Despre categorie


Secţiunea de Răspunsuri la întrebări este partea cea mai dinamică a blogului, locul unde în fiecare zi o problemă de patologie tiroidiană este lamurită. Miile de cititori care au primit răspunsuri până acum reprezintă un argument puternic pentru utilitatea acestei idei.

Vă invit să căutaţi în aceste postări, este foarte posibil ca propria dumneavoastră problemă sau îngrijorare să-şi găsească răspunsul. Dacă acest lucru nu se întâmplă, vă rog să adresaţi întrebarea conform regulamentului de aici sau să veniţi la clinică pentru un consult.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

Despre categorie Read More »

Cuprinsul categoriei

Cuprinsul categoriei Read More »

Răspunsuri la întrebări (1316) + câteva clarificări

Acest raspuns este O EXCEPTIE de la regulile blogului, dar cred ca e nevoie de scurte lamuriri, atat din punct de vedere medical, cat si privind rostul si rolul acestui site.

miau_nella:

Postat pe 2015/04/24 la 11:03 am

I.De ce nu mentionati si faptul ca seleniul ajuta la scaderea ATPO?
Aici sunt doua articole care precizeaza si sursele studiilor care demonstreaza asta: http://jeffreydachmd.com/hashimotos-thyroiditis-and-selenium-part-one-by-jeffrey-dach-md/

si

https://faragluten.wordpress.com/2011/05/13/administrarea-de-selenometionina-in-tiroidita-autoimuna-hashimoto/.

Si un blog cu povestea cuiva caruia Hashimoto i-a intrat in remisie dupa tratamentul cu seleniu si vitamina E:http://hopeforhashimotosdisease.blogspot.ro/2011/04/hop-skip-and-jump-ahead.html (blogul merita citit cap-coada)

II.De asemenea si dieta fara gluten ajuta.
Si niste studii care deomnstreaza o legatura intre boala celiaca si Hashimoto:
1)“A 2010 study in the Journal of Pediatrics found that 11 of 15 children with celiac disease who had elevated thyroid-stimulating hormone levels at diagnosis with celiac saw these numbers normalize after 12 to 18 months on a gluten-free diet.13 The Naiyer study noted that among people with celiac disease, significantly more people have thyroid antibodies before going gluten free than after (37.5% vs. 4.4%). The study also showed a positive correlation between anti-tTG and thyroid antibody titers in patients with active celiac disease.13 The only way to reduce anti-tTG levels is to eat a gluten-free diet. These studies suggest that a gluten-free diet has the potential to improve thyroid function by reducing autoimmune reactions in the body.”

(http://www.todaysdietitian.com/newarchives/110310p52.shtml)

2)”Several studies show a strong link between AITD (both Hashimoto’s and Graves’) and gluten intolerance. [1, 2, 3, 4, 5] The link is so well-established that researchers suggest all people with AITD be screened for gluten intolerance, and vice versa.
What explains the connection? It’s a case of mistaken identity. The molecular structure of gliadin, the protein portion of gluten, closely resembles that of the thyroid gland. “
(http://chriskresser.com/the-gluten-thyroid-connection/)

Si un articol: https://www.hashimotoshealing.com/is-it-ok-to-be-almost-gluten-free/.

Si un forum unde mai multe persoane spun ca le-au scazut anticorpii dupa regimul fara gluten: http://www.celiac.com/gluten-free/topic/100168-thyroid-antibodies-have-disappeared/

si aici comunitate.desprecopii.com/forums/topic/64815-tiroida-tsh-mare/page-6
si

comunitate.desprecopii.com/forums/topic/64815-tiroida-tsh-mare/page-7

comentariile lui mirivili.

Si de la noi… citez: ” in momentul de fata tiroida mea nu mai este hipervascularizata si nici nu mai are zone hipoecogene, hormonii tiroidieni si TSH-ul sunt normale, nivelul anticorpilor a scazut”

(https://faragluten.wordpress.com/2011/03/15/eu-si-tiroidita-autoimuna-hashimoto/)

si inca o sursa: “La finalul verii, dupa 3 luni fara tratament, aveam hormonii la valori perfecte. In primavara dinainte inca aratau ca aveam hipotiroidism. De atunci, de cate ori mi-am facut analizele, au iesit bune. ” (dupa 3 luni fara eutirox insa cu dieta fara gluten, seleniu si vitamina D)

(alexcreste.blogspot.ro/2013/07/despre-hipotiroidism-tiroidita.html)

Si ambele au reusit asta prin dieta fara gluten, seleniu sivitamina D. Studiile(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23337162 si) arata ca exista o legatura intre bolile autoimune si o cantitate scazuta de vitamina D care e fte necesara sistemului imunitar.

Si citez de pe primul blog:”Obiectivul medicilor romani e sa mentina TSH in limite normale, nu sa te faca pe tine sa te simti mai bine.” A

Asta am observat si eu mi s-a prescris eutirox si cam asta e desi ma doboara efectiv starea de oboseala si am capacitatea de concentrare fte redusa insa medicina alopata nu cunoaste alt raspuns pt aceasta stare de oboseala deci ma vad nevoita sa caut si alte surse de informare.

