Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (2093)

July 26, 2020

Maria:

Buna ziua,

Ma numesc Maria, 42 ani, fara cazuri de afectiuni tiroidiene in familie si in urma analizelor repetate anual din 2017 pana acum am primit urmatoarele rezultate:

Feb 2017 – FT4 10.52 (val ref 10.60 – 22.70) si TSH 3.11 (val ref 0.27 – 4.20)
Mart 2017 – FT4 10.23 (val ref 10.60 – 22.70) ecografie tiroida in parametri normali
Mart 2018 – FT4 10.11 (val ref 10.60 – 22.70) si TSH 3.61 (val ref 0.27 – 4.20)
Mai 2018 – FT4 09.59 (val ref 10.60 – 22.70) si TSH 2.74 (val ref 0.27 – 4.20)
Mart 2019 – FT4 09.54 (val ref 10.60 – 22.70) si TSH 2.78 (val ref 0.27 – 4.20)
Feb 2020 – FT4 09.06 (val ref 10.60 – 22.70) si TSH 2.29 (val ref 0.27 – 4.20)

Ft4 continua sa scada constant, in vreme ce TSH ramane stabil. Crestere constanta in greutate (2 kg anual). Raspunsul medicului a fost “nu aveti sa de ce va ingrijorati”. Ce ar trebui sa fac in continuare?

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2092)

Tudoran Mariana:

Bună ziua și vă mulțumesc din suflet, pentru răspunsul dvs de la 2085.
Revin cu un rezultat la o puncție tiroidiana cu ac fin:
S-au examinat doua frotiuri
Aspecte citologice cu bogat infiltrat inflamator polimorf
Cu relativ rare polimorfonucleare neutrofile
Și frecvente trame fibroconjuctive
Cl. Evaluare citologică pe material tisular prin puncție aspirativa din adenopatia LCD…Aspectae citologice sugestive, pentru cel mai probabil proces reactiv/ inflamator.
Nu.L. ne-a sugerat: ” dacă continua suspiciunea clinică de proliferere tumorală, pentru acuratetea diagnosticului, se recomanda biopsie excizionala.
La eco, a doua opinie a spus ca, are aspect oval adenopatic prezent.
Domnul doctor chirurg, a spus sa îl opereze dar, cel oncolog a spus , sa nu se opereze.
El tușește din nou, cum era înainte de operație (carcinom papilar operat și radioiodotratat)
Transpirații nocturne
Specific, tusea este cu expectorații.
Va rog, sa ne sugerați dvs, din punctul dvs de vedere, cum sa procedăm.
Mulțumim , din suflet.
Vă mulțumim, pentru ceea ce faceți pentru noi, pacienții!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2091)

Dusciuc Elena:

Buna ziua,baiatul meu a fost operat in 2016 de carcinom papilar varianta foliculara ,a facut terapia cu iod 131,si a luat novotyral di 2016 pana in octombrie 2019.In tot acest timp tireoglobulina era 0,04d dar si tsh 0,04.La inceputul anului 2019, a slabit foarte mult iar medicul i-a recomandat inlocuirea novotyral cu eutyrox,si marirea tsh.analizele facute saptamana trecuta cu tratament eutyrox 100 sunt TSH 0,293 , tireoglobulina <20,ft4 1.60,anticorpi tireoglobulina 1.90.Va rog sa-mi spune-ti daca este o recidiva a bolii si daca am facut o greseala trecand de la novotyral la eutyrox.Baiatul are 20 de ani .

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2090)

July 19, 2020

Nitu Elena:

Buna ziua. Sufăr de tiroida autoimuna din 2014. Iau 100 mg Euthyrox zilnic. Ultimele analize arata un TSH de 1.79,Ft4 in limite normale si ATPO aproape 400. De mai bine de 2 ani am extrasiatole. Am fost la multi cardiologi. Toti imi dau betablocante. Pulsul meu este între 65 și 75 btm.Tensiunea 13/8; 13/9. In prezent,la sugestia dnei dr. Endocrinolog iau concor de 2,5. Tensiunea este 12/8, pulsul 65,dar extrasiatolele au ramas. Ma puteti ajuta? Am ajuns la disperare. Cardiologul spune că inima este sănătoasă. Dar de ce nu pot scapa de extrasistole? Multumesc anticipat.

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2089)

Ana Simion:

Bună ziua! Vă rog, mă puteți ajuta cu un sfat și o interpretare a analizelor efectuate în data de 07.07.2020. Sunt diagnosticată cu “Tiroidită multinodulară”. Vă mulțumesc anticipat!
FT3= 3,61. (1,88-3,18)
FT4= 0,80 (0,70-1,48)
TSH= 2,1036. (0,35-4,94)
ATPO= 0,52. (0,00-5,61)

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2088)

Dana B:

