Lună: octombrie 2020

Despre categorie


Secţiunea de Răspunsuri la întrebări este partea cea mai dinamică a blogului, locul unde în fiecare zi o problemă de patologie tiroidiană este lamurită. Miile de cititori care au primit răspunsuri până acum reprezintă un argument puternic pentru utilitatea acestei idei.

Vă invit să căutaţi în aceste postări, este foarte posibil ca propria dumneavoastră problemă sau îngrijorare să-şi găsească răspunsul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vă rog să adresaţi întrebarea conform regulamentului de aici sau să veniţi la clinică pentru un consult.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (2124)

Coman Valentina:

Bună ziua, domnule doctor! De curând am primit diagnisticul crunt de carcinom papilar. Am fost operata în septembrie, mi s a scos jumătate de glanda, deoarece punctia cu ac fin nu arata ca ar fi ceva grav. Am făcut 2 punctii prima bethesda 2 su următoarea asemănătoare, bethesda 3. Acum am înțeles ca trebuie sa se reintervina, ca sa fie scos tot țesutul. V am cunoscut în spital când ati venit la o pacienta care era cu mine în salon. Va rog ajutați ma cu interpretarea biopsiei. Carcinom papilar sclerozant,focar neincapsulat,LST 3/2,5,cu celule de tip oxifil,invaziv marginal pe fronturi multiple,multiple arii de invazie limfovasculara si perivasculara.
Parenchim adiacent anzifolicular cucepitelii cubice si plate.
Un limfoganglion perilobar st ocupat integral de o metastaza izostructurala si doi limfoganglioni periistmici cu aspect reactiv. Pt3, pn1a,str,r1lv1pv1.
Va mulțumesc mult!

Raspuns:

  • rezultatul arata, intr-adevar, o forma de cancer tiroidian diferentiat (formele cele mai frecvente si tratabile);
  • din cauza (1) tipului histologic ceva mai agresiv (sclerozant cu celule de tip oxifil), (2) invaziei marginale si limfovasculare si (3) prezentei unui ganglion limfatic infiltrat malign, este OBLIGATORIE interventia de totalizare, adica de indepartare a restului tiroidei;
  • inaintea reinterventiei este indicata o ecografie de regiune cervicala efectuata cu mare atentie; daca se identifica alti ganglioni limfatici suspecti, acestia vor trebui de asemenea indepartati in cursul operatiei;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2123)

Larisa:

Bună ziua,

De 7 ani sunt diagnosticată cu tiroidă Hashimoto. În urmă cu 2 luni jumătate am născut și alăptez, recent, s-au produs câteva modificări asupra tiroidei. Am dat în cealaltă extremă și am fost diagnosticată cu hipertiroidism. Ca și valori: TSH 0,005, FT4 30, T rab <0.8.
Am primit ca și tratament Thyrozol, dar nu am început încă tratamentul.
Am câteva nedumeriri pe calea aceasta:
1. Afectează Thyro[z]olul lapele? Dacă da, cum?
2. Tratamentului/boala poate afecta copilul în vreun fel?
3. Ca și diagnostic final am primit hipertiroidism cu Hashimoto. Este posibil așa ceva?

Mulțumesc

Raspuns:

  1. da, Thyrozol-ul trece in lapte si poate afecta copilul; totusi, acest risc este neglijabil la o doza zilnica de pana la 10-15 miligrame, mai ales daca medicamentul e luat o singura data pe zi, seara, eventual dupa ce laptele pentru masa de noapte sau dimineata este extras inainte de administrare;
  2. in cazul hipertiroidiei la mama, hormonii tiroidieni in exces nu se elimina prin lapte in cantitati suficient de mari pentru a produce efecte asupra copilului;
  3. este posibil ca tiroidita autoimuna (Hashimoto) sa vireze catre boala Basedow (adica hipertiroidie), amandoua fiind afectiuni autoimune; o alta posbilitate este o faza de distructie tiroidiana accelerata aparuta dupa nastere, cu eliberare de hormoni stocati si analize ca de hipertiroidie; in aceasta a doua situatie, care e tranzitorie, tratamentul este de control al simptomelor si nu cu Thyrozol; nivelul normal al TRAb sugereaza la dvs mai degraba aceasta varianta; masurarea nivelului T3/FT3 poate ajuta endocrinologul sa discearna intre aceste doua situatii;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2122)