III.Si din proprie experienta am incercat dieta fara gluten(am evitat : grau secara, orz, ovaz ..desi unii zic ca nu contine gluten exista specii conaminate din cate a minteles si atunci n-am consumat nici ovaz). Si am mai luat seleniu 200 mcg cu vit E 400 ui si vitamina D (Alfa D3) de 0.5 mcg de doua ori pe zi. In 7 saptamani mi-au scazut anticorpii ATPO de la 1414 UI/ml la 558 UI/ml si anti-tiroglobulina de la 73.3 UI/ml la 22.5 UI/ml. Si mai iau si un tratament homeopat de la dr imunolog.. nu stiu daca am voie sa ii spun numele.

Insa dupa inca 4 saptamani am refacut analizele dar de data asta au stagnat … ATPO a scazut de la 558 doar la 536 si anti-tiroglobulina a crescut la 25UI/ml. Insa intre timp am cumparat pasta de dinti mentolata(contraindicata in tratamantul homeopat)…deci e posibil sa fie de la asta problema. Intr-o luna o sa vad ce se mai intampla.
Mai mult despre experienta mea cu research-ul pt Hahsi am scris pe acest forum:http://www.kudika.ro/comunitate/forum/view_topic/37405/tiroidita-autoimuna/tiroidita-autoimuna-pagina-7.html

Postat pe 2015/04/24 la 5:43 pm

De ce nu aprobati comentariile ce le-am pus?
Macar daca tot monopolizati acest domeniu web, lastai posibilitatea ca oamenii sa afle si alte metode de tratament in afara de vesnicul Eutirox care nu rezolva problema!

Raspuns:

Comentarii in tonul celor de mai sus au mai fost postate recent pe site si au primit un raspuns la rubrica de comentarii (http://tiroida.ro/?p=617 – a se vedea primele comentarii din josul paginii).

Reiau aici ca nu e vorba de vreo cenzura: sistemul automat de protectie impotriva spamului opreste publicarea directa a comentariilor care contin link-uri (legaturi catre un alt site). De cele mai multe ori acestea sunt comentarii  postate automat, fara nicio legatura cu tema blogului si care fac reclama pentru diverse produse sau servicii. Sistemul opreste zilnic sute de astfel de comentarii false sa apara pe blog. Atunci cand am timp sa verific, dau drumul la publicare comentariilor trimise de cititori reali.

Acum, legat de seleniu si anticorpii din tiroidita autoimuna: exista cateva studii serioase care arata ca anticorpii din aceasta boala pot scadea sub tratamentul cu seleniu. Pe de alta parte NU este inca dovedit ca asta schimba evolutia bolii, necesarul sau nevoia de levotiroxina.

Pentru multi pacienti, valorile foarte crescute ale ATPO si ATGL (anticorpi anti-tiroglobulina) sunt impresionante si  de aceea par a fi cel mai important parametru de laborator al bolii. In aceasta logica, scaderea acestor nivele crescute de anticorpi ar arata tratamentul (mai) eficient al bolii. In realitate, acesti anticorpi sunt utili in cele mai multe cazuri doar la diagnosticul bolii. Eu am intalnit cazuri de titoidita autoimuna si deficit sever de hormoni tiroidieni cu anticorpi in limite normale sau doar usor crescuti, precum si pacienti cu valori foarte mari ale ATPO si ATGL si teste de functie tiroidiana normale (TSH, FT4, T3) care se simt perfect si care sunt in aceasta situatie de ani de zile.

Boala celiaca este o afectiune autoimuna, la fel ca si tiroidita Hashimoto. Din acest motiv cele 2 afectiuni se pot asocia la acealsi individ. La fel ca mai sus, scaderea valorii ATPO si ATGL ca urmare a dietei fara gluten NU inseamana ca evolutia pe termen lung a tiroiditei este influentata.

Cateva lucruri despre TIROIDA.ro, link-urile postate in comentariu si informatiile medicale de pe internet:

1. eu sunt medic endocrinolog (nu „naturopat”, „specialist in medicina alternativa”, homeopat, etc) si ma ocup in mod direct de multi pacienti cu probleme tiroidiene, iar cele scrise de mine pe blog reflecta formatia si experienta mea medicala;

2. stiu ca internetul este locul libertatii absolute de opinie, dar in acealsi timp sunt convins ca nu toate parerile au aceeasi greutate, mai ales cand vorbim de sanatate; in acest context, cand exista tratatate medicale de sute si mii de pagini unde functionarea normala si patologica a sistemului endocrin este descrisa pana la detaliu de gena si molecula, scrise de oameni care isi dedica viata studierii acestor lucruri si care, CEL MAI IMPORTANT, trebuie sa prezinte DOVEZI cand afirma ceva, eu nu doar ca nu pot, dar nici nu am dreptul moral sa pun informatia medicala reala pe acelasi palier de discutie cu parerile postate pe forumuri sau diverse alte site-uri;

3. in domeniul medical al zilelor noastre, schimbarile importante in recomandarile de tratament se fac doar dupa ce studii stricte efectuate pe numere mari de bolnavi DEMONSTREAZA matematic si statistic un beneficiu; se exclud astfel exceptiile, efectul placebo, etc; din punct de vedere medical, testimonialele si „experienta personala” cu o boala sau un tratament NU pot avea valoare si ar fi o mare greseala ca un doctor sa faca recomandari pe baza lor;

4. o sa spun doua lucruri pe care sunt sigur ca pacientii de buna credinta cu tiroidita autoimuna le vor intelege si aproba: a) sa suferi de o boala NU te face expert in acea problema si b) marea majoritate a pacientilor cu hipotiroidie tratatati cu levotiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin) se simt foarte bine sub tratament; este adevarat ca pentru o minoritate acest tratament nu este complet satisfacator, iar o alta parte au simptome cauzate de alte probele necunoscute/nediagnosticate;