Buna ziua!
Este vorba de mama mea, de 80 de ani.
In urma unei tahicardii aparuta acum o luna si jumatate am fost cu ea la cardiolog. Dupa o ecografie cardiaca a zis sa se uite un pic si la tiroida; a observat ceva noduli. I-a dat sa faca o serie de analize, banuind ca acea tahicardie vine de la glanda.
Rezultate: TSH <0,004; FT4 2,31; ATPO 426.
Este programata la endocrinolog dar pana atunci ma puteti lamuri cam ce poate avea la varsta asta??
(Holterul a inregistrat si 168 batai/min)
Multumesc anticipat!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2087)

Hatisi Alexandral:

Bună ziua
Daca am fost depistata cu un nodul de dim. 42/19 mm, hipoecogen pe lobul stg, plonjat retrosternal,imprecis delimitat, ce nu poate fi exp
lorat ecografic complet. Analizele la anti tiroglobulina sub 10.68ui/ml,antiTPO 21.
85 ml, iar Tg 13.65 ng/ml. Ce investigații se fac în continuare scintigrafie sau Ct

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2086)

Panfil Carmina:

Buna seara!

Am descoperit cand eram insarcinata in 9 saptamani ca am ceva probleme la glanda tiroida in urma unor analize unde mi a iesit TSH ul usor marit.In 25.04.2019 TSH ul avea valoarea de 4.1369 uUl/ml (0.3500-4.9400).

Am fost la o consultatie la endocrinologist si am facut urmatoarele analiza in 06.05.2019 Ac anti TPO 36.31 Ul/mL( 0-5.61 Ul/mL), Anticorpi anti tiroglobulina 6.49 ul/ml(0-4.11 ul ml),FT4 0.84 ng/dl (0.70-1.48 ng dl).

Acesta a fost diagnosticul pus de dictor:
M-am uitat peste analize.
Datorita faptului ca anticorpii sunt mari, se confirma diagnosticul de tiroidita cronica autoimuna, asa cum m-am gandit cand am vazut ecografic.
Recomand sa incepeti urm tratament: EUTHYROX 25 microg/zi, 1 tb/zi, dimineata cu 30 de minute inainte de micul dejun, pe stomacul gol, cu apa.
Ne revedem peste o luna de la inceperea tratamentului , cu dozare din sange TSH si FT4. Anticorpii ne-au ajutat pentru diagnostic, si nu e necesar sa ii mai repetam.

Am urmat tratamentul pana in urma cu aprox 10 zile, nu am gasit euthyrox in farmaciile din orasul meu pana azi caand am fost si la analize.
Rezultatele analizelor facute azi sunt: TSH 39.5 uul/ml(0.4-4 uul ml)
FT4 0,570 ng dl(0.8-1.8 ng dl), Ac anti TPO 151.87 ul ml(0-5.61ulml),Anticorpi anti tiroglobulina 41.78 ul ml(0-4.11 ul ml)

Sa continui cu euthyrox de 25 sau aar trebui marita doza sau schimbat tratamentul? Multumesc!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2085)

Tudoran Mariana:

Bună ziua și vreau să vă mulțumesc pentru răspunsul de la pacientul 2078.
Revin acum cu ecografia soțului și despre care, nu am înțeles nimic!
Status posttiroidectomie, postradioiodoterapie.,loji tiroidiene neomogene cu numeroase imagini de granuloame de fir, fara țesut tiroidian vizibil ecografic. Interjugulocarotida stâng 1/3 medie 2 imagini limfogg de 20.9/5.8/14.7mm, (CC/ap/tr) cu corticala heterogenă, fara imagine hilara, cu semnal power Doppler neomogen, crescut anarhic la nivel cortical și și capsulat. Aspect sugestiv pentru posibile modificări secundare limfoganglion are și respectiv de circa de 13.8/4.8/10.7mm cu corticala omogenă, hol vizibil cu semnal Doppler color vizibil discret hilar aspect reactive și inflamație nespecificata.
Vreau să știu dacă, a recidivat carcinomul papilar tiroidian multifocal.
Va mulțumesc!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2084)

July 4, 2020

Spulber Giorgiana:

Buna seara,ma numesc Giorgiana, am 37 ani, am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna in urma cu 5 ani cand intampinam greutati in a ramane insarcinata.Diagnosticul s.a pus pe un ATPO de 71, dublu fata de cat era normal.TSH.ul si FT4 si T3 fiind in limite normale.Nu am luat niciun tratament.De atunci am nascut 2 copii intre ei fiind 1 an si jumatate diferenta.Sarcinile au survenit in mod natural.Mi.am controlat aproape lunar in timpul sarcinilor valorile hormonilor tiroidieni care s.au mentinut in limite normale, cu exceptia catorva luni dupa nasterea primului copil cand TSH.ul scazuse foarte mult dar la recomandarea d.voastra am mai asteptat cateva luni, timp in care s.a reglat.Am alaptat primul copil pana l.am nascut pe celalalt si am continuat cu al doilea.Inca alaptez,de aproape 4 ani in total.De 5 ani nu mi.am repetat ATPO.ul iar zilele trecute mi.am facut analizele si au iesit urmatoarele rezultate: ATPO 459 ui/ml ( 0-34), TSH 2,27micro ui/ml(0,27/4,20),FT4 1,47 mg/dl(0,82-1,77).Ce imi recomandati sa fac in continuare avand ATPO.ul asa mare.Ca si simpome ma simt uneori obosita,mi.a cazut parul mult,mi.e greu sa pierd kilograme si nu ma pot concentra.In familia mea nu e nimeni diagnosticat cu tiroidita autoimuna si desi mama mea are ceva semne nu si.a verificat niciodata tiroida.Multumesc mult.

