Răspunsuri la întrebări (2133)

Flavia:

Bună seara! Am 30 de ani și sunt însărcinată în 7 săptămâni și 3 zile. Anul trecut în luna mai, am fost diagnosticată cu hipotiroidism și de atunci sunt sub tratament cu Euthyrox de 25. După ce am aflat de sarcină, la 5 săptămâni mi-am făcut analize pentru glanda tiroidă și am avut aceste rezultate: Tsh – 2.277, Ft4 – 12,64, ATPO – 0,49.
Am repetat analizele la 6 săptămâni: Tsh – 2.651, Ft4 – 13,6, ATPO – 0,38
Privind aceste analize, doamna doctor enocrinolog la care am fost în 5 noimbrie, a spus că nu trebuie să îmi fac griji pentru sănătatea bebelușului, să continui cu doza de 25 și că ne mai vedem pe 15 decembrie.
Printre analizele cerute de doamna doctor ginecolog pentru primul trimestru de sarcină, au fost și cele pentru tiroidă. La 7 săptămâni au fost următoarele rezultate: Tsh – 3,742, Ft4 – 13.
Având în vedere ce repede crește Tsh-ul de la o săptămână la alta, este în regulă să merg la doamna doctor doar în decembrie? Nu trebuie mărită doza mai repede? Mă gândesc doar la sănătatea bebelușului, nu aș vrea ca sănătatea lui să fie afectată din cauza tiroidei mele. Vă mulțumesc mult!

Am uitat să scriu valorile normale: Tsh: 0,35 – 4,94; Ft4: 9,009 – 19,040, ATPO: 0 – 5,61

Raspuns:

  • in marea majoritate a cazurilor, in hipotiroidie, doza de Euthyrox se creste pe timpul sarcinii, de multe ori imediat ce aceasta se confirma;
  • si in cazul dvs probabil ca varianta cea mai prudenta este ca doza sa fie crescuta, cel mai simplu la 50 micrograme/zi, cu repetarea TSH si FT4 dupa 4 saptamani; de retinut totusi ca rezultatele de pana acum au fost in limite, deci fatul nu a fost afectat din cauza aceasta;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (2133)”

  1. Buna ziua. Am 23 de ani si am fost diagnosticata cu boala autoimuna Hashimoto.(recent) Sufar si de Vitiligo de la varsta de 6 ani! Mi am repetat analizele la glanda si anti tpo a iesit enorm de mare. Prima data cand am facut analizele nu era asa de mare (3243,7 ui/ml – <60) e vreo problema?
    Acum iau vitamina b12 ar putea influenta acest tratament? Cauza analizelor proaste ar putea fi si din cauza bolii Vitiligo? Multumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.