Răspunsuri la întrebări (1292)

Postat la 2015/03/07 ora 2:14 pm

Andreea:

Buna ziua! Mamei mele, in varsta de 56 ani, i- a fost extirpata glanda tiroida acum o luna. La control i s- a spus ca trebuie sa faca raze cu iod radioactiv si o poate programa in luna octombrie. Nu este prea tarziu? Care sunt consecintele? Este cancer malign? Daca da, in ce stadiu este, se poate vindeca?
Buletin de investigatii:
Carcinom papilar in forma foliculara
Focar incapsulat
LST 4,4/3,3 cm
Minim invaziv capsular angioinvaziv pe fronturi multiple
Parenchim adiacent si de fond amizofolicular cu epitelii cubice si plate
Cod morfologic M 8340/3
PT3 stabilitate postchirurgicala
Stadialitate postchirurgicala PNX
Stadialitate agregata STR
Grad diferentiere G1
Date de tip prognostic RXV1

Raspuns:

– da, rezultatul arata ca a fost vorba de un nodul malign – o forma de cancer tiroidian destul de frecvent intalnita;

– este destul de greu de raspuns la astfel de intrebari; desigur, e mai bine sa faca tratamentul mai repede, mai ales ca focarul a fost destul de mare si cu tendinta la extindere; pe de alta parte, aceste cancere au o evoutie in general lenta;

– riscul este ca eventualele celule maligne ramase la nivelul gatului sa se multiplice in acest interval; acest risc exista, dar nu il poate nimeni cuantifica exact; este bine sa incercati sa obtineti o programare mai curand la unul din cele cateva centre din tara unde se poate face acest tratament;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

4 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (1292)”

  1. Buna ziua! Revin cu rugamintea de a ma lamuri(mi-ati raspuns la intrebarea 1292 in data de 7 martie 2015- v-am scris acolo toate datele) in ceea ce priveste interpretarea analizei TSH, rezultatul fiind 14.608 (intervalul biologic de referinta fiind 0.55-4.78). Ce inseamna acest lucru? La endocrinolog urmeaza saptamana viitoare sa se duca, este prea tarziu?Deocamdata mama mea ia doar Eutirox si am reusit sa o programam pe 28 septembrie la terapia cu iod radioactiv. Aceasta analiza TSH am primit-o astazi si sunt ingrijorati, caci e foarte crescuta… Va multumim din suflet ca ne sunteti alaturi in aceste momente grele!

  2. Buna ziua,
    Am 26 ani, 72 kg, 1.70m, insarcinata in 11 saptamani si 4 zile si la ultimele analize efectuate am descoperit valori marite ale TSH-ului, dupa cum urmeaza:
    24.02.2015: FT4-II:13.80 (interval normal 12.00-22.00), TSH:5.42 (interval normal: 0.270-4.20)
    02.03.2015: TSH:6.89 (interval normal: 0.270-4.20)
    Medicul endocrinolog a pus diagnosticul de hipotiroidism subclinic, tratament cu euthyrox 0.25 mg 6 zile/sapt, Seleniu 100 gr/zi 15 zile/luna, Coenzima Q10 zilnic.
    10.03.2015: ecografie tiroida: lob drept: diametru transvers=18mm, diametru antero-posterior=14.9mm, diametru longitudinal=52mm, volum=7.3cc,ecostructura omogena; lob stg: diametru transvers=19.2mm, diametru antero-posterior=15.4mm, diametru longitudinal=50mm, volum=7.78cc,ecostructura omogena; istm tiroidian=1.9mm, ecostructura omogena; la examenul doppler color, vascularizatie mult crescuta, fara adenopatii latero-cervicale vizibile ecografic.
    La medicul endocrinolog revin peste 6 saptamani, cu repetare TSH si ATPO.
    Fac mentiunea ca pentru sarcina urmez tratament cu Clexane 0.2 zilnic, Aspenter luni, miercuri, vineri, Acid Folic, Vitamina e, Cetebe, Femibion, Magne B6, Utrogestan ovule, plus tratamentul de la medicul endocrinolog.
    Credeti ca rezultatele acestor analize pot influenta sarcina si evolutia bebelusului.
    Va multumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.