Răspunsuri la întrebări (839)

dancu cristina:

buna seara,

Ma numesc Cristina, sunt din Iasi si am un fiu de 22 ani, care in martie 2011 a fost operat de adenom hipofizar. Urmeaza un tratament de substitutie hormonal: euthyrox 100 1/zi; cortizon acetat 25 mg 1/zi (1/2-1/4-1/4; dostinex 0,5 -1 la 4 zile si nebido 1000mp 1/3 luni. Va rog daca se poate sa-mi spuneti ce riscuri sunt ca urmare a administrarii pe termen lung a tratamentului sus mentionat( tratament in urma caruia analizele sunt in limite normale,mai putin prolactina care e scazuta). Va putea sa aiba copii? Dostinexul ce efecte poate avea pe termen lung?

Va multumesc si multa sanatate.

Raspuns:

– din cauza adenomului si, posibil, a operatiei, centrul de comanda al sistemului endocrin (hipofiza) a fost lezat, iar glandele „subordonate” (tiroida, suprarenalele si testiculul) nu mai produc hormonii respectivi; tratamentul inlocuieste acesti hormoni si este esential pentru supravietuire si buna functionare a organismului; riscurile apar doar daca tratamentul este insuficient sau excesiv;

– in cazul fiului dvs, obiectivul tratamentului cu Euthyrox este mentinerea nivelului FreeT4 in jumatatea superioara a normalului; masurarea TSH nu este utila intr-un astfel de caz;

– Dostinex-ul este un tratament in general bine tolerat, iar efectele adverse, cand apar, sunt mai ales la inceputul tratamentului; prolactina subnormala nu este o problema, arata ca tratamentul este eficient;

– in esenta, fiul dvs va putea avea copii, dar atunci cand isi va dori asta tratamentul cu Nebido va trebui intrerupt si inlocuit cu medicamente injectabile (de tipul FSH recombinant, gonadotropina corionica) pentru a stimula in mod fiziologic testiculul;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

3 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (839)”

  1. Buna dimineata ,

    Am 25 de ani , barbat , 1.96m intaltime , 97 de kilograme . In ulmele 6 luni am avut o varietie de greutate intre 91-98 de kg dar am si tinut dieta in aceasta perioada(cand am slabit , ulterior am crescut iar in greutate)

    In urma cu 4 luni am descoperit la un control de rutina ca am gusa polinodulara.

    Volumul lobului drept este de 7.9 cc, iar volumul lobului stang este de 18.5 cc

    Lob toroidian drept : Parenchimul ocupat de mai multe formatiuni parenchimatoase , bine delimitate , cu contur regulat , bogat vascularizate , cu diametrul de 9.3/11.7 mm si 6/8.3 mm.

    Lob tiroidian stang: Parenchimul ocupat de o formatiune parenchimatoasa , cu contur regulat, inomogena, bogat vascularizata atat periferic cat si intranodular . Este ocupat cvasitotal de o formatiune macronodulara hipoecogena. Dimensiuni : 25/24.9/39.4 mm (12.7ml)

    Analizele efectuate pana acum sunt :
    TSH 1.57 (0.39-6.16)
    FT4 1.39 (0.8-2)
    Anticorpi anti tiroglobulina 8.7UI/mL (<34)
    FT3 Triiodotironina libera 2.44pg/ml (1.45-3.48pg/ml)
    CEA ( Antigen carcinoembrionic )0.3ng/mL (<3.4)
    Calcitonina 2.64pg/ml <13

    In urma cu 6 ani am suferit o operatie de indepartare a unui varicocel(anestezie locala) , iar in urma cu 6 luni am suferit o operatiela umar (am avut o fisura a labrumului -anestezie generala) . Nu am antecedente in familie care sa fi avut astfel de probleme cu tiroida in familie .
    Intrucat nimeni nu poate sa spuna clar daca este cancerigen sau nu (sau daca se poate transfarma din benign in malign in timp?? ) vreau sa imi dati o parere despre ce sa fac pe viitor ? Si care sunt riscurile daca aman operatia ?

    Va multumesc mult ,
    Radu

  2. va raog mult sa ma ajutati sunt disperata ,sunt insarcinata in 10 saptamani si am tsh 5.49 ,t3 95.84 , t4 9.11 . ( tin sa mentionez ca sunt operata de basedow .o am toata scoasa si iau euthyrox de 100).VA MULTUMESC SANATATE MULTA.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.