Postează aici întrebarea ta


Pentru a trimite întrebarea și a vă asigura că primiți răspuns, citiți vă rog cu atenție informațiile de mai jos până la capăt.

Modul de desfăşurare:

  1. Întrebările vor fi adresate sub formă de comentarii; pentru aceasta, mergeţi în partea de jos a acestei pagini, unde veţi completa datele necesare şi întrebarea dvs în formularul special;
  2. Răspunsul va fi dat de regulă în cursul săptămânii în care a fost postată întrebarea, sub forma unei postări din categoria Răspunsuri la întrebări; NU se trimite niciodată răspunsul direct pe adresa de email, vă rog nu solicitaţi acest lucru;
  3. Voi răspunde doar primei persoane care postează, indiferent câte întrebări vor fi într-o zi;
  4. Cititorii ale căror întrebări nu au putut primi răspuns pot încerca din nou în zilele următoare, asigurându-se că postează primii, sau se pot programa pentru consult direct;
  5. Întrebările incomplete, incoerente sau nelegate de activitatea blogului vor primi un răspuns scurt la rubrica de comentarii;
  6. Se vor lua în considerare strict întrebările legate de glanda tiroidă;
  7. Perioadele în care nu voi fi disponibil vor fi anunţate din timp; întrebările adresate în aceste intervale nu vor primi răspuns ulterior.

Pentru ca răspunsul meu să fie cât mai complet şi util, cei care postează întrebările sunt rugaţi să precizeze următoarele elemente, atunci când întrebarea se referă la o persoană:

  • vârsta;
  • sexul;
  • dacă există rude de gradul I (părinţi, fraţi, surori) cu boli de tiroidă;
  • istoricul pacientului respectiv: boli, operaţii, tratamente, chiar dacă nu sunt legate de tiroidă;
  • descrierea cât mai exactă a simptomelor, precum şi debutul şi durata acestora (exemplu: am slăbit 8 kg în ultimele 6 luni) ;
  • eventuale analize de laborator efectuate, inclusiv valorile normale ale laboratorului (sunt precizate pe buletinul de analize); Atenţie: întrebările care conţin rezultatele unor analize hormonale, fără menţionarea acestor limite normale, nu vor putea primi răspuns!
  • consulturi endocrinologice anterioare;
  • ecografii sau alte investigaţii imagistice legate de tiroidă;
  • orice altă informaţie pe care o consideră importantă cel ce adresează întrebarea.

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

1.858 thoughts on “Postează aici întrebarea ta”

  1. Buna ziua domnule doctor.
    Am 48 de ani, ma simt foarte rau. Actual am TRAB > 40, am fT3 de 30 (normal pana in 4).
    Acum 3 luni mi s-a recomandat Thyrozol de 10mg pt ca fT4 nu era decat dublu marit, TSH inhibat, nu le-am luat luat pentru ca ma simt foarte rau de la el, mi-e greata. Am neutropenie usoara 36% acum, TGP si TGO normale. La ecograf am un nodul mic de 7 mm si tiroida cu vascularizatie foarte mare. Mi s-a dat in aceste conditii Thyrozol de 40 mg.
    Sa ma operez, sa iau iod !?…Ce alt medicament sa mai iau in loc de Thyrozol? Probleme cu ochii nu am. Care ar fi solutia optima pentru mine? Nu am fost lamurita exact…
    Daca ma operez, sa iau lugol acasa sau sa ma internez?

  2. Buna ziua! M as bucura mult daca v ați face timp sa îmi răspundeți la o nedumerire…
    Am efectuat niste analize hormonale iar rezultatul a fost pt tsh 1.12 iar pt AC-TPO 7.12( normal ar fi <5.35)
    Precizez faptul că am 29 ani și intr.adevar mă simt obosita, am tulburări menstruale, stări anxioase, palidă pot spune că sunt de când mă știu.. așa că nu iau în considerare, piele uscata și altele.
    Analizele le am făcut mai mult din cauza ginecologice, dar și pt că mă simt slăbită oricât aș dormi, fără vlagă.
    M am programat la doctor, dar programarea nu a putut fi făcută decât peste mai mult timp și aș dori să am și eu o idee daca am vreo problema cu tiroida și de ce fel, sau nu … Așteptarea până la consult fiind lungă și cu griji.
    Mulțumesc pt că v ați făcut timp.
    O zi buna!

