Postează aici întrebarea ta


Pentru a trimite întrebarea și a vă asigura că primiți răspuns, citiți vă rog cu atenție informațiile de mai jos până la capăt.

Modul de desfăşurare:

  1. Întrebările vor fi adresate sub formă de comentarii; pentru aceasta, mergeţi în partea de jos a acestei pagini, unde veţi completa datele necesare şi întrebarea dvs în formularul special;
  2. Răspunsul va fi dat de regulă în cursul săptămânii în care a fost postată întrebarea, sub forma unei postări din categoria Răspunsuri la întrebări; NU se trimite niciodată răspunsul direct pe adresa de email, vă rog nu solicitaţi acest lucru;
  3. Voi răspunde doar primei persoane care postează, indiferent câte întrebări vor fi într-o zi;
  4. Cititorii ale căror întrebări nu au putut primi răspuns pot încerca din nou în zilele următoare, asigurându-se că postează primii, sau se pot programa pentru consult direct;
  5. Întrebările incomplete, incoerente sau nelegate de activitatea blogului vor primi cel mult un răspuns scurt sub forma unui comentariu direct;
  6. Se vor lua în considerare strict întrebările legate de glanda tiroidă;

Pentru ca răspunsul meu să fie cât mai complet şi util, cei care postează întrebările sunt rugaţi să precizeze următoarele elemente, atunci când întrebarea se referă la o persoană:

  • vârsta;
  • sexul;
  • dacă există rude de gradul I (părinţi, fraţi, surori) cu boli de tiroidă;
  • istoricul pacientului respectiv: boli, operaţii, tratamente, chiar dacă nu sunt legate de tiroidă;
  • descrierea cât mai exactă a simptomelor, precum şi debutul şi durata acestora (exemplu: am slăbit 8 kg în ultimele 6 luni) ;
  • eventuale analize de laborator efectuate, inclusiv valorile normale ale laboratorului (sunt precizate pe buletinul de analize); Atenţie: întrebările care conţin rezultatele unor analize hormonale, fără menţionarea acestor limite normale, nu vor putea primi răspuns!
  • consulturi endocrinologice anterioare;
  • ecografii sau alte investigaţii imagistice legate de tiroidă;
  • orice altă informaţie pe care o consideră importantă cel ce adresează întrebarea.

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

2.087 thoughts on “Postează aici întrebarea ta”

  1. Buna ziua,
    Va rog cu o interpretae a unui CT efectuat in urma unei operatii de carcinom tiroidian, acum 3 ani.
    Acesta este rezultatul CT ului:
    Status post-tiroidectomie radicala?; fara imagini CT cu aspect de recidivalocala sau de tesut tiroidian ectopit la nivelul regiunii cervicale.
    Lumen faringolaringian liber.
    Colectia descrisa la examinarea CT din 20.ș09.2018 la nivelul palatine drepte este in regresie dimenionala, fiind in prezent punctiforma; microcalcificari amigdaliene bilaterale cu aspect inflamator cronic.
    Fara adnepatii latero cervicale cu substrat oncologic.
    Glande parotide, submandibulare simetrice.
    Vase jugulo carotidiene omogen opacifiate.
    La nivelu lobilor inferior ai ambilor plamani exista mici pseudonoduli de 3-4 mm localizati periferic, stationari fata de examinarea anterioara, avand aspect fibro sechelar. Are noduli aparuti recent cu aspect sugestiv pentru determinari secundare. Fina pahiplșeurita apicala bilaterala.
    Fara adenopatii axialre, mediastinale sau bronho pulmonare.
    Fara revarsat lichidian pleural sau pericardic.
    Fara defecte de opacifiere la nivelul vaselor mari mediastinale.
    Ficat cu dimenisuni normale, parenchim normodens, fara procese localizate. Fara dilatatii CBIH.
    Colecist, pancreas, splina, glande suprarenale, ambii rinichi – fara modificari CT cu aspect patologic.
    Fara adenopatii retroperitoneale.
    Fara lichid de ascita.
    Fine placi de aterom partial calcificate la nivelul aortei abdominale, avand grosimi de sub 4 mm.
    Fara leziuni osoase cu aspect de de determinari secundare vizibile CT în regiunile examinate. Mica arie sclerotica la nivelul corpuluivertebral C4, cu aspect stationar fata de examinarea anterioara, avand substrat probabil degenerativ.