Rogoz:

Buna ziua! Mama mea în varsta de 65 de în urma unui control cardiologic i s-a recomandat sa-şi faca analize la tiroida. În urma ananlizelor a rezultat astfel:
Colesterol total -237.89mg/dl (moderat crescut 200-230mg/dl)
Glicemie – 114.71(74 – 106/mg/dl)
HDL colesterol 54.38mg/dl
LDL Colesterol – 188.64 (160-189 crescut)
Sideremie 10.71qg/dl
TGO/AST 26.55 U/L
TGP/ALT 26.24 U/L
Trigliceride 212.91mg/dl (200-499 crescut)
Anti-TPO – 1.5 ul/ml (9)
FT 4 – 0.80 ng/dl (0.61-1.12ng/dl)
TSH 9.928 µUl/ml (0.38-5.33/µU/ml)
În urma rezultatelor a mers la un control endocronologic i s-a făcut un ecograf i s-a pus diagnostic de gusa polinodulara si tratament cu eutirox.
După 6 saptamani de tratament cu eutirox şi sortis , rosucard pentru colesterol rezultatul analizelor a fost astel:
Hemoglobina glicozilată – 6.16 %(5.7 – 6.4% risc crescut de a dezvolta diabet)
TSH 4.141 µUl/ml (0.55-4.78/µUl/ml)
Anti-Tiroglobulina – <20.0 Ul/ml (<40Ul/ml )
Calcitonina – 66.6pg/ml (<5pg/ml)
Vă rog sa ne dati un raspuns pe noi ne-a speriat valoarea calcitoniei şi daca este nevoie de operaţie.Va multumesc!

Raspuns:

  • calcitonina este, intr-adevar, destul de crescuta pentru a ridica suspiciunea unui carcinom medular;
  • primul pas trebuie sa fie repetarea acesteia la un alt laborator, cat mai de incredere; o valoare similara ar trebui sa duca catre un consult chirugical si o reevaluare ecografica tiroidiana (pentru a se incerca identificarea unui nodul/unor noduli suspecti si a unor eventuale adenopatii suspecte la nivelul gatului);
  • in anumite situatii poate fi indicata punctia tiroidiana pentru o confirmare citologica; cu toate astea, de regula, in asemenea situatii se merge catre chirurgie;
  • daca intr-adevar e vorba de un carcinom medular, la o asemenea valoare a calcitoninei boala este aproape sigur limitata la tiroidia si, cu ajutorul unui chirurg cu experienta, sansele de vindecare completa prin operatie sunt foarte bune;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2121)

Teodora:

Buna ziua! Am 23 ani si in urma cu 2 luni jumatate am decis sa imi fac un consult endocrinologic de rutina, desi nu aveam niciun simptom (mama are noduli, dar functie tiroidiana nu ii este afectata, asa ca am vrut sa verific daca o mostenesc). In urma analizelor de sange care au fost efectuate in ziua a 3-a a mentruatie am avut urmatoarele probleme, celelalte teste iesind normal: TSH 9,38 [0,27-4,2], FT4 10,7 [12-22], 245,4 LDL colesterol [60-100] – tatal meu sufera de hipercolesterolemie. Ecografia tiroidiana a iesit normala, neavand noduli. De asemenea, tin sa mentionez ca sufar de anxietate, iar in momentul analizelor, erau sub tratament cu Serodeps 10mg si Xanax 0,25. Mi s-a pus diagnosticul de hipotiroidism si mi s-a dat Euthyrox de 50 (in prima saptamana am luat o jumatate de pastila, a doua saptamana o pastila, iar apoi o pastila jumate). La inceput nu am simtit nimic, dar dupa 4 saptamani in care am luat doza de 75, am inceput sa ma simt rau (durere de cap, ameteala, greata, senzatia de caldura in organism, sete, palpitatii) asa ca am decis sa ma duc din nou la un control. In ziua respectiva nu luasem Euthyroxul, pulsul era 12, tensiune 14 cu 8, asa ca tot in aceeasi zi mi s-au efectuat din nou analizele de sange: FT4 13,8 [12-22], TSH 1,73 [0,27-4,2] (mentionez si ca tratamentul psihiatric cu serodeps si xanax fusese oprit, in urma inceperii psihoterapiei). Endocrinologul mi-a recomandat sa continui cu acea doza, deoarece simptomele nu sunt cauzate de tratament, insa imi este teama sa incep sa iau iar acele pastile (am 4 zile de cand le-am oprit iar simptomele au disparut). As avea nevoie si de o a doua parere. Multumesc anticipat!