  3. Buna ziua,as dori sa ma ajutati cu interpretarea rezultatului histo patologic,tiroidectomie totala varsta, 36 ani sex masculin
    1.Adenom folicular LST,partial transformat chistic posthemoragic,cu arii epiteliale hiperplazice de tip hiperfunctional,arii microfoliculare si cu celularitate de tip oxifil,hemoragie,siderofagie,coleasteatom,scleroza interstitiala,calcificari distrofice,capsula fina scleroasa cu vase libere
    2.Parenchim adiacent si de fond anziofolicular cu epitelii hiperplazice de tip hiperfunctional
    3.Un limfoganglion trimis separat cu aspect reactiv
    Va multumesc

  4. Buna ziua, stimate domnule doctor!
    As dori sa imi spuneti, va rog frumos, daca ma supun vreunui risc daca imi injectez acid hialuronic in buze in conditiile in care am tiroidita Hashimoto. Nu este necesar tratamentul cu Euthyrox in cazul meu.
    Va mulțumesc!

  5. Buna ziua,

    femeie, 39 ani,
    -am avut 5 ani cu treziri multiple nocurne datorita vezicii hiperactive- aceasta problema este rezolvata de 1 an.
    – nu fac nici un tratament medicamentos
    – dorm 7-8 ore/noapte
    – sunt epuizata fizic si mental: nu am vlaga/putere, energie fizica; iar mental imi este dificil sa ma concentrez, sa invat, este ca si o ceata pe creier. imi este dificil sa imi fac sarcinile zilnice, atat acasa cat si la serviciu.
    – analize uzuale de sange sunt bune (hemoleucograma, fier, glicemie, tgo, etc)

    Ce analize pentru tiroida (sau altceva) ma puteti sfatui sa imi fac ?
    Multumesc

    1. Am platit pentru un pachet predefinit, si
      FT4: 15.57 pmol/L [12 – 22]
      TSH 2.07 miuUI/mL [0.27 – 4.2]
      ATPO 38.33 UI/ml ar trebui sa fie <34
      Mai trebuie sa primesc T3.
      Ce parere aveti ?

          1. Dr. Claudiu Ţupea

            Aceste rezultat confirma o tiroidita autoimuna, dar nu schimba raspunsul meu. Monitorizarea functiei tiroidiene, la 6-12 luni, e suficienta la acest moment.

  6. Femeie – 26 ani.

    Nu exista istoric de boli tiroidiene in familie.

    Istoricul medical: Sindrom ovarian polichistic/ Probleme coloana / Probleme rinichi.

    Simptome: In perioada 2019-2020 m-am ingrasat 10 kg, fara insa a-mi modifica alimentatia in vreun fel si au aparut stari de anxietate si atacuri de panica.
    Lipsa menstruatie din martie 2020.

    Analize (30.01.2020)
    – FSH: 1,3 – (faza foliculara: 3.5-12.5;
    – LH: 13,2 – (faza foliculara: 2.4-12.6);
    – Estradiol: 1110 – (faza foliculara: 45.4-854);
    – Testosteron: 2,06 (Femei 20-49 de ani: 0.29-1.67);
    – DHEA – S: 398,1 (148 – 407)
    – Prolactina: 404 (Femei > 18 ani: 127-637);
    – TSH: 0,86 (0.27-4.2);
    – Free T4: 12,6 (10.6-22.7);
    – Anti-TPO: 139 (<34);
    – 17 – OH Progesteron: 5,88 (Faza foliculara: 0.1-0.8);
    – HCG total: 0,1.

    Consultatii endocrinologice anterioare:
    Ultima: Februarie 2020
    La recomandarea dumneavoastra am facut analizele de mai sus, iar in urma interpretarii urma sa refac o parte dintre acestea, insa odata cu pandemia nu a mai fost posibil.
    Am fost suspecta de tiroida auto-imuna si un alt sindrom, insa nereusind sa continui investigatiile la acel moment, nu am urmat vreun anume tratament/dieta.
    As vrea sa ajung din nou la o consultatie la dumneavoastra si voiam sa va intreb cu ce analize ar trebui sa vin refacute avand in vedere ca a trecut aproximativ un an si jumatate de la ultima consultatie/analize.
    In afara de cele de mai sus, ar trebui sa mai adaug si altele inainte de consultatie?
    Va multumesc in avans!