5. domeniul web tiroida.ro a fost achizitionat de mine in 2009 conform legilor in vigoare; sunt convins ca sunt destui care ar fi dorit ca la aceasta adresa sa existe un altfel de site, poate chiar un mic focar de „informatie medicala alternativa” privind bolile tiroidiene, eventual si cu o componenta comerciala; acum, chiar daca eu am „monopolizat” acest domeniu web, nimic nu va opreste sa „monopolizati” si dvs unul unde sa va expuneti experienta dobandita pe internet si „sa lasati posibilitatea ca oamenii sa afle si alte metode de tratament in afara de vesnicul Eutirox (sic!) care nu rezolva problema!„;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea

Răspunsuri la întrebări (1316) + câteva clarificări Read More »

Răspunsuri la întrebări (2614)

GABI:

Buna ziua!
Multumesc mult pentru raspunsurile anterioare.
Am o intrebare:
Exista diferenta intre :
microcarcinom papilar sclerozant difuz si microcarcinom papilar sclerozant cu pattern folicular?
Daca da, care este ?
Multumesc!
Sarbatori cu bine!

Bună ziua!
Operata de microcarcinom papilar sclerozant cu patern folicular.
1 doza de iod de 50 la Sanador.
Înainte de iod
TSH – 160
Tg- 1.43 stimulata cu 2 injecții de Thyrogen
ATG- 18
La o distanta de 5 luni de la iod, am refăcut analizele la Sanador
TSH – 0.078
TG- < 0.14
ATG- 8
Tot în aceeași luna am recoltat și la Parhon
TSH – 0.8
TG-0.21
ATG- 16
Eco tiroida – mic rest tisular de 3 mm fără adenopatii laterocervicale.
Înțeleg ca un Tg la Sanador de -<0.14 este considerat nedetectabil…
Însă la Parhon 0.21 …nu este nedetectabil…
Într o parte este detectabil și în cealaltă parte nu…
În ce laborator ar trebui sa ma încred.??
De ce aceste diferențe??
Ce laborator de analize recomandați a avea kiturile cele mai sensibile?
Mulțumesc!

Răspuns:

  • din punct de vedere histopatologic, există trei variante de carcinom papilar sclerozant difuz: papilar (convențional), solid și cu pattern folicular; în privința tratamentului și prognosticului, nu știu să existe diferențe între aceste variante;
  • la Sanador se măsoară Tiroglobulina cu un kit cu sensibilitate înaltă (high sensitive (hsTG) Kryptor); în esență, acesta este superior celor convenționale (confirmat și de experiența cu pacienții mei); nu știu ce kit folosesc acum la Institutul Parhon, dar până în la sfârșitul lui 2022, când am plecat eu, nu exista ceva similar celui de la Sanador; de altfel, nici la alte laboratoare private nu știu să mai existe aceste kit-uri cu sensibilitate înaltă;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96), SANADOR (programări la 021 96 99) și Sphera Clinic (programări la 0751 92 92 92 / 031 00 50 333)

Răspunsuri la întrebări (2614) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2613)

Aurelian:

Buna ziua.Am 39 in iunie, barbat 1,65 si 82 KG
TSH 5,21 VALORI NORMALE 0,27-4,2
FT4 15,5 VALORI NORMALE 12-22
ATPO 221 VALORI NORMALE <34
totusi consider ca imi pot reveni nu e asa grav, doar trebuie sa slabesc, doctorul mi-a recomandat tyrohelp , sau seleniu 100, ce imi recomandati?
Simptomele sunt probleme cu somnul ma apuca pe zi , scaunele foarte greu de evacuat, greu scad in greutate.probleme cu concetrare. Am facut analize la SYNEVO

Răspuns:

  • analizele de mai sus arată o tiroidită autoimună (Hashimoto) cu un deficit foarte ușor de hormoni tiroidieni;
  • la acest nivel al TSH, tratamentul de substituție cu Euthyrox nu este obligatoriu; totuși, problemele descrise pot fi, într-o măsură, accentuate de această hipotiroidie, fie ea și ușoară; de aceea, aș sugera repetarea analizelor după 3-4 luni, cu inițierea tratamentului de substituție dacă nivelul TSH nu se normalizează între timp;
  • cel puțin deocamdată, nu există dovezi medicale certe in favoarea vreunui efect al suplimentelor alimentare în tratamentul tiroiditei autoimune;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96), SANADOR (programări la 021 96 99) și Sphera Clinic (programări la 0751 92 92 92 / 031 00 50 333)

Răspunsuri la întrebări (2613) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2612)

RAMONA STEFANIA DEMETER:

Buna ziua ,domnul doctor .Ma numesc Ramona ,am 55 de ani. Mentionez ca nu stiu sa existe in familie rude cu boli de tiroida,deoarece parintii sunt decedati de foarte mult timp. In anul 2011 am fost operata de hernie de disc cervicala ,in anul 2006 de colecist .In luna Februarie 2024 am avut palpitatii si m-am dus la cardiolog ( nu am probleme la inima ) ,mi-a recomandat sa merg la endocrinolog,in luna Februarie a inceput starea rea ,nu am asteptat si m-am programat imediat . M-am programat la doamna endocrinolog ,in prima faza mi-a facut o ecografie ,analizele le aveam facute ,am fost diagnosticata cu Tiroida Hashimoto .Primele analize au indicat :
– TSH 28,7340 cu valori normale intre 0,3500-4,9400 :
– FT3 2,77 cu valori normale intre 1,71-3,71 :
– FT4 0,57 cu valori normale intre 0,70-1,48 :
– TPO 2.000 cu valori normale <5,6
Stare a inceput cu ameteala foarte urata si o stare rea ,molesita mereu.Doamna doctor endocrinolog mi-a recomandat sa merg si la neurologie ( doamna doctor neurolog a spus ca nu este neurologic nimic ) ,am inceput cu eutirox de 50mcg ,am repetat analizele in luna Mai 2024 ( valorile sunt aceleasi ,deoarece este același laborator ) cu rezultat :
– TSH a fost 1,7490 cu valori normale intre 0,3500-4,9400
– Tpo a fost 1.368 cu valori normale <5,6
– FT3 a fost 3,25 cu valori normale 1,71-3,71
– FT4 a fost 0,95 cu valori normale intre 0,70-1,48
In luna Iunie 2024 analizele au fost :
– TSH a fost 5,3349 cu valori normale intre 0,3500-4,9400
– TPO a fost 1.208 cu valori normale <5,6
– FT3 a fost 2,84 cu valori normale intre 1,71-3,71
– FT4 a fost 0,88 cu valori normale intre 0,70-1,48
( am luat o zi o pastile de eutirox de 50mcg ,in alta zi o pastila de eutirox de 100mcg )
Am repetat analizele in Septembrie 2024 cu rezultat:
– TSH 1,6022 cu valori normale intre 0,3500-4,9400
– TPO 873,7 cu valori normale <5,6
In luna 12.2024 analizele au fost :
– TSH 7,2125 cu valori normale intre 0,3500-4,9400
– TPO 1.051,90 cu valori normale <5,6
– Fier 30 ug cu valori normale intre 37- 145 ( pana in Decembrie 2024 niciodata nu am avut probleme cu fierul niciodata )
In luna Martie 2025 analizele au fost :
– TSH 2,2907 cu valori normale intre 0,3500-4,9400
– TPO 1.079,40 cu valori normale <5,6
– Fier 80ug ( mi-a fost recomandat sideral ) .
De ani de zile repet analiza la 25-hidroxi-vitamina D si mereu este sub 30 , iau o singura data pe luna o fiola de 50.000 UI ( este o solutie lichida de baut colecalciferol ) .Am facut si o cura cu selenium ,la recomandarea doamnei doctor ,am luat si UltraMag .In prezent iau o pastila /zi de eutirox de 100mcg .Nu ma simt bine,am o stare foarte rea ,am stari de genul ,,acum mor ,,m-am ingrasat 10 kg,parul ,pielea ,toate se usucă,nu stiu daca starea de amețeală poate sa fie doar de la glanda tiroida sau este si de la cervicala .Din Martie 2024 ,pana in Septembrie 2024 ,stare a fost tot rea ,apoi am avut o perioada mai buna ,fara stare de ,,acum mor ,, si din martie 2025 ,am revenit la starea de anul trecut ,cu stare de rau si palpitatii.Din cauza acestei stari rele nu pot lucra ,lucrez contabil ,mereu sunt cu ochii in calculator ,daca stau in pat si ma odihnesc ,imi mai dispare stare de rau si ameteala .Am dureri de cap foarte dese ,le am din tinerete .In anul 2006 am facut RMN la cap ,pentru aceste dureri si a fost diagnostic de sinuzita maxilara si o microangeopatie cerebrala .Ce spuneti sa mai fac ? imi puteti recomanda si altceva ? Daca trebuie vin la un control la dvs.Sunt din Petrosani , este departe ,dar daca trebuie vin.Multumesc anticipat ,pentru raspunsul dvs.

Răspuns:

  • diagnosticul de tiroidită autoimună (Hashimoto) este corect; de asemenea, tratamentul cu Euthyrox este adecvat, sub acesta valorile TSH și FT4 fiind in limite normale (la cele mai recente analize);
  • așa cum am scris în multe rânduri, măsurarea repetată a ATPO (anticorpi anti-tiroproxidază) la cei cu diagnostic confirmat de tiroidită autoimună ESTE INUTILĂ;
  • atât timp cât sub tratament testele de funcție tiroidiană (TSH, FT4) sunt în limite normale, se poate exclude, în esență, o cauză tiroidiană pentru manifestările dvs; știm, totuși, că pentru o parte din cei cu hipotiroidie, tratamentul cu levotorxină (Euthyrox) pare să nu acopere necesitățile în mod adecvat, în ciuda valorilor normale ale analizelor; în asemenea cazuri se poate încerca adugarea de T3 (triiodotironină) la tratament; din experiența mea, ajută uneori, dar nu e ceva ce funcționează universal;
  • o parte dintre simptomele descrise sugerează o componentă anxioasă (senzația de moarte iminentă); acestea ar trebui discutate cu un psihiatru, care poate stabili dacă se întrunesc criteriile unui diagnostic;
  • legat de tratamentul nivelul insuficient de vitamina D, puteți lua 2 fiole de 50 000 UI pe lună, cu repetatea analizei dupa 3 luni;
  • vă recomand să citiți și acest articol de pe blog: https://tiroida.ro/2020/01/03/anxietatea-depresia-si-tiroidita-autoimuna/

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96), SANADOR (programări la 021 96 99) și Sphera Clinic (programări la 0751 92 92 92 / 031 00 50 333)

Răspunsuri la întrebări (2612) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2611)

Loredana:

Bună ziua, domnul doctor. Am si eu o intrebare în legătură cu ultimele rezultate la analize. Am 37 de ani, am o tiroida Hashimoto de 4 ani, insa TSH-ul a fost mereu in limite normale, aşa ca mi s-a sugerat doar monitorizarea, deoarece valoarea TSH-ului era undeva in jur de 1.5, apoi a crescut gradual la 2 si 2.5 in 2o24. Ultimele analize au aratat un TSH de 4.3 si un FT4 de 0.8 – valori de referinta (0.7 – 1.48). Credeți ca voi putea primi tratament?
Deși se spune ca dacă ești eutiroidie general nu ai niciun simptom, eu am suferit mult în ultimii ani în ceea privește creșterea în greutate dar și retenție de apă în special în jurul feței.
Vă mulțumesc mult!

Răspuns:

  • dacă nu se pune problema unei sarcini, tratamentul de substituție cu levotiroxină (Euthyrox) se poate iniția când nivelul TSH depășește limita superioară a normalului, fiind OPȚIONAL până la valori de 8-10 µUI/ml; desigur, opinia și preferința pacientului trebuie luate în considerare în decizia de tratament;
  • unul dintre cele mai citite articole de pe blog are titlul „Capcana simptomelor hipotiroidiei”; îl puteți găsi aici: https://tiroida.ro/2020/01/03/capcana-simptomelor-hipotiroidiei/ ; pe scurt, explic acolo că marea majoritate a manifestărilor din hipotiroidie sunt foarte nespecifice, adică apar de asemenea în numeroase alte situații, la persoane fără nicio patologie tiroidiană; de aceea, laboratorul este cel care confirmă sau infirmă diagnosticul, în timp ce simptomele îl pot doar sugera;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96), SANADOR (programări la 021 96 99) și Sphera Clinic (programări la 0751 92 92 92 / 031 00 50 333)

Răspunsuri la întrebări (2611) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2610)

Popa:

Buna seara domnule doctor mulțumesc în primul rând că mi ați răspuns la întrebare(2606), am repetat analizele la 6 săptămâni de la operatie Tg (tireoglobulina) 0,12, antiglobulina 44, tsh -0, 365, ft4 -19, 5.doza de eutirox este 100, valoarea tireoglobulinei e mare? Trebuie să fac iod radioactiv in 11 iulie .va mai crești tireoglobulina până atunci?

Răspuns:

  • urmare a răspunsului de aici: https://tiroida.ro/2025/03/19/raspunsuri-la-intrebari-2605-2/
  • nivelul tiroglobulinei nu este îngrijorător, sub rezerva recoltării în timpul tratamentului cu Euthyrox; foarte probabil, acesta NU se va modifica semnificativ până la momentul tratamentului cu iod radioactiv;
  • rămân valabile concluziile și sugestiile din răspunsul precedent;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96), SANADOR (programări la 021 96 99) și Sphera Clinic (programări la 0751 92 92 92 / 031 00 50 333)

Răspunsuri la întrebări (2610) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2609)

Streja Alexandra:

Buna ziua, ma adresez dumneavoastra cu un TSH marit 5,65
Ft4 1,02 ng/dL ,ATPO 3 ,sindromul ovarelor polichistice , lipsa menstra si fara ovulatie, urmeaza sa vin la dumneavoastra insa pentru linistea mea as dori sa stiu daca se poate obtine o sarcina si cat timp ar insemna pentru a se stabiliza TSH-ul pentru a face stimularea ovulatiei

Răspuns:

  • nivelul minim crescut al TSH arată, în esență, o hipotiroidie ușoară (deficit de hormoni tiroidieni);
  • în vederea sarcinii, este bine să existe un nivel optim al hormonilor tiroidieni, cel mai bine indicat de o valoare a TSH în jumătatea inferioară a intervalului de normal; din acest motiv, în astfel de situații se recomandă de obicei tratamentul cu levotiroxină (Euthyrox); totuși, este bine de știut că sarcina poate aparea fără probleme și cu un TSH ușor crescut; pe larg despre sarcină și hipotiroidie: https://tiroida.ro/2009/10/10/sarcina-si-hipotiroidia-2/
  • investigațiile ar trebui completate cu măsurarea anticorpilor anti-tiroglobulină și efectuarea unei ecografii de tiroidă;
  • în plus, este necesar tratamentul sindromului de ovar polichistic, acesta fiind cauza tulburărilor menstruale și anovulației, nu hipotiroidia ușoară;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96), SANADOR (programări la 021 96 99) și Sphera Clinic (programări la 0751 92 92 92 / 031 00 50 333)

Răspunsuri la întrebări (2609) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2608)

Laura:

Bună ziua,
Mă numesc Nicoleta și în luna februarie 2025 am avut o intervenție de tiroidectomie totală ca urmare a rezultatului puncției asupra nodul LD de 8.1/6.3/9.2 mm.
Rezultat puncție:Aspect citologic sugestiv pentru malignitate, probabil calcinom papilar, sistem Bethestda5.
Rezultat examen histopatologic:
-Microcalcinom papilar subtipul clasic, focar neincapsulat, lob drept, dimensiuni 0.9/0,5cm minim invaziv în țesutul fibro adipos peri tiroidian, invazie limfatică prezenta, invazie perineurala inaparenta, margini de rezecție libere.
-Parenchimul adiacent și de fond micropolinidular cu epitelii hiperplazice de tip hiper funcțional.
-S-au identificat doi linfoganglioni perismici cu aspecte reactive.
-Cod morfologic:M8341/3
pT1a,pN0,St1,L1,R0,Pn0

Nu am alte analize de sânge întrucât mi s-a indicat să le efectuez la două luni de la intervenție a chirurgicală.
Mi s-a spus ca sunt încadrată în clasa de risc scăzut la limita dintre a face terapie sau a nu face această terapie cu Iod.
Nu reprezint o urgență motiv pt care doar ca prevenție mi s-ar putea administra terapia dar acest lucru abia în luna noiembrie.