Raspuns:

  • raportat la analizele initiale, in special la valoarea TSH, recomandarea de tratament cu Euthyrox a fost corecta; de altfel, normalizarea TSH-ului atesta acest lucru (nu conteaza ca nu ati luat medicamentul in ziua recoltarii analizelor);
  • daca la ecografie nu s-a evidentiat un aspect de tiroidita autoimuna, masurarea auto-anticorpilor specific (ATPO si Ac anti-tiroglobulina) poate fi indicata; in acest fel se va stabili cu certitudine cauza hipotiroidiei;
  • este destul de improbabil ca simptomele enumerate sa fie cauzate (doar) de tratamentul cu Euthyrox; o solutie poate fi reluarea cu o doza mica (de exemplu 25 micrograme/zi), urmata de cresterea foarte lenta a dozei zilnice, cu cate 12.5-25 micrograme la fiecare saptamana, pana la atingerea celor 75 micrograme/zi;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2120)

Corina Simona:

Buna ziua, Sunt insarcinata in 13 saptamani, iar rezultatul analizelor FT4 este 0,84 interval referinta (0,5-1,4);
TSH este 10,08 interval referinta (0,5-7,3), acesta fiind destul de marit.
Istoricul meu medical pe parte de tiroida este ca in urma cu aprox 8 ani mi s-a scos in intregime glanda tiroida, avand diagnosticul microcarcinom tiroidian, vindecat si scos din evidentele Ongologie Cluj de aprox 3 ani. Mentionez ca mai am un copil perfect sanatos in varsta de 5 ani. Dupa ce am fost declarata sanatoasa, doza de Eutyrox a fost 6 zile 100 um si o zi 125 um.
Cand am aflat ca am ramas insarcinata din nou, am marit din proprie initiativa medicamentatia cu inca 25 um, adica 5 zile 100 um si 2 zile 125 um. Rezultatele de mai sus sunt date de ultima medicamentatie marita. Va rog sa-mi spuneti cat trebuie sa fie corecta doza de eutyrox? Tin minte ca doamna dr. Piciu Doina de la Cluj imi marea in fiecare trimestru de sarcina doza (la prima sarcina). Multumesc din suflet

Raspuns:

  • intr-adevar, TSH-ul este prea mare pentru sarcina, mai ales pentru prima jumatate a acesteia;
  • doza de Euthyrox ar trebui crescuta imediat la 150 mcg/zi, in fiecare zi; aceasta e o sugestie pana ajungeti la un consult endocrinologic propriu-zis; in functie de alte elemente, medicul dvs poate recomanda o schema (usor) diferita;
  • analizele (TSH, FT4 și T4 total) ar trebui repetate dupa 4 saptamani;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2119)

Dana:

Buna ziua, am 36 de ani si in urma unor analize de rutina am TSH 0,013 (val normala: 0.55-4.78). T4 libera valoare normala – 1.1 (interval: 0.89-1.76). Ieri am primit analizele, este prima data cand imi ies modifcate desi le fac anual. Nu am cazuri in familie de boli de tiroida. Nu am simptome. Am niste palpitatii, dar le am de cand eram adolescenta in perioadele de stress (am fost la cardiololog in trecut si mi-a zis ca este pe fond neurovegetativ).. magneziu, calciu, vitamina D, potasiu, sodiu sunt in limite normale.
Pana ajung la consultatie, imi puteti spune o opinie pe baza celor transmise? Va multumesc!