  7. Bună dimineața. În urma unor investigații pentru amenoree secundară( prima și singura menstruație 6.02.2020), fetiței mele în vârstă de 15,6 ani i s-a depistat la ecografie gușă micronodulară, asociata cu leziuni microchistice-compatibilă cu tiroidita autoimună.Analizele de sânge din noiembrie 2020 au confirmat diagnosticul.Anti TPO 260 UI/ml( normal sub 26) Antiroglobulina 309 UI/ml ( normal sub 64), T3 1.3 (normal 1.4-3.34), T4 82 nmol/L (normal 76.1-170), TSH 3.85 miuUI/mL ( normal 0.51-4.3) În decembrie 2020, după două săptămâni de la începerea tratamentului cu Euthyroxde 12,5 mg- Antireceptor TSH(TRab) sub 0.8UI/L( limita decizie clinica 1.75UI/L), TSH 5.15 miuUI/mL, calcitonina 0.516pg/mL( normal fete intre 11-20 ani sub 3.96). Se creste Euthyrox la 25 mg, și după încă două săptămâni se crește la 37,5 mg. Analizele în februarie 2021 -T4 85.4 nmol/L( normal 76.1-170), TSH 2.65 (normal 0.51-4.3), T3 1.1nmol/L( normal 1.4-3.34), FT4 14 pmol/L (normal 12.6-21),
    Se crește Euthyroxul la 50 mg, iar valorile analizelor în iulie 2021 TSH 0.021( normal 0.51-4.3), FT 4 -24,2 ( normal 12.6-21), VSH 11 ( normal sub 10). Alte valori anormale Fe seric 152 miug/dL (in iulie 2021), 128 miug/dL ( în decembrie 2020), estradiol 207,2 pmol/L( iulie 2021), 220.1 ( în decembrie 2020). Valori normale la celelalte analize (DHEA-S, FSH, LH, IGF-I, Prolactina, PTH, Vit D, Gucoza serica, Insulina, indice HOMA, acid uric, creatinina, GPT, GOT, uree serica, proteine totale serice, gama glutamiltransferaza, testosteron, hemoleucograma).
    Pentru declanșarea menstruației s-a administrat Duphaston, un comprimat seara între a 18-a și a 24 a zi a ciclului menstrual, timp de luni( din decembrie până în mai). După încheierea tratamentului cu Duphaston nu a apărut menstruația, s-a mai administrat Duphaston în luna iunie timp de 5 zile, dar menstruația tot nu a apărut, așa încât am refăcut analizele care au avut valorile mai sus-menționate.
    În ultima vreme a slăbit, ajungând de la 40 kg în decembrie 2020, la 36 kg, la o înalțime de 156 cm( la naștere -greutate 3000gr, înălțime 51cm). Procesul de creștere a fost unul lent, pe parcursul ultimului an a fost încetinit( max 1 cm)( înălțime mama 164cm, tata 170cm), dentiția incompletă( de curând a erupt ultimul canin). S-a efectuat o radiografie la genunchi care a relevat că procesul de creștere s-a încheiat.
    Menționez că din luna martie 2020 a eliminat carnea și lactoza din alimentație. Alimentația este însă echilibrată, ( consumă pește , legume),are poftă de mâncare, dar în ultima lună s-a simțit mai slăbită și somnolentă.
    Ne puteți spune dacă tratamentul cu Duphaston a fost unul corect având în vedere vârsta pacientei( acum are 16,2 ani) și de asemenea, dacă a fost potrivit și corect dozat tratamentul cu Euthyrox? Ce ne recomandați?Vă mulțumesc

  8. MOLDOVEANU VIRGINIA

    Buna seara, femeie 54 de ani, cu histerotecmie totala in 2oo8,plus AVC,tot in aceiasi perioada, greutate 6o, inaltime, 1,63, mu prezint bufeuri,nu anxietate, valorile TSH SI T4,in limite normale,,la echografie marime normala, diagnostic de gusa nodulara,ultimul ex tiroglobulina, ,6,4,ce tratament pot face pentru a echilibra tiroglobulina, nu intentionez rezectia glandei,va mutumesc!

    1. MOLDOVEANU VIRGINIA

      vin cu precizarea ,mama a suferit o rezectie totala glanda, gusa nodulara;
      greutattea este permanenta fara oscilatii, de ani de zile;
      rezultate FT4,1,43(o,4=4,o;
      TSH,1,o9(,8=1,9;
      Tiroglobulina,6,43(1,6=6,o
      fara tratament specific, dor cel aferent AVC,varice

  9. Buna ziua. Femeie, 46 ani, analizele de tiroida arata asa: Anti TPO – 617.8, TSH – 7.55, Free T4 – 0.83. Pe scrisoarea medicala observ diagnostic tiroidita cronica autoimuna in stadiul de hipotiroidie. Am primit eutirox de 25 mg, o pastila jumatate dimineata. As vrea sa va intreb daca pe langa eutirox pot lua si supliment de seleniu. Multumesc, o zi frumoasa!