Vă rog să mă ajutați și cu opinia dumneavoastră pentru rezultatul de mai sus.
Sunt foarte panicata și nu știu cum să procedez mai departe.

Este necesar să fac terapia mai devreme? Este nevoie de această terapie?As putea să fac alte analize care să indice dacă este necesară sau nu o terapie cu iod intr-un termen mai scurt?

Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsul dumneavoastră!
Cu respect,

Răspuns:

  • indicațiile primite sunt corecte; vă aflați undeva între grupul de risc redus și cel intermediar, iar tratamentul cu iod radioactiv ESTE OPȚIONAL; altfel zis, prognosticul dvs este oricum bun, iar acest tratament e posibil să NU aducă niciun beneficiu suplimentar;
  • acestea fiind zise, dacă diagnosticul vă îngrijorează și preferați varianta de maximă siguranță, se poate administra o doza de ablație (30-35 mCi) de iod radioactiv; programarea pentru Noiembrie este acceptabilă, riscul unei evoluții nefavorabile în acest interval fiind aproape zero;
  • supravegherea ecografică, în special a ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului, este indicată și suficientă;
  • tratamentul cu Euthyrox ar trebui ajustat pentru a menține nivelul TSH în jurul limitei inferioare a normalului (dacă nu sunt contraindicații);

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96), SANADOR (programări la 021 96 99) și Sphera Clinic (programări la 0751 92 92 92 / 031 00 50 333)

Răspunsuri la întrebări (2608) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2607)

Csehak Iosif:

Bună ziua, am 53 de ani am făcut tiredectomie totala. Rezultat histopatologic: carcinom papilar tiroidian subtipul folicular incapsulat invaziv,dezvoltat în LTD( limitat la tiroida) ci diseminare multianuala bilaterala în istmul tiroidian( focarele tumorale diseminate prezintă patern de creștere mixt, papilar convențional și folicular)pT2(m)Nx L0-V0 Pn0 R0.La 2 luni aproximativ de la operație Tsh-17,7 FT4 20.3 PTH 15,3 CALCIU seric 9.07 se ia tratament ci eutyrox 100. Ecografia la 2 luni după operație,adenopatie de 5/4 mm cu hil ecogen, inflamator latero cervical dr comp 2, în comp 3 adiacent de vena jugulara adenopatie rotunda de 3.4/3.7 mm fără hil ecogen cu aspect hipoecogen, omogen. Latero cervical st în comp 2 adenopatie oculara de 4.8/3.2 mm cu hil ecogen vascularizat. Se recomanda tratament cu iod. Ma îngrijorează aceste adenopati. Care poate fi cauza lor? Mulțumesc.

Răspuns:

  • ganglionii limafatici (adenopatiile) descriși la ecografie sunt foarte mici; cu exceptia cazului în care sunt clar vizibile calcificari la nivelul acestora, care la dvs NU sunt menționate, este foarte greu să spunem că un ganglion limfatic de 4-5 milimetri este suspect din punct de vedere ecografic; deci, aș considera acesti ganglioni ca fiind cel mai probabil benigni, fără legătură cu carcinomul tiroidian; ei pur și simplu există în mod normal la nivelul gâtului, nu au o „cauză”;
  • valoarea crescută a TSH arată că doza de Euthyrox este insuficientă și ar trebui modificată;
  • tratamentul cu iod radioactiv nu este absolut obligatoriu necesar (pe baza datelor furnizate în postarea dvs), dar este varianta mai sigură;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96), SANADOR (programări la 021 96 99) și Sphera Clinic (programări la 0751 92 92 92 / 031 00 50 333)

Răspunsuri la întrebări (2607) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2606)

Popa:

Buna seara domnule doctor am făcut tiroidectomie totala, și la histopatologic a ieșit 1)carcinom papilar cu celule înalte și de tip oxifil, focar neincapsulat de 1,1/0,9 cm, mediolobar drept, cu extensie spre istm, invazie marginală, atât pe fata anterolaterala cât și pe fata posterimediala, invazie limfatica și periinsulara 2) parenchim adiacent și de font micronodular, cu aspect de tiroidita cronica focala 3) periistmic un limfoganglion reaactiv 4)LCD compartiment 2A doi limfoganglioni cu aspect reactiv cod morfologic M8260/3 PT :pT3B, PN :pNO, ST:STI, R1,L1,Pv(+),cate doze de iod mi ar trebui, ce șanse de vindecare am?

