Răspunsuri la întrebări (426)

adi:

Buna ziua,

Am o intrebare.Tiroida mi-a fost extirpata in totaliate.Dupa aceea nu stiu de ce si cine mi-a spus sa nu mai folosesc betadina de ex ca dezinfectant si alte chestii pe baza de iod.Tin minte ca si la urgenta am fost la un moment dat pt o julitura si mi-a pus rivanol.De cuand am fost la un medic endocrinolog si cand am intrebat mi s-a spus ca pot sa folosesc si betadina si orice contine iod pt ca eu nu mai am tiroida.Acuma nu mai ineleg de ce pana acum ami s-a spus ca ar trebui sa evit.Voiam sa va intreb si pe dvs care este treaba cu aceasta “restrictie” la iod si daca este ea reala cand se aplica.
Multumesc.

Raspuns:

– iodul, cand este insuficient sau in cantitate prea mare, poate afecta modul in care functioneaza tiroida; nemaiavand tiroida, este clar ca aportul de iod devine lipsit de importanta in acest sens;

– in plus, aportul de iod nu influenteaza in vreun fel tratamentul de substitutie cu l-tiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin);

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

 

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (426)”

  1. Buna ziua,
    Am 43 de ani si se pare ca am intrat la premenopauza si nu imi doresc acest lucru.Mentionez ca nu am avut niciodata o sarcina-nu am ramas insarcinata. Perioada menstruatiei s,a redus de la 5 zile la doar 1 zi, 1-1/2 si cantitativ. Am urmat 2 luni cu progesteron dar nu s-a schimbat absolut nimic in cantitatea si nr zile, de menstruatie
    Am facut urmatoarele investigatii in ziua a 3 a ciclului menstrual>
    FSH: 25,09 (val normale: 2-10)
    LH : 5,44 (vn: 2-20)
    ESTRADIOL: 15,94 (30-120)
    Progesteron: 2,514 (0,2 – 1,4)
    Prolactina: 14,214 (2,39-25,15)
    TSH: 2,54 yui/ml (vn: 0,4-4 yui/ml)
    Free T4: 0,995 ng/dl (0,89-1,76 ng/dl)
    va multumesc, crina

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.