Răspunsuri la întrebări (1291)

Postat la 2015/03/03 ora 11:13 am

adin:

Buna ziua, Dle doctor as fi recunoscator daca puteti sa-mi recomandati ce sa fac, sunt intr-o situatie delicata.
Am hipotiroidism sever de mai multi ani si in ciuda faptului ca iau Euthyrox 100mcg iar analizele sunt in limite eu nu ma simt bine adica am simptome bolii(fata buhaita, oboseala, crestere constanta in greutate,abdomen balonat, concentrare greoaie, etc.), deci nu sunt cum am fost inainte de declansarea bolii, parca am 80 de ani.
Analizele; fT4-20,28pmol/L(10,6-22,7) iar TSH-1,21mUI/mL(0,27-4,2).
Dat fiind cele de mai sus, doctorul meu curant m-a trecut de cateva zile pe Novothyral 100mcg. Am inceput sa iau 1/4 din tableta Novothyral si 75mcg Euthyrox, urmand ca in decursul a cateva saptamani sa cresc doza de Novothyral si sa scad din Euthyrox. Din pacate nu ma simt grozav, de fapt am senzatii contradictorii, pe deoparte dupa ce iau doza simt o stare de bine, ca si cum mi s-ar absorbii tesuturile musculare, ma simt mai usor, pot sa respir mai bine, etc. Dar dupa cateva ore(2,3)am o stare de nervozitate, panica, respir cu dificultate si usoare palpitatii, gura uscata, fierbinteala, deci probabil o usoara stare de hipertiroidism care dispare spre dupamasa.
Am inteles ca organismul are nevoie de timp sa se acomodeze desi mi se pare cam tare doza luata. Vor disparea in timp aceste simptome sau e periculos ptr. organism. Sa mai scad eventual din doza de Novothyral ?(desi e cam greu sa impart o tableta de 100 in 8 de ex., abia o impart la 4).
Asadar sunt contrariat, nu stiu daca sa continui sau sa renunt desi daca raman doar pe Euthyrox simt ca sunt “reparat” doar aprox.75%.
Va multumesc.

Raspuns:

– din pacate, exista o minoritate de pacienti cu hipotiroidie care nu se simt bine sub tratamentul de substitutie in ciuda unor rezultate optime la testele de laborator;

– ideea mediculul dvs de a introdice si triiodotironina – T3 (continut in Novothyral) este corecta; sunt de acord ca, daca simtpomele nu sunt foarte deranjante, sa incercati sa mergeti cu tratamentul macar 2-3 luni, cu o reevaluare clinica si de laborator dupa acest interval; daca persista simtpomatologia se poate incerca mai degraba reducerea Euthyrox-ului la 50 μg/zi, cu pastrarea dozei de Novothyral;

– in acelasi timp nu trebuie ingnorata posibilitatea ca simptomele dvs sa aiba si alte cauze (oboseala cronica, tulburari de tip anxios, etc); un tratament specific al acestor evetuale probleme asociate va poate imbunatati starea;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.