Răspuns:

  • rezultatul arată un subtip de carcinom papilar ceva mai agresiv (celule înalte) și cu răspuns potențial mai slab la tratementul cu iod radioactiv (celule de tip oxifil); în plus, tumora a avut extensie (ușoară) la țesuturile învecinate, precum și invazie în canalele limfatice; asta vă încadrează într-un grup de risc intermediar pentru persistența/recidiva bolii, ceea ce înseamnă că tratamentul cu iod radioactiv este indicat;
  • numărul de doze necesare nu se poate preciza la acest moment, existând inclusiv posibilitatea să observăm un răspuns excelent după o singură doză, fără să mai fie nevoie unele suplimentare;
  • este important ca înainte de tratamentul cu iod radioactiv să se excludă persistența bolii macroscopice (adică detectabile imagistic) loco-regional; asta înseamnă o ecografie efectuată de un medic cu experiență cu această patologie; în plus, cred că ar fi util un examen CT al gâtului si toracelui, în primul rând pentru evaluarea ganglionilor limfatici de la nivelul mediastinului (care nu sunt accesibili ecografic);
  • de asemenea, se poate lua în considerare testarea genetică pentru o mutație a genei BRAF, care, dacă e prezentă, asociază un risc mai mare de persistență/recidivă; testarea se face din țesutul tumoral (conservat în bloc de parafină);
  • șansele de vindecare rămân bune, ca în marea majoritate a cazurilor de carcinom papilar tiroidian, dar predicții mai precise se vor putea face în funcție de valorile tiroglobulinei și răspunsul la tratamentul cu iod radioactiv;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96), SANADOR (programări la 021 96 99) și Sphera Clinic (programări la 0751 92 92 92 / 031 00 50 333)

Răspunsuri la întrebări (2606) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2605)

Laurentiu:

Buna seara, am scoasa tiroida din 2017, de atunci iau dimineata 1 pastila de Novotyral, azi am repetat dupa 6 luni TSH si FT4 si mi a iesit 2.32, testul de sange l am facut dupa masa in juru orei 16, sa influenteze cumva rezultatu testului ora? Pana acuma facem [t]estul de sange dimineata si era undeva 0,13 , 0,25 ,0,65

Răspuns:

  • după o perioadă de cel puțin câteva săptămâni cu o anumită schema de tratament substitutiv, nivelul TSH atinge o valoare relativ constantă în sânge, motiv pentru care ora recoltării analizei contează mai puțin; deci, foarte probabil, valoarea obținută reflectă realitatea;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96), SANADOR (programări la 021 96 99) și Sphera Clinic (programări la 0751 92 92 92 / 031 00 50 333)

Răspunsuri la întrebări (2605) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2604)

Lenuta Iliesi:

Soțul meu în vârstă de 73 ani a fost operat de tiroidă în iulie 2018, tiroidectomie totală.
Rezultatul examenului histopatologic fiind:
Carcinom tiroidian papilar multifocal.
Fără metastaze ganglionare. Tumora nu a depășit tiroida.
După operație: Tg=4,18 (VN 3,5 – 77 ng/mL)
anti-Tg < 10 (VN < 115 )
TSH = 55,73 ulU/mL ( VN 0,27 – 4,2 mUl/L)
A primit o doză de iod 131I de 1,85 GBq în octombrie 2018. S-a stabilit doză de Euthyrox
cu menținerea TSH în supresie.
La primul control după administrarea iodului din mai 2019 : Tg = 3,2 (VN 3,5 – 77 ng/mL)
anti-Tg <10 (VN < 115 Ul/mL)
TSH = 30,5 ulU/mL ( VN 0,4 – 4,5 mUl/L)
În perioada mai 2019 – iulie 2022 :
Tg s-a menținut între 3,02 și 3,83 (VN 3,5 – 77 ng/mL) iar anti-Tg < 11,4 (VN <115) cu TSH mai mare decât 30 ulU/mL (VN 0,4-4,5mUl/mL).
În iulie 2023: Tg=8,55 (VN 3,5 – 77ng/mL)
anti-Tg =11,5 (VN <115)
TSH = 37,1ulU/mL(VN 0,4 – 4,5 mUl/mL)
în decembrie 2023: Tg =12 (VN 3,5 – 77ng/mL)
anti-Tg – 11,9 (VN <115)
TSH = 58,7 ulU/mL(VN 0,4 – 4,5 mUl/mL)
în iunie 2024 : Tg = 9,99(VN 3,5 – 77ng/mL)
anti-Tg = 16,4 ( VN <115)
TSH = 46,6 ulU/mL (VN 0,4 – 4,5 mUl/mL)
în noiembrie 2024: Tg = 12,7(VN3,5-77ng/mL)
anti-Tg = 16,1(VN <115)
TSH = 66 ulU/mL (VN 0,4 – 4,5mUl/mL )
În această perioadă, ecografia tiroidiană evidențiază: Status posttiroidectomie totală, fără semne de recidivă în loja tiroidiană, fără adenopatii latero- cervicale suspecte.
Rest minim de țesut tiroidian în loja tiroidiană stângă de 3,5/3,8 mm, fără vascularizație și fără microcalcifieri. Structuri ganglionare latero- cervicale dreapta de 6-9 mm fără vascularizație și fără microcalcifieri.
Continuă tratamentul cu Euthyrox 125 micrograme 3zile și 150 micrograme 4zile pe săptămână menținând TSH în supresie
0, 323 ulU/mL (VN 0 27-4,2mU/mL).
În 20 februarie 2025 facem PET/CT.
Rezultatul fiind:
Status posttiroidectomie totală fără fixări FDG
focale sugestive de recidivă în loja tiroidiană.
Fără adenomopatii cervicale sau supraclaviculare cu captare patologică FDG.
Mici structuri ganglionare submandibular și LC de până la 6-7 mm, inactive metabolic.
Micronoduli pulmonari inactivi metabolic, sechelari staționari.
( micronodulii pulmonari au fost evidențiați prima dată în 2021 la un CT postCovid)
Prostata mărită de volum, cu diametrul transversal de 72 mm, cu distribuție FDG inomogenă. Fără captări patologice suspecte ale trasorului metabolic FDG la nivelul organelor abdomino-pelvine.
Fără fixări FDG focale patologice în acest moment diagnostic.
Menționez că soțul are diabet tip 2 fără insulină. Nu are antecedente de cancer tiroidian în familie.
Întrebarea noastră este:
În opinia dumneavoastră de ce a crescut Tg după 5 ani de la operație?
Ce ar trebui să facem încontinuare?
Vă mulțumesc anticipat.