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2083)

Anda:

Buna seara,

Sufar de tiroidita autoimuna de 5 ani. Ultimele analize le-am facut la inceputul lunii, pentru ca incepusem sa am insomnii si palpitatii- am mai avut un episod cu palpitatii la incepyturile tiroiditei, care au disparut dupa un timp, sub tratament.
Inainte aveam doar ATPO crescut – 170 ul/ml ( <34) ,
acum am:ATPO 841.21 ul/ml (<5.61), TSH 8.406 microUl/ml,T3 2.31 pg/mL (o.35-4
.94) si T4 0.77ng/dL.
Dupa ultimele analize, am ramas pe doza de 50 de Euthyrox, am.luat Medrol 1/zi ×10 zile, Calmogen dimineata si seara. Din cauza extrasistolelor, am.luat si Soltalol 40mg/zi. Extrasistolele nu au incetat nici acum, dupa o luna, asa ca am.consultat un alt endocrinolog care mi a marit doza la 75 Euthyrox, dar pt extrasistole mi a spus sa consult un cardiolog ca sa aflu si daca mai e necesar sa iau Soltalol. Medicul de dinainte spune ca vizita la.cardiolog este inutila, stiind istoricul, pentru ca extrasistolele sunt date de Hashimoto.si sa il iau pana dispar.
Sunt debusolata, acestea nu dispar. Ce parere aveti? Cand ar trebui sa.simt o diferenta datorata schimbarii tratamentului? Multumesc!

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2082)

Doina:

Buna ziua!

Intrebarea Doza de eutyrox trebuie modificata ? Ce pot face cu lipsa de calciu ?

Multumesc

Femeie, 54 de ani ,in 2015 diagnostic CARCINOM tiroidian foliculo-papilar ,operat prin tiroidectomie totala.Mixedem postterapeutic .

Tratament Eutyrox 100 L,M,M,V,S si 50 J,D
Calcidin 1-1-1
600×3 /zi

Analize 17.06.2020 dupa 2 sapt de intrerupere tratament eutyrox

TSH 25,187 uUI/ml 0,5-7,3uUI/ml
FT4-chemiluminiscenta 0,34 ng/dl 0,6-1,2ng/dl
TG ( tiroglobulina) 0,15 Valori normale: 3.5-77 ng/mL
Parathormonul seric(PTH) – 7,58 pg/m 12-88 pg/ml

Anti tiroglobulina 4,41 0-4 UI/ml
Calciu ionic seric 0,85 mmol/l 1.16-1.32mmol/
Calciu 8,06 mg/dl 8.6-10.3 mg/dl
Magneziemie(Mg)1,52 mg/dl 1,6-2,6mg/dl
Colesterol 269 mg/dl 109-202mg/dl
Trigliceride serice 150,0 mg/dl 40-140 mg/dl
Creatinina 1,22 mg/dl 0.5-1.1mg/dl

Multumesc
Doina

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2081)

Raicu Elena:

1. * 25-OH-VITAMINA D
– Ser – Chemiluminiscenta (Cobas 6000)
17.96 ng/ml 
Deficienta: 0-20 ng/ml
Insuficienta: 21-29 ng/ml
Normal: >=30 ng/ml
2. * ANTICORPI ANTI-TIROGLOBULINA
– Ser – electrochemiluminiscenta (Cobas 6000)
27.88 UI/mL  0 – 115 / UI/mL
3. ANTICORPI ANTI-TPO ( ATPO )
– Ser – electrochemiluminiscenta (Cobas 6000)
9.84 UI/mL  0 – 34 / UI/mL
4. CORTIZOL
– Ser – electrochemiluminiscenta (Cobas 6000)
267.2 nmol/l  AM cortisol: 171 – 536 nmol/l
PM cortisol: 64 – 327 nmol/l
5. ESTRADIOL
– Ser – electrochemiluminiscenta (Cobas 6000)
61.91 pg/mL 
Barbati: 25.8 – 60.7 pg/ml
Femei:
Faza foliculara: 12.4 – 233.0 pg/ml
Faza ovulatorie: 41.0 – 398.0 pg/ml
Faza luteala: 22.3 – 341.0 pg/ml
Post menopauza: 30000.0 pg/ml
6. FSH (HORMON DE STIMULARE FOLICULARA)
– Ser – electrochemiluminiscenta (Cobas 6000)
7.38 mIU/mL  Femei:
Faza foliculara: 3.5 – 12.5 mIU/ml
Faza luteala: 1.7 – 7.7 mIU/ml
Faza ovulatorie: 4.7 – 21.5 mIU/ml
Buna ziua…ma puteți ajuta cu o interpretare…analizele sunt făcute în a 3 zi a cm…mulțumesc

Raspuns:

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii