Răspunsuri la întrebări (2110)

Barbu Cosmin Ionut:

Buna ziua,
Am o fetita de 11 ani care pe fondul unei perioade de crestere accelerata i-au aparut niste vergeturi deasupra unu genunchi si pe fese. Am mers la un endocrinolog care ne-a recomandat o serie de analize. Le-am facut azi si am ramas inmarmurit si distrus psihic.
TSH 1,817 interval 0,28 – 4,3
FT4 0,83 interval 0,89 – 1,37
TPO 276,28 interval <5,61
Anti-tiroglobulina 172,81 interval 200
Calciu ionic 4,09 interval 4,2 – 5,2
Calciu total 10,2 interval 8,8 – 10,8
Vitamina D 19,5 interval optim >30,
PTH 32,4 interval 11 – 67
Cortisol seric 9,4 antemeridian interval 3,7 – 19,4
Avem programare la endocrinolog insa va rog sa ma ajutati cu o opinie deorece simt ca imi pierd mintile. Va fi ok copilul meu? Cit ii va dauna afectiunea in viitor? Ce putem face pentru ea?

Raspuns:

  • valoarea crescuta a ATPO arata o tiroidita autoimuna, o afectiune foarte frecventa; e drept, apare mai rar la copii, dar sunt destule cazuri si la aceasta grupa de varsta;
  • nivelul TSH este normal, deci tiroidida functioneaza normal; valoarea usor subnormala a FT4 nu cred ca reflecta realitatea, cel mai probabil nu sunt adaptate limitele pentru varsta;
  • asta inseamna ca, la acest moment, nu e nevoie decat de supraveghere, fara tratament; e bine ca investigatiile sa fie completate si cu o ecografie de tiroida;
  • nu e nimic grav, boala trebuie doar urmarita si tratata cand va fi cazul; cu un management medical corect, copilul nu va avea nicio problema; in orice caz, nu e motiv sa fiti „distrus psihic”;
  • vergeturile trebuie vazute de endocrinolog, dar, cel mai probabil, sunt legate de cresterea in inaltime/greutate;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (2110)”

  1. Barbu Cosmin Ionut

    Buna ziua,
    Va multumesc foarte mult pentru raspuns!
    Am sa incerc o programare la Parhon desi nu vreau sa o tracasez cu n consultatii, prefer sa nu stie ca are o problema desi isi da seama si din comportamentul meu care nu mai e la fel. Din pacate nu am cum sa fug de lucrurile astea aduse de viata, nu ma pot retrage, faptul ca nu se manifesta clinic vreun simptom ma ajuta sa merg inainte, de fapt singurul drum in viata. Va multumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.