    Concluzii: Fara modificari CT sugestive pentru recidivalocala post tiroidectomie sau determinari cervico toraco abdominale.

    Se pune problema de metastaze la nivelul plamanilor?

    Multumesc mult!

  2. Buna ziua,
    Domnul doctor,am 61 ani (sunt de gen:feminin) ,avand gusa polinodulara,am fost operata prin tiroidectomie.Am facut in data de 15.mai 2019, la Synevo analzele recomandate : – TSH ( cu val.de referinta 0,27-4,4) si mi-a iesit ca val.11 ;
    – FT4 ( cu val.de referinta 10,6-22,7) mi-a iesit ca val.18,3.
    Va precizez , din 04.03.2019 pana in data de 14.05.2019,am luat zilnic euthyrox 75/zi la recomandarea dr.endocrinolog.
    Tinand cont de valoarea mare a TSH, ce cantitate de euthyrox zilnica imi recomandati pentru a avea un TSH cu valoare normala?
    Va multumesc anticipat pentru ajutor . Va doresc multa sanatate, bucurii si impliniri sufletesti.

  3. Buna ziua Ma numesc Balan Mariana Sotul meu are 53 de ani si la analizele de rutina de la medicul de familie a avut TSH 0,043 A mersla endocrinologie unde fara nici o alta analiza,sau consult ,nici macar o palpare ,i s a prescris tirozol de 10 mg doua pe zi 4 sapt apoi 1 pe zi pana la urmatoarea consultatie i iulie El nu are nici un simptom E corect tratamentul si trebuie sa l ia sau trebuiesc alte analize ? Multumesc anticipat

  4. Buna ziua! Am 30 de ani , sex feminin si va scriu cu rugamintea de a-mi interpreta analizele medicale.
    Am decis sa fac analizele , datorita unor simptome: crestere in greutate, intoleranta la caldura, apetit crescut (aparute cu aprox. 10 luni in urma) .
    Analizele pe care le-am facut sunt :
    TSH 2.06 µUI/ml…………valori de referinta 0.4 -4 /µUI/ml
    FT4 1.01 ng/ml…………..valori de referinta 0.8 – 1.9 /ng/ml
    ATPO 12.9 UI/mL………..valori de referinta < 35 UI/ml
    Mentionez ca nu am alte probleme de sanatate, nu am operatii.
    In familie, sora mea geamana a efectuat operatie de indepartare totala a tiroidei in anul 2011, urmata de 2 cure de tratament cu iod radioactiv la Institutul de Endocrinologie C.I.Parhon Bucuresti. De atunci a ramas sub supraveghere la fiecare 6 luni la Parhon.
    Va rog sa-mi spuneti, daca aceste rezultate indica vreo afectiune a glandei tiroide. Va multumesc!

  5. Buna ziua si Hristos a Inviat,
    Am 55 de ani, 159 cm, 66 kg si am fost diagnosticata cu gusa polinodulara hipertiroidizata.Rezultatele ecografiei tiroidiene sunt urmatoarele:
    Lob Drept: L=42 mm,AP=200 mm,T=20mm.Transformat in intregime nodular, hipervascularizat peri-/intranodular.
    Noduli: 12/6,5 mm, 8,7 mm, 5,5 mm,4,7mm Volum=14
    Plaje granulare diseminnate in parenchim 4-6 mm
    Lob stang: L=44 mm, AP=18 mm, T=22 mm Volum=9, Volum T=24
    Noduli: 4-5 mm cu tendinte la conglomerare
    Multiple formatiuni dispersate in tesutul tiroidian.

