Răspunsuri la întrebări (2277)

Florescu Iuliana:

Buna ziua domnule doctor.
Acum cateva luni, am facut in sarcina analizele de sange, la 7 luni de sarcina mi a iesit FT4 0.49, intervalul de referinta fiind 0.61-1.12, apoi la 8 luni de sarcina FT4 a iesit 0.54 intervalul de referinta fiind acelasi 0.61-1.12.
Doctorul ginecolog mi a recomandat consult endocrinologic repetare analize TSH, T3, 4, insa fiind aproape de nastere nu am apucat sa merg.
Intrebarea este daca este de ingrijorat valoarea 0.54 la FT4?
Va multumesc.

Raspuns:

  • este extrem de important cat a fost nivelul TSH; daca a fost normal, e mai probabila o explicatie care tine de tehnica de masurare a FT4 in sarcina si nu de un deficit propriu-zis de hormoni tiroidieni; de aceea, in astfel de situatii se recomanda masurarea T4 total, cu corectarea valorii obtinute in functie de varsta sarcinii; un nivel corectat normal al T4 total, in prezenta unui TSH in limite, ne va linisti in privinta functionarii tiroidei;
  • in plus, se recomanda si masurarea auto-anticorpilor specifici: ATPO si Ac anti-tiroglobulina; valorile crescute indica o tiroidita autoimuna, care necesita atentie si dupa nastere;
  • desigur, daca TSH-ul este crescut, avem de a face cu o hipotiroidie propriu-zisa, caz in care tratamentul este indicat, chiar daca impactul lui este mai redus atat de aproape de termen;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.