  10. Am 54 de ani. Nu am nici un caz de probleme de tiroidă in familiei.
    In februarie 2020 am fost diagnosticată cu Hipertiroidism. Nu am alte boli.
    Am inceput tratamentul cu 30 mg. Tiamazol/zi.
    După două luni am scăzut doza la 10 și după o lună la 5 mg. Aveam toate nivelele bune.
    Din iulie 2020 până azi doza a variat de la 5 mg până la 2.5 in ziua de azi. TSH am reușit să l am in fiecare luna între 1.4 și 1.9
    T4 si T3 ies mereu bine.
    FT4 iese în partea de jos a intervalului și FT 3 un pic mai jos de nivelul laboratorului.
    Am TSI 4 și TRAB 6 , Aveam mai bine spun acum 6 luni. Nu le am repetat.
    De ce acel FT3 iese mereu sub nivelul de jos ? Ce nu este in regula ?
    Menționez că înainte să iau medicamentul aveam anxietate cu atac de panică , tremurături, am pierdut masa musculară și în greutate (5kg) in doua luni. Eu am avut toată viața aceași greutate fara variații.
    Am avut palpitații, dar am crezut că sunt de la anxietate că am mai avut și ani in urmă cu nivele perfecte de tiroida.
    După tratament exact când nivelele au început să fie bune am inceput sa mă simt foarte rău. Mai multă anxietate că niciodată, numai puteam sa dorm noaptea, transpiram mult. Ziua schimbați mari de temperatura corporală. M-am speriat. Doctorii nu au găsit răspuns pentru că aveam absolut toate analizele bune. ( Doar acel FT3 mai jos).
    Am inceput sa caut singură soluții citând cărți și articolele altor doctori.
    Mi-am schimbat dieta. Am luat vitamine.
    După 4 luni am inceput sa mă simt mai bine dar căldurile noaptea tot nu dispăruseră.Menoauza am avut-o cu 5 ani in urmă. Fără vreun simptom în particular.
    Am descoperit o crema cu progesteron natural și minune ! Au dispărut căldurile , transpirațiile noaptea și acele diferențe de temperatura corporală ziua.
    In ziua de azi numai am nici un atac de pánica, as putea spune chiar nici anxietate,doar teama sa nu-mi revină totul din nou. Nu am nici un simptom.
    DE CE AM FT 3 ASA DE JOS? SI CE ÎNSEAMNĂ ASTA.
    Va mulțumesc anticipat pentru răspuns.

  11. Georgeta Alexandru

    Bună ziua, am un nodul de 28 mm , calcitonina este de 0.89. Este necesar sa fac puncție din nou daca am făcut una in 2006 și a ieșit bine? Nodulul a mai crescut de atunci de la 1 mn la 28 mm in prezent.

  12. Simona Morogan

    Am 54 de ani. Nu am nici un caz de probleme de tiroidă in familiei.
    In februarie 2020 am fost diagnosticată cu Hipertiroidism. Nu am alte boli.
    Am inceput tratamentul cu 30 mg. Tiamazol/zi.
    După două luni am scăzut doza la 10 și după o lună la 5 mg. Aveam toate nivelele bune.
    Din iulie 2020 până azi doza a variat de la 5 mg până la 2.5 in ziua de azi. TSH am reușit să l am in fiecare luna între 1.4 și 1.9
    T4 si T3 ies mereu bine.
    FT4 iese în partea de jos a intervalului și FT 3 un pic mai jos de nivelul laboratorului.
    Am TSI 4 și TRAB 6 , Aveam mai bine spun acum 6 luni. Nu le am repetat.
    De ce acel FT3 iese mereu sub nivelul de jos ? Ce nu este in regula ?
    Menționez că înainte să iau medicamentul aveam anxietate cu atac de panică , tremurături, am pierdut masa musculară și în greutate (5kg) in doua luni. Eu am avut toată viața aceași greutate fara variații.
    Am avut palpitații, dar am crezut că sunt de la anxietate că am mai avut și ani in urmă cu nivele perfecte de tiroida.
    După tratament exact când nivelele au început să fie bune am inceput sa mă simt foarte rău. Mai multă anxietate că niciodată, numai puteam sa dorm noaptea, transpiram mult. Ziua schimbați mari de temperatura corporală. M-am speriat. Doctorii nu au găsit răspuns pentru că aveam absolut toate analizele bune. ( Doar acel FT3 mai jos).
    Am inceput sa caut singură soluții citând cărți și articolele altor doctori.
    Mi-am schimbat dieta. Am luat vitamine.
    După 4 luni am inceput sa mă simt mai bine dar căldurile noaptea tot nu dispăruseră.Menoauza am avut-o cu 5 ani in urmă. Fără vreun simptom în particular.
    Am descoperit o crema cu progesteron natural și minune ! Au dispărut căldurile , transpirațiile noaptea și acele diferențe de temperatura corporală ziua.
    In ziua de azi numai am nici un atac de pánica, as putea spune chiar nici anxietate,doar teama sa nu-mi revină totul din nou. Nu am nici un simptom.
    DE CE AM FT 3 ASA DE JOS? SI CE ÎNSEAMNĂ ASTA.
    Va mulțumesc anticipat pentru răspuns.

    S

Dă-i un răspuns lui MOLDOVEANU VIRGINIA Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.