    Rezultat analize: TSH: 0,005 µl/mL (Interval de referinta: 0,55 – 4,78)
    Free T4: 1,35 ng/dL (Interval de referinta: 0,70 – 1,48)

    Mi-a fost recomandata operatia chirurgicala insa din cauza nivelului scazut de TSH exista un risc mai mare de sangerare si interventia a fost amanata.In momentul acesta tratamentul prescris consta in Thyrozol 10 mg, o pastila dimineata si una seara (tratamentul il iau de circa 6 luni, iar inainte timp de 1 an si 6 luni am luat Thyrozol 5 mg).Starea de rau o resimt cel mai mult dimineata si scade progresiv pe parcursul zilei, seara simtindu-ma cel mai bine.Am probleme de somn si din aceasta cauza am luat Calmogen Plant dar ca urmare efectului limitat doamna doctor mi-a recomandat Nitrazepam Richter.Din cate am inteles acesta provoaca dependenta daca este luat mai mult timp.
    Mi s-a spus sa continui tratamentul cu Thyrozol iar dupa o luna sa repet analizele de TSH SI FT4.Parerea mea este ca valoarea TSH-ului va fi la fel de scazuta in conditiile in care tratamentul nu mi-a fost modificat iar eu ma simt din ce in ce mai rau.Domnul doctor va rog sa imi spuneti ce este de facut pentru a imbunatatii valoarea TSH-ului pentru a putea face operatia sau ce alte recomandari a-ti avea?

  6. Bună ziua.Sunt persoana operata de carcinom papilar tiroidian în 2013, iau Novothyral 100/20 iar în prezent am 33 de ani și sunt însărcinată în 27 săptămâni. Pana în prezent am luat vitaminele pt sarcina Femibion fără iod. Întrebarea mea este trebuie cu iod sau fără? Va mulțumesc anticipat.

  7. Bună ziua,am 39 de ani am copilărit în zona Vrancea de la 19 ani locuiesc în București și am luat un surplus de 14 kg în ultimul an și jumătate, insa mi-am schimbat și programul de lucru la 24 de ore cu 72.In februarie 2019 am fost diagnosticata cu tiroida autoimuna ATPO 16.70. Ecoggrafia tiroida a ieșit normala. Am și niște noduli la. Sâni și la subraț uneori dureroși și uneori o scurgere minora din din mamelon alb spre gri la aniliza acestia rezultat cauze hormonale. Mi s-a recomandat seleniu 6 luni pt tiroida autoimuna.Am o stare generala de oboseala, tulburari ale somnului, senzație de gura uscata, apetit crescut dulce și alte alimente mai puțin recomnadate, și uneori zile cu constipație sau zile cu multiple scaune. În decembrie am aflat ca tatăl meu are cancer pulmonar și asta m a afectat foarte tare…pana la acest moment analizele ieșeau bine.In familie am o situație destul de stresanta soțul meu a efectuat transplant renal în anul 2016 și starea lui psihica nu este 100 % pozitiva…am doi copii de 10 și 8 ani care ma solicita foarte mult și nu am ajutor de la părinți cu ei astfel simt o presiune permanemta… Fiind nevoita sa i susțin pe toți și mai puțin pe mine. E îngrijorător ATPO 16.70…o sa fie nevoie de tratament toată viata? Ce investigații îmi recomandati?

  8. Scintigrafia tiroidiana evidentiaza:
    Lobul tiroidian drept prezinta captare relativ omogena, central, la nivelul formatiunilor nodulare se evidentiaza maximul de captare.
    Lobul tiroidian stang prezinta captare imogerna, scazuta per global, aria cea mai scazuta localizata la nivelul polului superior.
    Tehnocaptarea in limite normale.
    Total: 0.6% LTD:0.3% LTS: 0.3
    Concluzii:
    Gusa multinodulara, normofunctionala.
    Maximul de captare la nivelul LTD coincide cu localizarea nodulilor. Aspect scintigrafic incert, posibile formatiuni nodulare „reci” cu tesut normal exprimat in functie de volumul tisular, mai putin probabil formatiune „calda”.
    Formatiuni nodulare „reci” la nivel LTS.
    Am recomandare de operatie, tireidoctomie totala. Este corect?
    Va multumesc

  9. Va scriu pt a intreba daca o valoare de Tg4 la 4 saptamani dupa operatie totala de tiroida, fara tratament de substitute, se datoreaza scaderii treptate a tg post-operator sau daca este o indicate clara a restului de tesut. Am 37 Ani, operata de 4 saptamani, DG. C. Papilar T2 n0 mx. Multumesc!

