0.8-2NG/DL)
    TSH: 0.3 uUI/ml ( 0.39-6.16 uUI/ml)
    mi s-a recomandat iar interv chirurgicala, am refuzat, si mi-a redus euthyrox la 1/4 tab 100 micrograme dimineata. mi-a spus ca in noiembrie sa aduc iar rezultate pt TG, AntiTG, CA. mentionez ca in 11 ianuarie 2010 am facuit si Calcitonina si a iesit 8.4 pg/ml ( < 11.5 pg/ml).
    intrebarea este daca tratamentul e unul corect si daca pot face eu ceva mai mult?”

    Multumesc anticipat,
    Ioana

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.