Răspunsuri la întrebări (482)

Elena

Buna ziua domnule doctor,
Sunt Elena din Iasi in varsta de 53 de ani. Ati avut amabilitatea sa-mi raspundeti intrebarilor la nr 398 din 15-02-2011, unde v-am prezentat cazul meu, cu istorc, cu toate detaliile.
Revin cu rugamintea de a imi fruniza niste informatii,daca se poate referitoare la programul in care sunt inclusi pacientii tratati la Bucuresti, carora li s-a facut tiroidectomie totala si carora,periodic, li se intrerupe tratamentul in vederea stabilirii makerilor tumorali.
Mai exact, am inteles ca ar fi vorba de 2 injectii de TSH facute succsesiv, cu scopul de a nu li se mai intrerupe tratamentul cu Novothyral.
Sunt interesata de acest program deoarece sunt o persoana activa, cu munca de raspundere si in perioadele in care mi se intrerupe tratamentul si, apoi, inca vreo 2 luni pana organismul ajunge sa se reechilibreze imi desfasor foarte greu activitatea.
Am facut ultimele analize in data de 16-03-2011, iar rezultatele au fost urmatoarele:
-TSH= 0,052 cu valori normale 0,27-4,2;
-FT4=15,68 cu valori normale 12-22;
Pe data de 15-06-2011 urmeaza sa fac toate analizele, inclusiv markerii tumorali. M-ar
interesa in ce conditii se pot face cele 2 injectii succesive cu TSH, nu s-ar ajunge la o hipertiroidie, daca fac si tratament cu Novothyral?
Doza de Novothyral pe care mi-a prescris-o dr endocrinolog si cu care ma simt bine este 1 comprimat pe zi, iar in ziua urmatoare 1 comprimat si ½ Novothyral de 100 mg. Acestea luandu-le cu regularitate, alternativ. Pana acum nu am avut probleme cu inima.
Daca dvs credeti ca m-ar ajuta programul despre care v-am scris as incerca sa imi rezolv problema cu ajutorul medicilor din Iasi, pentru ca aici am fost operata si sunt sub supravegherea medicului endocrinolog, care imi cunoaste evolutia. Tin foarte mult sa va exprimati dvs parerea.
In speranta ca va veti gasi cateva minute libere sa imi raspundeti va multumesc,
Elena
Raspuns:

– tratamentul actual cu Novothyral este bun deoarece mentine nivelul TSH in limitele indicate pentru un pacient aflat in situatia dvs;

– raspunsul meu anterior ramane la fel de valabil: daca nu s-a administrat tratamentul cu iod radioctiv, OPRIREA SUSBTITUTIEI SI MASURAREA TIROGLOBULINEI SUNT INUTILE; in aceste conditii nici tratamentul cu Thyrogen nu are vreo utilitate si ma indoiesc ca cineva ar aproba folosirea lui (e un medicament scump) in cazul dvs;

– reiau din raspunsul meu precedent:  perioadele de oprire a tratamentului de substitutie strict pentru testarea tiroglobulinei reprezinta un stres inutil pentru organism; daca s-a decis ca iodul radioactiv nu este necesar, monitorizarea trebuie facuta clinic si ecografic, fara intreruperea tratamentului; doar daca sunt depistate anomalii la aceste evaluari de rutina se pot recomanda investigatii si analize suplimentare;

– inteleg ca poate fi dificil sa va conving de aceste lucruri prin intermediul unor postari pe blog; de aceea, o solutie ar fi sa cereti o a doua opinie la un alt endocrinolog din Iasi inainte de urma indicatiile primite;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.