  10. Buna ziua! Va scriu pt a intreba daca o valoare de Tg4 la 4 saptamani dupa operatie totala de tiroida se datoreaza scaderii treptate a tg post-operator sau daca este o indicate clara a restului de tesut. Am 37 Ani, operata de 4 saptamani, DG. C. Papilar T2 n0 mx. Multumesc!

  11. Buna ziua,

    Va scriu pentru a-mi da un sfat si a va intreba daca exista suspiciune de recidiva.
    E vorba de sora mea geamana in varsta de 34 de ani.

    In 2017 a fost diagnosticata cu carcinom papilar la tiroida, stadiul 1,fara metastaze dar cu atingere capsulara.
    A fost efectuata operatia de indepartare totala a tiroidei urmata de tratamentul cu iod radioactiv. A primit iod doar prima data, dupa operatie.
    Ulterior,la urmatoarele 2 controale, analizele fiind bune,nu i s-a mai administrat iod radioactiv,
    ci doar s-a mentinut tratamentul de supresie cu Euthyrox si urmarirea ecografica a unor ganglioni calcificati.
    Ultimul control endocrinologic a fost in septembrie 2018 cand totul a fost bine.

    In decembrie 2018 a inceput sa acuze dureri de spate si de cap, a avut o perioada in care acuza si greata.
    A fost la un domn doctor internist si a efectuat un ecograf abdominal.
    Rezultatul ecografului abdominal a fost bun, medicul spunand ca nu e nimic suspect.
    A efectuat analizele in decembrie si i-a iesit hemolecucograma modificata pe segmentul celulelor albe
    La inceputul lunii martie a repetat din noul analizele si a observat ca se mentine modifocata hemoleucograma,
    in special pe segmentul celulelor albe. Mai jos am scris analizele care se mentin modificate.

    Nr. leucocite:-> rezulatt pacient 4.48 interval laborator: 4.8 – 11.0
    Nr. neutrofile -> rezulatt pacient 2.44 interval laborator: 2.54 – 7.48 *10^3/µl *10^3/µl
    Nr. eozinofile: rezulatt pacient 0.04 interval laborator:0.09 – 0.44 *10^3/µl *10^3/µl
    % Monocite -> rezulatt pacient 10.7 interval laborator: 2 – 8% %
    VTM : -> rezulatt pacient 11.5 interval laborator: 7.4 – 10.4 fL

    TSH,T3,T4 au iesit in limite bune.
    Va rog sa mi spuneti parerea dumneavoastra si ce ar fi cel mai indicat sa faca in continuare.
    E posibil sa fie ceva grav? Exista suspiciune de recidiva?Este necesar un nou cotrol oncologic?

  12. Buna ziua,
    50 ani, 168 cm, 70 kg, histerectomie 2012, tiroidectomie in 2014, in tratament cu Euthyrox 100, fara alte boli. A durat 3 ani pana mi s-a reglat calciul.Am valori relative stabile ale TSH+FT4. Am munca de birou, iar in weekenduri mergem in drumetii iarna,iar dupa ce da caldura facem ture de MTB, uneori cam solicitante pentru mine. Recent am avut problem cu somnul, oboseala, anxietate si o stare de „ne-bine” ca sa zic asa. Analizele facute au iesit relativ OK. TSH 1.72 (acum 3 luni 0.78 sub acelasi tratament) FT4 1.01 (acum 3 luni 0.99), calciu, magneziu, potasiu sunt bune. Colesterolul total 240 (dar mai mic decat alte dati), LDL 161, HDL 68, triglyceride 84. Glicemie ok, la hemoleucograma monocitele sunt putin marite. Sodiul este mic – 133 (valori 136-145) si cred ca din aceasta cauza am avut starile mele neplacute. Exista legatura intre hiponatremie si lipsa tiroidei? trebuie sa modific ceva la doza de Euthyrox? Nu am depus effort chiar asa de mare si nici nu am transpirat chiar asa mult. Nu beau nici prea multa apa/alte lichide. La ultima drumetie (3 zile inainte de analize) chiar pot spune ca nu am baut sufficient (1 litru de apa) si m-am simtit deshidratata. Si cum as putea sa evit aceasta neplacere cand vine caldura si voi depune effort mult mai mare iar transpiratia va duce din nou la scaderea sodiului? Va multumesc. Cu stima Daniela

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.