Răspuns:

  • tiroglobulina persistent detectabilă și în ușoară creștere în acest interval arată persistența bolii; dacă la scintigrafia de după doza de iod radioactiv administrată în 2018 nu s-au observat arii de captare suspecte (adică în afara lojei tiroidiene), se poate presupune că este vorba de un subtip de carcinom papilar cu afinitate redusă pentru iod;
  • pe de alta parte, lipsa de fixare patologică la PET-CT cu FDG ne arată că celulele maligne se mențin bine diferențiate, ceea ce reprezintă un aspect pozitiv;
  • ținând cont că investigațiile efectuate (ecografie, PET-CT) nu au identificat sursa tiroglobulinei, cred că trebuie să rămână în monitorizare clinică, biochimică (tiroglobulină sub Euthyrox și pe întrerupere) și ecografică; în funcție de această monitorizare se vor decide pașii următori; dacă tiroglobulina continuă să crească, fără ca ecografia sa deceleze modificări suspecte, se poate lua în considerare repetarea PET-CT-ului (în esență nu mai devreme de 1-2 ani), eventual urmat de scintigrafia a întregului corp cu iod radioactiv (fie cu doză de terapie, fie de scanare), dacă PET-CT-ul rămâne negativ;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96), SANADOR (programări la 021 96 99) și Sphera Clinic (programări la 0751 92 92 92 / 031 00 50 333)

Răspunsuri la întrebări (2604) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2603)

Maria:

Daca tin post cu apa 10 zile mai trebuie sa iau eutirox (0,5) ptr tiroidă ? E ncesar ? Ce se poate intimpla daca nu iau ?

Răspuns:

  • da, absolut; horomonii tiroidieni sunt importanti pentru functionarea organismului si in perioade de post;
  • daca intrerupeti tratamentul riscul este de hipotiroidie, probabil nu severa daca intreruperea este de 10 zile si mai exista o productie proprie de hormoni tiroidieni, dar oricum nenecesara;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96), SANADOR (programări la 021 96 99) și Sphera Clinic (programări la 0751 92 92 92 / 031 00 50 333)

Răspunsuri la întrebări (2603) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2602)

Simona:

Buna ziua!
As avea o intrebare mai generala, curiozitate personala. In functie de ce criterii depinde necesarul dozei de euthyrox la persoane fara tiroida? Kg, nivel de activitate zilnica, masa musculara?
Eu am 26 de ani si de 2 ani sunt operata pt carcinom, in prezent am tsh 0,2 si iau euthyrox de 187,5. As fi curioasa sa aflu daca in viitor ma pot astepta sa mai scada doza (curiozitate venita strict din motive prea putin importante – nr de pastile inghitite dimineata).
Daca mai slabesc ma pot astepta sa scada doza? Daca as pune masa musculara serios pe mine, ar mai creste doza? Care sunt factorii care cresc necesarul de hormoni ai organismului? Multumesc.

Raspuns:

  • mai mult decat greutatea totala, conteaza masa slaba (greutatea totala minus greutatea tesutului adipos) cand vorbim de doza necesara de Euthyrox; altfel zis, necesarul e cu atat mai mare cu cât masa slaba e mai mare;
  • un alt factor important care trebuie luat in considerare este o variabilitate semnificativa a absorbtiei intestinale a medicamentului;
  • in mod parctic, aceste estimari sunt orientative, am vazut pacienti (cu tiroida complet indepartata) de peste 180 cm, cu masa musculara bine dezvoltata, care sunt echilibrati cu 75 micrograme pe zi, dar si persoane sub 160 cm, slabe, care aveau nevoie de 150 micrograme pe zi;
  • elementele esentiale aici sunt tratamentul personalizat si monitorizarea;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96), SANADOR (programări la 021 96 99) și Sphera Clinic (programări la 0751 92 92 92 / 031 00 50 333)

Răspunsuri la întrebări (2602) Read More »

Răspunsuri la întrebări (2601)

Afia:

Bună ziua,Sint Aria,54 ani,am și eu o intrebare-de 6 ani am scos glanda tiroida și iau teroxina137,la analize mi-a ieșit tsh 0,25.intrebare e-trebuie sa iau tiroxina 150,sau mai puțin,mulțumesc mult

Raspuns:

  • un nivel al TSH în jurul limitei inferioare a normalului, cum pare sa fie in cazul dvs, arata ca doza este usor excesiva (daca nu a fost vorba de un cancer tiroidian care sa necesite supresia TSH); in acest context, medicul dvs ar trebui sa o reduca usor, cu repetarea analizelor dupa 2 luni;
  • modificarile tratamentului NU ar trebui facute niciodata pe internet, in urma unei postari de cateva randuri, existamd posibilitatea crescuta a unor erori;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96), SANADOR (programări la 021 96 99) și Sphera Clinic (programări la 0751 92 92 92 / 031 00 50 333)

Răspunsuri la întrebări (2601) Read More »