Raspuns:

  • nivelul subnormal al TSH arata de regula un exces de hormoni tiroidieni; in acelasi timp, poate fi si o modifcare tranzitorie, ca raspuns la factori extra-tiroidieni; diferenta e foarte importanta: hipertiroidia propriu-zisa trebuie tratata si urmarita pe termen lung, pe cand o supresie tranzitorie a TSH necesita doar supraveghere pana la normalizare, fara vreo interventie;
  • daca nu sunt simptome si accesul la endocrinolog nu e facil in aceasta perioada de pandemie, se pot repeta peste 2-3 luni, completate cu T3, ATPO si TRAb (tot analize de sange);
  • daca vreti sa lamuriti situatia acum, aceleasi analize se pot face in perioada urmatoare, urmate de consult endocrinologic si eventual ecografie de tiroida;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2118)

Andrei Z:

Buna ziua domnul doctor.
De la 14 ani am fost diagnosticat cu tiroida autoimuna,in prezent am 18.
Doresc sa aflu daca problema asta cu tiroida ma poate afecta in a slabi sau a pune masa musculara.
Iau eutyrox de 50 de L-D si detrical 1000,FT4 il am in limite normale si TSH a scazut de la 32 la 6.30.
O zi buna

Raspuns:

  • tratamentul cu Euthyrox trebuie ajustat astfel incat TSH (in primul rand) si FT4 sa fie in limite normale; un TSH de 6.3 µUI/ml este, dupa majoritatea laboratoarelor, usor peste limita superioara de normal; deci, probabil ca doza va mai trebui modificata de medicul endocrinolog;

  • daca tratamentul e adecvat si boala e corect monitorizata (pe termen lung, nu doar cateva luni sau 1-2 ani), nu vor fi probleme legate de pierderea in greutate sau cresterea masei musculare;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2117)

Popescu Martha:

Buna ziua. Avem o fetita de 1 luna. Deoarece isi tine mereu limba afara i s-au facut analze repetate de sange. In urma analizelor a avut urmatoarea evolutie:
varsta 6 zile 13 zile 21 zile 1 luna
TSH 7,761 9,14 8,03 4,49
FT3 3,41 5,2 – –

FT4 2,15 1,81 1,20 1,11
tratament cu accutyrox este necesar? Va intreb deoarece pediatra a zis sa nu ia niciun tratament iar dr endocrinolog a zis sa ia doza de 5 micrograme/kg corp ? Fetita are acum 4 kg. Multumesc pt un raspuns.

Raspuns:

  • rezultatele (TSH si FT4) par in limite normale, raportate de la etapa de nou-nascut; totusi, interpretarea corecta se face strict in functie de limitele exacte si adaptate pentru varsta respectiva ale laboratorului care le-a efectuat;
  • in aceste conditii, probabil ca recomandarea endocrinologului a fost mai degraba o masura de precautie, pentru un eventual deficit subtil de hormoni tiroidieni;
  • recomandarea mea este de face un consult de a doua opinie intr-un centru de referinta, la un endocrinolog specializat in patologia pediatrica;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (2116)

Marian I:

Buna ziua,
Pacient femeie varsta 67 ani. Rezultat ecografie:
Lob drept: Diametre 49,13,16 mm Cu un volum de 5,44 cm cu ecostructura neomogena prin prezenta de mai multi noduli cu forme si dimensiuni variabile de pana in 9mm. Unii hipoecogeni, altii heteroecogeni,nevascularizati.
Lob stang: Diametre 38,8,12 mm. Cu un volum de 1.98 prezentand la polul superior un nodul hipoecogen de 8/4mm.
Istm Diametru antero-posterior 3 mm omogen
Diagnostic Gusa polinodulara
Nu are alte simptome gen transpiratii sau dureri… Are dureri de picioare (are osteoporoza).
Ar trebui sa ma ingrijorez? Este vorba despre mama mea si este cam speriata de doctori.

Raspuns:

  • in esenta, nodulii tiroidieni mai mici de 10 mm nu pun probleme si necesita doar monitorizare ecografica;
  • conditia este ca functia tiroidiana sa fie normala (adica TSH si FT4 in limite); in functie aspectul ecografic, poate fi indicata si masurarea calcitoninei, care e un marker tumoral; in plus, avamd in vedere aspectul global neomogen, in special in lobul drept, as recomanda si masurarea auto-anticorpilor (ATPO si Ac anti-tiroglobulina);
  • in functie de toate aceste investigatii, medicul endocrinolog va decide daca e nevoie de vreun tratament sau doar de monitorizare;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii